un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Livrările în aceeași zi sunt, de fapt, pentru urgențe

28 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Apropo de serviciile de livrare same-day de la magazinele online și cum se plângea cineva pe net că sunt contra-cost, mie nu mi se pare că ar putea să devină ceva uzual, ci sunt servicii rezervate pentru urgențe, de unde și taxa suplimentară.

Acum vreo lună mă sună tata cam disperat că nu-i mai pornește calculatorul și are nevoie urgentă de el, că trebuie să facă și să dreagă. Dar urgentă, așa că m-am dus acolo.

Calculatorul nu pornea. Apăsai butonul și nu făcea nimic, iar în lipsa unor componente de schimb, nici nu aveam ce testa/înlocui.

Care-i primul lucru la care te gândești atunci când nu mai pornește PC-ul? Că s-a stricat butonul, desigur. Nu era de la buton, am inversat pinii în placa de bază cu cei de la butonul de Reset și tot n-a pornit.

Sursa părea funcțională, că un LED de pe placă stătea aprins. Sigur, asta nu spunea nimic concret, dar curent avea.

Până la urmă s-a dovedit că era de la memoria RAM. Am scos-o din slot și calculatorul a pornit, ceea ce m-a surprins un pic. Credeam că la problemele cu memoria RAM PC-ul fie se resetează sau blochează în mod aproape aleator, dar mă așteptam ca măcar să pornească, chit că apoi ar fi zis “n-am memorie RAM”. Am pus-o la loc și a mers, semn că era doar un contact imperfect cu slotul.

Acum, PC-ul mai avea o problemă, coolerul procesorului se mai ținea doar într-un punct din cele patru, clemele acelea cu “apăsare și răsucire” nu-și mai făceau treaba. Culmea, răcea binișor, dar făcea zgomot. Și cum mă simțeam mărinimos, am zis nu doar că trebuie schimbat, dar hai să mai adăugăm 2 GB de memorie RAM în sistem, că avea doar 2 GB și mergea cam lent.

Pentru că nu doream să mai pierd și în altă zi timp cu drumul până acolo, am dat o comandă la PC Garage și am ales serviciul lor de livrare rapidă. Costă 20 de lei în plus și pe site scrie că, dacă ai comandat în intervalul 0:00 – 9:00, vei primi produsele până în ora 12, iar dacă ai comandat între 9 și 16, le vei primi în vreo trei ore.

Curierul a venit în vreo două ore, timp în care tata și-a făcut treaba cu calculatorul proaspăt pornit, iar eu m-am jucat Angry Birds 2 pe telefon. După o întrerupere de 10 minute, piesele erau montate, iar PC-ul bâzâia fericit și ziua era salvată! A fost singura mea comandă dată vreodată cu livrare rapidă, că în rest pot aștepta o zi sau două.

Pentru astfel de situații este livrarea în aceeași zi sau în trei ore. Sau na, dacă pleci mâine din țară și vrei o baterie externă sau un card de memorie sau niște căști. Nu-i ceva nou, există servicii și de livrare într-o oră, utile mai ales firmelor ce au de trimis acte dintr-o parte în alta. Eu sper să o introducă tot mai multe magazine, că momentan pare a fi apanajul celor IT&C, dar opțiunea ar fi bună și atunci când vrei o carte sau ceva vestimentar în mod urgent, că ai de dat un cadou în acea seară sau ai uitat de vreo aniversare.

kingston_ram

    12 comentarii

  1. stii cum e romanul, pai daca se poate pentru unii, de ce sa nu facem pentru toti. Si moca.

      (Citează)

  2. speedy.gonzales

    28/09/2015 la 6:54 PM

    si articolul asta este de fapt pentru reclama la PcGarbage :)

      (Citează)

    • Ai o problema cu acest lucru? Rezolvarea este simpla. Te las sa o gasesti singur.
      Reclama sau nu, informatia este utila. Cel putin pentru majoritatea cititorilor. Asa ca iti poti lua jucariile si poti merge sa trollezi in alta parte.

        (Citează)

  3. speedy.gonzales:
    si articolul asta este de fapt pentru reclama la PcGarbage :)

    Şi care-i problema?

      (Citează)

  4. Livrarea in aceeaşi zi e facută să stimuleze impulse buy-ul.

      (Citează)

  5. Am o obsesie inca din facultate. Nu exista conceptul de “contact imperfect”. Fie este contact, fie nu. Definitia in sine exclude exprimarea de mai sus.

      (Citează)

    • Ba exista atunci cand se realizeaza contactul pe o suprafata mult mai mica decat trebuia sau exista o coroziune/murdarie la mijloc. Eu am un robot aspirator care i s-a sau topit o borna cand era la incarcat. Contact a existat pentru ca s-a incarcat in cele din urma. Imperfect a fost pentru ca a existat acolo o rezistenta electrica ce a transformat o parte din curent in caldura.

        (Citează)

    • @Greuceanu. Daca discutam de contact pe o suprafata mica, spunem ca este contact, corect? Daca discutam de o coroziune/murdarie la mijloc atunci nu avem contact!

        (Citează)

  6. si eu sunt de aceeasi parere vizavi de utilitatea livrarii in aceeasi zi. pe de alta parte, daca am nevoie urgenta de o componenta ma duc pana la ei la sediu (imi ia 20min dus-intors maxim).

      (Citează)

  7. Pentru testat sursa nu ai nevoie de vre-o scula ci doar de o agrafa sau o sarmulita. Comanda de pornire la sursa se face legand pinul firului verde la unul negru (masa). Daca porneste ventilatorul cu hdd-ul in 95% din cazuri problema e din alta parte.

      (Citează)

    • testul cu agrafa este fix pix, poate ea sa porneasca daca nu iti da tensiunile care trebuie iti mai si strici piese prin sistem inutil. condensatorii de pe sursele 50-100 ron se umfla dupa 2-3 ani si e bine sa-i mai schimbi, e chestie de 5 minute maxim si costa 50 de bani bucata + 10 ron manopera daca nu ai un pistol/ciocan de lipit

      @ioan – poate sa fie contact, in urmatoare secunda sa nu mai fie contact, in urmatoarea iar sa fie contact, si tot asa. mergand pe regula ta o sa spui ca la inceput este contact dar in urmatoarea secunda starea se schimba si trebuie sa spui nu mai este, si iar – ai prins ideea, in cazul asta este un contact imperfect

      comenzile astea cu livrare in aceeasi zi sunt poveste si atat, ei oricum le pragatesc si trimit, daca curierul le agata pe drum si le poate duce nu ar avea de ce sa mai coste o suma diferita. daca vrei ceva urgent parerea mea este ca in 95% din cazuri te duci singur acolo pentru ca urgent inseamna acum, nu inainte de 9 ca sa iti vina piesa la 12, sau dupa 9 sa astepti “cam 2 ore”.

      @nwradu – eu unul as mai face un test acolo, descarci de pe net un memtest, il pui pe un stick ( rufus te ajuta aici cu iso > stick ) , sau pui un hirenboot pe un cd/stick si faci un test de memorie – memtest, nu cealalta optiune ( e o prostie care nu da rezultate sigure ) . dureaza 5-15-30 de minute in functie de ram si vezi si daca se pupa corect memoriile. uneori testele sunt ok individual dar dau erori cand sunt puse impreuna

      cam pe toate sistemele e bine sa fie instalat si un crystalDisk info care te anunta de multe ori inainte sa crape hdd-urile

      spor

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus