un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Folosesc, din ce în ce mai mult, fotografii făcute cu telefonul

23 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

După ce mi-am cumpărat un Galaxy S6, acum câteva luni, am descoperit că pentru multe situații nu mai am nevoie de aparatul meu foto. Telefonul chiar face fotografii atât de bune. Am regăsit aceeași situație, chiar îmbunătățită, pe noul Galaxy S6 Edge+.

Nu mă refer la orice tip de fotografie, dar în multe locuri am început să merg doar cu telefonul din buzunar. Diversele conferințe și lansări de produse la care merg sunt un exemplu perfect, că pot fotografia niște produse doar cu telefon, mai ales că fotografiile sunt redimensionate pentru Internet. Așa m-am dus la aproape toate evenimentele din ultimele luni, de exemplu la lansarea magazinului Apple Shop la eMAG, lansarea iStyle, conferințe Asus, lansare Allview și multe altele.

Mă uitam recent că am aproape la fel de multe fotografii făcute cu telefon cât cu aparatul foto mare, în concediul din Grecia. Nu credeam să zic vreodată asta, dar în city-break-uri viitoare sau diverse alte acțiuni ceva mai rapide mă voi baza doar pe telefon, un S6, fie el normal sau Edge sau Edge+ este suficient. Este atât de bun.

Testez acest telefon în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde puteți găsi și alte review-uri și opinii. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

Am făcut niște comparații. Pentru fotografii normale în lumina zilei, telefonul este aproape la fel de bun precum aparatul meu foto. S6 Edge+, că tot îl testez, nu doar că obține imagini bune, dar culorile sunt naturale, identice cu ce vede ochiul, în timp ce alte telefoane suprasaturează roșul sau galbenul, ceea ce ar trebui ulterior corectat. Sau în fine, ar fi ceva ce un aparat foto DSLR sau mirrorless n-ar face niciodată.

În lumină slabă telefonul acesta face minuni. Chiar în Grecia am făcut niște comparații interesante, în lumină slabă noaptea pe plajă, când Matilda avea un S5 ce obținea fotografii negre, din care nu se înțelegea nimic, în timp ce S6 Edge+ scoate imagini mult mai luminoase și, chiar dacă zgomotoase, sunt bune de amintiri, Facebook sau blog.

Acum, nu zic, sunt și alte telefoane care ajung la acest nivel (de exemplu HTC One M7 și M8, cele cu cameră Ultrapixel; din păcate, ultima generație a introdus o cameră normală și slabă în lumină redusă). Mie mi se potrivește însă mult mai bine S6 (de asta l-am și cumpărat după ce l-am testat) și noul S6 Edge+, pentru că pot lansa camera foto printr-o dublă apăsare pe Home, focalizarea este rapidă și imaginile nu ies mișcate. Astfel de elemente sunt la fel de importante ca și calitatea imaginii atunci când vorbim de fotografie cu telefonul.

Să vă spun și un secret: folosesc un grip de smartphone marca Shoulderpod, luat de la e-day, care face minuni. Mă ajută să țin telefonul mult mai bine în mână, iar când filmez ceva cu ele acest lucru ajută enorm, plus că în mâner are filet pentru trepied, ceea ce împreună cu modul Pro de la S6 Edge+, unde poți alege tu ISO, expunere și toate celelalte, poate face minuni. Am văzut acest grip la MWC Barcelona și e-day este singurul magazin care-l aduce la noi.

Sigur, nu voi renunța la mirrorless-ul meu. Cu un telefon nu poți face fotografii special, gen bokeh sau minuni în întuneric, filtre de polarizare și nici nu am zoom optic și nici calitatea mult superioară a detaliilor pe care le surprinde un senzor APS-C mult, mult mai mare. La crop 100% o fotografie cu telefonul își arată limitările față de una cu un aparat adevărat. Dar dacă nu fac fotografii pentru National Geographic, nici printuri imense și nici nu caut perfecțiunea, ci doar vreau să arăt o scenă de obicei redimensionată la 1024 pixeli chiar și înainte de a o pune pe Facebook, de foarte multe ori un telefon îmi este la fel de util.

De ce mă miră asta? Pentru că acum trei ani puteam jura că așa ceva nu va fi posibil. Că niciodată nu voi pleca în vreo excursie doar cu telefonul sau că voi spune astfel de lucruri. Ce, nici acum un an nu credeam că voi spune asta. Și totuși, performanța telefoanelor din generația S6 (S6, S6 Edge, Note 5 și S6 Edge+) este atât de bună încât raportul confort personal față de calitatea imaginii s-a modificat substanțial și acum, în multe situații, le pot avea pe amândouă.

Nu mai zic de restul avantajelor, precum stabilizarea optică excelentă în filmare, modul HDR realist, filmarea slow motion (practic singura mea cameră ce poate face asta e un telefon) și filmarea Ultra HD, plus posibilitatea de live broadcast pe YouTube, ceea ce pentru mine, ca blogger, poate fi o unealtă foarte mișto.

Sigur, S6 Edge+ este un telefon scump. Chiar și S6 este un telefon scump și știu că este dincolo de cât sunt dispuși să cheltuie mulți oameni. Dar ce mă bucură enorm este că tehnologia a avansat foarte mult, lucru dovedit de aceste telefoane și fotografiile de mai jos. Tehnologia e importantă, că în timp prețul ei scade. Mai stați vreo doi-trei ani și toate telefoanele vor putea fotografia atât de bine. Să vedeți ce bine vă veți simți știind că aveți în permanență în buzunar o cameră foto de asemenea calitate.

Iată niște fotografii:

Testez acest telefon în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde puteți găsi și alte review-uri și opinii. Ajutați-mă cu un share la acest articol, nu-i lăsați pe alți bloggeri să mă înfrângă!

    26 comentarii

  1. Pfff.. cămaşa aia… Nu. Never again!

      (Citează)

    • Ce are camasa aia? :)

        (Citează)

    • e camasa de concediu ma, are voie ca nu-l cunoaste nimeni, atata timp cat nu se pozeaza in ea si mai ales nu pune pozele pe internet.

        (Citează)

    • add:
      e camasa de concediu ma, are voie ca nu-l cunoaste nimeni, atata timp cat nu se pozeaza in ea si mai ales nu pune pozele pe internet.

      Lol, corect.

      Bine, toată lumea zice că e mișto cămașa aia, acum e prima oară când văd pe cineva zicând invers. La malul mării ce vrei să port, cămașă office?

        (Citează)

  2. Revolutia Camasilor cand pica?

      (Citează)

  3. Revolutia Camasilor cand pica?

      (Citează)

  4. Ce pariu ai pierdut? E oribiloasa

      (Citează)

  5. razvanbb:
    Ce are camasa aia? :)

    Foricele. Si vin. Si zacusca. Si cafea. Toate din fabrica.

      (Citează)

  6. Ti ai “cumparat”?

      (Citează)

    • Ce? Telefon? Da, un S6 acum câteva luni, când am și scris că a fost o ofertă bună la Evomag. Cele din articol sunt cu Edge+, că l-am avut la mine.

        (Citează)

  7. Trebuie neaparat sa-mi vand aparatul foto si sa-mi cumpar un telefon smecher!

      (Citează)

  8. Si eu am observat ca anul asta in concediu am facut mai multe poze cu telefonul decat cu aparatul. Tot Samsung S6, surprinsa unde au ajuns performantele unei camere de telefon. Camasa inflorata nu am. Nu vreau nimic, nu ma laud, doar constat :)

      (Citează)

  9. Am patit acelasi lucru de cand am trecut la un LG G4. Pentru prima data am fost chiar impresionat de calitatea unor poze facute cu telefonul.

      (Citează)

  10. nwradu: Bine, toată lumea zice că e mișto cămașa aia, acum e prima oară când văd pe cineva zicând invers.

    De aia e bine sa nu ceri sfaturi vestimentare de la părinți.

      (Citează)

  11. @radu: Zi si tu ca e Tommy Bahama

      (Citează)

  12. Singura diferență mare rămîne la zoom-ul optic, care nu văd cum s-ar putea face în telefon fără a-i adăuga semnificativ la grosime.

    Ce mă distrează e că acum cîțiva ani, am scris în comentarii (și am fost contrazis vehement) că tehnologia DSLR nu are nimic special în ea și că probabil va dispărea la un moment dat, că nu oglinda aia face vreo diferență, și că pt majoritatea pozelor obișnuite merge la fel de bine și un aparat mirrorless sau chiar compact de calitate. Ajungi și tu acum la aceeași concluzie. Da, pt national geographic photo of the year îți trebuie altceva, dar…

      (Citează)

  13. in ritmul asta f64 cred ca o sa-si schimbe cat de curand domeniul de activitate

      (Citează)

  14. offtopic: ce pisica betiva :)

      (Citează)

  15. cam multe “minuni” prin articol :) Altfel cred ca diferenta mare intre camere s-ar vedea seara. Telefoanele au mult de munca acolo.

      (Citează)

  16. Wait… Mie camasa mi se pare foarte potrivita pentru vacanta/ vara- caldura? Nu inteleg care e problema.
    Haters Gonna Hate?

    Radu, iPhone 6 vs. Samsung S6? Care e mai potrivit/ merita banii?

      (Citează)

    • Samsung

        (Citează)

    • N-am nici o idee, n-am un iPhone 6, iar normal ar fi să-l comparăm cu iPhone 6S.

      Din acest motiv, am tot spus că are cea mai bună cameră dintre telefoanele cu Android. Mă aștept ca și iPhone să facă fotografii foarte bune, dar cred că alegerea între ele se face deja pe alte criterii (aplicații, brand șamd), nu strict pe performanța foto. Eu, de exemplu, nu mă pot împăca deloc cu iOS, ultima oară când am avut iPhone l-am împachetat după o săptămână din cele trei cât îl puteam ține și l-am dat înapoi.

        (Citează)

  17. Wow, pozele facute noaptea ar merge puse drept wallpapere.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus