un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Synology DS415 Play – Network Attached Storage performant

2 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Am avut din nou un Network Attached Storage la teste, adică un sistem de stocare performant, conectat direct la routerul casei și accesibil de oriunde și printr-o mulțime de moduri. Este vorba de modelul Synology DS415 Play, un model cu 4 sloturi pentru hard-disk-uri și foarte, foarte multe opțiuni de configurare și moduri de a te ajuta în casă.

Specificații DS415 Play:

  • patru sloturi HDD tip SATA 3 de 3,5 inchi (sau 2,5 inchi cu adaptor, desigur), maxim 4 x 8 TB fiecare.
  • trei porturi USB 3.0, două porturi USB 2.0
  • un port Ethernet RJ-45 1000 Mbps
  • transcodare H.264 în timp real 1080p
  • procesor Intel Atom CE5335 dual-core la 1,6 GHz, RAM 1 GB
  • dimensiune 165 x 203 x 233,2 mm, greutate 2,03 kg
  • consum 28 W
  • nivel zgomot 20 dB (curba A)
  • opțional wifi sau bluetooth prin dongle-uri
  • pentru mai multe informații despre modurile RAID, iSCSI, sisteme de fișiere și alte limitări, consultați specificațiile complete

Preț: 2.219 lei la PC Garage. Sunt multe alte modele Synology la eMAG și PC Garage, alegeți de acolo unul potrivit bugetului și nevoilor.

Vedeți că prețul nu include hard-diskuri. Acestea se cumpără în funcție de nevoi. Sunt multe modele bune, eu m-aș orienta pe Western Digital Red (gamă de NAS-uri) sau Black (gama lor de top) – eMAG sau PC Garage – sau pe Seagate, gamele de NAS și servere – eMAG sau PC Garage.

Sistemul de operare și performanțele sunt foarte asemănătoare pentru orice model de NAS Synology, diferențele fiind la numărul de unități HDD și pe la porturi. Ce spun mai jos se potrivește pentru majoritatea modelelor, dar voi alegeți unul dimensionat pentru nevoile voastre.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Pachetul include unitatea NAS și alimentatorul de priză. Un cablu de rețea este inclus în pachet, chiar dacă nu-l vedeți în poze.

synology_ds415play_1synology_ds415play_2

UTILIZARE

Înainte de a trece la alte detalii despre performanță și construcție, vreau să vă spun cum poate fi util un NAS, restul capitolelor contând mai puțin. În lumea actuală a smart tv-urilor, telefoanelor inteligente și a unui număr mare de dispozitive conectate la rețeaua locală a casei, un astfel de aparat veți descoperi că poate fi foarte util.

BACKUP ȘI SECURITATEA DATELOR

Backup-ul este important, zic eu, iar prin securitate înțeleg în primul rând asigurarea fișierelor împotriva ștergerii sau pierderii, nu a hacking-ului. Plec de la presupunerea că aveți cu toții fotografii din concedii, clipuri video cu copiii sau alte fișiere care se tot adună și ocupă tot mai mult spațiu prin calculator și trebuie mutate undeva.

Un NAS rezolvă asta. Este conectat mereu la rețea, puteți transfera pe el orice fișier și, în funcție de cum îl configurați, puteți avea hard-disk-urile în RAID 1, adică fișierele se scriu pe două hard-disk-uri în același timp, astfel încât dacă unul se strică, ai datele în continuare pe al doilea. Cu un NAS cu patru unități, cum este cel testat, și patru hard-disk-uri instalate, poți activa și modul RAID 10, care face și mirroring și accelerare de scriere în același timp.

Mai mult de atât, software-ul din NAS și modulele gratuite pe care le poți instala la dorință pot face multe alte forme de backup: periodic dintr-un folder în altul, periodic din PC-uri în NAS, automat la fotografii din telefon în NAS, inclusiv prin rețeaua mobilă, dacă așa vrei.

Adăugați la asta și o suită de teste ce se pot programa la anumite intervale, de la verificări SMART și până la alte teste, cu avertizări trimite ție prin email sau alte mijloace.

Dacă vreți să vorbim și despre securitatea datelor, accesul pe NAS se face prin parole complexe, pentru fiecare utilizator poți seta drepturi de acces pe fiecare folder, poți împărți utilizatorii în grupuri, există log-uri complexe, poți securiza porturile șamd. Există și un “Security Advisor” care-ți spune care sunt problemele și ce-ar trebui să corectezi pentru a securiza și mai bine sistemul.

ACCESAREA FOTOGRAFIILOR

Dacă instalezi Photo Station, un modul gratuit pentru NAS, capeți acces la o interfață asemănătoare celei din Flickr. Vezi nu doar toate fotografiile, dar și informații despre ele. Poți alege ce utilizatori au acces la ce fotografii, le grupezi în albume, le poți atașa butoane de share doar bifând o opțiune în setări.

Chestia asta este super genială. Le-ai putea spune părinților, de exemplu, “intrați la adresa xxx din browserul vostru și veți vedea fotografiile voastre”.

Teoretic toate cele din Photo Station se pot face și în cloud, prin diverse aplicații sau servicii, dar niciunul nu este atât de complex, cum de altfel și este normal.

DOWNLOAD AUTOMAT

NAS-ul include un client de torrente. Poți comanda din NAS descărcarea unui torrent și acesta se va trage singur și va sta la seed singur, ca să facă “rație”, chiar și când calculatoarele tale sunt închise.

download_synology_ds415play_95

Ah, are și posibilitate de auto-dezarhivare a fișierelor descărcate, dacă e cazul, iar cu alte module poți seta diverse reguli, de exemplu să copieze filmele în altă parte.

VIDEO PLAYER

Asta e o chestie super-mișto și nu ține de partea de media server, care se găsește mai jos. Instalezi modulul Video Station, tot gratuit (toate sunt gratuite, de fapt) și NAS-ul face o indexare a folderelor pe care i le zici tu pentru filme.

Odată descoperite filme, acestea capătă un thumbnail și vezi informații despre ele și le poți accesa și rula direct în browser, ca pe YouTube, de pe orice calculator. Chestia asta poate fi super-utilă pentru că poți accesa diverse filme (făcute de tine sau desene animate pentru copii, de exemplu) de pe orice calculator sau telefon, chiar și din afara rețelei locale, dacă așa-l setezi.
video_player_synology_ds415play_1

În particular, NAS-ul testat de mine, Synology DS415 Play, se laudă că poate face transcoding 1080p în timp real, așadar streamingul este de bună calitate.

MUZICĂ

La fel cum există Photo Station și Video Station, există și Audio Station. NAS-ul vede toată muzica pusă în el și o poți asculta de oriunde, inclusiv din telefon cu aplicația lor, și chiar știu oameni care ascultă muzică pe telefon prin streamingul din NAS-ul de acasă, că au trafic suficient.

Poți asculta muzica și din browser, de pe un PC normal, desigur.

MEDIA SERVER

Modulul cu acest nume face un server DLNA în NAS-ul tău, ceea ce înseamnă că poți avea acces la fotografiile, clipurile video și muzica de acolo cam de la orice smart tv, media player extern, boxă wireless sau receiver audio care știe DLNA. Protocolul este destul de răspândit și avantajul principal este pentru televizoare, care primesc deci acces la ceea ce-ai vrea să rulezi pe ele.

SUPRAVEGHERE VIDEO

Există un modul numit Surveillance Station care știe să se conecteze la diverse camere video de rețea din piață și înregistrează acolo imaginile. Chestia asta nu-i mare lucru (n-ai nevoie de modul pentru asta, poți înregistra din camera video direct în NAS prin configurare simplă), dar avantajele apar când poți și controla camerele și le poți integra într-o interfață asemănătoare programelor de monitorizare.

Pentru acest model există niște limitări de camere și număr (maxim 15, dar doar 2 gratuit), așa că cercetați-l pe site-ul oficial Synology pentru a afla toate detaliile. Chiar și fără el, un NAS poate fi o destinație pentru a înregistra imaginile de la una sau mai multe camere puse în casă sau sediu, indiferent de model, că-i setați din cameră adresa NAS-ului pentru înregistrat și faceți acolo un folder special, accesibil doar administratorilor.

ALTE MODULE

Mai dau câteva exemple din ce mi-a atras mie atenția:

  • iTunes Server – poate emula un astfel de server pentru cei ce folosesc clienți iTunes.
  • Logitech Media Server – pentru conectarea dispozitivelor Logitech Squeezebox.
  • Plex Media Server – Plex nu-i foarte popular la noi, dar în străinătate, dar în străinătate a prins bine.
  • Antivirus rudimentar de la Synology sau o versiune full, contra-cost, de la McAfee.

SOLUȚII BUSINESS

Aici grupez tot ce ține mai degrabă de firme, ecommerce, site-uri web și alte servicii de care utilizatorii casnici n-au nevoie. Sunt foarte multe și ele, practic NAS-urile ar fi foarte utile unei firme nu doar ca server chior de fișiere, unde fiecare angajat să pună fișiere pentru alții sau să descarce ce-are nevoie, dar există și multe module specializate:

  • Glacier – backup automat spre Amazon Glacier, o soluție foarte ieftină de stocare pe termen lung, un fel de arhivă de fișiere la care nu umbli decât în caz de nevoie. Mai sunt și alte servicii disponibile acolo.
  • Drupal
  • Joomla
  • Magento
  • osCommerce
  • Mail Server
  • OpenERP
  • phpBB
  • WordPress
  • phpMyAdmin
  • Perl, Python, Ruby
  • VPN Server

Ce fac acestea? Păi poți rula, practic, un website direct din NAS-ul tău, cu tot cu baze de date, magazine online, blog și alte soluții. Și poate că nu vrei să faci asta, dar îl poți folosi ca mediu de test pentru unul sau poți utiliza o soluție de baze de date pentru firma ta, că poate ai nevoie de una.

Pe total, multe avantaje, zic eu. Pe multe (sau aproape toate) le poți avea și prin servicii separate tip cloud, dar nu pe toate la un loc și nu sub controlul tău detaliat, plus că probabil vei ajunge să plătești mai mult. Depinde ce vrei și ce nevoi ai. Eu, de exemplu, îmi țin momentan arhiva de fotografii în cloud, dar aș vrea un NAS pentru partea de accesibilitate a fișierelor din orice PC, pentru interfețele de muzică (ar fi bun pentru o boxă wireless, de exemplu, mai ales că-i poți pune și bluetooth) și video și ca DLNA pentru smart tv-uri, că acum am două bucăți în casă.

Vedeți o întreagă listă de module aici.

CONSTRUCȚIE

NAS-ul Synology DS415 Play este o cutie neagră, cu numele firmei scris mare pe lateral, cu două ventilatoare mari în spate, unitățile HDD în față și diverse porturi.

synology_ds415play_3

În față poți conecta și deconecta HDD-urile printr-un mecanism simplu de fixare. Nu mi-a plăcut că rack-urile sunt de plastic și nu unul care să pară foarte rezistent. Aș fi preferat o soluție mai bună aici, chit că nu umbli toată ziua la acele hard-disk-uri. Instalarea e simplă, fără șuruburi. Rack-urile se acoperă cu un capac de plastic negru lucios.

synology_ds415play_5
synology_ds415play_6
synology_ds415play_7

În partea din față ai 5 LED-uri (câte unul pentru fiecare HDD și unul de stare pentru întreg sistemul), un buton On/Off și un port frontal USB 2.0.

În spate sunt gurile de evacuare de la două ventilatoare. Pe lângă acestea, aici se află portul RJ-45 pentru conectare la rețea, două porturi USB 2.0 și două porturi USB 3.0, plus conectorul de alimentare.
synology_ds415play_4

Nu-s multe de zis, îl bagi în priză, întroduci câte hard-disk-uri vrei tu și-i dai drumul. După vreo 2 minute de boot, sistemul este gata de accesare și configurare. E făcut să meargă non-stop, e gândit să-l pui undeva în debara (voiam să spun “cameră tehnică”) sau pe sub vreo masă și să nu mai umbli la el decât prin fișiere.

PERFORMANȚĂ

Poate că vă întrebați de ce nu faci același lucru conectând un hard-disk extern la un router cu port USB. Din acest motiv am început prezentându-vă toate serviciile pe care le pune la dispoziție NAS-ul, ca să vedeți că nici nu se pune problema ca un router să facă același lucru, dar mai este un avantaj mare și clar: viteza de transfer.

Un router este făcut pentru transferul de pachete, nu pentru gestionat unități de stocare, iar hardware-ul său nu poate face asta bine. Un NAS, în schimb, este practic un computer cu un sistem de operare axat pe stocare, iar acest hardware+software îl fac mult mai rapid.

În particular, acest DS415 Play are un procesor Atom dual-core la 1,6 GHz și 1 GB memorie RAM DDR3, plus un sistem de operare numit DiskStation Manager foarte bine scris, cu update-uri dese ce aduc noi îmbunătățiri.

Cum am testat: transfer de fișiere din PC-ul meu în NAS (upload) și din NAS în PC (download), ambele fiind conectate la routerul casei prin cablu. Am oprit antivirusul, am avut grijă ca PC-ul să nu fie ocupat și cu altele în acest timp, iar NAS-ul avea în el două hard-disk-uri Western Digital Black de 1 TB fiecare, model WD1002FAEX (așa l-am primit), configurate în modul Synology Hybrid Raid, adică un RAID 1 ceva mai eficient, adică se scria simultan pe ambele disk-uri, pentru backup direct. Am calculat vitezele împărțind dimensiunea fișierelor transferate la timpul total de transfer, cu write caching dezactivat în NAS.

Am transfer următoarele:

  • A: 1 fișier de 941 MB
  • B: 1 fișier de 4.581 MB, simulând transferul unui film
  • C: 448 de fișiere în 9 foldere, în total 2.700 MB, simulând transferul de fotografii sau muzică
  • D: 13.144 fișiere în 6.672 foldere, în total 4.990 MB, simulând transferul de fișiere foarte mărunte, ceea ce de obicei scade mult viteza (am folosit chiar cărțile din Calibre pentru asta)

Urmăriți literele A, B, C și D în graficul de mai jos:

nas_synology_ds415_play_viteza

După cum vedeți, vitezele obținute pe download se apropie de cele maxime pentru conexiunea de 1 Gbps a rețelei LAN, adică 1000/8 = 125 MB/s teoretic, pentru că practic datelor reale li se adaugă tot felul de antete și informații despre pachete, ceea ce face ca viteza efectivă maximă să fie ceva mai mică. Ei bine, acest NAS aproape că o atinge.

Am mai făcut un test, am reconfigurat NAS-ul ca RAID 0, un mod în care datele sunt scrise când pe o unitate, când pe alta, accelerând astfel performanța totală. Am transferat doar pachetele B și C și rezultatele au fost un pic mai bune sau egale. Nu mă mir, mă așteptam, iar utilizarea în RAID 1 nu este o decizie care se ia pentru viteză, ci pentru acel mirroring care asigură direct și backup-ul.

nas_synology_ds415_play_comparatie_raid

Îmi pun, totuși, o altă întrebare: dacă și în modul RAID 1 (mirroring) viteza era aproape la fel de mare, nu mai bine merg pe acest mod, care asigură direct și backup suplimentar, chiar dacă pierd jumătate din spațiu?

Dacă ai însă un NAS cu 4 unități și montezi patru hard-diskuri identice, poți activa modul RAID 10, unde se face și mirroring și accelerarea scrierii și citirii, probabil soluția ideală.

Iată și trei teste din CrystalDiskMark, un program clasic de teste pentru HDD-uri, rulat pe unitatea de stocare mapată ca drive în calculatorul meu:

Trecând la alte funcții, porturile USB pot fi utilizate în mai multe moduri:

  • conectezi o imprimantă, că poate face print server
  • instalezi un dongle de wifi sau de bluetooth, cumpărate separat, și te poți conecta și astfel la NAS. Poate că nu vrei să-l legi prin cablu la router, ci prin wireless.
  • conectezi un hard-disk extern sau un stick și copiezi în/din el date, ca din orice calculator.

Dincolo de acestea, nu mai sunt multe de spus. Unitatea beneficiază de o răcire bine dimensionată, nu-i silențioasă, dar nici zgomotoasă, funcționează ireproșabil din toate punctele de vedere.

O scurtă paranteză despre modurile RAID, că probabil nu sunteți familiarizați cu ele. Pentru a folosi hard-disk-uri in modul RAID ai nevoie de două sau mai multe unități identice (cel mai simplu) și poți alege mai multe moduri de lucru

  • RAID 0 – performanță mai bună pentru că bucăți dintr-un fișier se scriu pe hard-disk-uri separate. Cât timp o  unitate scrie o bucată, sistemul comandă altei unități scrierea bucății următoare, așa că pe total lucrurile merg mai repede. Hard-disk-urile încă sunt unități mecanice, cu scriere magnetică și rotație la viteză mare, deci au timp mai mari de scriere decât alte tipuri de memorie. Sunt, desigur, și dezavantaje: vezi o singură unitate “mare”, suma capacității hard-disk-urilor, iar dacă se strică unul ai pierdut și datele de pe celelalte, că lipsesc niște bucăți din fiecare fișier.
  • RAID 1 – avantajul principal este mirroring-ul. Fișierele se scriu în paralel pe toate unitățile de disc, așa că ai direct backup perfect, hard-disk-urile fiind clone. Dacă se strică unul nu e nici o problemă, îl ai pe celălalt. Dezavantajul este că sistemul funcționează la viteza celui mai lent disc (chit că sunt identice).
  • RAID 10 (sau 1+0) – o combinație între cele de mai sus, dar necesită minim 4 HDD-uri. Pe două dintre ele scrie în paralel, ca la RAID 0, pentru viteză sporită, apoi grupul acestora două este clonat pe următoarele două pentru backup.

Recomandarea mea: RAID 1 pentru acasă. Viteza pe RAID 1 este suficient de mare, zic eu.

INTERFAȚĂ

Sistemul de operare se numește DSM, DiskStation Manager, și a ajuns la versiunea 5.0. Acesta oferă o interfață prietenoasă pentru gestionarea întregului NAS, iar numărul de opțiune este uriaș. Am intrat cu plăcere prin fiecare meniu de configurare tocmai pentru a descoperi câte lucruri se ascund acolo, exclamând des “wow face și asta!”.

Puteți să vă uitați prin screenshoturile de mai jos, veți vedea despre ce-i vorba prin toate. În principiu, poți configura cam tot la ce te gândeai și nu te gândeai pe partea de gestiune discuri, testare, utilizatori și drepturile lor, opțiuni în sistem șamd.

Există inclus un File Station, adică un fel de manager de fișiere apropiat de Windows Explorer, dar care rulează în browser și nu este foarte rapid din acest motiv (am impresia că se bazează pe Java). Eu îl văd util doar pentru a copia fișiere în interiorul NAS-ului, poate pentru a face mutări sau gestionări direct de acolo sau pentru a trage datele dintr-un stick în NAS fără a le mai trece prin calculator, dar mai mult de atât nu are rost. Unitățile NAS-ului se pot mapa foarte ușor în Windows Explorer și le vezi ca pe orice alt drive din calculatorul tău.

În rest, interfața este plăcută, ușor de utilizat, vezi starea sistemului, încărcarea procesorului, ai acces la log-uri detaliate, există și utilitare de configurare pe PC, deschizi porturi, programezi task-uri, ai Recycle Bin pe NAS, indexare de fișiere, acces din afara rețelei din dynamic dns șamd. Poți modifica până și logo-ul și mesajul ce le apare utilizatorilor la conectare, că poate vrei să pui ceva despre firma ta acolo.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță foarte bună pe cablu.
  • Software excelent, multe module pe care le poți instala după nevoie.
  • Foarte configurabil.
  • Cam mult plastic.
  • Destul de scump.

CONCLUZIE

Ds415 Play este un model bun. Cam toate sunt, că sistemul de operare este în mare același și modulele prezentate mai sus sunt disponibile pentru majoritatea modelelor Synology, așa că mai important este să spun că se cunoaște un produs de calitate. Testarea acestui NAS m-a convins că aș putea folosi unul în casă, ba chiar că aș avea și nevoie de el.

Prețul este mare, dar depinde cât ești dispus să plătești pentru backup-ul amintirilor tale și al altor fișiere importante sau pentru comoditatea de a utiliza avantajele pe care le oferă un NAS.

Preț: 2.219 lei la PC Garage. Sunt multe alte modele Synology la eMAG și PC Garage, alegeți de acolo unul potrivit bugetului și nevoilor.

Vedeți că prețul nu include hard-diskuri. Acestea se cumpără în funcție de nevoi. Sunt multe modele bune, eu m-aș orienta pe Western Digital Red (gamă de NAS-uri) sau Black (gama lor de top) – eMAG sau PC Garage – sau pe Seagate, gamele de NAS și servere – eMAG sau PC Garage.

Sistemul de operare și performanțele sunt foarte asemănătoare pentru orice model de NAS Synology, diferențele fiind la numărul de unități HDD și pe la porturi. Ce spun mai jos se potrivește pentru majoritatea modelelor, dar voi alegeți unul dimensionat pentru nevoile voastre.

 

    25 comentarii

  1. M-aș mira sa fie toate SATA 3 ținând cont ca nici la 1815+ nu sunt toate decât 2. Modele noi pe CPU făcute de o firma din Israel sunt toate cu 3

      (Citează)

  2. Faina partea cu Plex, dar scump ba baiatule.

      (Citează)

  3. La ce articol vast ai scris, înțeleg de ce n-ai fost foarte activ în ultimele zile. :)

      (Citează)

  4. Anul trecut pe vremea asta căutam de zor să-mi ”construiesc” un NAS. Am analizat îndelung Synology însă m-am poticnit la preț. Am luat în loc un Microserver Gen8 de la HP și căruia i-am adăugat (încă) 8Gb RAM ECC și două HDD WD Red de 1TB (deocamdată) iar ca SO am pus FreeNAS 9.3. Cu totul a fost cam 2500 lei dar am pierdut ceva la capitolul ”comoditate”.

    P.S. – vezi că HDD-urile WD Black nu sunt chiar o bună alegere pt. NAS. Explicații se găsesc pe site-ul producătorului sau chiar pe forumurile de specialitate.

      (Citează)

    • Poți instala pe HP XPEnology (adică DSM-ul de pe Synology oarecum portat) ca să recâștigi confortul pierdut. DSM-ul este motivul pentru care Synology-urile merită banii investiți. Și asta ți-o spune unul hârșâit prin linux-uri și care lucrează și cu FreeNAS, dar în alte scopuri, nu home-use. Acasă vrei să meargă repede și bine, nu să stai să îl gâdili ca să îl faci să facă ce vrei tu.

        (Citează)

    • Îmi pare mie sau XPEnology ăsta e ”piraterie”?

      Nu mă plâng de lipsa comodității, doar atenționam potențialii doritori, ca să știe la ce să se aștepte. E bun FreeNAS și pt. home-use (L2ARC ftw).

        (Citează)

    • Yeap, XPEnology e DSM-ul piratat. Dar nah, de aia eu am preferat un Synology normal acasă.
      Cât despre l2arc să vezi cum se mișcă un synology cu 2 ssd-uri care fac caching r/w în el. Zbârnâie pe gigabit, sugea niște torrente (deh, și provider cu fibră) cu vreo 80MB/s.
      Nu zic că nu-ți faci treaba cu freenas și acasă. Dar crede-mă pe cuvânt, ca om care le utilizează frecvent pe ambele, că nu se compară. Cu DSM-ul pur și simplu stai liniștit și relaxat, la freenas te chinui un pic mai mult să-l faci să facă diverse chestii utile. Și partea cea mai bună la DSM este că nu e limitat în vreun fel chiar dacă este ușor de utilizat și pare doar eye-candy.

        (Citează)

    • Știu cât de cât cu ce se mănâncă DSM și-l apreciez din toate punctele de vedere. Dar cu FreeNAS îmi dau și eu impresia că aș fi PowerUser sau ceva…

        (Citează)

    • Well, eu sunt sătul să fiu PowerUser la muncă. Acasă prefer să mă bucur de cât mai mult timp liber, nu să fac ce fac și în restul timpului :D.

        (Citează)

  5. Sistemul de operare și performanțele sunt foarte asemănătoare pentru orice model de NAS Synology, diferențele fiind la numărul de unități HDD și pe la porturi.

    De fapt sistemul de operare este identic dar performanțele nu sunt chiar identice. Modelele cu j sunt cele mai slabe, cele cu +
    la coadă, cele mai performante. Diferă cpu, ram (ceea ce limitează practic posibilitățile de a instala mai multe pachete (pentru că poate face și asta, și nu ai menționat). Poți instala de la pachetele din repository-ul oficial (photo station, note station, etc.),până la cele din repository-urile neoficiale care îți pot aduce o mulțime de aplicații (couchpotato, doku-wiki, etc.) sau chiar poți instala și un Debian peste DSM și de acolo sky is the limit. Cu alte cuvinte este o jucărie care poate face foarte multe by default dar nu este limitată acolo.
    Pentru RAID eu aș recomanda mai degrabă SHR (Synology Hybrid Raid) – https://help.synology.com/dsm/?section=DSM&version=5.2&link=StorageManager/volume_diskgroup_what_is_raid.html

    Există inclus un File Station, adică un fel de manager de fișiere apropiat de Windows Explorer, dar care rulează în browser și nu este foarte rapid din acest motiv (am impresia că se bazează pe Java). Eu îl văd util doar pentru a copia fișiere în interiorul NAS-ului, poate pentru a face mutări sau gestionări direct de acolo sau pentru a trage datele dintr-un stick în NAS fără a le mai trece prin calculator, dar mai mult de atât nu are rost. Unitățile NAS-ului se pot mapa foarte ușor în Windows Explorer și le vezi ca pe orice alt drive din calculatorul tău.

    File Station îl poți folosi și când ești undeva la distanță (pentru că Synology-ul este foarte util și ca înlocuitor de stocare în cloud). Maparea discurilor local nu o poți face decât când ești efectiv în aceeași rețea cu NAS-ul (bine, o poți face dar nu prea îți convine să scoți Samba public pe net și e nițel mai complicat să o faci astfel încât să rămână mapate discurile și când schimbi rețeaua). În rest, fiind remote poți face cam orice prin File Station, inclusiv să te uiți la filmele stocate pe NAS-ul tău de acasă tu fiind pe coclauri.

      (Citează)

  6. Si eu m-am uitat anul trecut la nasuri. Sunt extrem de scumpe pt ce ofera. Am ales sa-mi fac o unitate headless care a iesit la jumatate din pretul acestui nas si este de 3-4 ori mai puternica.

    Initial am pus pe el mediaportal apoi am trecut pe plex. Este peste functionalitatile oferite de synology, inclusiv aplicatie super faina de mobil si canale (ted, giant bomb, history, ign, etc). Se pot face conturi separate pt parinti/copii si da acces doar la ce trebuie.

    Fiind cu windows exista o gramada de aplicatii pt a downloada automat filme, seriale, subtitrari, etc (sickbeard, couchpotato, filebot). Sunt sigur ca nu e la fel de usor de instalat ca un nas, dar prea mare diferenta de pret pt comoditate.

    Extra mi-am luat un micut raspberry pentru care exista o versiune de client plex. Fiind atat de mic il pot lua oriunde si conecta la orice tv.

      (Citează)

  7. Uă-le-leee (la viteze ma refer :) … shut up and take my money ! :D

      (Citează)

  8. fain review
    am cumpart si eu de BF modelul mai vechi DS214. a fost doar 999lei.
    l-am tot butonat de 1 saptamana si inca nu reusesc sa vad filme la TV prin dlna.
    vad continutul folderelor dar fisierele nu sunt suportate … ca si cum TV nu ar avea access la citire …

      (Citează)

  9. Folosesc synology din 2009 cand l-am luat pe primul, sunt niste nas-uri absolut geniale, poti sa faci din ele aproape orice (ruleaza linux iar comunitatea este foarte vasta).

      (Citează)

  10. O mica observatie: din articol s-ar putea intelege ca RAID1 == backup, ceea ce nu este adevarat. RAID1 ajuta pentru ca ofera redundanta (scade riscul pierderii datelor salvate pe disc), insa nu protejeaza la recuperare de fisiere distruse dintr-un motiv sau altul (virusi, stergeri accidentale, coruperi samd). Nu cunosc DSM, insa sper sa aiba si un modul de backup adevarat care sa permita restore la versiuni anterioare ale fisierelor salvate.

      (Citează)

  11. Salut,

    Pentru mine sunt importante cele doua functii primare:

    1. Data storage securizat cu acces de mare viteza
    – insist pe securizat intrucat cele minim doua HDD-uri in RAID offera 100% redundanta deci, daca nu iti ia foc casa sau nu ti-o sparge vreun hot, datele sunt destul de sigure.
    – insist pe “de mare viteza” intrucat oricine poate spune ca exista Dropbox sau OneDrive, chiar cu spatii mari gratis (30 GB), insa viteza de acces pe reteaua locala/wired este net superioara, indiferent cat 1Gbps ati avea la RDS in internet.

    2. Torrent download si mediaserver
    – este cel mai comod mod de a descarca torente prin simpla trimitere a fisierului .torr catre NAS (apoi se ocupa el de tot, descarcare, dezarhivare, etc) si apoi vizualuzarea filmului direct pe TV (DLNA compatible)

      (Citează)

  12. Frumos review. Interesant acest NAS. Totusi, pretul mi se pare destul de mare, in banii astia iti construiesti un sistem desktop destul de bun. Imi pare ca sunt ceva modele de la Qnap (principalul competitor pentru Synology) care sunt mai accesibile si ofera posibilitate upgrade la memorie (important daca folosesti functia de web server de ex.).
    Cineva propunea intr-un comentariu anterior varianta cu Microserver-ul HP. E o alternativa de luat in seama.

      (Citează)

  13. Salut! Am citit comentariile de mai sus cu Gen8 si FreeNAS cat si DSM dar si speriatii de piraterie.

    1. DSM este un soft free, adica Open Source. Nu te da nimeni in judecata ca il folosesti si nu o sa vina “mascatii” sa-ti ia filmele porno de la seed.
    2. Nu este deloc complicat sa bagi Xpenology intr-un server precum Gen8. Tot ce ai nevoie este sa bagi hdd-ul in server, sa pui pe un stick un fisier, sa il bootezi si sa ii dai configurare cum faci si pe un Synology original.

    Atat. Dar cu performante de 10x mai mari decat un Synology normal. (Xeon 1220v2/8GB RAM vs Intel Atom si 2GB..well Plex zbarnaie la transcoding Hardcore).

    You do the math.

      (Citează)

  14. vladutz: – insist pe securizat intrucat cele minim doua HDD-uri in RAID offera 100% redundanta deci, daca nu iti ia foc casa sau nu ti-o sparge vreun hot, datele sunt destul de sigure.

    Ce amuzant ești, 100% redudanță.

      (Citează)

  15. Radu, am si eu o intrebare, o chestie care nu mi-e clara din review:

    Daca legi un HDD Extern prin portul USB 3.0, te poti folosi de el exact cum te folosesti de hdd-urile interne ?

    Ce ma intereseaza, in definitiv: pot sa cumpar doar NAS-ul, fara hdd-uri interne, si sa leg la el doar un HDD extern ? (stiu ce prosteste ar fi, renunt la o gramada din avantajele NAS-ului, intreb doar teoretic !)

    Ms.

      (Citează)

    • Michael Westen

      11/01/2016 la 1:45 PM

      Am un NAS de la Synology (214) si un stick USB este vazut la fel ca o unitate interna. Fara un HDD intern nu cred ca functioneaza pt ca la mine, cand l-am pus prima data in functiune, a inceput setup-ul si s-a instalat sistemul de operare pe HDD. Nu are storage separat pe care se instaleaza OS-ul. Iar boot de pe USB nu stiu sa aiba (dar n-am sapat in directia asta).

        (Citează)

    • Habar n-am, l-am dat deja înapoi. Cel mai simplu este să descarci manualul produsului și să vezi ce poți face pe USB 3.0. Părerea mea este că vei vedea o unitate separată de disc acolo, dar ar trebui să poată fi accesată și folosită ca și discurile interne.

        (Citează)

    • Salut, eu folosesc Synology de 6 ani. Ca sa il folosesti ai nevoie de cel putin un HDD intern. Toate hdd-rule externe indiferent cum le connectezi (USB, SATA) sunt vazute ca externe si nu poti sa instalezi pe ele sistemul de operare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus