un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fumatul a fost interzis în localuri prin votul de astăzi al Camerei Deputaților

15 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

80 comentarii

Camera Deputaților a aprobat PL-X 399, proiectul de modificare a legii “fumatului”, astfel încât fumatul devine interzis în interiorul spațiilor publice inchise, inclusiv restaurante, baruri și alte localuri. Fumătorii vor trebui să iasă afară, ca-n străinătate, altfel riscă ei amenzi între 100-500 de lei și localul unele de 5.000-15.000 de lei, plus suspendarea activității.

Legea a fost aprobată cu o majoritate mare (164 pentru, în jur de 20  împotrivă și 26 de abțineri) și de deputați din toate partidele. Mai trebuie doar să intre în vigoare după cele 5 zile în care poate fi contestată la Curtea Constituțională și după ce va fi promulgată de președintele Iohannis. Nu cred că vor fi probleme.

Update: traseul viitor este 1. se așteaptă 5 zile eventuale contestații la Curtea Constituțională; 2. se duce la promulgare la președintele Iohannis; 3. se publică în Monitorul Oficial la scurt timp după promulgare; 4. intră în vigoare la 45 de zile de la publicare. Presimt că multe localuri vor face transformarea mai repede, probabil după revelion.

Nu există nici o prevedere privind localuri exclusiv pentru fumători sau spații speciale. Orice astfel de prevedere a fost eliminată după raportul Comisiei de Sănătate (pagina 15 din PDF, nr crt. 10)

N-au fost modificări în lege față de discuțiile anterioare. S-a scos acel amendament ce solicita interzicerea vânzării țigărilor pe lângă casele de marcat, fiind considerat anti-concurențial. În rest, e totul cum se dorea dinainte. Proiectul a fost introdus astăzi pe ordinea de zi, discutat și votat în mai puțin de o oră.

Felicitări celor de la Coaliția România Respiră, care în ultima lună cred că au fost zilnic în Parlament și prin comisii pentru a afla de ce se tărăgănează procedura și au fost, pentru mine, o sursă excelentă de știri pe subiect, și inițiatoarei legii, deputat Aurelia Cristea.

feat_tigara

Doar 28% dintre români sunt fumători și totuși 70 de persoane mor zilnic în România din afecțiuni cauzate de fumat direct sau indirect. Cât am scris acest articol, încă o persoană a mai decedat.

    80 comentarii

  1. finally

      (Citează)

  2. mircea (primul)

    15/12/2015 la 3:49 PM

    Pai atunci nu mai scrie articole, nu vezi ca mor oameni?

      (Citează)

  3. e foarte foarte bine ca s-a votat aceasta lege, dar hai sa nu inducem ideea ca aceasta lege va duce la scaderea nr de oameni care mor din cauza fumatului (cum face ultimul paragraf din articol).

    in primul rand ca orice om are dreptul sa se otraveasca cu ce doreste (problema e doar cand ii otraveste si pe altii, de asta e bine ca s-a votat aceasta lege)

    in al doilea rand, ipocrizia la nivel social referitoare la fumat este incredibila: fumatul intr-adevar ucide in societate mai multi oameni decat drogurile de exemplu, deci daca statului i-ar pasa de fumatori, ar trebui sa declare tutunul ilegal.

    desigur, asta ar insemna ca dispar profiturile enorme pe care le fac producatorii de tigari si taxele enorme pe care le incaseaza statul de pe urma consumului de tigari.

      (Citează)

    • @Robo, dar chiar este plauzibil ca va scadea numarul de imbolnaviri/decese prin faptul ca nefumatorii vor fi expusi mult mai putin, ceea ce inseamna diminuarea riscului lor de imbolnavire.

      P.S. O observatie interesanta, din punctul meu de vedere, alcoolul este pe primul loc ca si cauza de deces in raport cu tutunul sau drogurile.

        (Citează)

    • Sigur că va scădea, a fost efectul pe termen lung în alte țări. Va scădea în două moduri:

      – nu se va mai fuma pasiv, care-i la fel de toxic.
      – fumătorii nu vor mai băga țigară după țigară, ca acum, ci probabil una la 15 minute, ieșind afară așa cum fac și din birourile unde muncesc atunci când ies la țigară.

        (Citează)

  4. reglementari peste reglementari, proiecte de lege care anuleaza alte legi deja in vigoare pentru ca…pensii speciale pentru parlamentari.

      (Citează)

  5. Intr-un final o sa pot merge linistit undeva in oras si la plecare nu o sa mai miros ca si cum as fi iesit din afumatoare.

      (Citează)

    • Pai pana acum cine te oprea sa mergi intr-un local pentru nefumatori? A, nu existau prea multe localuri? Interesant, foarte interesant, observand numarul urias de nefumatori de pe net. Dar inteleg ca fara ajutorul statului multi ani de acum incolo, nu pentru ca ai fi vrut, ci cel mai probabil obligat, ai fi frecventat localuri in care se fumeaza.

        (Citează)

    • Bai, ar trebui sa se interzica si cluburile de manele, ca nu cumva sa fii nevoit sa asculti manele cand iesi in oras.

        (Citează)

    • Referitor la manele, poti linistit pleca dintr-un loc daca nu-ti place muzica.

      Dar referitor la fum: chiar te rog sa-mi zici un local/bar/pub/restaurant in care zona de fumatori e bine delimitata si nu se simte miros deloc.
      Oricum e irelevanta discutia, voi ca fumatori(ca presimt ca fumati) o sa ziceti ca e cea mai proasta lege, ca e un drept sa poti fuma.

        (Citează)

    • Pai si tie ce-ti spune faptul ca nu exista localuri pentru nefumatori? Ca nu exista clientela pentru asa ceva. Ca daca tu si toti cei care sunteti extremi de fericiti de aceasta lege, ati fi mers pana azi doar in localuri de nefumatori, ghici ce, lucrurile s-au fi reglementat singure. Asa se reglementeaza numarul de cluburi de rock, disco sau manele, in functie de numarul de clienti pe care-l au. Ce-o sa faci daca peste 2-3 ani vor mai fi doar 1-2 cluburi de muzica rock, majoritare fiind cele de manele, vei cere sa se interzica manelele in locurile publice?

        (Citează)

    • @alex
      Exista localuri de nefumatori. Chiar exista. Da’ pe tine te intereseaza prea putin asta, mai bine urli ca nu poti iesi in oras sa mananci in aer curat.

      Si nu, nu (mai) fumez, nici nu locuiesc in Romania, asa ca legea asta nu ma afecteaza deloc. Da’ nu pot sa nu observ cum unii vor sa se interzica ceva doar pentru ca lor nu le place. O lege care sa permita existenta unor locuri *SI* pentru fumatori nici nu s-a pus in discutie. O chestie gen “localul poate totusi sa aiba zona de fumatori _doar_ daca e complet separata de cea de nefumatori si e dotata cu instalatie de climatizare adecvata” nici nu s-a pus in discutie, iar activistii nefumatori nici nu vor sa auda de asa ceva pentru ca… lor nu le place fumul, dom’le.

        (Citează)

    • zetu: Pai si tie ce-ti spune faptul ca nu exista localuri pentru nefumatori? Ca nu exista clientela pentru asa ceva.

      Da, într-o țară cu 72% nefumători nu există clientelă. Vei vedea peste vreun an că localurile vor fi și mai pline decât sunt acum.

        (Citează)

    • nwradu: Da, într-o țară cu 72% nefumători nu există clientelă. Vei vedea peste vreun an că localurile vor fi și mai pline decât sunt acum.

      Nu stiu unde/cum a fost facut studiul prin care s-a descoperit ca doar 30% din romani sunt fumatori; imi vine greu sa cred asta. Una din chestiile ce ma socheaza cand intru intr-un bar/restaurant din Romania e ca aproape toti clientii fumeaza. In primavara am trecut prin Timisoara si am mers la o cafea intr-un bar din mallul ala mare si imbecil proiectat. La nefumatori nu era absolut nici o masa ocupata. La fumatori era plin. Celelalte baruri din mall erau virtual goale. Asta-mi arata ca in Romania nefumatorii ori nu merg in baruri, ori sunt putin sado-masochisti si se duc doar unde se fumeaza.
      Apoi mai sunt aia ce locuiesc pe la sate. Acolo gasesti cu greu pe cineva intre 14 si 50 de ani care sa nu fumeze.

        (Citează)

    • nwradu: Da, într-o țară cu 72% nefumători nu există clientelă. Vei vedea peste vreun an că localurile vor fi și mai pline decât sunt acum.

      Pai si-atunci cum iti explici c-a fost nevoie de stat sa vina si sa reglementeze un lucru care putea fi reglementat de piata? De ce nu exista 80% localuri pentru nefumatori, avand in vedere ca mare parte din populatie nu fumeaza, si doar 30% pentru fumatori?

      Pe mine ma inspaimanta cu cata lejeritate si aplomb se aplauda interzicerea unui lucru. Sigur, poti pune in lege ca un local care e doar pentru fumatori sa aiba cele mai performante sisteme de ventilatie. Poti sa obligi tot prin lege ca angajatii sa primeasca niste sporuri de toxicitate. Astfel incat un astfel de local sa fie scump. Sa fie o cafea 25-30 de lei. Asta poti s-o faci, si-ar fi normal sa fie asa. La fel cum e normal ca tigarile sa fie accizate. Si zau ca nu pricep cu ce te-ar deranja pe tine si pe toti ceilalti nefumatori faptul ca ar exista un local de fumatori, in care n-ai intra niciodata? Ca sa stii ca exista cluburi de swing prin bucuresti, saloane de masaj erotic, cluburi de manele, cazinouri sau case de pariuri. Si sunt convins ca nu dai prin niciuna din locatiile astea. De ce? Pentru ca nu ti se potrivesc, nu-s pentru tine. La fel cum n-ar fi pentru tine acel local exclusiv pentru fumatori. Si-atunci, de ce sa nu existe un astfel de local?

        (Citează)

    • Am un comentariu in moderare, sperl sa-l aprobi si sa-l stergi pe asta. Mersi.

        (Citează)

  6. Ma intreb daca custile pentru fumatori din mall-uri vor disparea…

      (Citează)

  7. Fumatul va fi permis în “baruri, discoteci, restaurante şi în alte unităţi cu destinaţie similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis”.

    Deci poti fi scos in suturi dintr-un bar daca spui ca nu-ti place fumul :))))

      (Citează)

  8. “Felicitări celor de la Coaliția România Respiră, care în ultima lună cred că au fost zilnic în Parlament și prin comisii pentru a afla de ce se tărăgănează procedura”

    Felicitari! Da’ o coalitie pentru Comarnic-Brasov nu se face? Si pentru Pitesti-Sibiu? Si pentru cainii vagabonzi, pentru ridicarea masinilor parcate ilegal, pentru confiscarea averilor obtinute ilegal, pentru impozitarea veniturilor bisericii, pentru stoparea defrisarilor ilegale, pentru interzicerea pe viata la posturi in domeniul public pentru corupti?

      (Citează)

    • Sunt sigur că se face, probabil poți citi despre ea pe bloguri interesate în primul rând de Comarnic-Brașov.

      Și da, există și pentru restul celor numite de tine, n-ai văzut efectele?

        (Citează)

    • “există și pentru restul celor numite de tine, n-ai văzut efectele?”

      Pai nu prea. La toate se taraganeaza. Stii vreuna care se misca (suficient de) repede?
      Nu ma intereseaza nou aparutul masterplan 2035 sau 2050. E prea tarziu. Mult prea tarziu.

        (Citează)

    • Ai întrebat dacă există coaliții și grupuri independente care vor să urgenteze și alte lucrări/legi. Există. Că lucrurile tărăgănează oricum, e altă treabă.

      Asta cu fumatul e din 2011, de exemplu. Atunci a fost înaintat proiectul de modificare.

        (Citează)

  9. Să mă lămurească și pe mine cineva, dacă fumatul este touși permis în cluburi și baruri, de ce atâta agitație cu legea asta?
    Mie mi-ar fi plăcut o reorganizare a transportului în comun. Delimitarea de benzi speciale pentru autobuze, reglementarea orelor la care ajung și pleacă autobuzele în stații, amenzi serioase pentru mașinile care intră pe banda de autobuz…

    Cât despre fumători și nefumători, practic, nefumătorii se bucură că prietenii lor o să fie obligați să nu mai fie nesimțiți. Dacă te deranjează fumul de țigară atât de mult poți merge în unul dintre zecile de locuri în care nu se fumează. Mergi totuși unde se fumează pentru că nu vor prietenii tăi fumători să renunțe la obicei? Este doar vina ta!
    Poți spune – nu merg acolo pentru că se fumează, sau merg doar dacă stăm la nefumători…
    Numa’ zic…
    Mi e se pare cea mai inutilă lege! Dar mno, dacă așa-i în Europa…

      (Citează)

    • Vai de capul tau fetito..vai de capul tau..

        (Citează)

    • Mircea cel Vechi

      15/12/2015 la 6:22 PM

      Trendul anului la capitolul comentarii de pe blog-uri: minusuri la comentariile Simonei și ale Roxanei . Get reaaddyyyy tooo rumbleeeeeeeeer! -!

        (Citează)

    • Eu am vrut să scot sistemul de rating de la comentarii, că-i inutil, dar voi Batman…

        (Citează)

    • Simona: Cât despre fumători și nefumători, practic, nefumătorii se bucură că prietenii lor o să fie obligați să nu mai fie nesimțiți. Dacă te deranjează fumul de țigară atât de mult poți merge în unul dintre zecile de locuri în care nu se fumează. Mergi totuși unde se fumează pentru că nu vor prietenii tăi fumători să renunțe la obicei? Este doar vina ta!

      În principiu da, e o lege care obligă oamenii să nu mai fie nesimțiți.

      Pentru că aparent fumătorii nu au vreo problemă ca la muncă să iasă afară pentru a fuma și n-au cerut niciodată dreptul de a face acest lucru chiar în birou.

      Du-i însă cu prietenii într-un restaurant și fumătorilor dintr-o dată nu le pasă că fumul respectiv le face rău și altora. Nu doar lor, ci și prietenilor lor. Și cu toate acestea se ambiționează că plăcerea lor trebuie să fie mai importantă, să aibă prioritate mai mare, decât grija pentru sănătatea prietenilor din jur sau măcar minimul respect pentru un prieten care-ți spune “bă, nu-mi place fumul”.

      Pentru mine acesta este cel mai mare mister privitor la mentalitatea oamenilor, anume că preferă, cu bună știință, să facă ceva despre care se știe SIGUR că îi îmbolnăvește pe cei din jur, doar pentru a nu ieși în fața ușii să fumeze. Deși, repet, deja fac asta la birou și în metrou și în mall și în multe alte locuri.

      Să știi, Simona, că n-am considerat niciodată că-i “vina” mea că suport fumul de câte ori am mai ieșit să ne vedem. Eram conștient de riscuri, nu-mi conveneau, dar n-aș spune că-i “vina mea” că am venit, ci am acceptat inconvenientul pentru a te vedea.

      Chiar tu-mi spuneai că până și în India ai ieșit afară ca să fumezi, dar aici e un efort prea mare?

        (Citează)

    • nwradu:
      Du-i însă cu prietenii într-un restaurant și fumătorilor dintr-o dată nu le pasă că fumul respectiv le face rău și altora. Nu doar lor, ci și prietenilor lor. Și cu toate acestea se ambiționează că plăcerea lor trebuie să fie mai importantă, să aibă prioritate mai mare, decât grija pentru sănătatea prietenilor din jur sau măcar minimul respect pentru un prieten care-ți spune “bă, nu-mi place fumul”.

      Pai prietenii ti-i alegi tu. De exemplu, prietenii mei n-au comentat nimic cand le-am spus ca n-am chef sa stau in fum de tigara.

        (Citează)

  10. Pana am scris acest comentariu a mai decedat o persoana. Intre timp pana sa ajung la comentarii am citit articolul timp in care a mai decedat o alta persoana.

      (Citează)

  11. Leo:
    “Felicitări celor de la Coaliția România Respiră, care în ultima lună cred că au fost zilnic în Parlament și prin comisii pentru a afla de ce se tărăgănează procedura”

    Felicitari! Da’ o coalitie pentru Comarnic-Brasov nu se face? Si pentru Pitesti-Sibiu? Si pentru cainii vagabonzi, pentru ridicarea masinilor parcate ilegal, pentru confiscarea averilor obtinute ilegal, pentru impozitarea veniturilor bisericii, pentru stoparea defrisarilor ilegale, pentru interzicerea pe viata la posturi in domeniul public pentru corupti?

    Alea sunt pentru fraieri. Nu merita …

      (Citează)

  12. N-am inteles despre ce articol cu intersectiile vorbesti ca ar fi fost eliminat. Daca e vorba de interzicerea afisarii tigarilor „în locurile obligatorii de trecere”, sa stii ca se refera la punctele pe care nu poti sa le eviti intr-un magazin, cum ar fi casele de marcat. Adica exct locurile unde se gasesc acum tigarile in Lidl sau Profi.

      (Citează)

  13. Eu, desi fumator, am o problema cu cei care fumeaza in lift. Este cabina liftului spatiu public sau nu din punc de vedere al noii legi?

      (Citează)

  14. din 1 Ianuarie fumam afara… mare lucru….
    In alte State deja si oameni fumeaza frumos afara daca ninge daca plaua etc.

      (Citează)

  15. Cand se ia cate-o masura,
    Lumea-njura
    Pe agentul sanitar
    Si-l intreaba fara noima:
    Ce-ai cu noi, ma?
    Pentru ce sa dam cu var?…

    (Toparceanu )

      (Citează)

  16. În sfârșit o lege bună!!!

    Am o curiozitate: legea face vreo referire la țigările electronice? Am văzut câțiva, nu doar pe stradă, ci inclusiv prin mall sau în diferite clădiri de birouri, fumând chestii electronice. Așadar, sunt curioasă dacă sunt interzise și aceste tipuri de țigări.

      (Citează)

    • Trebuie să ne răspundă un jurist.

      Legea face referire la țigări electronice, astfel:
      – le definește printr-un nou aliniat, introducându-le alături de țigări, trabucuri șamd
      – aliniatul care definește ce înseamnă “fumatul” nu se modifică și deci nu face referire la nou-introdusele țigări electronice, ci doar la cele clasice, trabucuri șamd.
      – la art 3 se introduce un aliniat 1.2 care spune că utilizarea țigărilor electronice este interzisă în locurile specificate la art 2 litera n.1
      – art 2 lit n.1 este nou introdus și nu m-am prins ce definește. Fie nimic, fie tot acele spații închise.

      Poți să le vezi cu ochii tăi aici:
      – modificările introduse http://www.cdep.ro/caseta/2015/12/15/pl11399_rp.pdf
      – legea pe care o modifică http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php

        (Citează)

  17. mircea (primul)

    15/12/2015 la 9:24 PM

    Stiri ca asta scot in evidenta cat de prosti sunt internautii

      (Citează)

  18. Ma, acu mi-am amintit o chestie… in Romania parca era interzis fumatul pe strada. Sau gresesc?

      (Citează)

  19. Iar v-au fraierit parlamentarii. NU s-a schimbat nimic.
    Legea spune ca fumatul in locuri publice este interzis, cu exceptia localurilor care atentioneaza printr-un afis la intrare, ca in acel loc se fumeaza.
    Adica a ramas exact ca si inainte.

      (Citează)

  20. Ar fi fost buna si eliminarea fumatului pe terasele barurilor/restaurantelor. Este o placere sa stai pe terasa, uneori sa mananci ceva, si sa iti vina in fata, constant, fum de la vecinii de masa.

      (Citează)

  21. Promulgarea acestei legi este inceputul sfarsitului pentru nefumatori. Da, am scris bine, pentru nefumatori.
    Acum fumatorii au ajuns o minoritate persecutata si e cazul sa se mobilizeze si sa ceara drepturi mai ceva ca celelalte minoritati privilegiate.

    PS – am renuntat la fumat acum 4 ani dar ipocrizia e mai toxica decat fumatul.

      (Citează)

    • Dar spune drept, l-ai înlocuit cu alt viciu, nu-i așa? Că, altfel, e cam devreme să fi cinstit deja ceva. E 10 dimineata

        (Citează)

  22. @Sabotor: ti s-a intamplat sa iesi cu prietenii tai buni, cu unii asa si-asa de buni, care isi aduc si ei niste prieteni care pentru tine sunt cunostinte, eventual necunoscuti si tot asa? Si cunostintele alea fumeaza, de exemplu si cand ii rogi sa fumeze mai alaturea, sau sa nu mai fumeze, se uita lung si stramb si, eventual, se simt si ofensati. Si, na, nu-ti place ca fumeaza, ca te afumi, dar taci si-nghiti, sa nu strici atmosfera.
    Sau sa fii intr-o adunare de oameni care nu-ti sunt prieteni, iti sunt colegi. Si firma te cara in varf de munte, sa socializezi. Sigur, poti refuza sa socializezi, dar zici sa le dai o sansa. Si, cum scopul e sa socializam “altfel” in afara biroului, “altfel” e cap-coada, inclusiv faptul ca se fumeaza-n draci, ca na, nu suntem in birou. Evident, n-ai decat sa mergi sa te culci.
    Lucrurile nu sunt chiar asa, alb-negru: prietenii mei care, eu, care. S-ar prea putea ca exemplele personale si isolate sa nu functioneze in orice conditii.
    Mi s-a intamplat sa fiu cu copilul pe plaja si sa ma pomenesc cu un cuplu fumand amandoi la un metru de copil, pentru ca, na, umbrella infipta-n nisip, nu o puteau cara mai incolo; dar nici la o umbrella mai acana nu se duceau, ca era mai departe de buza marii, ca e musai sa te plezneasca valu’ cand tragi in piept. Uneori, ai chef sa te simti bine, fara sa te certi cu bunicii isterici din parcuri sa nu mai fumeze la locul de joaca (ca asa e de bun-simt, nu neaparat legal), fara sa ajungi acasa mirosind a mahorca si tot asa. Daca educatia nu e, iaca, poate se face cu legea. La sate, primarii au bagat contravaloarea serviciilor de salubrizare pe factura de electricitate, pentru ca satenii n-aveau chef sa plateasca serviciile astea, ca sa arunce gunoiul pe garla, sau pe islaz era gratis. Ai fi zis ca e de bun-simt asta cu gunoiul. Nu stii, te invatam. Nu poti, te ajutam. Nu vrei, te obligam.

      (Citează)

    • Liana:
      @Sabotor: ti s-a intamplat sa iesi cu prietenii tai buni, cu unii asa si-asa de buni, care isi aduc si ei niste prieteni care pentru tine sunt cunostinte, eventual necunoscuti si tot asa? Si cunostintele alea fumeaza, de exemplu si cand ii rogi sa fumeze mai alaturea, sau sa nu mai fumeze, se uita lung si stramb si, eventual, se simt si ofensati. Si, na, nu-ti place ca fumeaza, ca te afumi, dar taci si-nghiti, sa nu strici atmosfera.

      Daca cineva din grup (oricine) se plangea ca nu vrea in fum de tigara, se mergea la nefumatori, fara discutie. Ba a fost un caz in care un fumator a zis “ba, hai sa nu mergem acolo ca e plin de fum, mai bine mergem la barul de langa chiar daca e de nefumatori”. Si e gresit faptul ca o data ce ati iesit la fumatori sa-i ceri aluia de langa tine sa nu mai fumeze. Zi de la inceput, cand se alege locul ca tu vrei doar la nefumatori. Daca prietenii tai te respecta macar un pic, iti vor face pe plac. Daca nu, inseamna ca nu-ti sunt prieteni.

      Sau sa fii intr-o adunare de oameni care nu-ti sunt prieteni, iti sunt colegi. Si firma te cara in varf de munte, sa socializezi. Sigur, poti refuza sa socializezi, dar zici sa le dai o sansa. Si, cum scopul e sa socializam “altfel” in afara biroului, “altfel” e cap-coada, inclusiv faptul ca se fumeaza-n draci, ca na, nu suntem in birou. Evident, n-ai decat sa mergi sa te culci.

      Deci tu de fapt vrei sa intrii in grupul alora care se fumeaza, da’ nu-ti convine ca ei fumeaza, asa ca ar trebui sa se lase de fumat ca sa socializeze cu tine. O chestie similara am vazut-o la o intalnire a expatilor dintr-un oras – s-a organizat intr-un local de nefumatori. Toti au stat afara, intrau inauntru doar cat sa-si comande ceva de baut. De suparat s-a suparat organizatorul si cativa aiuriti, ca de ce sta toata lumea afara si nu inauntru sa socializeze. Dar nu, ei nu voiau sa iasa afara pentru ca se fumeaza si-i deranjeaza fumul chiar si afara. In fine, pe viitor sugereaza ca aceste intalniri sa se tina in locuri in care nu se fumeaza. N-o sa te ajute cu socializatul – fumatorii o sa stea tot timpul afara, la o tigara, da’ o sa te simti mai implinita de faptul ca nu se fumeaza.

      Mi s-a intamplat sa fiu cu copilul pe plaja si sa ma pomenesc cu un cuplu fumand amandoi la un metru de copil, pentru ca, na, umbrella infipta-n nisip, nu o puteau cara mai incolo; dar nici la o umbrella mai acana nu se duceau, ca era mai departe de buza marii, ca e musai sa te plezneasca valu’ cand tragi in piept.

      Puteai tu sa te muti un metru mai acana, nu? Adica aia sunt rai si gresesc ca nu s-au dus un metru mai incolo (sa nu crezi ca-i scuz, orice om cu bun simt ar fi inteles), da’ tu nu te poti misca un metru mai incolo, nu?

      Uneori, ai chef sa te simti bine, fara sa te certi cu bunicii isterici din parcuri sa nu mai fumeze la locul de joaca (ca asa e de bun-simt, nu neaparat legal), fara sa ajungi acasa mirosind a mahorca si tot asa.

      Stai departe de ei. Ca nu-s bunicii astia ca securitatea, prezenti peste tot. Ba mai mult, din cauza viciului lor prostesc sunt cam rari bunicii fumatori.

      Daca educatia nu e, iaca, poate se face cu legea. La sate, primarii au bagat contravaloarea serviciilor de salubrizare pe factura de electricitate, pentru ca satenii n-aveau chef sa plateasca serviciile astea, ca sa arunce gunoiul pe garla, sau pe islaz era gratis.

      Aici sunt niste chestii de mentionat. Multi dintre aia de la sate n-au bani. Chiar n-au. Si aia care mai au ceva, nu au un venit fix lunar. Pentru ei cheltuiala aia in plus se simte si nu prea inteleg de ce trebuie platita. Pentru ca ei rezolvau altfel cu gunoiul – il ardeau. Da ma, ii dadeau foc si scapau de gunoi. Iar chestiile ce nu ardeau, cum ar fi metalele, pai n-o sa-ti vina sa crezi, trec niste unii din etnia conlocuitoare de cumpara fier vechi. Si-ti spun asta pentru ca ai mei traiesc de ceva timp la sat si nu, nu aruncau gunoiul pe islaz, ca sa vezi chestie: ar fi luat amenda. Acum se bucura ca exista serviciu de salubrizare si nu mai trebuie sa-si bata capul cu gunoiul, si tot ei mi-au povestit de o batrana amarata cu pensie de CAP care efectiv nu-si permite sa plateasca serviciul de salubrizare. Da’ e bine ca tu stii ca taranii isi arunca gunoaiele pe islaz.

      Ai fi zis ca e de bun-simt asta cu gunoiul. Nu stii, te invatam. Nu poti, te ajutam. Nu vrei, te obligam.

      Pentru ca e extrem de nobil sa-l obligi oamenii sa faca doar ce-ti place tie.

        (Citează)

  23. e ca la veceu, daca ti-e a caca te duci la veceu, daca nu, nu.Dar poate treci sa te pisi…

    Deci daca esti fumator tre sa te duci intr-un bar sa fumezi, ca nu poti fuma la usa ca un caine(cum o sa si fumati btw), dar ca nefumator nu traiesc in baruri, dar poate o sa ma duc odata sa beau o bere.

      (Citează)

  24. Ce nu înțeleg nefumătorii -un fumător nu fumează fiindcă alege să fumeze, ci fiindcă trebuie să fumeze. Fumatul e o dependență, la fel ca orice drog. Nu poți să te abții, pur si simplu, ai un pitic în cap care îți spune să aprinzi, așa că fumezi cât de des poți, la serviciu una pe oră, la bar una la 10 minute. Legea asta face fumătorilor un bine cu forța și (acum, după ce am fumat o țigară) mă bucur că s-a dat, dar știu si că o să îi înjur pe parlamentari cu prima ocazie când o să intru într-un local…

      (Citează)

    • papergirl:
      Ce nu înțeleg nefumătorii -un fumător nu fumează fiindcăalege să fumeze, ci fiindcă trebuie să fumeze. Fumatul e o dependență, la fel ca orice drog. Nu poți să te abții, pur si simplu, ai un pitic în cap care îți spune să aprinzi, așa că fumezi cât de des poți, la serviciu una pe oră, la bar una la 10 minute. Legea asta face fumătorilor un bine cu forța și (acum, după ce am fumat o țigară) mă bucur că s-a dat, dar știu si că o să îi înjur pe parlamentari cu prima ocazie când o să intru într-un local…

      Asta cu fumatorul nu se poate abtine e o prostie cat China de mare. Cum nu te abtii? Cum zicea si Eftimie in podcast, daca e chiar atat de puternica dependenta asta, cum de poti sa dormi 8 ore fara sa fumezi?

        (Citează)

    • @papergirl
      dar daca eu mananc cacat ca am un viciu trebuie sa te oblig sa stai in miros de cacat prin toate localurile si spatiile publice?

      Ai o problema, viciu, boala e problema ta, nu a mea.
      Rezolva-ti problema unde nu deranjezi pe nimeni, indiferent ca iti cere sau nu organismul.
      Mie daca imi cere organismul sa ma cac, ma duc la baie nu ma cac in farfuria ta.

        (Citează)

    • Catalin:
      @papergirl
      dar daca eu mananc cacat ca am un viciu trebuie sa te oblig sa stai in miros de cacat prin toate localurile si spatiile publice?

      Ai o problema, viciu, boala e problema ta, nu a mea.
      Rezolva-ti problema unde nu deranjezi pe nimeni, indiferent ca iti cere sau nu organismul.
      Mie daca imi cere organismul sa ma cac, ma duc la baie nu ma cac in farfuria ta.

      Da’ daca cacaciosul isi face un loc al lui unde sa se cace asa cum vrea, tu de ce tii cu tot dinadinsul sa intri in locul ala?

        (Citează)

    • Dar cine insista sa intre in locul ala al lui unde se caca?

      Ma rog, trecand peste aluzia la sexul anal, nimeni nu insista sa mearga la fumatori acasa.

        (Citează)

  25. nwradu:
    Sigur că va scădea, a fost efectul pe termen lung în alte țări. Va scădea în două moduri:

    3 lucruri:
    1. ca fost fumator, pot sa iti spun ca as fi fumat si la -30 de grade daca aveam chef de o tigara sau 20.
    2. in cladirea in care lucrez, nu se fumeaza. cu toate astea, e plin in continuu de oameni iesiti la tigara in fata ei.
    3. in alte tari am vazut ca oamenii stau in fata barului si fumeaza, adica pur si simplu nu mai stau inauntru, ci isi iau bauturile si stau afara.

    dar e posibil sa fie si cum zici tu, nu zic nu.

      (Citează)

  26. @Sabotor: nu ai priceput, sau vrei cu tot dinadinsul sa ai dreptate. Si, in cazul asta, e ok sa detii adevarul si solutii pentru toata lumea. Pentru restul, iaca, e legea asta, care vine sa oblige la bun-simt acolo unde el lipseste. Ma bucur pentru tine, ca traiesti in lumea in care totul se intampla dupa prescriptiile si asteptarile tale. In lumea mea, cum spuneam, eu m-am saturat sa fiu calcata pe bombeu in mod repetat.
    Lasand la o parte ca argumente de genul “da’ tu de ce n-ai plecat, cand aia au venit sa fumeze langa tine” nu sunt argumente. Sunt un fel de tribunalul copiilor. N-am plecat, de exemplu, pentru ca fata era asezata in piscine gonflabila, umpluta cu cativa litri buni de apa, pe care nu ii puteam muta de acolo. Asta, asa, ca sa vezi ca variabilele intr-un context sunt multiple, nu e doar o chestiune de care lasa de la el. Ca de lasat de la mine, helas, am lasat mereu.

      (Citează)

    • Liana: N-am plecat, de exemplu, pentru ca fata era asezata in piscine gonflabila, umpluta cu cativa litri buni de apa, pe care nu ii puteam muta de acolo.

      Fiind la mare, pe plaja, banuiesc ca era al dracului de greu sa gasesti alti cativa litri buni de apa.

      Sau n-o sa-mi spui acum ca era piscina de 400 de litri.

      Uite cum fac eu cand dau de un nesimtit: il las in pace si plec de acolo. Nu e datoria mea sa-l educ pe ala, iar timpul meu e mult mai important decat sa-l pierd incercand sa-i arat ca greseste/sa-l aduc pe “calea cea buna”. In plus, asa nesimitit cum e, are si el drepturi. Toata lumea are niste drepturi, chiar daca acele drepturi inseamna ca poate sa faca ceva ma poate deranja. Asa ca plec; eventual ma duc undeva unde nu-si fac aparitia oameni care ma deranjeaza. E plin de cocalari si nesimtiti pe plaja? Ok, ma duc la o plaja mai retrasa.

        (Citează)

  27. @papergirl: Aaa, un fumator fumeaza pentru ca nu se poate abtine?! Tu vorbesti serios? Pai, si cu heroinomanii – cu care am lucrat si pentru care am toata compasiunea, dar asta e altceva – cum ramane? Si ei sunt tot dependenti, de ce ii marginalizam si de ce tinem consumul de heroina in afara legii? Poftim, fratilor, toti cei care nu va puteti abtine de la un gest reprobabil, poftiti de-l faceti, ca, de, nu va puteti controla. Adulti, cu toate functiile fiziologice in functiune, asta e, nu va puteti controla.
    Practic, orice traznaie pe care o faci o poti motiva prin aceea ca nu te-ai putut abtine si, gata, scapi.

      (Citează)

    • La fel ca trăznaia pe care ai făcut-o tu, comentând, și de la care bănuiesc că nu te-ai putut abține.

      Și dacă ai lucrat cu heroinomanii, ai lucrat degeaba, fiindcă se vede că nu înțelegi nimic din mecanismele dependenței.

        (Citează)

  28. @sabotor culmea e că nu e o prostie. Culmea e că dependența nu e așa mare, dovadă ca nu te trezește din somn în cele 8 h. Culmea e că totuși ești dependent, nu te poți abține, nu poți să-ti imaginezi următoarea oră fără o țigară, necum o viață întreagă. Este unul din paradoxurile dependenței de tutun.Pentru lămuriri complete, îți recomand să citesti o carte, cred ca în română se numeste In sfarsit nefumator, de Allen Carr.

    @catalin e o deosebire mare între viciu și dependență. Fumatul e o dependență, nu viciu. dacă mâncatul de cacat e legal in spatiile publice iar tu esti dependent de mâncatul de cacat, vei mânca cacat, indiferent de miros. (oricum, ar fi o dependenta nasoala:)

      (Citează)

    • papergirl:
      @sabotor culmea e că nu e o prostie. Culmea e că dependența nu e așa mare, dovadă ca nu te trezește din somn în cele 8 h. Culmea e că totuși ești dependent, nu te poți abține, nu poți să-ti imaginezi următoarea oră fără o țigară, necum o viață întreagă. Este unul din paradoxurile dependenței de tutun.Pentru lămuriri complete, îți recomand să citesti o carte, cred ca în română se numeste In sfarsit nefumator, de Allen Carr.

      Prostii pe toata linia. Inclusiv cartea aia de Allen Carr. Nu esti dependent de nicotina, esti dependent de actul de a fuma in sine. De fapt, iti place sa fumezi. Iti place sa scoti fum pe gura sau pe nas. Daca tigarile electronice ar fi la fel de mici si usor de utilizat ca si tigarile cu tutun, ar avea success chiar daca ar produce doar vapori de apa. Asta cu dependenta de tigari e ca si dependenta de internet.

        (Citează)

  29. Chestia asta cu “intră în alt local” nu ține. Nu-s atît de multe localuri ca eu (nefumător) să-mi permit să intru în altul, doar pt că în cel în care vreau eu să mănînc, se fumează. Localul de alături nu e destul de bun, poate, pentru mine.

      (Citează)

    • alias:
      Chestia asta cu “intră în alt local” nu ține. Nu-s atît de multe localuri ca eu (nefumător) să-mi permit să intru în altul, doar pt că în cel în care vreau eu să mănînc, se fumează. Localul de alături nu e destul de bun, poate, pentru mine.

      Da’ ala in care se fumeaza e destul de bun pentru tine, nu?
      Incredibil.

        (Citează)

  30. Sau, altă situație: am intrat într-un local, totul ok, nu-s fumători, comand, încep să mănînc, și hopa, apare un fumător și-și aprinde țigara. Ce fac, sînt forțat să plec ?

    Fumătorii nu par a înțelege (sau să le pese) cîtă neplăcere cauzează nefumătorilor cu mirosul și fumul produs de ei. Mi-e la fel de aiurea să fiu forțat să stau în autobuz lîngă unul care pute, ca și a sta lîngă unul care fumează.

      (Citează)

    • Nimănui nu-i place sa fie etichetat drept nesimțit. Vezi si comentariul meu de mai sus.

      Ce ma enervează pe mine e ca acum 20 de ani, dacă nu fumai erai văzut drept un pămpălău gay sau o neinteresantă fără sare si piper care eventual doarme cu icoana in loc de perna. Asa ca toti se apucau de fumat, sa fie in rândul lumii. Acum societatea s-a sucit, dacă fumezi esti un porc nesimțit si ucigaș. Moda s-a dus, dar noi am rămas cu dependența.

        (Citează)

    • Hai sa-ti dau un pont. Cand te duci sa mananci undeva, tocmai pentru ca esti o fiinta superioara capabila sa gandeasca, poti spre exemplu sa-ntrebi dinainte daca se fumeaza in local. Daca se fumeaza, pa si pu, nu te duci. Te duci intr-un local de nefumatori, c-acolo pot sa bag mana-n foc ca n-o sa vina niciun fumator peste tine sa-si aprinda tigara.

        (Citează)

  31. @sabotor esti un virgin care spune ca se pricepe la sex.

      (Citează)

    • papergirl:
      @sabotor esti un virgin care spune ca se pricepe la sex.

      Lol. Deci daca eu sunt suficient de puternic incat sa nu las niste tutun invelit in hartie sa-mi controleze viata, inseamna ca-s virgin care da sfaturi sexuale. Amuzant, mai ai si alte cugetari la fel de profunde?

        (Citează)

  32. @sabotor aa deci pana la urmă cum e, tutunul îți controlează viața sau fumezi doar fiindcă îți place?hotărăște-te.

      (Citează)

    • papergirl:
      @sabotor aa deci pana la urmă cum e, tutunul îți controlează viața sau fumezi doar fiindcă îți place?hotărăște-te.

      E simplu – iti controleaza viata pentru il lasi tu s-o controleze. Cum am zis, e ca dependenta de internet. Nu-i o dependenta adevarata, e o dependenta ce ti-o impui tu pentru ca-ti place sa scoti fum pe nari. Si pentru ca vrei sa scoti in continuare fum pe nari, te minti pe tine (si pe altii) ca esti dependenta. Asa ai o scuza sa nu lasi tigarile.

      Daca fumatorii ar fi cu adevarat dependenti de nicotina, atunci ar functiona plasturii aia cu nicotina, da’ nu functioneaza – n-am auzit pe nimeni sa inlocuiasca tigarile cu plasturii aia. Si tocmai din cauza asta pare greu de invins “dependenta” asta de tigari, pentru ca toata lumea considera ca dependenta de nicotina e ceea ce-l face pe fumator sa-si aprinda tigara. Dar nu, fumatorului ii place pur si simplu actul de a fuma in sine.

      Am fumat destul de multi ani. Stiu toate povestile cu “trebuie neaparat sa fumez la o cafea/bere/dimineata”.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus