un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am aruncat țigările găsite la părinții mei…

31 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Este a doua oară când arunc un pachet de țigări găsit la părinții mei acasă. Sunt din nou în modul “treci să uzi florile” cât timp ei sunt plecați în concediu și, pentru a doua oară, găsesc un pachet de țigări ascuns pe acolo, plus o brichetă pe balcon.

Ai mei au fumat când eram eu foarte mic. Nu erau fumători avizi, ci înainte de Revoluție mai luat câte un Kent de la câte o țigancă ce-l avea dosit pe sub fuste, tranzacție ce avea loc de obicei pe Lipscani. Au renunțat la asta cam după Revoluție, aflând și ei despre efectele nocive ale fumatului.

Ca o paranteză, nu știu dacă faptul că ei fumau când eram mic m-a făcut pe mine să fiu nefumător convins. N-am stat niciodată în fum – ei fumau doar la fereastră și poate o țigară pe zi sau mai rar; era o fită, nu o dependență. O fi asta sau o fi faptul că am aflat că face rău și deci mi-am zis că nu voi fuma, că doar ce rost are să-mi fac rău singur, dar cert este că n-am tras nici o tigară în generală sau liceu. Mă știți acum, militez împotriva fumatului cu aceeași tărie cu care o fac și pentru nuditatea feminină.

Prima oare când mi-am prins părinții fumând pe ascuns, acum vreun an, le-am aruncat țigările. Simțeam că rolurile ar trebui să fie inversate, că ei ar trebui să facă asta cu țigăile mele, nu invers.

Discuția despre asta a avut loc cam o lună mai târziu și a fost ceva de genul:

“- Auzi, tu ai aruncat niște țigări de la noi din balcon?”
“- Da, și să nu mai fumați, doar știți cât de rău vă face asta, mai ales cu problemele voastre de sănătate”
“- Dar chiar nu fumăm, aveam și noi un pachet, mai trăgeam câte o țigară din când în când!”

OK. Am lăsat-o așa, eu neiertător cu acest aspect, ai mei probabil convinși că la spitalul Colțea cineva le-a înlocuit la naștere fiul cu vreun nord-coreean, de a ajuns așa dictator.

Acum încă un pachet. Tot Kent, pachet negru subțire, țigări parcă nu foarte lungi. Nu mă pricep la tipul lor (am văzut că-i ceva cu numere la mijloc, atunci când le ceri la magazin), dar erau vreo 8-9 în pachet și le-am aruncat. Aștept discuția de după, dar nu cred că va mai fi una.


Sunt în fața unei dileme morale, totuși. Să arunc țigările respective la gunoi sau să le dau unui om de-al străzii? Adică pe de o parte țigările fac rău, toată lumea știe asta. În același timp, cei câțiva oameni de-ai străzii care periodic fac ture prin cartier și cotrobăie prin gunoaie cred că au probleme ceva mai mari decât fumatul. Probabil că, în lumea în care trăiesc ei, țigările sunt chiar ceva ce le alină probleme mai mari.

Voi ce-ați face?

    29 comentarii

  1. Parintii tai iti citesc blogul? Daca da, poate iti dau ei o solutie :P

      (Citează)

  2. Drogu-i drog si pentru ai tai, si pentru oamenii strazii. Cel mai bine le rupi in doua si le dai la tomberon…

      (Citează)

  3. da-le altora sau lasa pachetul pe o banca, un pic deschis, sa se vada ca are tigari in el – dar asa exista “riscul” sa fie gasite de kinderi si sa le fumeze. dar hei, nu poti controla totul…
    totusi, e alegerea fiecaruia.

      (Citează)

  4. Ardele

      (Citează)

  5. Fumează-le tu, de față cu ei. Când o să vadă cât rău îți fac nu o să-și mai cumpere țigări. Sau o să le ascundă mai bine.

      (Citează)

  6. Pune ceva in tigari si lasa-le in acelasi loc.
    Sa li se faca putin rau ca apoi sa nu mai doreasca sa fumeze. :)

      (Citează)

  7. Da-i-le lu babanu

      (Citează)

  8. urmeaza articolul “Unde sa duc gunoiul?”

      (Citează)

  9. Bă, e o vorbă “un coniac înainte și o țigară după”. Strici plăcerea oamenilor.

      (Citează)

  10. Lasa-le unde le-ai gasit.
    Parintii tai sunt oameni adulti, e treaba lor si numai a lor daca isi fac rau sau nu.

      (Citează)

    • Mda, suna ok ce spui, ai vazut ca si radu constientizeaza ca e o masura severa. Dar totusi sint parintii lui, tine la ei, nu poate sta pasiv ca lasa ca sint adulti, daca vor niste cancer au liber, ca doar stiu ce fac…

        (Citează)

  11. si eu am aceeasi atitudine – le rupi si le arunci bineinteles si ai si o discutie cu ai tai cand se intorc .
    Ar trebui sa aiba grija de sanatatea lor daca vor sa se bucure de nepoti :)

      (Citează)

  12. Nu ar trebui sa faci nimic.

    Fiecare cu alegerile lui.

      (Citează)

  13. Deci le-ai aruncat tigarile si ei n-o sa mai fumeze, pentru ca si-au dat seama ca au gresit. Aoleu, ce ne facem, iar ne-a descoperit Radu ca fumam… gata nu mai fumam de acum in colo… sau mai exact pana cand o sa aiba iar pofta de-o tigara. Si-atunci hop, un nou pachet, alti bani cheltuiti, iar se fumeaza in jur de 10 tigari, restul se descopera si se-arunca de Radu (sau se face milostenie catre cei care aduna chistoace) si uite-asa parintii tai ajung sa fumeze o juma` de pachet la pret de pachet intreg.
    Concluzia: Atat timp cat motivatia de a se lasa de fumat n-o sa plece de la ei, nu vor face altceva decat sa dea mai multi bani pe tigari decat ar trebui

      (Citează)

  14. dude…ai probleme.

      (Citează)

  15. Da, adevarul e ca daca iti prinzi copiii fumand si le arunci pachetul de tigari nu rezolvi problema. Cred ca aeeasi logica se aplica si cand esti mai in varsta.

      (Citează)

    • Eu mi-l inchipui pe Radu cum isi asteapta parintii acasa in usa. “ale lu cine sunt tigarile astea pe care le-am gasit pe balcon? Asa v-am invatat eu pe voi? Nu mai aveti voie sa iesiti din casa 2 saptamani”.

        (Citează)

    • Nu rezolvi, dar ca parinte daca gasesti tigari in haina copilului ce faci? Le lasi acolo?

        (Citează)

  16. Eu cred că te comporţi ca un copil. Ce-ai zice dacă tu ai fi fumător şi ai tăi ţi-ar rupe chiar şi la vîrsta asta ţigările găsite la tine în casă?

      (Citează)

  17. Inmoaie capatul de tigara care se baga in gura in pipilica de pisica sau cacatel de soricel.
    Clar nu o sa mai fumeze vreodata.

      (Citează)

  18. Este un tip Giany care te poate ajuta cu ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus