un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ceva este în neregulă la Iași…

2 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Bătaie pe tigăi, bormașini și alte obiecte la preț redus am mai văzut, dar ieșenii s-au bătut acum pentru a smulge panglicile colorate și steagurile tricolore puse în oraș pentru 1 decembrie.

Clipul de mai jos spune totul, împreună cu articolul lui Vlad Petreanu:

Nu pot să înțeleg ce se întâmplă. De o bormașină ieftină poate că ai nevoie, dar ce faci cu panglica tricoloră? Ce faci cu un steag? De ce le vrei atât de tare încât le furi din oraș, în timpul sărbătoririi zilei naționale?

Nu văd nici un motiv logic, indiferent cât de săraci ar fi oamenii. Pur și simplu după o vreme îți pierzi mințile, cred că asta e singura explicație. Totuși, de ce doar la Iași? De ce n-a fost un singur diliu care să înceapă să fure panglica tricoloră și decorațiunile din copac, ci cei din jur și-au zis “stai că vreau și eu!” și au furat și ei?

O fi din cauza poluării. O știre din 18 noiembrie spune că în Iași nivelul de poluare este dublu față de cel admis. Asta se traduce garantat în boli de plămâni și alte organe, dar în lipsa unor informații oamenii vor crede că au avut ghinion cu sănătatea, fără să facă legătura cu faptul că Primăria nu ia măsuri pentru reducerea ei. Primarul interimar se scuză pe motiv că se fac investiții și dezvoltarea înseamnă și praf, de parcă în alte zone din Europa nu s-ar face investiții. De poluarea cauzată de mașini ce nu pot ocoli orașul sau de drumurile proaste sau de fabricile neverificate șamd nu mai zice nimic.

Se adună cu alte știri. Iași-ul era un oraș cunoscut și pentru teii de acolo. Știți voi, teiul lui Eminescu șamd. În 2013, primăria a tăiat teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare pe motiv că nu se văd bine obiectivele turistice din zonă, iar în locul lor a plantat salcâmi japonezi.

Lucrurile n-au mers bine. Au primit amendă 60.000 de lei pentru că nu aveau autorizație să taie copacii, iar ieșenii au făcut un mare scandal. Doi ani mai târziu s-a făcut inclusiv o consultare prin referendum a populației, care a putut vota undeva acolo direct pe bulevard, iar 94% au cerut replantarea teilor.

Zilele trecute, salcâmii japonezi au fost scoși și au fost plantați alți tei.

Trăgând linie, primăria a cheltuit 170.000 de lei cu tăierea teilor și plantarea salcâmilor, a luat și 60.000 de lei amendă și cine știe cât o fi costat acum replantarea altor tei, că au fost aduși din Italia. Probabil n-ar trebui să ne mire aceste lucruri, primarul Iașiului e la închisoare pentru corupție.

Mie cel mai mult mi-a plăcut însă o știre de acum câteva zile intitulată “Bulevardele din Iași, loc de promenadă pentru vaci“. Animale mari pasc iarba din sensurile giratorii, mănâncă din tomberoane și uneori mai încurcă și traficul.

Imaginile de mai jos spun multe:

Sunt din Iași, capitala Moldovei, oraș mândru al României din 2015. Și partea nasoală este că nu e vreun accident, vreo ciudățenie a unui singur oraș românesc. Nu, așa se întâmpla într-o mare parte din România. Noroiul acela, paragina, lipsa de implicare, sărăcia, resemnarea că trăiești la oraș ca la țară acum 100 de ani – astea se pot întâmpla oriunde. E un contrast uriaș în tot restul țării față de București, nu că aici ar fi vreun Dubai al României.

    31 comentarii

  1. Pana n-o sa facem o autostrada din transilvania in moldova nici n-o sa se schimbe nimic. Ma bucur ca Ciolos a incadrat-o la prioritati, ca zona aia ramane in urma. Rau.

      (Citează)

    • Cind spui ca a incadrat-o la prioritati, a se citi prioritate doi. Ca pe unu sint altele. Ca sa aiba miticul autostrada prin Busteni :)) (glumesc amar, dar tot glumesc :) )

        (Citează)

    • 3rd time is a charm, nu? nu de alta, dar au mai fost 2 prim ministri ardeleni si poate de data asta nimerim si un ardelean bun…

        (Citează)

  2. Stai asa ca urmeaza sa apara decoratiunile de Craciun, si atunci sa vezi cum fiecare iesean care se respecta are macar un glob in brad furat de la Primarie.

    Pe langa tei s-au plans si de faptul ca acum e zona pietonala, desi pentru cei care fac turism este foarte ok asa. La primul prostest contra salcamilor japonezi s-au prezentat 2-3 oameni din cei 5000 anuntati pe facebook.

    Cat despre bormasini, pai e dreptul fiecarui locatar sa aiba o bormasina ca sa isi deranjeze vecinii, ce la voi acolo in Dubai nu este la fel ?

      (Citează)

  3. Cum esti din Iasi? Nu erai din Bucuresti?

      (Citează)

  4. add:
    o fi scris Matilda

    de fapt cred ca Matilda scrie toate articolele, il tine pe Radu in geam sa-i incaseze piscoturile.

      (Citează)

  5. moldoveni+saracie=win

      (Citează)

  6. Si ca acu ca am citit si restul postului, poluarea e mare pentru ca centura nu era gata. Nu stiu cind s-a facut ultima masuratoare, macar acum au ceva centura care poate fi folosita. Care oricum da in balarii pe undeva. Cind o sa aiba orasul ala o centura care inconjoara tot orasul, atunci o sa mai vorbim. Pina atunci traiasca traficul greu prin oras, traiasca strazile mizerabile, traiasca tramvaiele alea cu ecartament mic si mizerabile. In loc sa le scoata de tot si sa faca strazi late si sa bage autobuze, ei tot insista cu tramvaiele alea mizerabile.
    Recunoscm nu am mai fost de mult in zona, insa ultima data tot orasul era darimat. Si la cum stiu ca se misca administratia pe acolo, asa e si acum.

      (Citează)

    • La care s-ar mai adauga si faptul ca directia vamala era in oras, si toate tirurile erau nevoie sa intre si sa stationeze in oras.

        (Citează)

    • Eu zic ca atunci cand ii fac centura, sa-l facem direct capitala ca prea il lauzi

        (Citează)

    • jules: Nu stiu cind s-a facut ultima masuratoare, macar acum au ceva centura care poate fi folosita.

      În noiembrie :P

      Faptul că vama este în oraș e o mare tâmpenie. Problema vine de fapt din alte părți: sunt sigur că primarul șpăgar n-ar fi refuzat să construiască una nouă în afară, că doar înseamnă noi contracte de atribuit, dar întâi trebuie înțeleasă legătura vamă – poluare – sănătate.

      Prea multe chestii izvorăsc din lipsa aceasta de educație și înțelegere a unor principii simple. Și măcar de-am fi cei cu un sistem medical beton…

        (Citează)

    • nwradu: În noiembrie :P

      Faptul că vama este în oraș e o mare tâmpenie. Problema vine de fapt din alte părți: sunt sigur că primarul șpăgar n-ar fi refuzat să construiască una nouă în afară, că doar înseamnă noi contracte de atribuit, dar întâi trebuie înțeleasă legăturavamă – poluare – sănătate.

      Prea multe chestii izvorăsc din lipsa aceasta de educație și înțelegere a unor principii simple. Și măcar de-am fi cei cu un sistem medical beton…

      Primarul spagar e la inchisoare sau undeva pe acolo, stai ca sa vina urmatorul si se rezolva, momentan vama e intr-o cladire care ar trebui sa fie centru expozitional.
      Bine nici cu ce interimar nu ne este rusine, dar nahh altfel e cand esti primar 4 ani minim.

        (Citează)

  7. bai ce oameni rai… cautati nod in papura pentru orice. de fapt primaria s-a gandit sa economiseasca la buget, sa nu mai plateasca oameni si echipamente pentru a tunde iarba si a ridica gunoiul. astfel au rezolvat mai multe probleme – cetatenii poti sa isi tina animale (ai vazut ce frumosi sunt porcii aia crescuti intre blocuri?) fara sa cheltuie pt hrana lor, animalele sunt hranite si spatiile verzi sunt toaletate si inclusiv intretinute cu ingrasamant bio. si decat sa vina tiganii si ungurii (sunt unguri in moldova?) sa fure steagurile nu mai bine le luam noi sa le pazim, ca niste vajnici patrioti? oameni rai… si basisti…

    BASISTILOR!!

      (Citează)

  8. A zis ca pozele “Sunt din Iasi”, nu ca e el din Iasi.
    Nu sunteti in stare sa cititi un articol cu 2-3 poze printre randuri.

      (Citează)

  9. Bun articolul, mai scrieti cateva, poate se trezesc si ai nostri un pic si le mai vine mintea la cap..

      (Citează)

  10. Mie mi se pare incredibil nu faptul ca fura orice (sunt obisnuit cu asta), ci ca o fac cu atata nonsalanta cand sunt filmati si luati la intrebari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus