un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google, HP și Orange au lansat oficial un chromebook în România

11 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

chromebook_02

Orange și Google anunță lansarea HP Chromebook, scrie în comunicatul primit la lansarea oficială a dispozitivelor pe piața românească. Eu acolo am avut impresia că Google și HP lansează un laptop chromebook, iar Orange este vânzătorul care are exclusivitate timp de câteva luni la vânzare.

Chromebook-urile sunt laptopuri ce rulează Chrome OS, un sistem de operare făcut de Google în jurul browserului Chrome. Aproape totul se desfășoară în cloud, în  servicii Google sau făcute de alții, laptopul fiind un instrument simplu, dar eficient, de a accesa Internetul. Există aplicații și extensii, dar în principiu toate lucrează în Chrome.

Asculți muzică pe Google Play Music (primești gratuit 90 de zile) sau serviciul tău preferat de streaming, te uiți la filme pe Orange TV Go (primești trafic nelimitat pentru acest serviciu) sau pe YouTube sau Netflix sau ce vrei tu, lucrezi în Gmail, Drive, Docs, Spreadsheets, încarci fotografii în Google Photos, le editezi cu Pixlr și, în fine, te orientezi cât mai mult pe lucrul în cloud.

Chromebook se adresează celor care deja folosesc ceva servicii cloud și celor care folosesc servicii Google, că altfel chiar că-i dificilă trecerea. Deși cei de la lansarea de astăzi se jurau că un chromebook este bun și ca laptop business (pornește imediat, învârți rapid mailuri și documente), eu îl văd mai degrabă util elevilor și studenților care fac activități simple și părinților care, la fel, au nevoie de un browser, niște fotografii și poate o conversație pe Skype Hangouts.

Școlile sunt un client tradițional, pentru că un chromebook este ieftin și ușor de instalat, iar de multe ori oferă tot ce-i necesar elevilor, mai ales dacă se lucrează pe vreun server. Și prin unele companii s-ar putea face asta, atunci când un întreg ERP funcționează în browser.

Este suficient? Nu-i vorba că nu te-ai descurca folosind Chrome OS, ci doar că nu se știe cât de eficient ai fi fără programele de pe Windows sau OS X. E nevoie de mai multe zile ca să-ți poți da seama de asta.

 

Chromebook-ul lansat astăzi este un model HP de 11,6 inchi, susținut de-un procesor Celeron N2840 dual-core la 2,1 GHz și 2 GB memorie RAM. Are un port USB 2.0 și unul USB 3.0, un port HDMI, cititor de carduri SD, autonomie de vreo 8 ore, iar stocarea internă este de doar 16 GB. Vrei spațiu mai mult? Primești 100 GB în Google Drive pentru 2 ani. Modelul are webcam, bluetooth, wireless și poți conecta un modem USB la el, că include drivere direct în OS. Are 20 mm grosime și cântărește 1,2 kg.

Fiind lansat în parteneriat cu Orange, acest chromebook poate fi cumpărat doar de la ei pentru 299 euro la liber sau în diverse abonamente începând cu 99 euro împreună cu un abonament de 24 euro/lună care-ți oferă 16 GB trafic de date normal și nelimitat pe timpul nopții în rețeaua 4G+, trafic nelimitat în Orange TV Go, 25 GB spațiu de stocare în Orange Cloud și antivirus.

Puteți vedea mai multe detalii în pagina produsului și în anunțul oficial. Pai multe despre chromebook-uri citiți pe site-ul google.

 

Multe alte companii fac chromebook-uri pentru Google, dar nu le vând și la noi. Ca să vedeți până unde merg lucrurile, Chromebook Pixel are un ecran de 12,85 inchi cu rezoluție 2560 x 1700 pixeli, multi-touch, procesor Core i5 sau i7 cu 8 sau 16 GB memorie RAM, stocare pe SSD, carcasă integrală din metal, porturi USB tip C inclusiv pentru încărcare proprie șamd. Rulează același Chrome OS și costă 1000 de dolari plus taxe, în SUA.

    11 comentarii

  1. Ma uitam de mult la Chromebooks. Am suspinat putin dupa un Chromebook Pixel. E un concept fain pentru browsing, cei cu cerinte mai mici samd. Problema mea e de ce naiba nu are un slot de SIM ?!?!? WTF !

      (Citează)

  2. Celeron N2840 … nu, multumesc

    in rest, chromebook-urile sunt doar alternative la tablete (pe android) :D

      (Citează)

  3. Am folosit așa ceva și nu sunt bune de nimic.
    Decât unul din ăsta, mai bine cel ieftin laptop de la un hypermarket,d-alea aduse cu roaba, cu Linux pe ele sau Windows pus românește.Sunt limitate ca funcționalitare.

      (Citează)

    • Presupui că toți oamenii vor aceleași lucruri. Dacă te interesează doar browsing, văzut fotografiile din concediu și intrat pe Facebook să dai like la nepoți, de ce să iei un laptop de la hipermarket și să speri că nu strici nimic prin Windows, că nu iei viruși, că te pricepi să instalezi chestii, când tot ce vrei este să deschizi capacul și să intri în browser?

        (Citează)

    • Totusi, sceleron?

        (Citează)

  4. nwradu:
    Presupui că toți oamenii vor aceleași lucruri. Dacă te interesează doar browsing, văzut fotografiile din concediu și intrat pe Facebook să dai like la nepoți, de ce să iei un laptop de la hipermarket și să speri că nu strici nimic prin Windows, că nu iei viruși, că te pricepi să instalezi chestii, când tot ce vrei este să deschizi capacul și să intri în browser?

    S-avem pardon, aia cu virusurile si stricatul OS-ului se aplica si la Chromebook asta. Raspunsul la intrebarea ta? Pentru ca poate maine o sa vrei sa faci si altceva si n-o sa poti.

      (Citează)

  5. 3 companii ca sa lanseze un gunoi. E ca pe vremuri, in plenarele congresului PCR.

      (Citează)

  6. Dar vine cu un fel de tastatură RO-PRO (Romanian Programmers), dar doar cu ăâîșț. Ghilimele românești („”), linia de dialog, ș.a.m.d nu-s importante :)

      (Citează)

  7. La banii astia gasesti mai bine un laptop

      (Citează)

  8. 300 de euro? Sa mori tu, oranj!

      (Citează)

  9. “Acer Chromebook 14 is a $299, full HD, all-metal ChromeOS with 14-hour battery” – deci na, full HD, carcasa metal si autonomie uriasa… daca vrei laptop cu windows, nu gasesti ceva similar sub 1000$.
    Pe scurt, daca nevoile tale sunt acoperite de ce stie sa faca ChromeOS, iti iei ‘laptop’ la pret semnificativ mai mic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus