un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Grexit? Mai bine îi spuneau Greșit

4 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Mie mi se pare că grecii vor să depășească vreun record de mârlănie cu referendumul lor. Au luat mulți bani împrumut și acum decid că nu-i mai dau înapoi pentru că nu vor. Pe ce lume este așa ceva în regulă?

Referendumul în sine este o tâmpenie și sunt tare curios ce se va vota mâine. Mă aștept la un vot de NU, refuzând propunerile UE. E ca și cum i-ai da unui om care a împrumutat mulți bani de la tine și care este în continuare strâmtorat posibilitatea de a nu-i mai înapoia; evident că va alege să nu-i înapoieze.

Probabil că fiecare cetățean grec înțelege că asta nu-i în regulă. Ca mulțime, însă, gândesc altfel și, dacă li se oferă posibilitatea de a nu plăti vreun ban din buzunarul propriu, atunci nu vor plăti, pe principiul “să găsească statul alte soluții” și “ce-o să ne facă, o să ne invadeze?”. Nu, dar acum trăim într-o lume întortocheată, cu multe conexiuni și relații și interdependențe între țări, iar o Grecie care vrea să rămână pe cont propriu nu știu ce șanse are. O fi bun ouzo, dar la un moment dat vrei să bei și whisky și s-ar putea să descoperi că nu ți-l vinde nimeni. S-ar putea să descoperi că din afară UE ai taxe vamale la import, că moneda ta nu valorează prea mult, că e mai greu să călătorești acolo, că turiștii din UE vor să meargă în țări tot cu euro, că toate facilitățile UE legate de comerț, politică, taxe, drepturi șamd dispar erau destul de importante.

Noi am plătit deja avansul pentru un concediu în Grecia (ceva în insula Kos, în septembrie) și nu-mi fac griji pentru asta. Insulele tot pe turism rămân axate, euro, chiar dacă pică din Grecia, tot va avea putere de cumpărare și va fi primit chiar și atunci, probabil că va fi totul bine. Dacă știam însă, la plata avansului, că Grecia se îndreaptă într-o astfel de direcție, probabil că am fi ales vreo altă destinație, că nu s-a terminat lumea în insulele lor.

Mi se pare, însă, dezamăgitoare atitudinea grecilor, mai ales când vezi că umilințele la care vrea să-i supună UE sunt de genul “Extinderea taxei de lux pe ambarcaţiuni recreaţionale de peste 10 metri lungime şi creşterea ei de la 10% la 13%” și altele prezentate de Petreanu. Cred că peste vreo 5-10 ani, când își vor da seama că au votat Syriza pentru că le-a promis tot ce voiau ei să audă, dar fără a avea vreun mijloc de a pune în practică promisiunile, apoi că liderul lor Tsipras i-a jucat la cacealma și a pierdut, va fi prea târziu să mai iasă din groapa săpată.

E vara și se plănuiesc concediile, așa că poate vă interesează seria de articole despre Rhodos.
insula_rhodos_monolithos_04

    32 comentarii

  1. Eu trebuie sa plec mâine in Halkidiki si am emotii ca nu o sa gasim mâncare , benzină, bere :) etc…nu e insula , e pe continent dar problemele rămân

      (Citează)

  2. Si ce ar trebuie UE sa faca, sa se duca cu tancurile peste ei si sa le ia hotelurile si plajele? Pentru ca eu unul nu as avea nici o problema cu asta, toti banii din turism sa intre direct la creditori pana se achita datoriile.

    Singura problema din toate cerintele UE pentru Grecia sta in privatizarea utilitatilor, apa, gaze, curent electric. Privatizare adica sa le ia pe nimic firme straine din UE si sa nu mai aiba grecii control asupra lor. Evident ca asta nu le convine grecilor, sa detina altii controlul asupra unor puncte strategice.

      (Citează)

  3. Spre deosebire de turci, grecii sunt uneori de un marlanism iesit din comun atunci cand vine vorba de o interactiune in care depinde ceva de ei si considera ca ceva nu le prea convine (destul de des).
    Ce se intampla acum e un lucru foarte bun: aceeasi bancnota in euro va avea alta valoare acolo dupa ce vor trece pe drahma. Vei putea sa ii tratezi “la adevarata lor valoare”, in concordanta cu caracterul elen: lipit bancnota pe frunte ca la lautari si un “mars!” scurt. Ca asa merita astfel de oameni.

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Si ce ar trebuie UE sa faca, sa se duca cu tancurile peste ei si sa le ia hotelurile si plajele? Pentru ca eu unul nu as avea nici o problema cu asta, toti banii din turism sa intre direct la creditori pana se achita datoriile.

    Singura problema din toate cerintele UE pentru Grecia sta in privatizarea utilitatilor, apa, gaze, curent electric. Privatizare adica sa le ia pe nimic firme straine din UE si sa nu mai aiba grecii control asupra lor. Evident ca asta nu le convine grecilor, sa detina altii controlul asupra unor puncte strategice.

    A stat Romania destul capra in privinta asta. Sa mai stea si altii.

      (Citează)

    • Off-topic: atat comentariul de deasupra, care are acum 18+ si 3-, cat si cel de dedesubt, cu 4+ si 20-, sunt cica “comentariu controversat”. Mi se pare nedrept :)

        (Citează)

  5. Grecii sunt un popor mândru care nu doreste sacrificii dar nu le poate amâna la nesfarsit, in Romania, când Boc a hotarat taierea pensiilor si inchiderea spitalelor, lumea s-a agitat putin dar majoritatea a plecat capul pentru ca se stia ca fără reducerea salariilor ajungem ca pe vremea lui Ciorbea – Emil Constantinescu.
    Acum 4 ani am fost in Grecia, imi amintesc ca in magazine si la hotel nu am primit bon fiscal, cu siguranță ca evaziunea fiscala este in floare acolo si rezultatele se vad.
    Dacă as fi grec as emigra, chiar daca Grecia primeste ajutor UE sau daca renunta la euro tot va fi greu, doar peste 3-5 ani se va simti cu adevarat măsurile care s-ar impune acum.
    De câștigat ar avea Americanii, Rusii si Chinezii care ar profita de scaderea euro, sunt șanse ca dolarul sa întreacă euro.

      (Citează)

  6. Și noi aveam în plan (grup măricel) o vacanță în Grecia: 2-3 zile în Atena și apoi vreo 3-4 undeva la plajă. A picat varianta asta, mulți dintre cei cu care mergeam se tem de Grexit. Am anulat rezervările, dar nu și vacanța… Mergem în Turcia, nu e problemă, 2-3 zile de Istanbul+3-4 de Antalya, că tot e super ieftin avionul cu Pegasus din Istanbul în Antalya. :D

      (Citează)

  7. Roxana:
    Și noi aveam în plan (grup măricel) o vacanță în Grecia: 2-3 zile în Atena și apoi vreo 3-4 undeva la plajă. A picat varianta asta, mulți dintre cei cu care mergeam se tem de Grexit. Am anulat rezervările, dar nu și vacanța… Mergem în Turcia, nu e problemă, 2-3 zile de Istanbul+3-4 de Antalya, că tot e super ieftin avionul cu Pegasus din Istanbul în Antalya. :D

    Sa ne tii la curent cu toate cele: cand si unde mancati, ce vedeti, ce haine purtati, temperatura de afara, culoarea hainelor etc. #saputemstalinistiti

      (Citează)

  8. Unii mai sunt platiti si pentru pozitia “geostrategica”.

      (Citează)

  9. silvius:
    Grecii sunt un popor mândru care nu doreste sacrificii dar nu le poate amâna la nesfarsit, in Romania, când Boc a hotarat taierea pensiilor si inchiderea spitalelor, lumea s-a agitat putin dar majoritatea a plecat capul pentru ca se stia ca fără reducerea salariilor ajungem ca pe vremea lui Ciorbea – Emil Constantinescu.

    Hai nene mai schimbati placa asta cu Boc si cum a salvat el Romania. TVA-ul de 24%, taierile de pensii, salarii si restul cate au mai fost, toate aceste masuri au fost luate nu pentru ca sa ne fie noua bine mai tarziu ci pentru ca cei bogati sa aiba in continuare de unde fura si pe timp de criza (vezi zecile de dosare de la DNA cu politicieni si alte figuri mai mult sau mai putin ilustre care in plina criza economica adica exact in perioada guvernului Boc dadeau tunuri de milioane de euro din afaceri cu statul si alte alea). Deci in timp ce poporul strangea din buci, bogatii se imbogateau si mai mult iar Basescu &Co. repetau la nesfarsit textele dictate de catre FMI, cu grasul si slabul, cu bugetarii care sug sangele poporului, divizand iarasi tara in mai multe tabere. Asta e cea mai buna strategie a politicienilor de a evita miscari de strada masive, asa cum se intampla in Franta sau in alte tari occidentale. Ne impart in multe tabere, privati impotriva bugetarilor, tineri impotriva pensionarilor, salariati impotriva asistatilor sociali s.a.m.d. si apoi ne controleaza ca pe niste marionete.

      (Citează)

  10. Mie o marlanie mai mare mi se pare ca sa le plangi bancilor de mila in detrimentul unui popor (fie el si grec). Se pare ca repede ati uitat ce conditii ne-a impus noua FMI-ul. Istoria a aratat ca un stat daca nu este dator la FMI atunci trebuie sa devina ca nu e bine ca sa nu existe control mondial.

      (Citează)

  11. Atââââât… https://www.youtube.com/watch?v=DU5zF0UM0G0
    ….și varianta mai lungă netradusă https://www.youtube.com/watch?v=EItXqWHfqtU dar care nu prea are nevoie de traducere. Limbajul corpului zice totul.
    Cocalarism din ăsta vezi și în România că na, vecini aici în Balcani. Dar la noi e prezentat ca o stare de fapt pe care totusi am vrea s-o schimbam ușor ușor, nu ca pe o superioritate față de nemți. Adică râdem glumim dar îți mai vezi și lungul nasului. Sigur, sunt exagerări aici de dragul comediei, dar ideea principală tot răzbate.

      (Citează)

  12. Sa fii in kuru’ gol, rusinea lumii, subiect de bancuri legate de lene, fara industrie, corupta dar impertinenta, nerecunoscatoare si cu coada pe sus, in Grecia se joaca zilele astea ‘Mandria de a fi grec’ pe care a mai jucat-o si plagiatoru’*. Pentru ca oricat de grava este situatia si oricat de logica ar fi solutia, recursul la nationalism si aruncarea vinei pe puterile straine, vor rezona întotdeauna in randul popoarelor in care coruptia, neseriozitatea, miseirupismul sau descurcareala sunt privite cu îngăduință sau chiar cu simpatie.

    *@Radu, ‘plagiatoru’ nu este folosit la peiorativ, existând o decizie a Comisiei de etica a Univ. București (cea adevărată) in aceasta privința.

    @gigi poate ne spui si noua studiile in economie care sa-ti sustina teza. Oricum am notat-o pe aia cu planul de austeritate pentru a avea politicienii de unde sa fure.

      (Citează)

  13. Am inebunit cu totii? Cum sa le plangi de mila acestori camatari cu acte in regula.

      (Citează)

  14. Vor vota da :). Exemplele cu cozile la bancomat si cu penuria de alimente au rasturnat preferintele de vot in ultimele zile.

      (Citează)

  15. Din ce i-am auzit vorbind spuneau ca au foarte multi bani asa ca nu isi fac griji.

      (Citează)

  16. Greci nu o sa ramane singuri ca in ultimul timp sau imprietenit cu rusi

      (Citează)

  17. Greuceanu:
    Am inebunit cu totii? Cum sa le plangi de mila acestori camatari cu acte in regula.

    si ia zi-ne, tu ai credit in franci elvetieni, este ?

      (Citează)

  18. mihai: si ia zi-ne, tu ai credit in franci elvetieni, este ?

    Și tu ai la Nuțu în dolari sau cum? :D

      (Citează)

  19. Roxana: Și tu ai la Nuțu în dolari sau cum? :D

    incercam sa subliniez ca nu-ti baga nimeni sula-n coaste sa te imprumuti, fie ca esti tara, fie ca esti persoana fizica, insa vad ca e greu la deal..

      (Citează)

  20. gigi: Halkidiki

    Gogule, e usor sa zici ca nu aveam nevoie, acum ca a trecut valul si nu ne-am inecat. Dar daca nu taia ala si ajungeai la sapa de lemn? Pe cine acuzai?

      (Citează)

  21. gigi: Hai nene mai schimbati placa asta cu Boc si cum a salvat el Romania. TVA-ul de 24%, taierile de pensii, salarii si restul cate au mai fost, toate aceste masuri au fost luate nu pentru ca sa ne fie noua bine mai tarziu ci pentru cacei bogati sa aiba in continuare de unde fura si pe timp de criza (vezi zecile de dosare de la DNA cu politicieni si alte figuri mai mult sau mai putin ilustre care in plina criza economica adica exact in perioada guvernului Boc dadeau tunuri de milioane de euro din afaceri cu statul si alte alea). Deci in timp ce poporul strangea din buci, bogatii se imbogateau si mai mult iar Basescu &Co. repetau la nesfarsit textele dictate de catre FMI, cu grasul si slabul, cu bugetarii care sug sangele poporului, divizand iarasi tara in mai multe tabere. Asta e cea mai buna strategie a politicienilor de a evita miscari de strada masive, asa cum se intampla in Franta sau in alte tari occidentale. Ne impart in multe tabere, privati impotriva bugetarilor, tineri impotriva pensionarilor, salariati impotriva asistatilor sociali s.a.m.d. si apoi ne controleaza ca pe niste marionete.

    Gogule, e usor sa zici ca nu aveam nevoie, acum ca a trecut valul si nu ne-am inecat. Dar daca nu taia ala si ajungeai la sapa de lemn? Pe cine acuzai?

      (Citează)

  22. La tăți ni-i greu…

      (Citează)

  23. Grecii trebuie sa plateasca greselile politicienilor care au fost alesi in mod democratic. Noroc ca suntem in EU si avem o justitie care incepe sa functioneze ca altfel am fi in aceeasi oala. Toata lumea urla de ” camatari cu acte” dar cand se milogesc pe la banci dupa bani parca au alta placa , dar cand ai de restituit schimba placa.
    Legat de privatizarea utilităților e cu două tăieșuri, ai servicii aparatinand statului care sut ieftine si de cele mai multe proaste si mai pierd si bani. Sunt in mana privatilor sunt mai scumpe , ceva mai de calitate si mai la timp, si fac ceva profit.
    Trebuie sa invatam ca daca dorim servicii de calitate trebuie sa platim, nu putem avea doar pretentii. Romania se misca in directia buna ,dar din pacate cu pasi foarte mici. Si inainte de alegeri facem cativa pasi inapoi.

      (Citează)

  24. Parerea mea este ca la noi e mai nasol dacat la greci, ei mai au cu ce dar la noi e jale, infrastructura praf, legi nasoale, politica jalnica ca si politicienii de fapt, economie zero barat…..Cu ce o sa platim si noi datoriile???

      (Citează)

  25. Sabi:
    Parerea mea este ca la noi e mai nasol dacat la greci, ei mai au cu ce dar la noi e jale, infrastructura praf, legi nasoale, politica jalnica ca si politicienii de fapt, economie zero barat…..Cu ce o sa platim si noi datoriile???

    Avem cu ce, stai linistit. Romania e o vaca de muls mult mai buna decat Grecia. Avem terenuri agricole fertile (grecii au numai piatra). Avem milioane de hectare de padure, izvoare curate, gaze naturale, petrol, mine de aur, mana de lucru ieftina de la croitorese pana la programatori (numai buni de construit plantatii de outsourcing) si mai sunt si altele.

      (Citează)

  26. mircea (primul)

    05/07/2015 la 8:53 AM

    Sumele enorme de bani pe care fiecare stat le cotizeaza la ue sunt motivul pentru care aia nu vor sa dea banii. Cumva, considera ca isi iau banii inapoi.

      (Citează)

  27. Nu am contractat niciodata vre-un credit, insa nu m-am nascut ieri si nici nu am o memorie extrem de proasta. Tie iti recomand ca sa cautu pe google “banca abuziv” si vei observa ca bancile au facut multe abuzuri. Poate asa esti tu, il plangi si pe Nutu Camataru daca “un lenes” nu isi plateste datoria catre el.

    mihai: si ia zi-ne, tu ai credit in franci elvetieni, este ?

      (Citează)

  28. Roxana:
    Și noi aveam în plan (grup măricel) o vacanță în Grecia: 2-3 zile în Atena și apoi vreo 3-4 undeva la plajă. A picat varianta asta, mulți dintre cei cu care mergeam se tem de Grexit. Am anulat rezervările, dar nu și vacanța… Mergem în Turcia, nu e problemă, 2-3 zile de Istanbul+3-4 de Antalya, că tot e super ieftin avionul cu Pegasus din Istanbul în Antalya. :D

    Am inteles ca din cauza multor turisti care se tem sa mearga in Grecia e posibil sa vedem reduceri de pana la 20% la vacante in aceasta vara.

      (Citează)

  29. Salut! O recomandare, ceva, pentru Kos la sfârșitul lui iulie? Poți să îmi spui ce hotel ai selectat tu? Merci!

      (Citează)

  30. mircea (primul)

    05/07/2015 la 4:05 PM

    Grecii puteau s-o pateasca mai rau, daca se hotarau americanii sa le livreze niste democratie de rit nou, paravion cu amazon international

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus