un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou simbol pe telefon: 4G+

27 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Acum vreo săptămână am primit un SMS de la Vodafone care mă anunța că vor upgrada rețeaua 4G LTE din zona mea și că e posibil să observ întreruperi de serviciu pentru scurte momente. Despre întreruperi nu știu, dar zilele trecute am observat o nouă pictogramă pe ecranul telefonului: 4G+

vodafone_4g+
(Galaxy S6)

Teoretic, asta înseamnă că rețeaua este una de 300 Mbps pe downlink. În practică, nu știu ce viteză aș putea obține cu telefonul, mi-a fost frică să testez pentru că speedtest variază dimensiunea traficului de date făcut pentru test în funcție de banda disponibilă, iar pe 4G un singur test poate mânca mai mult de 100 MB. Am doar 1 GB de trafic inclus în abonament, așa că nu voi încerca pe acest 4G+.

În practică, nu contează așa mult cât pot obține, un test ar fi relevant doar într-un București invadat de zombie, în care eu aș fi singurul utilizator conectat la stația locală. Important este că rețeaua upgradată va oferi conexiune mai bună pentru toți cei din zonă, împărțindu-le o capacitate totală mai mare.

Eu sunt dintre cei ce țin minte lansarea 3G-ului și faptul că înainte aveam net prin WAP, o chestie atât de dubioasă încât mai rău de atât n-am văzut decât accesarea netului prin email (erau servicii cărora le trimiteai adresa unui website și ți-l trimiteau înapoi prin email, ca screenshot, apoi tu cereai următoarea pagină șamd). Am avut primul smartphone într-o vreme când GPRS-ul era ceva normal. Acum mai degrabă renunț decât să folosesc o conexiune GPRS. Acum 4G+.

    22 comentarii

  1. Aveam un Sagem cu conexiune GPRS si toata ziua stateam pe wap. La vremea aia mi se parea cea mai tare inventie.

      (Citează)

  2. Noroc cu aia de la Orange ca isi mai imbunatateste si Vodafone reteaua prim acel runsharing daca ai auzit. Orange le modernizeaza reteaua si Vodafone se lauda cu “supernet” si certificari peste certificari, dar in realitatea abia aveam 2 liniute gprs indoor. Chiar si afara am observat ca ai uneori 2-3 liniute 3g. Ce sa mai vorbim de semnal indoor 3g in situatia asta.
    La deschiderea ultimului mall din Bucuresti, Orange, Telekom au functionat perfect, Vodafone picat… Noroc ca am scapat de ei.

      (Citează)

    • Îți dai seama ca pentru fiecare comentariu precum al tău există undeva un altul care zice fix la fel despre Orange, Telekom sau Digi, nu?

        (Citează)

  3. Acum Vodafone ne recomanda sa trecem pe GPRS in zonele in care semnalul este slab, desi harta lor arata 4G. Sunt niste mincinosi fara pereche.

      (Citează)

  4. In ziua de azi pe GPRS abia daca merge whatsapp-ul.
    Iar din pacate, pe 2G Vodafone nu are si nu a avut niciodata EDGE… asa ca daca renunti la 3G/4G pentur baterie…mai bine renunti direct la conexiunea de date si aia e…! :)

      (Citează)

  5. Mie mi-a aparut WiFin, asta inseamna ca am date nelimitat ?

      (Citează)

  6. Intreruperi temporare? Fata de ce, intreruperile de acum cand moare semnalul cum inchizi usa la casa?

      (Citează)

  7. Sa ridici in slavi vitezele 4G pentru mobil, dar sa nu-ti permiti sa dai un test de viteza din cauza ca ai doar 1GB de trafic, asta inseamna sa fii mafiot.

      (Citează)

  8. Daca tu, care esti atat de high-tech guy, ai doar 1GB de trafic pe Vodafone, cat ai de la ceilalti operatori???

      (Citează)

    • Eu am 5GB de trafic lunar de la acel operator care nu poate fi numit din cauza ca-i prea ieftin… muahaha

        (Citează)

    • Ai 5Gb la viteze 3g, traficul nu se intrerupe si nu se plateste dupa ce depasesti…

        (Citează)

    • Eu am cartela la Orange, si o optiune cu 6 euro de ceva timp. Nu stiu exact ce are in optiune, dar mereu cand incarc imi tot dau bonusuri si ajung pe la 2-3GB lejer, plus minute si sms-uri in retea nelimitate.

        (Citează)

    • Am fost si eu tentat sa ma mut la Digi, dar daca totul merge bine pe Orange, nu vad de ce sa ma mut.

        (Citează)

    • Nu am nevoie de mai mult, ca nu stau pe YouTube sau streaming. Pentru Facebook, browsing, Instagram și mesagerie cred ca m-am încadrat mereu în ce am în abonament. Adevărul e ca nu știu exact, plătesc ca primarul ce scrie în factură ai gata.

      M-a contactat cineva de la Vdf să-mi spună ca mi-a expirat contractul în decembrie și acum îmi pot da 3 GB în aceiași bani dacă semnez unul nou. Primul meu gând a fost ca n-am ce sa fac cu ei. Eu aveam impresia ca am până în decembrie 2015 contractul…

        (Citează)

  9. este doar o pictograma / iconita / zgarietura pe ecran daca nu ai facut si testul de viteza

    sau ti e jena sa faci de rusine vodafone-ul si la revedere contracte de publicitate ?

    ps. 1GB de date, pentru un producator de continut / consumator de stiri … e fix pix

      (Citează)

  10. Putin offtopic: Mai are cineva probleme pe telekom sa piarda semnalul aiurea? Sau a reusit cineva pe telekom sa prindă 4g in vreo zona a bucurestiului?

      (Citează)

  11. Hop si eu offtopic, ca am o buba la S6 dupa ultimul update de sistem. A aparut o notificare cu Vodafone updates si nu pot sa fac nimic, nici sa o inchid cumva, doar sta acolo – am facut un screen shot, sper ca e ok http://www.blog42.ro/wp-content/uploads/2015/08/wpid-wp-1440704119240.png
    Am vorbit cu un consultant Samsung si mi-a sugerat factory reset. Disparuse apoi dupa cateva zile si a reaparut cand am facut restart. Stie cineva de ce apare si daca am alta solutie in afara de factory reset?

      (Citează)

    • Fie faci update-urile respective până dispare, fie identifici programul sau procesul care generează notificarea aceea și ii dai Disable prin Application Manager, de nu mai rulează niciodată.

      Eu asa scap de notificarea de a activa Orange Cloud de câte ori testez telefoane de la Orange. Cont nu am, deci opresc permanent programul și nu mai zice nimic.

        (Citează)

    • Am avut si eu pe S5 cateva zile notificarea aia dar a disparut fara sa-i fac nimic.

        (Citează)

  12. Cand incerc sa instalez primesc mesajul
    asta http://www.blog42.ro/wp-content/uploads/2015/08/wpid-wp-1440739680243.png
    In app manager nu am reusit sa descopar aplicatia pe care ar trebui sa o opresc.
    Cum zicea cineva mai sus, la cateva zile dupa update si mie imi disparuse singura notificarea, dar dupa un restart e iar acolo si nu mai pleaca. Oare nu exista un termen dupa care notificarile sa dispara singure?
    Mersi pt ajutor!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus