un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să fie o shaorma la fiecare colț de stradă!

25 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Mai știți când vă spuneam că în Centrul Vechi deja sunt prea multe shaormării cu nume mare (Dristor Kebab, Calif, Divan Express) și totuși se deschid unele noi, care stau goale și fără clienți, pentru că atât pot patronii lor să inventeze? “Hai să facem o shaormărie, cât de greu poate să fie să pui carne în lipie și să o împăturești?”. Ei bine, s-au deschis și mai multe!

De când am scris acel articol, următoarele lucruri s-au întâmplat:

cei cu Emre shaorma nu mai fac shaorma, au rămas la baclava și ce altceva se întâmplă lângă True Club acolo. Poate că nu o cumpăra nimeni, nu știu, și după vreo 3 șișuri aruncate la gunoi au renunțat la idee.

mi-au scris cei de la Shawarmah Planet, care au spus că ei aduc un nou concept de “shawarmah” și nu reprezintă o competiție cu cei trei mari menționați sus. N-am văzut pe nimeni intrând acolo, dar poate că le merge.

Zilele trecute am dat o nouă tură prin Centrul Vechi și am văzut că au apărut… noi shaormării! Da, nu erau destule!

Avem un Habibi Kebab deschis chiar lângă Calif și vizavi de Dristor Kebab. Băi, măcar dacă-l deschideau în colțul opus al zonei, că poate are unul acolo poftă de kebab și nu voia să se deplaseze până la Calif, dar chiar lângă?!
shaorma_habibi

Iar pe strada Gabroveni s-a deschis Atlantik Kebab, să fie acolo, să se uite lumea prin vitrină!
shaorma_atlantik

V-am zis cum se fac astea, shaorma pare cel mai simplu lucru de făcut, așa că oamenii se gândesc că e o investiție ușoară, iar românii iubesc shaorma, sigur vor da năvală! Și hai să o facem în Centrul Vechi, ce dacă mai sunt alte shaormării aici? Asta va fi mai bună!

Așa că avem shaormării cu duiumul. Ce nu avem? Păi nu avem un restaurant tailandez bun în zonă, unul unde să poți mânca un curry bun. Nu avem un restaurant coreean, din acela cu aragaz în centrul mesei, unde gătești chiar tu carnea cum o vrei și apoi o mănânci au acele murături dubioase ce sunt date ca garnitură. Japonez? Nu. Ceva nemțesc, cu 8 feluri de cârnați și șnițel de un metru pătrat, unde berile sunt servite în halbe a căror mărime o întrec doar sânii chelnerițelor decoltate ce le aduc la masă? Nu. Macedonean? Nu. Ceva cu specific de America de Sud? Nu. Hai să mai facem shaormării și apoi să ne mirăm că nu merg și dau faliment!

Apropo, mai știți articolele despre concursul Divan în care ei promovau că trebuie să te înscrii cu hashtag-ul #sexykebab, dar în regulamentul oficial scria că-i #kebabsexy, așa că au avut doar 7 înscrieri valide și mult mai multe nevalide? S-a încheiat, a câștigat o domnișoară concursomană care s-a înscris în penultima zi și, deși același regulament semnat de notar spunea că 80% din ponderea punctajului o reprezintă numărul de like-uri al pozei, premiul nu l-a luat fotografia cu 2900 de like-uri, ci cea a acestei domnișoare cu 346 de like-uri. E un mic scandal prin comentarii, dar nimic neobișnuit.

Apropo 2, Four Seasons din Dorobanți, un restaurant libanez, oferă shaorma de rață. Pentru că-i Dorobanți! 

    18 comentarii

  1. Ce-ar mai merge acum un “Turul Șaormeriilor”, cu subsecțiunea ”din Centru’ Vechi”… Mmmm!

      (Citează)

  2. Ca o paranteză, vezi că restaurant japonez găsești în Centrul Vechi – e Sushi Ko de pe Stavropoleos: http://www.sushiko.ro/restaurante.

      (Citează)

  3. Asa este, Bucurestiul duce lipsa de o gama mai mare de restaurante specifice. Una din explicatii poate fi si ca nu exista comunitati mari de straini care sa traiasca in Bucuresti. De ex. in Dusseldorf sunt f. multe restaurante japoneze pentru ca acolo este cea mai mare comunitate de japonezi din Germania.

      (Citează)

  4. Aveam pretentii…
    Ce zici tu acolo necesita cel putin 5x mai mult spatiu si cash fata de o simpla shaormerie cu 3 angajati.

      (Citează)

    • Cat spatiu ar ocupa un curry/ takeaway?
      Sau o Wursterie?

      Toan’s sau frufru cum se descurca in spatiu asa mic?

      E, cum zice radu, o chestie de comoditate si lipsa de inspiratie.

      Ma intalnesc cu genul asta de oameni zi de zi:
      Vreau sa fac o covrigarie, am auzit ca merg.

        (Citează)

  5. shawarmah e numai pentru fratziweri.

      (Citează)

  6. Era buna o saormarie cu specific asiatic, dar cu ingrediente mai deosebite gen saorma cu carne de caine, maimuta, broaste, sau sarpe.Si cu kimchi d-ala coreean.Mmmmm….Pe buna ca m-as fi dus zilnic sa bag cate una cu gandul ca contribui la scaderea nr de maidanezi.

      (Citează)

  7. Nu fac recla,a dar nu am unde sa va scriu asa ca scriu aici:

    la Grand Combo in Baneasa, in fiecare marti de la 12 – 15:00 cu 23 lei e oferta All You Can Eat.

    Am fost astazi si aveau asa:

    – burger
    – aripioare
    – coaste
    – paste
    – inele ceapa
    – cartofi
    – legume la gratar
    – 4-5 felluri de salate
    – fructe
    – prajituri
    – sosuri
    – etc

    Doar bautura nu este inclusa.

    te duci cu farfuria si iti pui ce vrei si cat vrei – cu bunul simt de a nu lasa in frafurie mancare ca ti-ai pus ca nesimtitu…! :)

    link cu oferta:
    http://grandentertainment.ro/grand-combo/noutati/businessman%E2%80%99s-buffet

      (Citează)

  8. Radu: ca sa faci un restaurant cu specific nemtesc/thai/chinezesc etc. Trebuie sa ai obligatoriu spatiu foarte mare. Sunt legi care impun ca bucataria sa fie de x metri patrati, aproviziinarea sa se faca prin spate, sa ai grupuri sanitare si alte cerinte. Shawormeriile din centrul vechi au fost deschise in spatii minuscule care nu pot fi adaptate la a fi restaurant.

    Eu as vinde acolo hot dog cum se face la americani(o varzuca, putina ceapa prajita etc.) Si cred ca ar merge bine pentru ca lumea e satula de covrigi, shaworma si sandwich.

    Snitel cat farfuria gasesti la luisenhoff.

    Ah, era sa uit! Un spatiu pentru restaurant se inchiriaza cu 4-5000 de euro pe luna(unul decent).

    In afara de Embassy, vitange si alte puburi consacrate in centrul vechi abia se scot bani de platit cheltuielile

      (Citează)

  9. sa fie “cu de toate” !!!

    pai este bine ca apar mai multe, ca sa nu mai stam la cozi :)

    mancare fulger, nu doar rapida :)

      (Citează)

  10. Alexandru C.: Eu as vinde acolo hot dog cum se face la americani(o varzuca, putina ceapa prajita etc.) Si cred ca ar merge bine pentru ca lumea e satula de covrigi, shaworma si sandwich.

    Cred in decursul istoriei au tot fost incercari de a aduce hot-dogi in Bucuresti. Privind partea pozitiva, se pare ca ideea unui cremwurst dubios intr-o chifla nu prinde decat in Ikea, unde e la pret de dumping.

    Sa faci comparatie intre soarma de nivel superior dezvoltata in Bucuresti si hot-dog-ul de căruț mi se pare prost gust. La propriu. :)

      (Citează)

  11. Hai se ne gandim putin cine deschide asemenea bodegi. Sunt familii care fac chestia asta de generatii sau macar de ceva ani buni? Sunt adevaratii pasionati de gastronomie?
    Nu, sunt bisnitari nenorociti care vor sa dea bufu in doi-trei ani. Azi deschid dugheana cu mancare, daca merge bine. Daca nu, maine o inchid si se apuca de spalat masini.
    Ce poate sa iasa bun din asta?

      (Citează)

  12. @radu : daca vrei un curry bun gasesti un chicken curry demential la Li-Wu in Sun Plaza sau la Unirii. Dealtfel sunt cateva indiene prin bucuresti, in afara de taj toate sunt ok, ala e curry adevarat.
    Cu thailandez e mai greu, scumpe de adus ingrediente, ai nevoie de bucatar profi, daca o dai in romanisme intr-un an inchizi.
    Africa la fel – too far.
    Japoneze sunt cateva , tot acolo ai si mese d-alea cu foc live, tepanyiaki se numesc, sau ceva.
    Oricum, cand o sa-ti deschizi tu restaurant specific cu banii de shaworma let me know .

      (Citează)

  13. Totusi, cred ca vor fi mai multi cumparatori de shaorma decat de mancaruri cu specific pentru ca, in general, omu’ vrea ceva ieftin si rapid. Putin sunt cei care ar incerca ceva nou.
    Nu doar Bucurestiul e invadat de shaormerii…

      (Citează)

  14. Dacă aș fi client, aș vrea să fie un magazin amplasat cât mai departe de un alt magazin. Aș prefera să am un magazin în nord, unul în sud, și tot așa.

    Dacă aș fi vânzător, și aș ști că în centrul orașului e un magazin magnet, aș face magazinul fix în centru, și, mai mult, l-aș face chiar vizavi de acel magazin.

    Dacă îmi fac magazinul în nord, practic cedez concurenței mele orice altă zonă decât zonele apropiate mie.

    E o logică diferită, din perspective diferite.

      (Citează)

  15. “Să vă spun o filosofie de bussines din domeniul ăsta: dacă într-un loc sunt deschise trei restaurante fast-food de diverse categorii, dacă eşti deştept îl deschizi şi tu pe al tău acolo. Pentru că se creează un pol de restaurante şi lumea va veni acolo spunând: „azi nu mânănc la KFC, mânânc la McDonald’s, mâine mănânc la KFC, poimâine la Pizza Hut“. Deci, nu trebuie să te gândeşti că „acolo e şi ăla, e şi ăla şi nu trebuie să mă mai bag şi eu“. Din contră, acolo trebuie să te bagi, pentru că ei ţi-au făcut jumate din treabă, au creat locul unde omul vine să mănânce.”

    Citeste mai mult: adev.ro/ntx6p0

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus