un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prezentare Zenfone Selfie – telefonul celor pasionați de selfie-uri

9 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

asus_zenfone_selfie_10

N-am mai văzut de mult un telefon inedit, dar Asus Zenfone Selfie este un astfel de telefon, având o cameră frontală de 13 megapixeli și la fel de performantă precum cea din spate. După cum îi spune numele, este un model ideal pentru cei pasionați de selfie-uri, dar să nu credeți că neglijează alte aspecte – Zenfone Selfie se dovedește un smartphone complet, performant.

Acest articol face parte din competiția Blog Wars inițiată de Asus. Dacă-ți place acest review, votează-l în pagina oficială – vreau să câștig. Poți câștiga și tu, dacă votezi, un telefon Zenfone Selfie sau unul Zenfone 2 Laser.

Specificații Asus Zenfone Selfie ZD551KL:

  • ecran 5,5 inchi Full HD, 1920 x 1080 px, 403 ppi, Gorilla Glass 4
  • cameră spate 13 megapixeli, focalizare cu laser, flash LED
  • cameră față 13 megapixeli, selfie panoramic, flash LED
  • 4G dual-SIM, wifi b/g/n/ac, GPS, bluetooth 4.0
  • chipset Qualcomm Snapdragon 615 la 1,5 GHz, 3 GB memorie RAM, 32 GB stocare internă, slot microSD
  • baterie 3000 mAh
  • Android 5.0.1

Preț: în jur de 1.250 lei la eMAG și PC Garage.

CUM FACE SELFIE-uri

Ca să încep direct cu ce-i mișto, telefonul este foarte bun pentru selfie-uri. Pentru acest lucru se remarcă o cameră frontală de 13 megapixeli, o valoare ce garantează fotografii mult mai bune decât ce pot face restul telefoanelor cu camera frontală. În plus, acesta are și LED frontal, prima oară când eu văd așa ceva pe un telefon, și prinde foarte bine.

Camera frontală are câteva moduri de fotografiere, un alt avantaj. Unul dintre ele este HDR, cu care poți realiza selfie-uri chiar și când în spatele tău este lumină multă. Iată două fotografii comparative, una normală și cealaltă HDR, în care apar mult mai multe detalii:
asus_zenfone_selfie_frontal_01asus_zenfone_selfie_frontal_03

Apoi, există un mod selfie panoramic. Faci o fotografie centrală și apoi răsucești telefonul spre stânga și spre dreapta, conform instrucțiunilor de pe ecran, surprinzând în imagine multe din jurul tău. Este o funcție foarte utilă pentru când vrei o fotografie de grup și nu ai un selfie stick la dispoziție. Iată o altă comparație ca să vedeți cât de largă este fotografia prin această funcție.
asus_zenfone_selfie_frontal_01asus_zenfone_selfie_frontal_02

Apoi ajungem la modificările în timp real prin camera frontală. Se numesc funcții Beautification și îmbunătățesc pe loc imaginea prin detectarea feței tale și modificarea ei în câteva moduri. Poți regla nivelul de modificare de la 0 la 10 și, deși efectele pot părea amuzante, vă asigur că sunt dorite de foarte multe persoane:

Eliminarea imperfecțiunilor – elimină riduri, pete și alte imperfecțiuni ale tenului. Aceasta este o funcție ceva mai comună pe telefoane. Observați mai jos diferența între 0 și 10:
test_asus_zenfone_selfie_01test_asus_zenfone_selfie_02

Subțierea feței – cred că multe femei își doresc o astfel de funcție pe telefonul lor, iar Selfie o livrează fără cusur. Linia feței este subțiată discret, dar observabil atunci când compari fotografiile:
test_asus_zenfone_selfie_05test_asus_zenfone_selfie_06

Mărirea ochilor – este o funcție foarte căutate în special pe piața asiatică, îmi spuneau cândva programatori specializați pe detecția feței, piață unde femeile cu ochi mai mari sunt considerate mai sexy. Efectul este foarte dubios când este aplicat feței mele, mai ales comparând nivelul 0 cu 10, dar închipuiți-vă un nivel 3, să zicem.
test_asus_zenfone_selfie_03test_asus_zenfone_selfie_04

Pentru amuzament, iată două selfie-uri, primul făcut cu totul dezactivat, al doilea cu toate funcțiile de mai sus la maxim. Arăt ca un extraterestru, dar am exagerat eu cu acea combinație de setări:
test_asus_zenfone_selfie_07test_asus_zenfone_selfie_08

Toate se fac în timp real, vezi direct pe ecran cum vei arăta în fotografia finală și cât de puternic este efectul introdus.

Pe total, însă, este cel mai performant telefon văzut de mine pe partea de cameră frontală. Numai LED-ul flash frontal este un avantaj mare (poate fi folosit în două moduri, ca flash sau ca lumină permanentă ceva mai slabă – bună probabil și pentru machiaj), dar se mai adaugă și un senzor mare și toate aceste artificii de înfrumusețare. Ne place sau nu, selfie-urile sunt noua modă (până și noi ne facem prin concediu), iar un astfel de telefon le duce la nivelul “profesioniști”.

CUM FOTOGRAFIAZĂ ÎN REST

Foarte bine! Zilele acestea nu m-au ajutat, am făcut fotografii de test pe o vreme mohorâtă, dar observați oricum că toate sunt corect expuse, iar culorile au o intensitate naturală, nici un canal nefiind suprasaturat. O mică problemă am cu roșul, care parcă nu-i intens ca-n realitate și duce un pic spre roz, însă pe total rezultatele sunt bune.

Iată și fotografii din întuneric, pe hol în casă cu puțînă lumină venind indirect, din altă cameră. Una este făcută pe Auto, cealaltă pe modul Low Light, unde fotografia rezultată are doar 3 megapixeli. Sincer să fiu n-am observat mare diferență: da, este mai luminoasă fotografia, se văd mai bine zonele întunecate decât în prima, dar e la fel de zgomotoasă.
foto_asus_zenfone_selfie_01foto_asus_zenfone_selfie_02

Iată o fotografie cu un Samsung Galaxy S6, telefon pe care-l consider excelent în lumină slabă. Observați că nu sunt mari diferențe, Asus a progresat imens la acest capitol.
test_s6

Există mai multe moduri de fotografiere: HDR, Low Light, Panoramic, Slow Motion, adâncime de câmp reglabilă, declanșare la zâmbete, eliminarea din fotografie a unor elemente nedorite samd. Mi-a plăcut modul Manual, unde poți umbla la setări tipice unui astfel de mod, inclusiv ISO și balans de alb, pentru acele momente când vrei să faci o fotografie altfel decât crede aparatul că vrei să o faci, de exemplu supraexpus sau în noapte.

Fotografiile au rezoluția maximă de 3072 x 4096 px și o dimensiune de aproape 4 MB per fișier.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Revenind la ale noastre, trec rapid prin restul “capitolelor” uzuale ale unui review. Telefonul are accesoriile pe care le vedeți mai jos, plus un set handsfree cu fir pe care modelul meu de teste nu l-a mai avut în pachet, uitat prin altă parte. Încărcătorul nu este unul ultra-rapid, ci scoate 5V cu 2A pe ieșire.

asus_zenfone_selfie_01asus_zenfone_selfie_02

CONSTRUCȚIE

Telefonul testat de mine a fost un roșu mai închis, o culoare foarte frumoasă introdusă de Asus pe piață. Vi-l recomand în această nuanță, atrage imediat privirea și-l face să pară un model special.

Partea frontală, acoperită cu Gorilla Glass 4 are sus camera foto de dimensiuni mai mari și LED-ul flash. Butoane fizice nu există. Pe spate avem un nou modul foto, flancat de flash-ul LED și de sistemul de focalizare cu laser. Acest sistem are și un software inedit cu care poți măsura distanța dintre telefon și diverse obiecte, practic un soi de telemetru laser, până la maxim 50 cm, cu o precizie destul de bună.
asus_zenfone_selfie_10

asus_zenfone_selfie_11
asus_zenfone_selfie_12

asus_zenfone_selfie_08

asus_zenfone_selfie_06

Telefonul este rotunjit pe spate, motiv pentru care oficial grosimea sa variază între 3,9 mm pe margini și 10,8 mm în centru, un pic cam grosuț, dar normal pentru gama sa.

Butonul On/Off este în partea de sus, pe centru, iar pe spate, sub modulul foto, se află un buton mare pentru volum, similar cu alte modele Asus și LG lansate în ultimii ani. E bună ideea, butoanele de volum se găsesc într-o poziție naturală de utilizat în timpul convorbirii cu mâna cu care ții telefonul, plus că arată bine pe spatele acestuia.
asus_zenfone_selfie_05asus_zenfone_selfie_04
asus_zenfone_selfie_07asus_zenfone_selfie_03

Capacul se poate deschide pentru a avea acces la bateria de 3000 mAh. În interior găsim cele două sloturi microSIM 4G și un slot microSD de maxim 128 GB capacitate.

Materialele sunt de bună calitate, iar telefonul pare bine închegat. Capacul spate se prinde foarte bine de carcasă, astfel încât acesta nu troznește sau nu se deformează atunci când îl apeși mai tare cu degetele, semnul unui design reușit. Practic n-am nimic să-i reproșez, e un telefon solid și bine făcut; poate doar aș fi preferat ca butonul On/Off să nu se găsească fix pe centrul muchiei de sus, ci mai într-o parte, ca să fie mai ușor de găsit cu degetele și apăsat, dar nu-i mare scofală.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul Full HD este de bună calitate, iar culorile sunt vii. Luminozitatea maximă este destul de ridicată, iar modificarea nuanțelor atunci când privești ecranul din unghiuri extreme este minimă, semnul unui ecran bun.

Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 615, un model octa-core cu 4 nuclee mai rapide și 4 mai lente, utilizate în funcție de necesități. Snapdragon 615 nu-i cel mai rapid procesor de pe piață, dar nici prețul nu cere asta, însă se descurcă onorabil în aplicații, iar în teste a obținut următoarele rezultate:

  • AnTuTu 5.7.1 64 biți – 35.923 puncte
  • 3D Mark Slingshot ES3.0 – 78 puncte

Un mare avantaj este memoria RAM de 3 GB, precum a modelelor de top Galaxy S6 și S6 Edge. Memorie RAM mare = aplicații ce rulează mai bine, se încarcă mai rapid și poți face multitasking și schimb rapid între ele. Pe total, eu am fost mulțumit de performanța telefonului, este încă un capitol la care simți că primești multe pentru banii dați pe el.

Sunetul e ok, recepția semnalului wireless a fost bună, autonomia este de peste o zi, chiar dacă n-am apucat să-l testez cum trebuie. Din stocarea internă de 32 GB, am avut disponibili 25 GB, dar poți oricând să montezi un card microSD.
interfata_asus_zenfone_selfie_07

INTERFAȚĂ

V-am spus de un lucru drăguț, un program de măsură a distanțelor folosind proiectorul laser de la camera spate. Îndrepți ținta spre un obiect și, dacă e la sub 50 cm, va fi afișată distanța până la el.
interfata_asus_zenfone_selfie_36interfata_asus_zenfone_selfie_37

Am verificat precizia și este foarte bună, în general +/- 1 cm, dar de obicei chiar distanța reală. Apar mici probleme în funcție de cum ții telefonul în mână, că o mică mișcare poate modifica rezultatul. Nu-i un instrument de precizie de atelier mecanic, dar e o chestie fun de arătat prietenilor când te lauzi cu telefonul.

Dincolo de asta, am găsit Android 5.0.1 cu multe programe preinstalate de Asus. Din păcate, Asus insistă din nou să preinstaleze foarte mult software pe care probabil nu-l vei folosi niciodată, mai ales că este variat, incluzând aplicații de productivitate, dar și jocuri sau chestii de copii, un fel de “de toate pentru toți”.

Utile sunt câteva, de exemplu Clean Master este integrat destul de bine în softul Asus și curăță din când în când memoria RAM, raportează utilizarea bateriei și alte șmecherii. Puffin este un browser cu câteva șmecherii la bord, de exemplu posibilitatea de a afișa pe ecran un mouse pentru clickuri precise.

Mai ai aplicații de reglare a ecranului (Splendid Video) și a sunetului, un utilitar de transfer a datelor din vechiul telefon, mod Parental în care poți da copiilor permisiuni doar la anumite aplicații și pentru un anumit timp, o aplicația ce prezintă vremea prin informații foarte bine puse în pagină șamd.

Există și aplicații inutile: backup de programe (majoritatea au setările în cloud), Do It Later pentru sarcini și Supernote pentru notițe (probabil că folosiți deja alte soluții), PhotoCollage (are chiar Instagram o aplicație pentru colaje foto) și alte câteva. Mi-ar fi plăcut ca Asus doar să le recomande, nu să mi le preinstaleze.

Și știți care este culmea? Un alt utilitar Asus preinstalat vă permite nu să le ștergeți, dar să le dezactivați complet, astfel încât să nu ocupe memorie și să nu ruleze pe fundal. Practic Asus a creat un program care închide alte programe făcute de ei sau luate de voi (deși pe acestea le-ați putea dezinstala și gata) pentru a elibera memoria ocupată de programe făcute de ei.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Cameră foto frontală foarte bună, LED frontal.
  • Fotografiază bine.
  • 3 GB memorie RAM.
  • Prea multe programe preinstalate.

CONCLUZIE

Zenfone Selfie este genul de telefon la care simți că ai făcut o afacere bună cumpărându-l. Face mai multe și merge mai bine decât ai zice din prețul său, iar pe lângă camera frontală inedită, de bună calitate și utilă pentru fotografii selfie, întreg telefonul nu dezamăgește, ba chiar l-aș recomanda în locul modelului de top Zenfone 2 ZE551ML, mai ales dacă vă place să faceți selfie-uri.

Preț: în jur de 1.250 lei la eMAG și PC Garage.

Acest articol face parte din competiția Blog Wars inițiată de Asus. Dacă-ți place acest review, votează-l în pagina oficială – vreau să câștig. Poți câștiga și tu, dacă votezi, un telefon Zenfone Selfie sau unul Zenfone Laser.

blogwars_vizual

    41 comentarii

  1. Nu este deloc primul telefon dedicat pentru facut selfie-uri, mai sunt cateva modele cu camera frontala exagerat de buna.

      (Citează)

  2. Votul s-a încheiat de pe 10 august 2015.

      (Citează)

  3. Aia-i mobila de la mobexpert?

      (Citează)

  4. Modifica în articol pentru ca apare asa :

    Durata concursului/perioada de votare este până pe 10 august 2015 la ora 12.00 – Regulamentul general al campaniilor BLOGWARS 1 vs. 1 Fight

      (Citează)

  5. CANNOT BE UNSEEN!!!!!!

      (Citează)

  6. A fost o greseala in text. Durata concursului/perioada de votare este până pe 23 decembrie la ora 12.00.

    Luci:
    Modifica în articol pentru ca apare asa :

    Durata concursului/perioada de votare este până pe 10 august 2015 la ora 12.00 – Regulamentul general al campaniilor BLOGWARS 1 vs. 1 Fight

      (Citează)

  7. te-am votat

      (Citează)

  8. Poate am eu maini de extraterestru, dar nu mi se pare o idee stralucita sa pui butonul de on/off sus la un telefon de 5.5 inch.

      (Citează)

  9. Cum se descurca camera frontala la capitolul video? Ma intereseaza daca este o optiune potrivita pentru apeluri video (Skype sau programe similare).

      (Citează)

    • Mai bine decât pe alte telefoane, sunt sigur, deși n-am încercat acest aspect. Încă am telefonul, încerc să filmez cu camera frontală și revin.

        (Citează)

  10. Votat. Planuiesc sa cumpar acest telefon de sarbatori nu pentru camera selfie ci pentru hardware care mi se pare raportul cel mai bun intre calitate/pret. Cum ti s-a parut in utilizarea zilnica? Ai intampinat ceva erori/bug-uri? Inca o informatie, nu are banda necesara pentru utilizarea cu un abonament DIGI 4G (eu avand unul) dar pe mine nu ma incurca cu nimic acest aspect.

      (Citează)

    • Da, culmea e că varianta chineză are și banda pentru Digi, cea europeană nu.
      Nu am întâmpinat probleme, e un telefon bun. Mult bloatware, dar face bine treaba.

      Atenție însă la o chestie. Ca la Asus, varianta cu 16 GB stocare internă are 2 GB memorie RAM, iar cea cu 32 GB are 3 GB RAM. Din ce văd în magazine, la noi se aduce doar varianta cu 32 GB.

        (Citează)

    • Exista si varianta de 2GB ram si 16 stocare interna am vazut in oferta PcGarage dar pretul e undeva in jurul a 1100 pe cand acesta cu 3gb astazi este 1150 ceea ce-l face nerentabil pe cel cu 2. Eu ma gandesc ca sunt cumva blocate frecventele LTE in functie de zona unde este vandut. O sa ma interesez la Asus dupa ce iau telefonul poate merge deblocat.

        (Citează)

    • Nu musai blocate, poate fi alt modem în placă.

      La faza cu 3 GB, important e să fii atent. Probabil că mulți vor spune “iau de 16 GB, că oricum are slot de card”, crezând că în rest este totul identic.

        (Citează)

    • Da, m-am gandit si la modem. Din toate modelele Zenfone prezente doar acesta nu are banda necesara. Dupa ce il iau o sa cer cateva lamuriri de la Asus.

        (Citează)

  11. @Offtopic: Eu anul viitor in primavara am in plan o rinoplastie. Te bagi si tu ca vad ca suntem oarecum la fel cu nasurile :)

      (Citează)

  12. Pari mereu supărat în poze. Hai cu zâmbetul :))

      (Citează)

  13. HA, ce tare. Chiar ieri l-am adăugat în wishlist alături de vreo doua modele asemănătoare cu 3 GB si bune ca preț. Dar pentru anul viitor, la fix testarea.
    Nici modelul Laser nu e rău, dar e cu 2 GB RAM.
    Votat!

      (Citează)

  14. HA! Tare, ca tocmai la modelul asta m-am uitat ieri, împreună cu alte doua sa le pun in wishlist, sa vedem pe care le aleg. Tocmai din combinația intre memoria RAM si pret a rezultat lista.

    Votat!

    P.S. Azi am mai comentat o dată, dar am apăsat butonul și POOF! nimic. Refresh pagină și atât. Si in altă zi la fel.

      (Citează)

  15. may the ZenForce be with you
    + my vote

      (Citează)

  16. Îți mulțumim pentru participarea la votul BLOGWARS și te invităm să urmărești desfășurarea concursului! Rezultatele vor fi comunicate inclusiv în cadrul newsletterului ASUS Romania.
    Proba pentru votul dat!!!

      (Citează)

  17. NWRADU.RO – votat.Comentarii mai pertinente si complete pe intelesul toturor.Multumim.

      (Citează)

  18. Buna ziua !
    Am achizionat acest telefon … si as dori sa stiu daca este normal sa se incalzeasca foarte repede ? Numai prin folosirea a cateva aplicatii se incalzeste imediat undeva sus pe spate in dreptul camerei .

      (Citează)

  19. Votat !

      (Citează)

  20. MOROSANU DANIELA CORNELIA

    17/12/2015 la 11:38 PM

    Votat.Nu ma intereseaza al catelea telefon este cu camera frontala exagerat de buna,mie imi place si-l vreau asa cum e.E super premiul!

      (Citează)

  21. Ai fost inspirat sa alegi acel rosu inchis, mi se pare o nuanta faina. De ceva timp caut un telefon care sa-mi inlocuiasca si aparatul foto care desi teoretic are 13 mp nu face poze prea stralucite. Review-ul tau ma face sa iau in considerare acest model, si plus de asta o sa te votez imediat pentru ca detaliile oferite de tine sunt cu mult peste cele de la review-ul concurent. Pana in prezent ma gandeam la un Sony Z1.

      (Citează)

  22. Ştefan Oltețeanu

    21/12/2015 la 11:27 AM

    Comentariul meu este :
    Sărbători fericite & Lma !…şi iubiți-ne precum vă iubim şi Noi !???

      (Citează)

  23. marius popescu

    22/12/2015 la 2:20 AM

    te-am votat.. imi plac mai mult review-urile tale pt ca sunt mai practice. te ancorezi in lumea reala si testezi gadgeturuile intr-un fel mai omenesc. testele abstracte sunt inutile.. asa ca dupa parerea mea oferi potentialului utilizator final o perspectiva mai reala asupra produsului si fara sa-l ametesti cu chestii gen: telefonul poate face asta dar in realitate nu o vei folosi niciodata. :) +1

      (Citează)

  24. Citiți review-urile ZenFone Selfie și votați până pe 23 decembrie la ora 12.00! Eu am primit astazi ……………………………

      (Citează)

  25. Plantos Marius

    28/03/2017 la 7:59 PM

    Buna ziua,am bifat din greseala sa apeleze intotdeauna de pe un singur sim,nu doar o data,prin urmare,apelul se duce automat de pe acel sim,fara sa ma mai intrebe de pe care vreau sa apelez.Stie cineva cum sa remediez problema?Va multumesc.

      (Citează)

  26. Plantos Marius

    28/03/2017 la 9:58 PM

    Unde anume?Cand se alege un contact din agenda se apasa iconita pt.apelare,apare optiunea cu ce vreau sa sun(telefon,menagerie,etc.)se alege telefon(o data sau intotdeauna)si apoi sim-ul de pe care vreau sa sun(o data sau intotdeauna)si din greseala am bifat”intotdeauna”iar acum suna direct de pe acel sim,fara sa mai pot alege unul din cele 2 sim-uri,doar resetare generala dar pierd toate datele.Va Multumesc,sper ca am fost destul de explicit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus