un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva modificări privind comentariile pe blog

3 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Au început să fie ceva mai multe comentarii la articolele importante, așa că trebuie să iau și niște măsuri pentru moderarea și eliminarea unora dintre ele.

Am început acest blog (și încă scriu pe el cu plăcere, după 9 ani) pentru a discuta cu alți oameni interesați de aceleași lucruri ca și mine. Ce mă interesează pe mine puteți vedea în fiecare articol. Cum vă interesează și pe voi același subiect se poate vedea în discuțiile din comentarii.

Principiul după care m-am ghidat întotdeauna este că suntem oameni destul de ocupați și, dacă ceva nu vă interesează, nu comentați. Titlul, fotografia de sub el și primele cuvinte dintr-un articol sunt suficiente pentru a vă da seama cam despre ce este un articol, chiar înainte de a-l deschide. Dacă vă interesează tot mai puține, nu mai citiți blogul; nu e nici o supărare, la fel fac și eu cu multe alte bloguri și site-uri cu care nu rezonez.

Avem parte, însă, de multe comentarii “de hateri”; de mult spam; de mult off-topic; de comentarii atât de ridicole încât toată lumea le consideră tâmpenii, dar cu toate acestea ele rămân în pagină, o lungesc artificial, ba chiar eu dublez problema pentru că pierd ceva timp răspunzându-le.

Nu răspund pentru a-i convinge pe autorii lor că se înșală, de multe ori îmi dau seama dinainte că este imposibil (paranoia sau mania persecuției sau teoria conspirației nu pot fi ușor “vindecate”), ci pentru ca alții ce citesc comentariile să nu creadă cumva că respectivele tâmpenii sunt de fapt adevărate. Știu de la alți bloggeri că șterg comentarii fără nici o milă, dar până acum mă încăpățânam să nu fac la fel, însă fără o justificare bună. Acum, ca prepelița din poveste, voi abandona puiul pentru binele celorlalți (și stresul meu).

Cred că am putea folosi mai bine timpul nostru, eu eliminând cu un click ce nu-și are locul aici, iar voi nici măcar nu le veți mai vedea și parcurge. Până acum singurele comentarii eliminate erau cele cu înjurături, care nu cred că-și au locul în scris. De acum se va schimba acest principiu. Vreau ca blogul să rămână un loc dedicat discuțiilor bune despre respectivele subiecte și un loc unde și vizitatorii noi să găsească un mediu prietenos, în care să se simtă încurajați să participe și ei, nu unul apăsător și care-ți transmite impresia că e un cerc închis în care nu poți intra.

Un exemplu particular de astfel de comentarii sunt atacurile la persoană și nu mă refer la cele între cititori, pe care oricum le ștergeam, ci la atacurile către persoane ce nu au treabă cu acest blog sau sunt chiar persoane publice. Să presupunem că vorbim despre politicieni. Eu unul, cu foarte mici excepții (un disclaimer făcut din obligație, că nu-mi amintesc nici un exemplu clar), nu am înjurat pe nimeni, nu am spus “X este un prost”, ci am ales întotdeauna un limbaj critic, negativ, dar nu jignitor. Dacă însă în comentarii apare cineva și spune “da, X este un cretin”, tot mie îmi bat apoi alții obrazul că tolerez astfel de exprimări doar pentru că sunt alte altora și că mă spăl pe mâine cu acestă scuză. Nu e asta intenția mea și, dacă eu îmi aleg cu grijă exprimarea, mă aștept la același lucru și din comentariile voastre.

Am văzut recent de câteva ori astfel de situații, de obicei de la oameni aflați aici la primul comentariu și care cred că e vreun site de ziar sau de pitici gratis, unde-ți poți băga ce ai tu în cine vrei tu, de parcă asta ar fi normalitatea pe Internet. Nu, nu este!

Alte exemple sunt comentariile zeflemitoare (ca anonim e ușor să ai curaj, dar nu înseamnă că trebuie să-l suporte ceilalți), dubioșenii de genul “homosexualii sunt de pe Lună” cu care chiar nu are rost să-și piardă cineva timpul, nici măcar făcând mișto de respectiva opinie, clasicul “ai scris asta doar pentru trafic” (mulțumesc, Căpitane Evidență, dar evident că scriu fiecare articol pentru trafic și deci oamenii pe care-i aduce în respectiva discuție), comentariile de la utilizator cu numele “transport moloz” care spun doar “da, cred că ai dreptate” pentru a-și plasa linkul în nume și tot așa.

În principiu, majoritatea celor care comentează acum pe blog nu vor fi afectați de astfel de măsuri. Comentariile rămân libere și necenzurate, câtă vreme avem o discuție normală.

O altă consecință a comentariilor mai numeroase este că trebuie să activez opțiunea de “nested comments”, adică să poți răspunde punctual sub comentariul fiecăruia, fără afișarea lor în ordine cronologică. Asta presupune ceva modificări de temă și va fi haos mare în articolele mai vechi, dar cred că încurajează discuțiile. Chiar eu, de exemplu, care citesc o dată la câteva ore comentariile și răspund la câte 10 deodată în același articol, fac discuția greu de urmărit. Urmează să testez în curând această opțiune.

feat_rhodos_mare_pozitie

    54 comentarii

  1. Primul!

      (Citează)

  2. “O altă consecință a comentariilor mai numeroase este că trebuie să activez opțiunea de “nested comments”, adică să poți răspunde punctual sub comentariul fiecăruia, fără afișarea lor în ordine cronologică. Asta presupune ceva modificări de temă și va fi haos mare în articolele mai vechi, dar cred că încurajează discuțiile. Chiar eu, de exemplu, care citesc o dată la câteva ore comentariile și răspund la câte 10 deodată în același articol, fac discuția greu de urmărit. Urmează să testez în curând această opțiune.”

    http://media.giphy.com/media/1Z02vuppxP1Pa/giphy.gif

      (Citează)

  3. Mai bine ai scrie doar despre chestiile la care te pricepi.

      (Citează)

  4. Articol platit! Esti piscotar!

      (Citează)

  5. Ai fost plătit pentru această postare?

      (Citează)

  6. Pune un P in titlu si lasa-ne cu articole d-astea.

      (Citează)

  7. Stim ca nu te pricepi la politica, punctele forte ramanand tehnologia si hamburgerii. Nimic nou :)

      (Citează)

  8. O idee foarte buna, Radu.

      (Citează)

  9. Salut, e prima oară când intru, îmi place mult blogul ăsta. Ţineo tot aşa!!!

    Transport Moloz (link)

    PS: Fă şi tu un rezumat pentru cine n-are chef să citească atât, puteai să rezumi într-un paragraf totul :P

      (Citează)

  10. Nu ma bag in modul in care administrezi comentariile, e blogul tau, dar americanii sug sangele popoarelor.

      (Citează)

  11. Ultima!

      (Citează)

  12. Desi urmaresc de mult timp blogul tau foarte rar am citit si din comentarii iar de scris si eu… acum e prima data; iar asta din cauza ca dureaza prea mult timp filtrarea comentariilor in plus pentru a gasi un fir de discutie (daca se formeaza vreunul) sau vreo opinie decenta.

      (Citează)

  13. Util ar fi dacă ai putea comenta fără ca adresa de mail să fie obligatorie. Comentez din când în când pe aici, însă nu mă simt confortabil să-mi las adresa de mail personală. :)

      (Citează)

  14. hoinaru:

    PS: Fă şi tu un rezumat pentru cine n-are chef să citească atât, puteai să rezumi într-un paragraf totul :P

    Puteam, dar asta e experiența nwradu :D

      (Citează)

  15. razvan:
    Util ar fi dacă ai putea comenta fără ca adresa de mail să fie obligatorie. Comentez din când în când pe aici, însă nu mă simt confortabil să-mi las adresa de mail personală. :)

    Zi bine că nu activez doar comentariile cu Facebook sau cu cont înregistrat, ca să scăpăm de anonimi.

      (Citează)

  16. Tot ce am inteles din acest articol e ca nu iti place comunitatea de pe piticigratis, maine o sa spui ca ai ceva si cu 4chan, hater.

      (Citează)

  17. nwradu: Zi bine că nu activez doar comentariile cu Facebook sau cu cont înregistrat, ca să scăpăm de anonimi.

    da ca e foarte greu sa-ti faci un cont fals de facebook sau orice altceva ! ur smart !

      (Citează)

  18. Fire Ellen Pao!!! Oh wait, am gresite site-ul…

      (Citează)

  19. Scriam in urma cu ceva vreme ca blogul este casa mea, unde eu fac regulile. Asac a poti impune si reguli mai drastice, ca pana la urma e casa ta, nu a lor, ei sunt doar musafiri pe blog.

      (Citează)

  20. Fire Ellen Pao!!! Oh wait, am gresit site-ul…

      (Citează)

  21. Salut Radu, mie mi se pare normal sa opresti tu mizeriile scrise de altii. Eu intru pe blogul tau pentru diversitate, fara sa te judec daca o postare sau alta de-a ta este sau nu pe placul meu/tuturor. Succes in continuare.

      (Citează)

  22. Bre, chiar asa, cum se citeste numele blogului astuia al tau? Ca mai am discutii cu unul altul si nu stiu cum sa ii zic, “NE VE Radu”? “NU RADU”? Lumineaza-ma.

      (Citează)

  23. Dragos Schiopu:
    Scriam in urma cu ceva vreme ca blogul este casa mea, unde eu fac regulile. Asac a poti impune si reguli mai drastice, ca pana la urma e casa ta, nu a lor, ei sunt doar musafiri pe blog.

    Corect, numai ca e cu dus si intors. Fara musafiri casa ar fi goala si asta ar duce la scaderea traficului si atunci bbye piscoturi. Eu daca revin aici o fac mai putin pentru subiecte si mai mult pentru comentarii. Noutatile pot sa le iau si din alte parti, sunt surse cu miile.Deci daca comentariile vor fi cenzurate atunci cu siguranta se va vedea acest lucru si in traficul blogului care se va duce in jos.

      (Citează)

  24. Dragos Schiopu: Scriam in urma cu ceva vreme ca blogul este casa mea, unde eu fac regulile. Asac a poti impune si reguli mai drastice, ca pana la urma e casa ta, nu a lor, ei sunt doar musafiri pe blog.

    Nu mai bine iti cumperi tu un cort sau altceva care sa te protejeze si de ploaie?

      (Citează)

  25. Eu propun ca cine nu are tablou in casa cu portetul lui Radu – banare pe viata.
    Cine are, dar nu il sterge zilnic de praf – suspendare o luna.

      (Citează)

  26. Nu sunt de acord cu “menajarea” politicienilor. Nu e vorba de cineva care-ți înjură un prieten, sau care-l înjură pe zoso la tine pe blog (ca să dau un exemplu deplasat), e vorba de mine care mă simt îndreptățit să înjur un politician care teoretic este reprezentantul meu în statul român, dar practic o reprezintă pe mă-sa. În momentul în care candidezi și te aștepți să fii ales în tagma mâncătorilor de căcat, îți asumi că o parte din el o să te murdărească, și că cel mai umil alegător are dreptul să te facă albie de porci în public.

    Pe vremuri umbla un fel de banc, că un american nu are curaj să-și înjure nevasta, dar pe Reagan îl poate înjura oricând. De-asta am murit noi la revoluție, ca să nu ne putem înjura politicienii? Jos cenzura!

    În rest e ok ce spui. Și pe mine m-au enervat ăia care-ți ziceau să ne luminezi ziua numai cu routere, nu și cu femei.

      (Citează)

  27. Recomandarea mea este sa le tai de tot, in felul acesta blogul o sa ramana curat.

    Cei care vor sa comenteze sa o faca la articolul de pe Facebook. In felul asta vei stii exact de la cine sunt comentariile, nu cred ca vor fii prea multe conturi false.

      (Citează)

  28. add:
    Bre, chiar asa, cum se citeste numele blogului astuia al tau? Ca mai am discutii cu unul altul si nu stiu cum sa ii zic, “NE VE Radu”? “NU RADU”? Lumineaza-ma.

    Eu am crezut ca se citeste “new radu” “(niu radu” in fonetica romaneasca) :D

      (Citează)

  29. Daniel:
    Recomandarea mea este sa le tai de tot, in felul acesta blogul o sa ramana curat.

    Cei care vor sa comenteze sa o faca la articolul de pe Facebook. In felul asta vei stii exact de la cine sunt comentariile, nu cred ca vor fii prea multe conturi false.

    “vor fi”

      (Citează)

  30. Am auzit că UberX se reprofilează pe Transport Moloz.

    Vedeți la http://www.uber.ro /transport-moloz

      (Citează)

  31. Cele mai multe comentarii non sens au venit tocmai de la alti bloggeri (vali petcu, etc), sunt curios daca le vei sterge de acum inainte, sau vei sterge exclusiv ceea ce te critica sau nu-ti convine (anti SUA, anti SRI, anti Iohannis, etc).

      (Citează)

  32. Dan: “vor fi”

    corect :)

      (Citează)

  33. Radu stergea comentarii. Stergea…

      (Citează)

  34. Vroiam sa te intreb de mai de mult, ce plugin folosesti pentru rating la comentarii?

      (Citează)

  35. Decizia e o chestiune personală. Până la urmă, în casa lui, fiecare își face regulile proprii. La fel și pe bloguri… :)

      (Citează)

  36. Dragos Schiopu:
    Scriam in urma cu ceva vreme ca blogul este casa mea, unde eu fac regulile. Asac a poti impune si reguli mai drastice, ca pana la urma e casa ta, nu a lor, ei sunt doar musafiri pe blog.

    “Musafirii” pe blog sunt ca turistii in vacanta: daca le place locatia mai trec pe acolo. Si da, nu toate hotelurile cu pretentii de 5 stele au rating bun pe tripadvisor. Turism in Romania sa zicem versus Turcia.. la fel e si cu blogurile..

      (Citează)

  37. “blog demisec cu note fine de tehnologie”..Uite pe in zona asta te descurci chiar foarte bine. Un mare plus pentru lipsa de vulgaritate si grobianism (apropo de piticigratis). In rest, pentru anumite pareri personale asteapta-te sa nu fie toata lumea de acord cu tine.

      (Citează)

  38. nu mai bine, il stergi de tot ?
    stiu ca nu se poate , blogul e biletul de intrare la tot felul de piscotareli
    (ultima vizibila la amb. SUA)
    dar stii, multi sau lasat de fumat si au supravietuit

    noi suntem bine, la fel si tie !

      (Citează)

  39. ovidiu: dar stii, multi sau lasat de fumat si au supravietuit

    s-au

      (Citează)

  40. Ce de huiduieli !
    Acum sa vedem Radule, te impui si duci masura pana la capat sau faci ce vrea poporul, ca sa-ti pastrezi simpatizantii ? :)

      (Citează)

  41. Limiteaza-te la routere si telefoane, se vede clar ca asta e post platit.

      (Citează)

  42. @radu, vreau sa te intreb si eu ceva: Cand scrii un articol despre o “campanie” de “reduceri” marca emag, si iti voi atrage pentru a mia oara atentia, ca ce face emagu cu asa zisele reduceri e o marlanie, si tu le promovezi nesimtirea cititorilor tai, o sa imi stergi comentariul?
    Adica eu arat un adevar si tie nu iti convine, o sa il stergi? Adevarul doare prea mult? Sau cititorii tai te indeamna sa scrii despre ce te pricepi si sa nu dai cu batu in balta in alte domenii unde esti PARALEL, le vei sterge?
    S-a transformat Radu in atotstiitorul si numai el are dreptate si cine nu ii tine isonul e adus la tacere?
    Ai nevoie de pupincuristi sa iti creasca un coi in plus?
    Te rog sa raspunzi la intrebarile astea, sa stiu/stim daca iti mai vizitam blogul…..

      (Citează)

  43. ovidiu:
    nu mai bine, il stergi de tot ?
    stiu ca nu se poate , blogul e biletul de intrare la tot felul de piscotareli
    (ultima vizibila la amb. SUA)

    Sunt curios daca Radu ar mai fi primit invitatia de la ambasada SUA, in conditiile in care ar fi scris un articol negativ la adresa homosexualilor si a deciziei Curtii Supreme din SUA privind casatoriile gay. Oricum, bine vazut nu ar fi fost..

      (Citează)

  44. add:
    Bre, chiar asa, cum se citeste numele blogului astuia al tau? Ca mai am discutii cu unul altul si nu stiu cum sa ii zic, “NE VE Radu”? “NU RADU”? Lumineaza-ma.

    Eu îi spun Ne Ve Radu.

      (Citează)

  45. ovidiu:
    nu mai bine, il stergi de tot ?
    stiu ca nu se poate , blogul e biletul de intrare la tot felul de piscotareli
    (ultima vizibila la amb. SUA)
    dar stii, multi sau lasat de fumat si au supravietuit

    noi suntem bine,la fel si tie !

    Oh noes, cineva s-a prins că blogul este motivul pentru care primesc bani în campanii pe blog și sunt invitat la diverse evenimente ca blogger.

    Genul ăsta de comentarii, de exemplu, vor dispărea. Pierdem cu toții timpul citindu-le.

      (Citează)

  46. pew pew die:
    @radu, vreau sa te intreb si eu ceva: Cand scrii un articol despre o “campanie” de “reduceri” marca emag, si iti voi atrage pentru a mia oara atentia, ca ce face emagu cu asa zisele reduceri e o marlanie, si tu le promovezi nesimtirea cititorilor tai, o sa imi stergi comentariul?
    Adica eu arat un adevar si tie nu iti convine, o sa il stergi? Adevarul doare prea mult? Sau cititorii tai te indeamna sa scrii despre ce te pricepi si sa nu dai cu batu in balta in alte domenii unde esti PARALEL, le vei sterge?
    S-a transformat Radu in atotstiitorul si numai el are dreptate si cine nu ii tine isonul e adus la tacere?
    Ai nevoie de pupincuristi sa iti creasca un coi in plus?
    Te rog sa raspunzi la intrebarile astea, sa stiu/stim daca iti mai vizitam blogul…..

    Comentarii din acestea vor fi șterse:
    https://www.nwradu.ro/2015/06/cele-mai-bune-oferte-de-la-revolutia-preturilor-2/comment-page-1/#comment-643640

    https://www.nwradu.ro/2015/06/ce-impact-in-piata-are-sechestrul-pe-conturile-unui-mare-distribuitor-itc/comment-page-1/#comment-644880

    În rest, tu poți să zici ce vrei despre alte companii și chestiuni, dar cu o exprimare adecvată și constructivă. Aruncatul cu kkt la nimereală e inutil. Dacă vrei să zici ceva de o campanie, spune-o cu exemple concrete și dovezi bune, ca să fie o discuție constructivă.

    Altfel, să nu te mire dacă-ți dau din nou link către
    https://www.nwradu.ro/2015/06/cele-mai-bune-oferte-de-la-revolutia-preturilor-2/comment-page-1/#comment-646076

    sau către asta
    https://www.nwradu.ro/2015/06/cele-mai-bune-oferte-de-la-revolutia-preturilor-2/comment-page-1/#comment-643695

      (Citează)

  47. Mack: Vroiam sa te intreb de mai de mult, ce plugin folosesti pentru rating la comentarii?

    Comment rating :D

      (Citează)

  48. ovidiu: nu mai bine, il stergi de tot ?stiu ca nu se poate , blogul e biletul de intrare la tot felul de piscotareli(ultima vizibila la amb. SUA)dar stii, multi sau lasat de fumat si au supravietuit

    noi suntem bine, la fel si tie !

    Uite, tu pari genul hater. De ambasada SUA n-am scris încă, așa că probabil ai văzut asta urmărindu-ma pe Instagram sau Facebook.

    Profit sa te întreb : de ce ma urmărești?

      (Citează)

  49. gigi: Sunt curios daca Radu ar mai fi primit invitatia de la ambasada SUA, in conditiile in care ar fi scris un articol negativ la adresa homosexualilor si a deciziei Curtii Supreme din SUA privind casatoriile gay. Oricum, bine vazut nu ar fi fost..

    Tu crezi că invitația a venit cu o zi înainte?

    Nu știu exact de ce m-au invitat, dar eu sunt onorat de invitație. Am fost mai întâlnit acolo un singur blogger și, cum a trecut de ceva vreme spre antreprenoriat și business mai mare, nu știu dacă mai poate fi numit tot așa.

      (Citează)

  50. gigi: Sunt curios daca Radu ar mai fi primit invitatia de la ambasada SUA, in conditiile in care ar fi scris un articol negativ la adresa homosexualilor si a deciziei Curtii Supreme din SUA privind casatoriile gay. Oricum, bine vazut nu ar fi fost..

    Iti raspund eu la asta. La eveniment a fost invitat si Mihai Bumbes, deci nu orientarea pe subiect este cauza.
    https://www.facebook.com/mihail.bum?fref=ts

      (Citează)

  51. nwradu: Tu crezi că invitația a venit cu o zi înainte?

    Eh, nici chiar cu o zi inainte :D

    Nasule, mersi pentru lamuriri.

    Happy 4th of July!

      (Citează)

  52. Totuși, ponta e un hot mincinos!

      (Citează)

  53. Ce faci cu baza de date care contine e-mail-urile tuturor celor care comenteaza? O lasi sa mai creasca si o vinzi? Sau e confidentiala?

      (Citează)

  54. Cristi: Ce faci cu baza de date care contine e-mail-urile tuturor celor care comenteaza? O lasi sa mai creasca si o vinzi? Sau e confidentiala?

    Tu stii ca toti cei care posteaza folosesc o adresa aiurea de mail, nu ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus