un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Indignarea publicului este un fenomen aleator și haotic

3 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Sunt împotriva vânătorii ca sport și sunt tare mâhnit să văd că există moda de a plăti foarte mulți bani pentru a vâna animale rare. Vă amintiți cazul unui rinocer omorât acum câteva luni după ce vânătorul a plătit 350.000 de dolari pentru acest drept, iar acum leul Cecil vânat de un dentist american după ceva șpagă dată în Africa.

Cred că oamenii cărora le place să omoare animale, ca sport, ca relaxare, ar trebui să se caute pe la creier cu un doctor bun. Cândva o activitate considerată nobilă, acum este una condamnabilă în condițiile în care tot mai multe specii sunt pe cale de dispariție și, sincer să fiu, cred că oamenii cu bani pot avea suficient de multe alte metode de a se distra copios fără a omorî nimic. S-a dus Evul Mediu!

Asta o spun cumva ca disclaimer.

Sunt, în aceeași măsură, mâhnit să descopăr că reacția negativă a societății la adresa unor atrocități este foarte aleatoare. Atenția se îndreaptă asupra unor crime și totuși ignoră complet alte crime, mult mai mari.

Leul Cecil a murit nevinovat, în condițiile în care se poate spune asta despre un leu, iar acum probabil și puii săi vor avea aceeași soartă, omorâți de alți lei rivali în lipsa tatălui protector. Dentistul american a închis cabinetul, s-au strâns vreo 12.000 de semnături într-o petiție ce solicită arestarea sa, au fost donați bani organizațiilor ce salvează animale șamd. Poate că se face dreptate pe undeva, deși omul susține că a plătit pentru o vânătoare legală și nu știa că a omorât un leu protejat; nu m-ar mira să scape nevinovat.

Scriu astea pe 30 iulie. Iată ce s-a întâmplat în Irak în zilele anterioare:

Wednesday 29 July: 21 killed
Baghdad: 3 by IEDs; 3 bodies.
Mosul: 2 executed.
Salahuddin: 3 executed.
Basra: 1 teacher by gunfire.
Dhi Qar: 2 policemen by gunfire.
Mahmudiya: 3 by IED, gunfire.
Rutba: 4 by coalition air strikes.

Tuesday 28 July: 17 killed.
Baghdad: 5 by IEDs, gunfire; 4 bodies.
Zab: 6 executed.
Hawija: 1 executed.
Balkana: 1 policeman by IED.

Monday 27 July: 142 killed
Mosul: 120 executed.
Baghdad: 9 by IEDs, gunfire.
Abu Saida: 6 by IEDs.
Taji: 3 bodies.
Hamam al-Alil: 3 executed.
Muqdadiya: 1 imam executed.

Sunday 26 July: 24 killed
Baghdad: 4 by IEDs; 5 bodies.
Shirqat: 7 executed.
Mosul: 3 executed.
Hawija: 2 executed.
Fallujah: 2 women killed.
Madain: 1 by IED.

Saturday 25 July: 27 killed.
Tuz Khurmato: 13 by suicide bombers.
Baghdad: 6 by IEDs; 2 bodies.
Muqdadiya: 1 by gunfire.
Bani Saad: 1 body.
Basra: 1 by gunfire.
Mahmudiya: 2 by IED.
Jbelah: 1 lawyer by gunfire.

Friday 24 July: 52 killed.
Fallujah: 41 executed.
Shirqat: 4 executed.
Baghdad: 4 by IED, gunfire.
Hilla: 1 body.
Khalis: 1 by gunfire.
Maysan: 1 in clashes.

283 de morți. Oameni, desigur. Datele sunt de pe IraqBodyCount.com

Pentru Siria nu există un site similar, updatat la zi. Până acum, în cei 4 ani de conflict, au murit peste 215.000 de oameni, din care 20.000 de copii. 230 de victime pe 6 iulie, 238 pe 3 iulie, 176 pe 2 iulie, 118 pe 28 iunie șamd. Datele sunt de pe IamSyria.org. ISIS organizează din când în când decapitări în masă, de exemplu. Violurile și sclavia sunt, deja, “infracțiuni minore” în marele context de acolo.

Încercați să vă aduceți aminte când ați văzut ultima oară atâta indignare ca la leul Cecil pentru adulții și copiii care mor nevinovați în astfel de conflicte, zeci sau sute în fiecare zi, zeci de mii în fiecare an. Când ați văzut pe cineva dând share la o astfel de știre sau pe cineva comentând “ăștia ar trebui dezbrăcați, unși cu sânge și dați la lei”, așa cum spune lumea acum despre acel dentist, pe lângă alte multe urări. Când a devenit un leu mai important decât sute de mii de oameni care mor nevinovați?

Așa e lumea în care trăim, ne indignează diverse lucruri după diverse criterii. Poate ar trebui să ne indigneze tocmai această concluzie.

isis_executie

 

sursa foto: ABC și Beautiful Lion de pe Shutterstock.

    32 comentarii

  1. Nu ne pasa de oameni pentru ca se intampla atat de des sa moara. Si oricum sunt foarte multi oameni, chiar prea multi, asa ca nu ne impresioneaza ca mai dispar cativa.

    Ne pasa de lei pentru ca sunt putini, sunt animale cu semnificatie deosebita, trebuie protejati si Disney a facut 2 filme si cateva seriale de desene animate despre ei.

    Oamenii au parte de publicitate mult mai proasta decat leii, mai simplu.

    Legat de infractiuni, sunt violuri cred in fiecare zi in Romania. Dar nu ne pasa decat daca este ceva socant, si este foarte greu sa fie ceva socant – deja s-a ajuns sa fie nevoie de 7 violatori ca sa ne pese si sa ne agitam intrucatva.

      (Citează)

    • Oricat de “deosebita” ar fi semnificatia unui leu, un animal nu valoreaza mai mult decat viata unui om.
      Iar ideea asta cu “sunt prea multi oameni” a fost lansata de catre globalisti si e una dintre cele mai mari idiotenii/gogomanii ale vremii.

        (Citează)

    • Un om nu valoreaza mai mult decat un animal. Ne place sa credem ca suntem speciali, dar suntem si noi, la randul nostru, animale. Avem ratiune, numai destula cat sa putem inventa noi moduri sa ne ranim unii pe altii. Si, avand in vedere ca exact aceasta ratiune ne ofera posibilitatea sa fim mai buni si totusi nu suntem, este exact motivul pentru care nu suntem mai valorosi decat un animal.

        (Citează)

    • gigi: Oricat de “deosebita” ar fi semnificatia unui leu, un animal nu valoreaza mai mult decat viata unui om.

      Nu valorează mai mult, dar Gaelex are dreptate. Oameni sunt mulți și ne-am obișnuit să moară, iar leii sunt drăguți și personaje de desene.

      Chestia asta arată doar că e o lume făcută pe principii greșite.

        (Citează)

  2. +1 pentru articol

    Totusi aceasta indignare si solidaritate a publicului am observat-o atunci cand au avut loc diverse atentate teroriste in tari occidentale ca SUA, Franta,UK sau Spania, si cand evenimentele respective au devenit breaking news pe toate canalele de televiziune, generand pentru multe zile sute de dezbateri televizate si mii de titluri pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume. Iar aici as aminti numai de cel mai recent caz terorist din Franta cu jurnalistii/caricaturistii ucisi si de ceea ce a urmat: miscarea ‘Je suis Charlie’.
    Cred ca am devenit imuni la atrocitatile din Orientul Mijlociu deoarece ne-am obisnuit sa uzim zilnic despre ele. Nu degeaba se spune ca obisnuinta e a doua natura a omului.

      (Citează)

  3. mircea (primul)

    03/08/2015 la 7:50 AM

    Aleatoriu

      (Citează)

  4. Vanatul responsabil este benefic padurii sau altui mediu in care traiesc animalele. Se mentine sub control un anumit numar dintr-o specie. Vanatul iresponsabil si braconajul sunt alte chestii.

      (Citează)

    • Vânatul benefic se referă la vânatul de grauri sau alte specii dăunătoare ce trebuie ținute sub control, că altfel se înmulțesc și nu mai au alte specii ce mânca.

      Problema ține tot de om, mecanismele naturale de control al populațiilor au fost de obicei distruse de om prin intervenții indirecte.

      Se mai referă și la vânat specii care există din abundență, precum rațe sălbatice, dar asta deja este o vânătoare de plăcere, vrei să omori un animal.

      Leii sunt pe care să devină o specie în pericol de dispariție. Tigrii sunt deja una.

      Dacă vrei să vânezi ceva, mai bine vânezi hienele care omoară diverse animale, inclusiv pui de leu, dar o hienă nu-i mare trofeu și atunci nu se obosește nimeni să facă asta.

        (Citează)

  5. Indignarea publicului e in functie de evenimentele pe care le poti previne sau schimba.

    Ce poti schimba in zonele afectate de razboi? Cine e vinovat cu adevarat, ce interese ascunse exista, ce poti face tu ca simplu om/cetatean? Poti sa le opresti, poti sa intervii cumva? Da, poti sa te oferi voluntar, asta e altceva.

    In schimb, pentru leul ala, s-au strans din donatii, datorita indignarii publice, bani indeajuns de multi incat organizatia care protejeaza animalele salbatice, printre care era si Cecil, are acum indeajuns incat sa continue, fiind pe zero aproape inainte de evenimentul nefericit.

    Deasemenea, se trage un semnal de alarma important, Casa Alba avand deja o petitie pentru extradarea dentistului, la care urmeaza sa raspunda. Poate ca nu il vor extrada, dar unii cu viata sexuala retardata care vor sa mai vaneze pe viitor ca sa se autosatisfaca se vor gandi de doua ori inainte.

    Hai sa privimi lucrurile in ansamblu, indignarea online face si bine.

      (Citează)

  6. LFCAlexandru:
    Vanatul responsabil este benefic padurii sau altui mediu in care traiesc animalele. Se mentine sub control un anumit numar dintr-o specie. Vanatul iresponsabil si braconajul sunt alte chestii.

    A naibii natura, s-a descurcat singura sute de milioane de ani si acum nu se mai descurca, are nevoie de oameni care sa vaneze responsabil pentru a o mentine sub control…
    PS: Eu sunt pro-vanatoare dar anti teorii dovedite stupide (inca de pe la inceputul secolulului 20, cand se proslavea principiul “great white hunter”) care spun ca oamenii trebuie sa intervina pentru a mentine ei natura intre niste limite, care spun ca oamenii pot imblanzi/controla natura etc.

      (Citează)

  7. Trebuie sa fie o greseala, in Siria si Irak au impus americanii democratia pentru pace si prosperitate… sau de fapt au existat niste interese pentru care numai in Siria “au murit peste 215.000 de oameni, din care 20.000 de copii”.

      (Citează)

    • În Siria n-a intervenit nimeni până acum. Mai bine o făceau, probabil că pe total erau mai puțini morți.

      În Irak, după cum bine ziceau unele declarații, au făcut greșeala să creadă că oamenii sunt o comunitate unitară ce-și dorește dispariția unui dictator și democrație “normală”. În practică, s-a dovedit ulterior că oamenii sunt împărțiți după religie și se cam urăsc între ei, ceea ce, de-a lungul timpului, poate fi trasat până la retragerile britanice și franțuzești din acele zone, când au format țări pe criterii geografice, nu etnice.

        (Citează)

    • Aceeasi greseala au facut-o si in Iugoslavia, deci nu merge ca nu stiau, iar Irak-ul a fost bombardat pe motiv de arme chimice ce nu au fost niciodata gasite. Ca in Siria nu au intervenit direct stim cu totii, insa indirect au facut tot posibilul ca sa-l darame pe Gaddafi. In momentul actual s-a ridicat problema numarului urias de imigrantilor din Europa si pe cai oficiale se spune ca SUA trebuie sa despagubeasca intr-un fel Europa intrucat avem problema asta din cauza lor. Poftim un titlu gasit la repezeaza : “Înalt oficial ungar: SUA sunt la originea problemei imigranților din Europa”.

      nwradu:
      În Siria n-a intervenit nimeni până acum. Mai bine o făceau, probabil că pe total erau mai puțini morți.

      În Irak, după cum bine ziceau unele declarații, au făcut greșeala să creadă că oamenii sunt o comunitate unitară ce-și dorește dispariția unui dictator și democrație “normală”. În practică, s-a dovedit ulterior că oamenii sunt împărțiți după religie și se cam urăsc între ei, ceea ce, de-a lungul timpului, poate fi trasat până la retragerile britanice și franțuzești din acele zone, când au format țări pe criterii geografice, nu etnice.

        (Citează)

  8. Se estimează ca in lume mai sunt undeva la 10000 de lei in sălbăticie. Populația umana: 7000000000. Uciderea unui leu echivalează deci cu uciderea, peste noapte, a 700000 de oameni. Intr-un singur incident. Si era un leu vedeta, aducător de venituri pentru oamenii din zona si pentru conservarea leilor in general. Prin urmare cei 700000 de oameni ar trebui sa fi fost toți importanți sau macar celebri. Care crezi ca ar fi reacția daca un individ ar detona o arma nucleara la Los Angeles, intr-o zi cand absolut toate vedetele de la Hollywood sunt in oras, la o intalnire cu vedetele de la Bollywood.

    E drept, crime si tragedi se întâmpla tot timpul. Dar nu putem sta indignați si revoltați zi de zi. Așteptam de la oameni să-și rezolve problemele lor, așteptam de la politicienii implicați sa rezolve probleme regionale si globale.

    Sunt insa cazuri in care absurditatea crimei ne lovește in plex. De aceea cazul Charlie Hebdo. De aceea cazul Cecil. De aceea cazul Malala. Iar aceste cazuri sunt de fapt strigate pentru apărarea unei idei, a unui grup, a unei specii si împotriva abuzurilor generate de un anumit tip de nesimțire, de nepăsare fata de semeni. Ele nu sunt despre indivizi, oricât de amuzanti, dragalasi, impunători sau malefici ar fi ei.

    Se găsește întotdeauna un deștept care sa fie contra curentului. Care sa arate el cine-i mai afectat pe planeta asta și unde sa ne îndreptam indignarea. Crime, foamete, război. Delfini, poluare, maneliști. Eh, nah. Eu refuz sa fiu indignat de ce te indignează pe tine. Eu rămân indignat de ce ma indignează pe mine.

      (Citează)

  9. In multe intersectii din oras sunt copii mici pusi la cersit. Dar in unele sunt copii cu un pui de caine in brate, ca sa impresioneze mai tare!

    Omul e un animal ciudat.

      (Citează)

  10. Nwradu, nu merge să ordonezi totul strict după nr. de morţi; cf. criteriului tău, dacă azi ar avea loc un nou atentat într-o şcoală din SUA sau Europa şi ar muri să zicem 10 copii, n-ar trebui să i se dea atîta atenţie pt că în Irak sau Siria mor zilnic mai mulţi !

    Din păcate, organizarea societăţilor din ţările cu probleme, societăţi care nu-s în stare să asigure ordinea şi pacea socială, face ca aceste crime zilnice să fie o… realitate zilnică, căreia nu prea ai cum să i te opui. Aşa sînt oamenii pe meleagurile alea…. asta e nebunia pe care o au în cap, să omoare în numele lui Allah, să se războiască non-stop facţiunile rivale, etc etc. Ce să le faci ? să ţii o forţă de ocupaţie acolo, care să impună legea marţială ? nici asta nu a mers cum trebuie, după cum s-a văzut.

    O situaţie ieşită din comun cum e omorîrea unui leu a fost mult mai grav sancţionată, şi este bine că e aşa, pt că va face viaţa mai grea altor eventuali vînători care s-ar putea să dea înapoi ştiind că riscă să-şi piardă businessul.

      (Citează)

    • alias: Nwradu, nu merge să ordonezi totul strict după nr. de morţi; cf. criteriului tău, dacă azi ar avea loc un nou atentat într-o şcoală din SUA sau Europa şi ar muri să zicem 10 copii, n-ar trebui să i se dea atîta atenţie pt că în Irak sau Siria mor zilnic mai mulţi !

      Cu atât mai mult este uimitor, se dă atenție unei probleme din Zimbabwe. Dacă ar fi murit leul în Atlanta, mai ziceam să înțeleg interesul unei populații mari pentru o știre locală.

        (Citează)

    • Tocmai din acest motiv tarile astea au nevoie de un soi de dictatura militara care sa tina din scurt toate acele triburi. Cat timp Gaddafi a fost la putere, in Libia nu era haosul care este acum. Idem Irakul aflat sub Saddam Hussein.
      In Siria, de cativa ani, niste rebeli sunniti sustinuti in mare parte de catre Occident, tot incearca sa-l dea jos pe Bashar al-Assad. Si iata cum pentru rebeliunea catorva(15%) sufera un popor intreg. Cum se face ca pana sa ajunga valul Revolutiei Arabe si la ei, in Siria toata lumea se intelegea cu toata lumea?
      Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au fost o gaselnita numai buna pentru inlaturarea de la putere al lui Saddam, cu toate ca nu au existat niciun fel de dovezi ca el ar fi avut vreo implicare in acele acte teroriste. Cu toate astea, Bush Jr. a avut discursul pregatit, el declarand razboi Irakului la scurt timp dupa 11 septembrie.
      Dupa Irak, americanii au pornit vanatoarea de teroristi prin Afganistan, luand la rand pestera cu pestera si gasind mai nimic. Si nu stiu cum se face ca dupa 10 ani de atunci, Afganistanul devine o pepiniera de teroristi finantati de catre cine? Gurele rele spun ca ar fi sponsorizati de catre sauditi.
      Revolutia Araba a avut ca ascop principal inlaturarea “dictatorilor” Gaddafi, Mubarak, Ben Ali, al-Assad si instalarea unor presedinti marioneta controlati de catre Occident. Iar dupa Siria probabil ca va urma Iranul.
      Ceea ce s-a intamplat in Orientul Mijlociu ma duce cu gandul la Perestroika si la caderea cortinei de fier din Europa de Est (89-90). Europa de Est a fost doar un exercitiu care anunta haosul ce urma sa se instaleze in Orientul Mijlociu.

        (Citează)

    • Revolutia araba = Primavara araba

        (Citează)

  11. Indignarea publicului e in functie de evenimentele pe care le poti previne sau schimba.

    Ce poti schimba in zonele afectate de razboi? Cine e vinovat cu adevarat, ce interese ascunse exista, ce poti face tu ca simplu om/cetatean? Poti sa le opresti, poti sa intervii cumva? Da, poti sa te oferi voluntar, asta e altceva.

    In schimb pentru acel leu, s-au strans din donatii, datorita indignarii publice, bani indeajuns de multi incat organizatia care protejeaza animalele salbatice, printre care era si Cecil, are acum indeajuns incat sa continue, fiind pe zero aproape inainte de evenimentul nefericit.

    Deasemenea, se trage un semnal de alarma important, Casa Alba avand deja o petitie pentru extradarea dentistului, la care urmeaza sa raspunda. Probabil ca nu il vor extrada, dar unii retardati care platesc 50 de mii de E sa vaneze intr-un fel de autosatisfacere erotica, pe viitor se vor gandi de doua ori.

    Hai sa privimi lucrurile in ansamblu, indignarea online face si bine.

      (Citează)

  12. Adevarul e ca traim intr-o lume rea in care se mai intampla, din cand in cand, si fapte bune.

      (Citează)

  13. AdevarulEDincoloDeNoi

    03/08/2015 la 12:18 PM

    Ideea e ca leii sunt pe cale de disparitie si de-aia merita efortul sa fie protejati.

    Oamenii sunt oricum prea multi si probabil in vreo 50 ani ne vom confrunta cu problemele suprapopularii… Trist este natalitatea scade in Europa, in schimb creste in China, India, Africa samd. Trageti voi concluzia.

    Nu in ultimul rand, aia de mor prin Siria la inceput au fost cativa protestatari care au iesit in strada. Serviciile secrete ale tarilor cu interese(SUA, EAU, Israelul samd) si-au infiltrat oamenii printre protestatari, au tras in multime, au impuscat si oameni ai fortelor de ordine, acestia la randul lor au ripostat… s-a creat un maaare haos (cam ca “revolutia” noastra) si incet, incet a aparut FSA(free syrian army) care initial a fost compusa in principal din sirienii care doreau rasturnarea regimului lui Bashar Al-Assad. Bineinteles ca ulterior FSA s-a transformat, au primit training si echipamente de la Uncle Sam, ajungand sa lupte destul de eficient.

    Acum e interesanta treaba, odata cu cea de-a treia forta combatanta, IS(fost ISIL si apoi ISIS), ca din cauza cruzimii lor(decapitari in masa, televizate), vrand-nevrand, unele tari au inceput sa se autosesizeze si sa-i bombardeze…

    Trist e ca unele state (Turcia) ,sub pretextul ca bombardeaza IS-ul, ii omoara pe kurzi(PKK si Peshmerga) deoarece turcii niciodata nu i-au suportat pe kurzi, plus ca acestia sunt sustinatori ai regimului lui Bashar.

    bla bla, ideea e ca interesele primeaza la nivel inalt, oamenii sunt doar niste cifre aruncate pe-o hartie. Niciun stat nu lupta “impotriva terorismului” decat daca are interes. Armele sunt scumpe, munitia la fel, primeaza avantajele pe care le obtin in urma folosirii lor.

    Daca ar fi in interesul statului sa dea cu o bomba in centrul bucurestiului ca apoi sa dea vina pe unguri si sa ii atacam, fii tu sigur ca statului nu i-ar pasa de cei 1000-2000 “eroi” cazuti pentru a sluji interesele tarii…

    PS: In Franta au murit o mana de oameni(Charlie Hebdo), in aceeasi perioada Boko Haram(organizatie terorista) ucide vreo 200 de copii intr-o scoala.
    Toata presa vuia pe tema atentatului terorist din Franta, Boko Haram nu prezenta importanta.
    Cam asta e omenirea.
    Un ultim P.P.S – sa zicem ca te arzi la mana. te ustura toata ziua al naibii de mult. Apare la stiri – 10.000 oameni masacrati de Statul Islamic. Vreo cateva secunde(maximum 10) uiti de durerea de mana si parca, parca iti pare rau de saracii oameni. Dar parerea de rau nu tine mult, ca ii dai naibii pe aia si te intorci la problema mai importanta PENTRU TINE si anume durerea TA!

      (Citează)

  14. nwradu:
    În Siria n-a intervenit nimeni până acum. Mai bine o făceau, probabil că pe total erau mai puțini morți.

    SUA si prietenii (Anglia si Franta) ar fi intervenit de mult timp in Siria si ar interveni chiar si maine daca Bashar al-Assad nu l-ar avea ca aliat pe Putin. Ce se intampla in Ucraina si toata miscarea asta de trupe americane din jurul Rusiei e un raspun al Americii fata de opozitia Rusiei din Siria. In Ucraina cine crezi ca si-a bagat coada?

      (Citează)

  15. nwradu: benefic se r

    Tigrii mai sunt vreo 3000 in toata lumea, ma refer la tigrii salbatici

      (Citează)

  16. Complet contra ideii de oprire a vanatorii. Ba sa-i vaneze dar sa creasca tariful si la 75.000 de dolari pentru leul Cecil sau alte exemplare deosebite.

    Din banii astia se asigura paza rezervatiei, painea zilnica a angajatilor, bunavointa satelor locale, si cel mai important in rezervatie pot creste lei tineri, fara sa fie braconati de negri pentru sume mizere gen 500 de euro blana, ca trebuie sa manance si gura copilului lor ceva.

    Rezervatiile de vanatoare se auto-intretin si rezista in timp.

      (Citează)

  17. Radu: Din banii astia se asigura paza rezervatiei, painea zilnica a angajatilor, bunavointa satelor locale, si cel mai important in rezervatie pot creste lei tineri, fara sa fie braconati de negri pentru sume mizere gen 500 de euro blana, ca trebuie sa manance si gura copilului lor ceva.

    ce prostie. Stii cate specii au murit, inainte sa faca omu oole mari?

      (Citează)

  18. Radu, tu ai idee ce s-ar intampla cu animalele din Africa dacă s-ar stopa vanatorile legale pe mulți bani? Mă refer la vânatorile legale, cum e cazul rinocerului de 350 k, nu la cazul Cecil, care e braconaj.

      (Citează)

  19. Vezi tu, leul acela era celebru. Avea un nume: Cecil. Putea fi identificat. Era cineva. Mă gîndesc că dacă s-a iscat zavera asta, mai vorbise lumea despre el, se mai scrisereră poate chestii. Eu personal, recunosc că e prima dată cînd aud de el, dar poate fiindcă nu-s pasionat de NatGeo.
    Zi-mi tu acum 3 nume reale din cele 200 de mii de oameni despre care vorbeai. Ăîî?
    Cum să vorbeşti despre anonimi? Ce să spui despre ei mai mult decît că au murit? Ce poţi face cu o ştire care sună : “Au murit doi anonimi în Siria.”? Cui o vinzi?

      (Citează)

  20. Comentariul meu a rămas blocat in moderație?! Lasă că-ți trimit eu minerii în vizită, golanule!

      (Citează)

  21. Din pacate, moartea a unui om este o tragedie, a unui milion de oameni doar o statistica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus