un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone, Best in Test în Europa (P)

28 Jan 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Probabil ați văzut prin știri că Vodafone România a primit, al doilea an consecutiv, certificarea “Best in test” de la P3 Communications, o organizație germană independentă de testare a rețelelor telecom, dar alte informații din certificatul final sunt la fel de interesante:

  1. Vodafone a obținut cel mai bun punctaj atât pentru date, cât și pentru telefonie mobilă. Rezultatul final este suma punctajelor, dar VDF a “câștigat” și fiecare test în parte.
  2. Punctajul total este mai mare decât al oricărei alte rețele testate de P3 în Europa, ceea ce face Vodafone România cea mai bună rețea din Europa în acest an.

Testele sunt lungi și amănunțite, din ce văd în certificat, și am vizat patru operatori de telefonie. În România s-au făcut între 20 noiembrie și 22 decembrie, în total 20 de zile de măsurători pe un traseu prin toată țara, după cum vedeți pe harta de mai jos.

p3_romania_ruta

Pentru teste au fost utilizate dispozitive uzuale, un Samsung Galaxy S5 pentru voce și un Note 4 pentru transfer de date. Au testat pe 3G și 4G în apeluri, iar pentru transferul de date au făcut web browsing, upload și download de fișiere și vizualizarea clipurile YouTube SD și HD. Altfel spus, un test realist, dar repetat pe multe zile și în multe locuri din țară.

Ca procent, 51% din teste au fost efectuate în orașe mari, 19% în zone rurale și 30% pe drumul dintre ele. Ca cifre, s-au parcurs 9000 de kilometri și s-au plimbat 1.000 GB de date.

Testele sunt suplimentar ponderate după un algoritm ales de P3 Communications. Vocea are un punctaj maxim de 400, de exemplu, iar rețeaua de date de 600. Fiecare tip de zonă are punctajul ei maxim, de exemplu rețeaua din orașele mari poate primi maxim 390 de puncte din acele 600 de pe date.

Vodafone a obținut cel mai mare punctaj în 7 situații și s-a clasat pe locul doi în alte câteva. Trăgând linie, au obținut 353+546 puncte pentru un total de 899 puncte, cu care s-au plasat pe primul loc.

 

Certificat P3 Communications 2016

    19 comentarii

  1. Eu am Vodafone de când a apărut Connex, de atunci nu am avut nici o problemă majoră cu ei. Cât despre 4G acesta merge cu viteze foarte mari pe un S6 Edge.

      (Citează)

  2. Si Volkswagen iesea primul in teste …

    in rest, urmatoarea cartela va fi de la Orange
    (au in plus 1 banda LTE compatibila cu popularele telefoane chinezesti gen : Oneplus / Xiaomi )

      (Citează)

  3. Daca treceau de Pascani si inaintau spre Nord cred ca nu prindeau nici podiumul…

      (Citează)

  4. Voce GPRS 2G bun pentru ei hahahahhahaha :facepalm:

      (Citează)

  5. Acu pe cine sa mai crezi, mai deunazi Ancomu zicea ca Orange e cel mai bun!

      (Citează)

  6. Degeaba au n premii si certificari daca blocheaza accesul la voip. Rusine !

      (Citează)

  7. Am implinit prin noiembrie, 10 ani de Vodafone. Nu am regretat niciodata. Imi trebuia ceva mai mult net, acum am oferta vorbesti si primesti. Am net din belsug :)

      (Citează)

    • Leo:
      Am implinit prin noiembrie, 10 ani de Vodafone. Nu am regretat niciodata. Imi trebuia ceva mai mult net, acum am oferta vorbesti si primesti. Am net din belsug :)

      Cu cat esti platit de vodafone sa postezi de-astea?

        (Citează)

  8. :)

      (Citează)

  9. Portarea din Vodafone in alta retea a fost cea mai buna alegere din viata mea legata de servicii de telefonie mobila.

      (Citează)

  10. Sunt client de 15 ani, sincer din punctul meu de vedere sunt cei mai buni, merita aceasta clasificare.
    Atentie!!! nu sunt platit de nimeni sa scriu aceste randuri.
    Eu multumesc Vodafone.

      (Citează)

  11. Leon: Cu cat esti platit de vodafone sa postezi de-astea?

    daca ti-as zice ca nu sunt platit nu m-ai crede, so why bother?

      (Citează)

  12. eu sunt foarte multumit de vodafone

      (Citează)

  13. #fandemic

      (Citează)

  14. Garantie de minciuna, 4G-ul pica in plin Bucuresti si nici pe 3G nu e mai breaza, moare feedul de fb.

      (Citează)

  15. Eu am folosit Vodafone cam din 2001-2002 (de fapt Connex era atunci), erau nr. 1 în București. După aproape 14 ani în retea (prepay și abonament), am portat în rețeaua portocalie în 2015 și nu regret deloc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus