un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oboseala, stresul și excesele încep să se simtă după o vârstă (P)

8 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

s6_edge_plus_foto_sample_03Trăiesc o viață cu destul de multe excese. Sunt conștient de ele, dar din poftă sau împrejurări nu le pot evita, gândind mai des decât îmi doresc “lasă că începând de mâine nu mai…”

Mănânc mult, greu și mai ales seara. Dimineață eu nu pot mânca, pur și simplu până în ora 10 nu pot să iau mai mult de două îmbucături. După ora 10 deja sunt adâncit în muncă sau plecat pe undeva, dar rareori mănânc dimineața. Atunci când o fac, de obicei este o gogoașă cu ciocolată și o cafea.

Beau și destul de multă cafea, uneori doar o cană pe zi, alteori cinci. Am învățat multe despre cafea, am investit în niște aparate serioase, îmi place toată procedura aceea cu râșnit, nivelat și compactat cafeaua în portafiltru, plus spumarea laptelui, mă gândesc chiar să iau niște cursuri de barista/latte art. Dezavantajul este că fac o cafea atât de bună încât beau, în medie, două cappuccino pe zi doar acasă.

Prânzul îl iau destul de rar. De multe ori mi se întâmplă să văd că-i ora 15, că n-am mâncat, dar hai că mai sunt câteva ore și mă văd cu Matilda și mâncăm împreună de seară. Cina nu o ratez, iar atunci este de obicei o masă mare și grea pentru stomac și ficat, că deh, îmi place și friptura de vită, de rață, niște paste bine făcute. Mâncăm porții prea mari și cu prea multe calorii. În fond, am făcut Turul Burgerilor, nu Turul Salatelor.

În concedii e și mai și. În ultima lună ne-au surprins vienezii cu niște porții absolut uriașe și grele, că acolo e cu carne multă în farfurie. Cred că am mâncat în 3 zile carne cât o familie întreagă pe parcursul unui an, în secolele trecute. Apoi a venit Grecia, cu all-inclusive și zice când doar mâncam mult, beam mult și între acestea doar stăteam la plajă.

s6_edge_plus_foto_sample_20
schweizerhaus_prater_viena_07
Acesta-i un simplu gyros din Grecia. L-am luat pe cel mai ieftin cu gândul că e mic. Mai jos este celebrul ciolan din Prater, o porție de 3-4 persoane, mâncată în doi împreună cu cartofi și supă și multă bere. La hotel am luat ceva pastile de digestie și de ficat, amândoi, ca să putem dormi liniștiți.

De băut, beau, ce să fac. Avem mereu în casă bere, vin, tărie, iar mai nou am detectat a doua sticlă de Aperol cumpărată la rând. Începem cu un aperitiv, continuăm cu un vin sau bere, în funcție de mâncare. Fiind pofticios, mai beau destul de des și suc sau cidru, mai ronțăi ceva, mai o prăjitură, mai niște pui prăjit în oraș, iar când facem pizza, ne ies două.

Adăugați la asta un program destul de obositor, care intră în ritm pe la ora 9 dimineața și se încheie pe la 23. În acest interval eu nu stau deloc, ritmul meu de muncă fiind constant. Îmi doresc niște zile în care să mai am timp de jucat toate chestiile mișto pe care le cumpăr de pe Steam. Mă gândeam, plătind chiar zilele trecute niște jocuri, că probabil le cumpăr pentru a mă convinge pe mine că le voi juca cândva. Consola aia PlayStation 4, luată în primăvară, stă degeaba, de exemplu.

Era 29 august, într-o sâmbătă, când stăteam amândoi acasă fără să facem nimic și Matilda și-a dat seama că este primul weekend din an când nu umblăm după materiale de construcție, mobilă, meșteri, lustre și altele asemenea, că în săptămâna anterioară finalizasem apartamentul doi (care, de altfel, a fost închiriat în prima zi de postare a anunțului) și acum nu mai aveam nimic de făcut. Am avut câteva mici concedii, dar atunci obiceiul nostru este să umblăm că doi cai și să cădem de epuizare seara.

Am scris despre excese și oboseală la invitația celor de la Evital, producătorii medicamentului Hepatohelp. După o anumită vârstă (de care cred că am trecut acum vreo trei ani), cele de mai sus nu se mai pot face fără să te resimți, iar Hepatohelp ajută ficatul să reziste tuturor exceselor noastre, fie ele culinare, băute până târziu în noapte, oboseală, stres și fumat. De ceva vreme, niște pastile pentru a ajuta digestia și ficatul avem mereu prin casă și fac parte din trusa de călătorie. Aflați mai multe despre el pe site-ul oficial Hepatohelp.

hepatohelp

    17 comentarii

  1. Articolul este bine scris si binevenit.
    Pe cand unul privind tratamentul, (de ce nu si preventia) exceselor privind anumite activitati cu sexul opus?

      (Citează)

  2. Nu-i mai simplu ca in locul acestor buline sa fim mai cumpatati, fara excese de tot felul.
    Nu cred ca ne “citeste” nimeni contorul la alcoolul baut si carnea mancata si sigur nu se da niciun premiu daca “indexul” este mare de tot.
    Stiu, e chestia aia barbateasca: eu duc xx beri, x shot-uri, 15 mici, 5 hamburgeri, ajung la mare in 90 minute si nu-mi sta nimeni in cale…toate chestiile astea care alimenteaza ego-ul celor mai macho.

      (Citează)

  3. Te obligă careva să mănânci tot muntele din farfurie ca apoi să te chinui cu pastile? Chiar așa disperați sunt unii că nu lasă nimic în farfurie cu scuza că au plătit tot și ies în pierdere?

      (Citează)

    • FlorinM: Te obligă careva să mănânci tot muntele din farfurie ca apoi să te chinui cu pastile? Chiar așa disperați sunt unii că nu lasă nimic în farfurie cu scuza că au plătit tot și ies în pierdere?

      Cred ca e vorba de a nu face risipa, pentru ca mancarea este ieftina in general. Acum daca mananci caviar si bei sampanie, s-ar putea sa ai dreptate.

        (Citează)

  4. FlorinM:
    Te obligă careva să mănânci tot muntele din farfurie ca apoi să te chinui cu pastile? Chiar așa disperați sunt unii că nu lasă nimic în farfurie cu scuza că au plătit tot și ies în pierdere?

    Te-ai gandit ca poate-i chiar bun ce e in farfurie? Dupa ce omu’ a zis ca e pofticios, vii tu si zici ca e disperat dupa bani, iar varianta ta n-are nici o valoare cand poti sa ceri pur si simplu la pachet. ;)

      (Citează)

  5. Să se mai micșoreze pișcoturile, că devin problematice.

      (Citează)

  6. Daca ai manca mai putin seara, dupa un timp, ti-ar reveni pofta de mancare dimineata.
    Vezi ca excesele astea culinare au si niste resorturi psihologice.

      (Citează)

  7. după o vîrstă stomacul devine pur și simplu mai leneș dimineața, și pornește greu imediat după trezire. Confirm că și mie mi se întîmplă.

    cît despre suplimentele alimentare, nu fac minuni, dar pot ajuta un pic. Oarecum ca a unge o mașinărie cu un ulei special și mai des, versus de varianta standard, cea mai ieftină.

      (Citează)

  8. Eu zic sa incerci si niste bai cu noroi ca se te obisnuiesti cu ce urmeaza de la un asemenea regim de viata:)

      (Citează)

  9. “1 capsula moale / zi, minim 6 luni”

    Right. Pastile iei daca esti bolnav.

      (Citează)

  10. Nu uita de fructe. Bine ar fi sa-ti incepi ziua cu ele. De sezon si locale. Sanatate :)

      (Citează)

  11. Cică e supliment alimentar, nu medicament, deci nu e atestată funcționalitatea, doar ca are în el ce scrie pe etichetă. Lame.

      (Citează)

  12. Pentru toate problemele enumerate exista voință și instinctul de supraviețuire. Degeaba muncești o viata pe rupte dacă nu ai timp sa te bucuri de liniște, sport și relaxare.
    Cel mai important e sa mănânci dimineata cat mai bine calitativ. Este cea mai importanta masa a zilei și dacă ai sărit peste ea meriți un șut în fund.

      (Citează)

  13. ”-Bade, fumezi?
    -Hmmm… Așa și-așa…
    -Păi ce inseamnă asta, cam cât?
    -Eh, așa, 4-5 pachete pe zi.
    -Da de mâncat, cum mănânci?
    -Așa și-așa…
    -Adica?
    -Eh, juma de purcel, doua kile de brânză, două pâini, cam așa…
    -Da` cu ”dragostea”?
    -Păi… așa si-așa…
    -Adică?
    -Ei, de 5-6 ori pe zi…
    -Bade, da de băut, bei?
    -Aaaa, da! De băut beau!

      (Citează)

  14. razorsbk:
    Degeaba muncești o viata pe rupte dacă nu ai timp sa te bucuri de liniște, sport și relaxare.

    exact aici e problema RazorSbk, muncești pe rupte și te abții de la bucuriile vieții, oricare ar fi alea pt tine ? pt nwradu, ieșitul la restaurant, la “turul burgerilor”, la rața friptă de nuștiuunde, este plăcerea supremă. Care pt alții este mersul la meci. Sau la whatever. Da, tot ce este plăcut este fie ilegal, fie imoral, fie îngrașă. Știm asta de mult.

      (Citează)

  15. Incep sa se simta, e drept! Eu rezolv cu galeti de somn!

      (Citează)

  16. … sau poate te lasi de mancat tot restaurantul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus