un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone oferă trafic de date gratuit și nelimitat în weekendul 12-13 septembrie

3 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Pentru că au încredere în rețeaua lor, Vodafone a anunțat că în weekendul 12-13 septembrie toți clienții lor vor putea naviga pe Internet gratuit și nelimitat. Pur și simplu nu se contorizează traficul de date făcut, indiferent că-i pe GPRS, 3G, 4G sau 4G+. Oferta asta intră automat în funcțiune la ora 0:00, nu trebuie activat nimic, și este valabilă în România, nu și în roaming.

Mai au o ofertă asemănătoare pentru clienții altor operatori: te duci la Vodafone, ceri un SIM ce-ți va fi oferit gratuit și, pentru două zile pe care le alegi tu în perioada 14-18 septembrie, vei putea testa rețeaua lor cu trafic nelimitat și gratuit de date.

Cei de la Vodafone au făcut simulări de încărcare și teste de rețea, iar ieri au promis că vor face publice date după acel weekend. Sunt curios cu cât va crește traficul de date, estimez că de 2-3 ori. Cei care erau power useri vor rămâne constanți ca trafic, cei care aveau pachete mai mici probabil vor sta mai mult în acele zile pe YouTube, muzică, poate și vreun download, iar downloaduri masive (torrente șamd) nu cred că se vor face prin rețeaua mobilă, că nu văd rostul. Vedem ulterior cât de bine am estimat asta.


Au fost prezentate și multe statistici despre rețeaua Vodafone, iată-le mai jos.

  • în ultimul an s-au vândut de 3 ori mai multe dispozitive 4G, iar 90% din cele vândute acum sunt 4G.
  • există peste un milion de telefoane compatibile 4G în reÈ›ea
  • patru milioane de oameni beneficiază de servicii Supernet precum securitatea datelor. ÃŽn total, în ultimul an au fost blocate 18 milioane de tentative de phishing È™i peste 600.000 de viruÈ™i.
  • traficul de date în reÈ›eaua Vodafone este în majoritatea sa streaming video, adică YouTube. Am fost surprins de această statistică, e un indicator despre cum “consumă” oamenii acum informaÈ›ie È™i în ce mod.

vodafone_trafic_date

 

  • trafic total de date în reÈ›eaua Vodafone: 22.000 TB în ultimele 12 luni. Vă daÈ›i seama câte poze cu pisici?
  • 2500 de localități au 4G, toate oraÈ™ele din top 100, iar acoperirea în capitalele de judeÈ› este de 100%
  • viteza medie de download a crescut cu 110%, cea de upload cu 61% în ultimul an. Traficul 4G a crescut de 15 ori în reÈ›ea.
  • se face carrier aggregation pe LTE 800 È™i 1800 MHz, iar cele mai mari 9 oraÈ™e au acoperire “deep indoor”.
  • în curând se va face agregare pe trei benzi pentru a obÈ›ine viteze de peste 300 Mbps, dar vei avea nevoie de dispozitive cu modemuri Cat 9 pentru asta.

Eu v-am spus, acasă am 4G+. Am făcut și două teste de viteză în ultimele zile, în toate am scos 100 Mbps pe mobil, ba chiar cu un grafic care mă face să cred că există o limitare pe undeva, poate pe abonamentul meu, că prea stătea acum în 100 și nu-l depășea deloc.
vdf_4g_1vdf_4g_2

Au mai fost spuse date despre segmentul Enterprise. Acolo Vodafone a vândut cu 25% mai multe smartphone-uri și estimează că la anul vor dispărea de tot telefoanele simple, traficul 4G a crescut cu 150%, traficul de date prin linii fixe a crescut cu 30%, iar cota de piață pe segmentul M2M/IoT este de 60% cu vânzări tot mai mari.

    28 comentarii

  1. in moldova orange ofera internet gratuit de la 12 noaptea, la 12 ziua, tuturor abonatilor in orice banda.

    oferta a intrat in vigoare la inceputul verii, fara prea mare tam-tam.

      (Citează)

  2. Thanks Digi!

      (Citează)

  3. daca ar mai micsora si costul abonamentelor tare bine ar mai fi :D

      (Citează)

  4. oau, tare. sunt miscat. totusi, doua zile nu e cam mult? daca dau faliment?

      (Citează)

  5. Ziceam intr-un articol precented ca Takkar a intrat probabil in fibrilatii.

    Cum spunea cineva mai sus, sper sa nu dea faliment din prea multa generozitate. Ce naiba faci 2 zile in plus cu trafic nelimitat? Scoti Asphalt sau Hearthstone cand esti in oras?

    Am inteles vor sa demonstreze ca au cea mai tare retea 4g. Asa, si? Oricum marea majoritate a timpului nu o folosesti.

      (Citează)

    • Cred că scopul este să-È›i arate ce miÈ™to e să ai YouTube, streaming de orice alt tip, download È™i ce mai vrei tu nelimitat sau măcar la valori mari. Dacă din cei 8 milioane de clienÈ›i măcar 100.000 vor face apoi upgrade la abonament pentru că le-a plăcut să aibă date multe, cred că operaÈ›iunea a fost un succes. Cred că È™i la 10.000 va fi un succes, că nu-i costă aÈ™a mult un weekend free.

        (Citează)

    • Exactly my point.

      Da bonus intr-o luna x mega. Omul ii imparte cum vrea si se obisnuiste cu un consum de date mai mare.

      Dai nelimitat 2 zile, si ce rezolvi? Crezi toata lumea va sta pe youtube 2 zile cat e in oras si la metrou pentru ca e gratis?

      Cati vor sti? Si pentru cati din astia va conta destul de mult sa foloseasca la maxim timpul asta si pe urma sa spuna: Oaaa eu nu pot trai fara asa ceva, de maine fac abonament.

        (Citează)

  6. Cum adica ma duc si cer un SIM?! :))))))

      (Citează)

  7. Investitii in infrastructura cand fac? Ca degeaba sunt multi clienti, daca nu pot sa sune, sau sa fie sunati (uneori).

      (Citează)

  8. ba da.. sa downloadam torrente de 100de GB sa cada reteaua.
    da semnal voce pe autostrada ioc.. da in schimb 4g si 4g+ forta!!

      (Citează)

  9. Vodafone poate sa faca ce vrea, oricum si-au luat-o toti in fund de la RDS…

      (Citează)

  10. 4G my @$$

    Efectiv nu am semnal LTE pe Vodafone România sim prepay în capitala sau la mare

    În schimb în UAE, am semnal LTE cu Etisalat sim postpaid

    Telefon : OnePlus One global edition

      (Citează)

  11. 4G+ (LTE-A) nu inseamna ca ai 300 Mbps ci doar ca esti conectat la 2 frecvente diferite. Maximul cat poate duce Vodafone, conform frecventelor si a latimii de banda in aceste frecvente (vezi ANCOM) e de 225Mbps : 10Mhz pe 800Mhz si 20 Mhz pe 1800Mhz. Dar poti avea la fel de bine cate 5 Mhz pe ambele benzi , adica un maxim de 70Mbps desi pe telefon tot 4G+ vei vedea. Totul depinde de cat au vrut ei sa aloce in zona ta. Asa ca cei 100Mbps obtinuti nu sunt o limitare a abonamentului neaparat ci a tehnologiei.

      (Citează)

  12. Radule, cum sa crească traficul asa mult în weekend? Lumea sta pe țeavă wireless, cel puțin asa se întâmplă la mine în cartier. Oricum, pe noi nu ne afectează ca suntem pe Orange.

      (Citează)

    • Păi în timpul săptămânii lumea stă pe wireless la muncă È™i acasă, în weekend mai circulă, iese la grătar, merge la mare, pune un youtube copiilor ca să tacă din gură È™amd.

      Acum, gândește-o și din partea cealaltă. Dacă-ți dădeau trafic moca miercuri și joi, chiar că nu te ajuta la nimic.

        (Citează)

  13. alxzen:
    Exactly my point.

    Da bonus intr-o luna x mega. Omul ii imparte cum vrea si se obisnuiste cu un consum de date mai mare.

    Dai nelimitat 2 zile, si ce rezolvi? Crezi toata lumea va sta pe youtube 2 zile cat e in oras si la metrou pentru ca e gratis?

    Cati vor sti? Si pentru cati din astia va conta destul de mult sa foloseasca la maxim timpul asta si pe urma sa spuna: Oaaa eu nu pot trai fara asa ceva, de maine fac abonament.

    Toată lumea va ști, acum că am scris eu.

    Bine, vor mai fi reclame TV și probabil SMS-uri.

    Scopul este să vadă cât de bine merge rețeaua cu trafic susținut în aceeași perioadă, că pe o lună se va dilua cumva testul.

      (Citează)

  14. nwradu:
    Dacă te uiți pe statistici fac investiții mari, dar poate nu fix unde stai tu.

    Orange e mai bun. Cei de la Vodafone nu precizeaza ca u-a7 ajutat mult si cei de la Orange prin acel RUN SHARING ca altfel ciuciu semnal prin Moldova si Oltenia la Vodafone. Cu toate astea tot Orange are acoperire mai buna in tara.

      (Citează)

  15. Daca tot te duci pe la conferintele astea de presa, nu te-ai gandit niciodata sa-i intrebi care-i noima de-a taxa cu pretul unui abonament broadband de 100Mbps pe-o luna 1GB de trafic 4G? Adica ok, inteleg ca vor ca oamenii sa consume cat mai mult net si zic ei ca investesc in retea, da’ e japca pe fata sa taxezi cu 6 euro o extraoptiune de 1 GB.

      (Citează)

  16. Daniel:

    *RAN sharing

    Nu ajuta X pe Y si nici invers, se ajuta reciproc, cost reduction

      (Citează)

  17. Cum dracu’ sa le placa ceva CARE NU MERGE?? Aquapark Mamaia, vad reclamele de pe toboganele cu apa, activez LTE-ul, moare orice semnal la telefon.

    Bucuresti, in strada, merge 4G. Urc in 104, semnalul sufera, intru in casa – zona piata Alba Iulia – semnalul moare. Ma duc la firma, zona Afi Palace, vila cu 2 etaje, ma asez la birou, semnalul moare.

    Ma duc in IOR, cobor in vale langa lac, semnalul 4G moare.

    Succesuri Vodafone!
    Telefonul este un Xperia Z, luat la liber din Germania, nu gunoi adus din China de firme care nu au distributie oficiala.

      (Citează)

  18. adrian marian

    05/09/2016 la 8:38 PM

    Ba pe 12 si.13 septembrie sunt zile lucrătoare!nu e weekend actualizati-va baza de date!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus