un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ISU București știa de Colectiv, dar nu a luat măsuri

25 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Tocmai au apărut niște informații noi în dosarul Colectiv, informații ce-au dus la suspendarea conducerii ISU București și se fac anchete acolo. Situația este următoarea:

  • 23 septembrie, noaptea – la IGSU se primeÈ™te un fax prin care organizatorii unui festival cer sprijinul pentru un eveniment de amploare, în 25-26 septembrie, în fabrica Pionierul la etajul 1 È™i parter. Se menÈ›ionează clar numele Colectiv în acea adresă.
  • 24 septembrie, 9:30 – adresa respectivă este retransmisă de la ISU-general către ISU Bucuresti pentru luarea măsurilor necesare, conform cererii.
  • 25 septembrie – ISU BucureÈ™ti le răspunde organizatorilor precizându-le măsurile ce trebuie luate conform legislaÈ›iei. Raed Arafat tocmai a declarat că există două adrese de răspuns privind aceste obligaÈ›ii, dar nici o dovadă că cineva din ISU BucureÈ™ti s-ar fi È™i deplasat acolo să vadă ce se întâmplă.
  • 25-26 septembrie – a avut loc evenimentul din respectivul loc.

Asta se întâmpla cu o lună și 4 zile înainte de incendiul din Colectiv care a dus până acum la decesul a 60 de persoane. Cei de la ISU nu mai pot spune că nu știau de acel club pentru că există un fax, înregistrat la ei, ba chiar și cu răspuns, în care se pomenește numele acelui club.

ÃŽn mod normal, cineva de la ISU ar fi trebuit să-È™i spună “2000 de oameni? Dar ce-i acest Colectiv pentru care vor sprijinul nostru, ia scoate-i dosarul să vedem cum figurează la noi. Cum, nu figurează? Nu are avize?!”. Dar n-a făcut. Au trimis pe fax niÈ™te indicaÈ›ii pentru organizarea lucrurilor, probabil un citat din lege de genul “vă rugăm să aveÈ›i în vedere măsurile impuse prin bla-bla-bla” È™i gata, È™i-au făcut treaba. Cinci săptămâni mai târziu, oameni mureau acolo.

Pe 25-26 septembrie a avut loc în fabrica Pionierul festivalul PLUM. Sponsori au fost Heineken, Coca-Cola și Burn, firme care mă întreb ce scuză au că au sponsorizat un eveniment într-un loc ce nu avea avize. Măcar au întrebat asta, înainte de a da banul?

Iată o fotografie din galeria de pe Facebook de la Plum. Buretele antifonic era deja pe stâlpi, lemnele erau pe tavan. Bine că n-au avut artificii cu 2000 de oameni înăuntru, nu?
plum_1

 

Tolontan are multe informații. Urmăriți știrea și pe Digi24.

    12 comentarii

  1. ” Sponsori au fost Heineken, Coca-Cola È™i Burn, firme care mă întreb ce scuză au că au sponsorizat un eveniment într-un loc ce nu avea avize. Măcar au întrebat asta, înainte de a da banul?”

    Chiar nu au nici o vina. Nu sponsorul trebuie sa se intereseze de avize & co.

      (Citează)

  2. sursa informațiilor e tolo.ro, nu digi24.

      (Citează)

    • Eu am scris tot articolul dintr-un interviu telefonic făcut de Arafat la Digi24 pe la 10:20, încă nu citisem nimic la Tolontan, dar l-am adăugat acum.

        (Citează)

  3. Deja povestea asta e exasperanta…
    Să nu spună nimeni ca nu exista in tot BucureÈ™tiul un angajat ISU rocker È™i care să fi fost in Colectiv…toÈ›i sunt maneliÈ™ti si ascultători de bumÈ›i-bumÈ›i sau clasica?
    Orice om normal putea să vadă care sunt condiÈ›iile acolo…

      (Citează)

  4. Băi, mă enervați cu aiureala asta cu ISU și cu Arafat. De vină pt incendiul din colectiv a fost idiotul care a dat foc la artificii într-un loc închis și ne-certificat pt așa ceva. După cum am mai zis, majoritatea localurilor închise CONȚIN și vor conține și în viitor mobilier și accesorii inflamabile: perdele, covoare, lambriuri și VA FI PERMISĂ organizarea de evenimente publice acolo. Nu cred că primăria sau ISU sau altcineva au dat un aviz (bazat pe șpagă) în care să scrie că se pot aprinde artificiii acolo. În fiecare zi sînt nenumărați oameni în nenumărate localuri, restaurante, săli de concert etc, și NU moare nimeni, pt că nimeni nu lucrează cu foc deschis acolo !!!

    Dar asta e România, trebuie căutate tot felul de explicații absconse, conspirații, corupție ș.a.m.d. în loc să identificăm iresponsabilitatea și vina directă a unor persoane, a unor angajați: în cazul nostru, cel/cei care au adus artificii și au dat foc.

      (Citează)

    • sa inteleg ca un mic accident in care buretele se aprindea de la o tigara e imposibil?

      Hai sa o luam altfel: Daca buretele ala ar fi fost ignifug puteau sa fie artificile si de 10 ori mai mari/spectaculoase ca nu lua foc.

      Ideea e ca nenorocirea asta s-a intamplat din cauza unui cumul de factori (nr. iesiri, materiale din interior, stingatoare de mana lipsa, sistem antiincendiu, …etc). Multe din ele in grija ISU. Trebuie fiecare in parte analizat si eliminat din alte locatii.

      Si ca idee se putea si mai rau. imagineazati ca in loc de 400 de oameni ar fi fost 1000 (ca in alte seri). pe usa aia tot atatia ar fi apucat sa iasa, diferenta dintre 400 si 1000 ar fi fost in intregime adaugata la categoria decese. La fel cum daca ar fi fost numai 200 incendiul asta ar fi fost similar cu altele care se intampla zilnic in Romania. Sa inteleg ca pentru diferentele astea tot artificerul era de vina?

        (Citează)

    • Personal n-am ceva cu Arafat, deÈ™i el se ocupă de ani de zile cu organizarea ISU. Aici îl poÈ›i trage la răspundere când vezi nepăsarea de acolo.

      Da, mi se părea ridicol că era tras Arafat la răspundere pentru situația din spitale și condițiile de îngrijire a celor arși. Omul răspunde pe partea de intervenții de urgentă, nu pe spitalizare.

      Pentru ISU, însă, e cam nasol. Cred că-și arată limitările de manager. Eu nu-i pot cere demisia, însă, pentru că țin minte cum a ajuns acolo, au fost vreo 2 ani în care-l vedeai la televizor la fiecare intervenție pe teren, în echipament, punând mâna la treabă, plus că a creat SMURD-ul, o organizație funcțională.

      Adică sunt convins că dacă demisionează, oricine i-ar lua locul n-ar fi la fel de bun, pe total.

        (Citează)

  5. @Paul: buretele ăla era pe tavan, nu se aprindea de la un muc de țigară. Repet, există localuri japoneze pline de despărțitoare de hîrtie. Există alte localuri cu specific, pline de perdele, perne, otomane și alte elemente inflamabile. Toate perfect legale.

    De acord cu cumulul de factori, dar există în cazul ăsta un factor primar, și anume aprinderea iresponsabilă a acelor artificii.

      (Citează)

  6. mircea (primul)

    25/11/2015 la 8:33 PM

    Alias, nu te mai chinui cu prostii. Din nefericire, e nevoie de ceva mai mare decat ce s-a intamplat la pionierul ca sa scapam de ei.

      (Citează)

  7. La PLUM au fost doar cateva sute de idioti, nicidecum 2000.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus