un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft prezintă Surface 4 și Book, două Lumia foarte performante și o nouă brățară

7 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Microsoft a prezentat ieri atâtea produse noi și mișto de zici că de doi ani le strâng în secret, ca să atace deodată cu tot ce au. Iată un rezumat.

TABLETA SURFACE 4

Gama Surface este dovada că și Microsoft poate crea segmente de produse. Sau, în fine, poate reinventa unul vechi de foarte mulți ani, atât de mulți încât probabil foarte puțini au utilizat un Tablet PC cu Windows XP sau mai vechi. Dacă tabletele uzuale puneau accentul pe entertainment și relaxare, gama Surface de la Microsoft a arătat că pot fi și instrumente de lucru și a arătat-o suficient de bine încât Apple a răspuns prin iPad Pro și Google prin seria Pixel.

Surface 4 este cea mai recentă generație. Ecran de 12,3 inchi la rezoluție 2763 x 1824 px, Gorilla Glass 4, carcasă de magneziu. Rulează procesoare Intel SkyLake de tip m3, Core i5 sau Core i7 cu până la 16 GB memorie RAM. Vrei spațiu de stocare? Are SSD de 128, 256 sau 512 GB. Ai un port USB 3.0 de dimensiuni normale, conectivitate wireless, cititor microSD, mini Display Port și cameră foto. Primești și stylus. Rulează Windows 10.

Poate și mai uimitor este că au reușit să facă toate acestea într-o tabletă de 8 mm grosime și 786 grame masă. Prețurile sunt pe măsură, una cu 256 GB stocare și procesor Core i5 costă 1.499 de dolari în SUA.

surface_4

LAPTOPUL SURFACE BOOK

Dacă tot au făcut o tabletă performantă, a mai fost un mic pas până la un laptop la fel de performant, care vine cu o surpriză: este de fapt un convertibil 2 în 1.

Poate că specificațiile sunt mai puțin importante, că laptopuri performante se mai găsesc pe piață. Surface Book are procesoare Core i5 sau i7 tot din cea mai recentă generație Intel, proaspăt culese acum în toamnă, cum s-ar zice, stocare 128, 256 sau 512 GB, memorie RAM până la 16 GB, cititor de carduri, două porturi USB 3.0, baterie pentru 12 ore.

Un lucru de remarcat: modelul cu Core i5 are grafică Intel, dar cel Core i7 are placă nVidia dedicată.

O particularitate: ecranul de 13,5 inchi are raportul de aspect 3 la 2, rezoluția fiind 3000 x 2000 pixeli.

Laptopul acesta nu strălucește însă numai prin hardware, ci și prin aspect. Carcasa de magneziu este prevăzută cu o balama foarte arătoasă, un touchpad de sticlă și taste iluminate. Ecranul se detașează și-l poți folosi ca tabletă (728 grame), dar aceeași balama flexibilă permite rabatarea ecranului peste taste, ca la un convertibil adevărat.

Arată bine, este performant și demonstrează că Microsoft poate produce hardware de calitate. Cred că vom vedea multe astfel de modele “traficate” din SUA spre România, nu doar MacBook-uri. Începe de la 1.499 dolari și urcă până la 2.699 dolari, în funcție de model.

surface_book

BRĂȚARA MICROSOFT BAND 2

Brățara nouă este compatibilă cu Windows, iOS și Android și monitorizează nu doar mișcările tale, ci și ritmul cardiac și somnul. Pentru activități sportive, are GPS integrat, senzor UV ca să știi cât te-ai expus la soare, barometru pentru a detecta atunci când mergi la deal sau la vale.

Conecteaz-o la telefon și vei primi pe ea notificări, așa că este și un fel de smart watch, nu doar o brățară de fitness. Poți comanda chiar și Cortana.

microsoft_band_1microsoft_band_2

249 de dolari. Scumpă, dar pare un dispozitiv complet.

LUMIA 950 și 950 XL

Aceste telefoane sunt noile vedete din gama Lumia. 5,2 inchi la rezoluție 1440 x 2560 px, 3 GB memorie RAM și procesor Snapdragon 808. Mai importantă este camera, cu un senzor de 20 de megapixeli în tehnologie PureView. S-ar putea să fie cea mai bună cameră foto de pe piață.

950 XL crește ecranul la 5,7 inchi și procesorul este un Snapdragon 810 octa-core. Ambele telefoane au aceeași cameră, încărcare rapidă și conector USB tip C, adică cel reversibil.
lumia_950
lumia_950_1lumia_950_xl_1

VESTEA PROASTĂ

Exceptând Lumia 950 și 950 XL, pe celelalte nu le vom vedea oficial în România. N-am un anunț oficial de la Microsoft în legătură cu asta, dar la noi în țară se vând telefoane, mouși, tastaturi și webcamuri. Și software, desigur. Surface n-a fost niciodată oficial aici, nici măcar Xbox, în ciuda popularității consolei.

Sunt întristat de strategia Microsoft. Cota de piață nu se câștigă vânzând doar în câteva țări, iar dacă propriile lor reguli le interzic să aducă în România astfel de produse până când nu vor avea aici și toate serviciile de suport tehnic și post-vânzare necesare, ei bine, poate ar mai trebui schimbate acele reguli. E un laptop, ne descurcăm noi să-l utilizăm, iar pentru garanție sunt sigur că destule service-uri ar fi dispuse să le repare.

Cel mai bun loc pentru a citi detalii suplimentare este site-ul microsoftstore.com, mai puțin despre telefoane, care sunt și pe site-ul Microsoft România.

    13 comentarii

  1. Telefoanele au si funcția Continum, de care nu ai pomenit. E ceva ce nu gasesti in alta parte.

      (Citează)

  2. Am nevoie de un barometru ca sa “detectez” daca merg la deal sau la vale?
    Asta e selling point in opinia lor?

    In curand o sa am nevoie de un devica ca sa-mi spuna daca sunt treaz sau dorm, daca sunt bou sau vaca. Dar aia cu senzorul UV mi-a placut, multi tantalai se prajesc la soare pana la cancer, deci sa-si ia bratara din asta.

    Si vor putea detecta si daca merg la deal sau la vale.

      (Citează)

    • Păi ca tracker de sport e foarte important, da. Dacă te interesează câte calorii consumi, e o diferență uriașă între a alerga la deal sau pe plan drept sau a face 100 de pași în linie dreapta și a urca 100 de trepte.

      Plus că monitorizează și când urci scări șamd. Altfel, chiar și într-o zi normală, poți avea erori de 30% din astfel de motive.

      De obicei sunt brățări normale, apoi gama superioară ce poate detecta urcatul la deal și poate analiza somnul. Band 2 e din a doua categorie.

      Altfel, de ce ai vrea un tracker de sport dacă nu e unul precis sau nu măsoară tipul tău de activitate?

        (Citează)

    • Functia e utila daca iti face totalul de metri alergati/bicicliti la deal/la vale.

        (Citează)

  3. Telefoanele sunt cu Android? Cel putin asa pare din imagini,

      (Citează)

  4. Ai uitat să menționezi că Surface Pro 4 poate fi configurată cu până la 1tb spațiu de stocare. În momentul de față laptopul Surface Book nu are această opțiune, dar probabil aceasta va fi inclusă în perioada următoare deoarece au specificat în keynote acest lucru.

      (Citează)

  5. @silicon_v

    Microsoft tot un demo ti-a prezentat, teoretic continuum apare in decembrie.
    Pe de alta parte, poti sa-ti iei ultimul build de ubuntu si sa-ti activezi unity next si convergence si sa vezi ca merge ;)

    Lumea opensource nu functioneaza ca si cea closed source, poti sa participi activ, daca te intereseaza, la dezvoltarea produsului.

    Ce incearcam sa zic este doar ca tehnologia nu este noua, atat. Nu am nimic cu produsele microsoft, sa le foloseasca cine crede de cuvinta :)

    silicon_v:
    @Zulu

    Sa citim pana la capat despre Ubuntu Convergence: “It’s hard to predict when the two platforms finally become one, but it will most likely happen after Ubuntu 16.04 LTS is made available next year.” Articolul e in iunie 2015.

    Nu cred ca e cazul sa comparam demo-uri, ca si MS a aratat demo-uri cu Continuum de prin iarna trecuta. Acum MS a prezentat un produs real care face asta si care se poate cumpara in doua saptamani.

    E o mica diferenta.

      (Citează)

  6. E frumos ce zici tu acolo, mai ales laptop-ul ăla care, cel puțin din randări, e superb. Totuși, aceeași luptă pentru specificații tehnice. E drept că hardware-ul avansează semnificativ de la an la an, dar degeaba ai I7 și nVidia dacă performanțele acestora vor fi limitate de lipsa răcirii corespunzătoare – lucru foarte des întâlnit la Apple, de exemplu. La fel și cu bateria care ține 12 ore. 12 ore de web browsing și 2 ore când lucrezi și intră placa aia grafică.

    Mi se pare că Surface e un produs foarte interesant, mai ales că nu știu care versiune avea un procesor mai slab pentru un consum redus. Pentru prima dată au înțeles că un dispozitiv ultraportabil trebuie să aibă autonomie, nu 16 GB de memorie. Fiind totuși printre primele modele nu prea a ieșit nici tabletă, nici laptop, dar era un mare pas înainte. Sunt curios dacă și experiența utilizatorului va fi la nivelul așteptărilor, mai ales că și prețurile vor scădea cu fiecare versiune nouă.

    Cât despre ceea ce știe fiecare platformă să facă, degeaba face multe, dacă consumatorul nu înțelege sau nu îi sunt la îndemână. Dacă softul e greoi și trebuie să mă documentez pentru a descoperi chestii relativ simple în principiu, eu unul tind să renunț. Nu am tot timpul răbdare să fac asta și sunt sigur că sunt mulți ca mine.

      (Citează)

  7. Am avut Symbian, Win Mobile, iOS, Android am sarit peste Windows phone, insa vreau sa am un Windows 10, iar noile lumia imi fac cu ochiul. Sunt curios ce diferenta de pret va fi intre recomandarea M$ si pretul de la noi, dupa cum bine stim preturile sunt umflate cu pompa.

      (Citează)

  8. Sunt mai ok telefoanele Lumia decat astea de pe Android care au nevoie de 3 gb de ram ca sa ruleze decent. Pe cand Androidul avea buguri si se bloca intr-o veselie, plus lag la greu, Lumia merge impecabil.
    Problema cu Windows Mobile, deocamdata, este ca nu prea gasesti aplicatii… dar o data cu win10 mobile presupun ca aceasta problema v-a disparea…

    Emilian: Continum

      (Citează)

  9. “va disparea”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus