un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus Zenfone 2 ZE551ML – primul telefon cu 4 GB de memorie RAM

16 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

asus_zenfone_2_ze551ml_16
Zenfone 2, varianta ZE551ML de mai jos, este primul smartphone cu 4 GB memorie RAM pe care-l testez și, de altfel, primul din lume cu această cantitate de memorie. Vestea este bună, mai multă memorie RAM înseamnă în mod direct un multitasking mai rapid și indirect o autonomie a bateriei, cel puțin în teorie.

Zenfone 2 tocmai a ajuns și la eMAG, care-l ia chiar de la Asus România, mi se pare, în timp ce alte magazine îl vând prin diverși importatori ce-l iau, la rândul lor, de la alți mari distribuitori din alte țări. A doua generație de telefoane inteligente de la Asus, dacă exceptăm hibridul Padfone, Zenfone 2 vine în vreo 4 variante cu ecran mare (5 sau 5,5 inchi), iar mai jos vorbesc despre modelul ZE551ML cu 4 GB memorie RAM.

Specificații Asus Zenfone 2 ZE551ML:

  • ecran 5,5 inchi, rezoluție Full HD 1920 x 1080 px tehnologie IPS, sticlă Gorilla Glass 3
  • dual-SIM 2G și 4G, Wifi inclusiv ac, bluetooth, microUSB, GPS
  • baterie 3000 mAh
  • hardware Intel Atom quad-core Z3580 la 2,3 GHz, video PowerVR G6430, memorie RAM 4 GB
  • stocare internă 32 GB și slot de card microSD
  • cameră principală 13 megapixeli și frontală 5 megapixeli
  • dimensiuni 77,2 x 152,5 x 10,9 mm (în zona centrală, că spatele este rotunjit)
  • greuitate 170 grame
  • Android 5.0

Preț: există mai multe variante

  • ZE551ML cu 4 GB RAM și procesor Z3580 la 2,3 GHZ – 1.699 lei la eMAG
  • ZE550ML cu 2 GB RAM, procesor Z3560 la 1,8 GHz, rezoluție 1280 x 720 px – îl găsiți la PC Garage la aproximativ 1098 lei
  • ZE500CL cu ecran 5 inchi, procesor Z2560 la 1,6 GHz, cameră 8 Mpx, hardware mai slab – 899 lei la eMAG

Adică versiunea ZE551ML cu 4 GB este cea de top, cea ZE550ML are rezoluția ecranului mai mică, iar ZE500CL este mai mic ca dimensiune și cu hardware ceva mai slab la toate capitolele, așa că mai bine mai dați 200 de lei și luați varianta ZE550ML.

AMBALARE ȘI ACCESORII INCLUSE

Telefonul vine într-o cutie de culoare sa, că e disponibil în mai multe variante precum un galben pal foarte arătos, un roșu la rândul său interesant, negru, alb șamd.

În cutie am găsit handfree-ul pe cablu, cu o mică telecomandă pe fir (din păcate, fără reglaj de volum pe fir) și alte adaptoare siliconice pentru ureche, plus încărcătorul rapid. Modelul cu 4 GB este singurul care dispune de un încărcător rapid care poate scoate nu doar 5 volți cu 2 amperi, ci și 9 volți cu 2 amperi, după cum v-am spus aici despre încărcarea rapidă.

Pentru alte accesorii oficiale, precum o baterie externă și o husă inteligentă prin care poți controla telefonul, citiți sfârșitul review-ului.

CONSTRUCȚIE

În primul rând, culorile alese de Asus sunt foarte frumoase și sper să fie într-un final disponibile toate pe piața noastră. Eu le-am văzut pe toate cu diverse ocazii și vă spun că auriul de care vorbeam mai sus și roșul sunt cele mai interesante. Luați un astfel de model, că poate de alb sau negru sunteți sătui.

Trecând peste culoare, Zenfone 2 stă bine la acest capitol, arătând și simțindu-se ca un telefon bine făcut. Pare ușor masiv, mai ales cu spatele său rotunjit (care are între 4 și 10 mm) și greutate de 170 grame, peste medie, dar pe mine nu m-a deranjat.
asus_zenfone_2_ze551ml_11

asus_zenfone_2_ze551ml_12

asus_zenfone_2_ze551ml_14

Butoanele capacitive sunt sub ecran, iar zona de sub ele este ușor texturată. Sigla Asus este destul de proeminentă în partea de sus, iar spatele este foarte arătos, simetric, butoanele de volum fiind așezate aici pe centru, ca la LG G2. Ceva mai jos avem un difuzor mărișor.

Butonul On/Off se găsește pe muchia de sus, împreună cu jackul audio, iar jos avem un port microUSB pentru încărcare și transfer de date. Cum alte butoane nu mai sus, muchiile laterale sunt “curate”.
asus_zenfone_2_ze551ml_06asus_zenfone_2_ze551ml_07
asus_zenfone_2_ze551ml_08
asus_zenfone_2_ze551ml_10

Capacul din spate este detașabil și sub el vedem cele două sloturi microSIM, din care unul este 2G/3G/4G, iar celălalt doar 2G. Ideea este că un SIM îl vei folosi doar pentru apeluri, deci în cel 2G. Mai sus se află slotul microSD, iar bateria de 3000 mAh nu este detașabilă.
asus_zenfone_2_ze551ml_13

asus_zenfone_2_ze551ml_15

PERFORMANȚĂ, HARDWARE ȘI CAMERĂ FOTO

CPU-ul Intel Z3580 m-a impresionat, este foarte rapid și stabil. Intel a pornit cu pași ușor timizi în lumea system-on-chip-urilor pentru telefoane și tablete și acum am avut în mână dovada că au ajuns unde trebuie.

În teste, telefonul scoate punctaj foarte bun, asemănător cu un Note 4:

  • Antutu 5.7 – 46.528 puncte
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited – 19.397 puncte

Memoria RAM de 4 GB se face simțită. Nu am mai avut ocazia să deschid un Task Manager și să văd că, desi rulam programele mele uzuale, încă aveam 1,8 GB memorie RAM liberă, ba chiar un program Phone Boost îmi spune că poate elibera alți 800 MB cu o apăsare de buton. Programele se învârt destul de bine și totul rulează rapid.

Autonomia bateriei este și ea bună, scoți o zi din telefon, poate și mai mult după ce te obișnuiești cu el. Având în vedere rezoluția și puterea de procesare, autonomia este bună.

În rest, nu am avut probleme cu telefonul. Ecranul este viu colorat și plăcut, iar sunetul în apeluri a fost foarte bun. O mică problemă este în faptul că difuzorul de la ureche se aude bine doar când îl pui precis peste ureche, cum mai fac unele telefoane; acesta e un avantaj că nu aud cei din jur ce ți se spune, dar dezavantajul este că trebuie să-l ții în poziția ideală la ureche.

Semnalul a fost de calitate peste tot, fără probleme la acest capitol.

Camera foto este medie spre bună. În lumina zilei face fotografii bune, corect expuse și cu o saturație naturală. În unele situații am observat o ușoară lipsă de contrast, dar nimic deranjant. Problemele apar în alte situații, de exemplu focalizarea la distanță mică nu merge foarte bine, iar flash-ul nu este corect reglat și arde unele fotografii.

HDR:
JpegJpeg

Flash:

Telefonul focalizează mai greu în lumină slabă, dar are un senzor ce urcă mult în ISO și scoate imagini bune în condiții defavorabile de iluminare. Modul low-light chiar își face treaba, mai ales dacă ai și o mână stabilă. Camera foto știe și alte șmecherii, precum selfie panoramic, ca să încapă tot grupul în cadru, HDR (care din păcate face telefonul să gândească o secundă cât timp procesează imaginea) și altele.

Ca să rezum, camera nu-i de nivelul lui Galaxy S6, dar pentru Asus este un mare pas în față. Încă nu-i perfectă, pare a mai avea nevoie de reglaje software, dar pentru prețul său rezultatele sunt bune.

INTERFAȚĂ

Aici este un aspect un pic ciudat: telefonul este plin de aplicații Asus preinstalate, ceea ce-l face oarecum plin de bloatware, dar cu mențiunea că toate aplicațiile sunt bine făcute și utile.

Problema nu este că n-ar fi bine făcute, ci că aș fi preferat să aleg eu dacă le instalez sau nu. De exemplu nu cred că toți clienții de Zenfone 2 vor avea nevoie de funcția de telecomandă universală, screen sharing, gesturi pe ecran pentru a porni diverse aplicații, backup, calendar și taskuri (alt soft decât cele Google, acum vorbim de unele făcute de Asus), Kids mode șamd. Repet, toate bine făcute, dar de ce a crezut Asus că ai nevoie de ele preinstalate, nu doar disponibile în Google Play?

Iată o listă de aplicații:

  • Asus Weather – sună ciudat să încep cu un program meteo, dar programul lor este chiar bine făcut, arată rapid și bine structurat toate informațiile necesare pe un ecran, în culori plăcute.
  • Auto-start manager – un program cu care poți opri anumite programe din a se lansa la boot. Multe programe sunt inutile (de exemplu o parte din cele preinstalate), dar ocupă memorie de pomană, iar de aici le poți bloca din start.
  • Share Link – se conectează la alte dispozitive pentru sharing rapid de fișiere. Share Link este disponibil și pentru alte telefoane și tablete non-Asus.
  • Party Link – se conectează la alte dispozitive și poți partaja fotografii cu ei. Nu se mai strânge tot grupul în jurul telefonului tău ca să vadă poza cu pisicile tale.
  • Remote Link – practic în două variante, întâi poți controla un PC direct din telefon, apoi poți controla telefonul din soft-ul corespunzător de PC, plus că ai opțiunea de clonare a ecranului pentru prezentări.
  • Kids Mode – blochezi accesul la aplicații, le stabilești orare de joacă, alegi ce site-uri pot vizita copiii șamd.
  • Dr. Safety – este un antivirus ce include și protecție la browsing și funcții de localizare și remote wipe pentru telefon. De fapt rulezi Trend Micro, cu care Asus are un parteneriat ceva mai mare. Mai bine îi spuneau așa decât Dr. Safety, care sună ca cineva ce vine să-ți țină lecții despre contracepție.
  • Asus Backup – poți face backup la aplicații și date, dar mai bine ai grijă să ții contactele în contul Google, iar Android 5 face o treabă destul de bună de a ține minte ce programe ai folosit anterior pe alt telefon.
  • Reglaje pentru ecran și sunet – poți umbla la colorit și intensitate și apoi la setări privind sunetul, dar în practică nu prea sesizezi diferențele.
  • Clean Master – s-a dovedit un program chiar bun, îți spune de exemplu ce aplicații au consumat baterie în stand-by, ca să știi de ce scade autonomia prea repede, îți eliberează RAM, te avertizează când se încălzește telefonul și-ți spune de ce.
  • Asus ZenCircle – cel mai ciudat dintre toate, un fel de rețea socială care nici măcar nu era încă disponibilă, dar programul preinstalat urmează să te anunțe când se va lansa.
  • MyAsus – îți spune cum merge reparația telefonului tău dacă l-ai dus la service. Nu știu cum ai putea rula aplicația dacă telefonul tău este în service.

Mai sunt câteva alte programe, dar nu le mai menționez.

Interfața are opțiuni și mai bizare, de exemplu în acele butoane rapide din meniul de notificări trebuie musai să fie 4 shortcut-uri către programe și 8 toggle-uri pentru diverse funcții. Nu te lasă să pui 2 cu 4 sau 0 cu 3, deși poate tu ai nevoie doar de Wifi, Sound și Airplane Mode On/Off.

ACCESORII OFICIALE

Iată o baterie de 10.000 mAh. Este foarte asemănătoare cu cele Xiaomi care au devenit destul de populare pe la noi, nu m-ar mira să fie același fabricant (accesoriile de obicei sunt făcute de alții pe comanda marilor branduri) și scrie că se încarcă și oferă la ieșire 5 V și 2A. În testele mele, cu un multimetru USB, nu prea trece de 1A curent de încărcare (in sau out). O poți cumpăra în diverse culori, precum telefonul.

Husa Flip View este deja un accesoriu clasic. Se montează în locul capacului spate, este suficient de cauciucată ca să nu-ți mai alunece telefonul din mână, iar în fereastra ei rotundă poți vedea diverse funcții ale telefonului și poți controla diverse programe. Funcțiile din fereastră sunt destul de avansate față de alte telefoane asemănătoare.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Hardware foarte bun, mai ales pentru prețul său.
  • Programele Asus sunt utile și bine făcute.
  • Aspect plăcut.
  • Programele or fi utile, dar preferam să nu fie toate preinstalate.
  • Camera foto mai avea nevoie de niște reglaje de fine-tuning.

CONCLUZIE

Asus ne arată cu Zenfone 2 că sunt capabili să scoată telefoane bune, puternice, bine dotate, la prețuri decente, chiar foarte bune în raport cu ce oferă dispozitivele. Zenfone 2 ZE551ML este un astfel de telefon și face tot ce promite, deși s-ar mai fi putut lucra la câteva aspecte (greutate, cameră foto) sau chiar tăia din entuziasmul altora (software preinstalat). Pentru prețul său, însă, este una dintre cele mai bune modele de pe piață.

Preț: există mai multe variante

  • ZE551ML cu 4 GB RAM și procesor Z3580 la 2,3 GHZ – 1.699 lei la eMAG
  • ZE550ML cu 2 GB RAM, procesor Z3560 la 1,8 GHz, rezoluție 1280 x 720 px – îl găsiți la PC Garage la aproximativ 1098 lei
  • ZE500CL cu ecran 5 inchi, procesor Z2560 la 1,6 GHz, cameră 8 Mpx, hardware mai slab – 899 lei la eMAG

    13 comentarii

  1. Powerbank-ul ala seamana destul de mult cu Xiaomi, dar cred ca difera celulele.
    Nu il desfaci putin sa vedem exact ce are in el ?

      (Citează)

  2. mircea (primul)

    16/06/2015 la 7:00 PM

    Mizeriile astea de telefoane devin ridicole.

      (Citează)

  3. Un pic suprinzator ca Assus forteaza procesoare Intel pe smartphonuri cu Android.

    Mai logic ar fi ca Microsoft sa incerce asta pentru smartphonuri. Ar putea sa fie ceva interesant, daca ai putea avea un sistem Win 10 full pe asa dispozitiv, chiar daca ar functiona in modul desktop doar cand ar fi conectat la un ecran mai mare.

      (Citează)

  4. Mi se pare mie sau spatele telefonului si husa Flip View miros puternic a LG?

      (Citează)

  5. jalnica mi se pare camera foto.

      (Citează)

  6. Mi se par foarte interesante telefoanele de la Asus, doar ca la Zenfone2 Ze551ml mi se pare ca spatele aduce putin a HTC, dar in rest merita toti banii. Decat sa cumperi un Galaxy S6 mai bine iei Ze551ML cu 1699 de lei.

      (Citează)

  7. Ionut:
    Mi se par foarte interesante telefoanele de la Asus, doar ca la Zenfone2 Ze551ml mi se pare ca spatele aduce putin a HTC, dar in rest merita toti banii. Decat sa cumperi un Galaxy S6 mai bine iei Ze551ML cu 1699 de lei.

    @Ionut: Stai tu linistit ca nu sta corporatia Asus sa-ti vanda tie la jumatate de pret un telefon la fel de bun cat S6. Zenfone 2 atat costa si doar atat face. Procesoarele Intel se lauda cu GHZ dar in realitate sunt varza, se lauda ca e dual sim dar al doilea sim e doar 2G fara suport de date, blootware cacalau fara posibilitatea de a face root … vrei sa mai continui?

    In stilul specific Asus, mintim poporul cu specificatii. e total deplasata comparatia cu S6 sau orice alt telefon de top al producatorilor consacrati.

      (Citează)

  8. Capacul din spate e metalic?

      (Citează)

  9. Eu aș fi curios care este rețeta din a doua poză cu mâncare ☺

      (Citează)

  10. În a doua poză presupun că este ton roșu?

    Iosif:
    Eu aș fi curios care este rețeta din a doua poză cu mâncare ☺

      (Citează)

  11. mircea (primul):
    Mizeriile astea de telefoane devin ridicole.

    Ai dreptate ! O porcarie din asta cu 4GB si quad core. Fara octa core nu merita sa te uiti la el.

    Deja copiii le baga in teste ca pe calculatoare. Vedeti ca o sa jucati world of warcraft pe ele si counter strike.

    Puneti dracu mana pe carte habarnistilor ca parintii nu or sa va tina pe banii lor toata viata. Panaramelor !

      (Citează)

  12. Am zenfone 5 cu 2 GB Ram, si dupa el nu mi-as mai lua Asus.
    Pentru ca ai mare dreptate in privinta aplicatiilor preinstalate: foarte multe sunt doar ca sa imi ocupe spatiul. In schimb daca voiam de exemplu functia flip-to-mute, desi telefonul suporta aceasta functie, a trebuit sa gasesc una google play. Aplicatiile preinstalate au foarte multe comentarii negative, practic mi-e frica sa fac update la ele sau chiar la SO.
    Camera foto este execrabila, focalizeaza din buton in 60% din cazuri, si in 10% in cazul in care pun degetu direct pe ecran pe partea imaginii unde doresc sa focalizeze.
    Capacul din spate este de plastic si ascunde un difuzor micut, nu asa cum lasa sa se intelega ca ar fi unu cat toata latimea telefonului.
    Spatiul interior nu pare bine optimizat, dovada partea de jos a telefonului, de sub butoanele meniu care nu sunt iluminate: ziua e ok, noaptea mai dau rateuri cand vreau sa le gasesc.
    Mai are el multe bube, insa cea mai mare pentru mine e faptul ca se torsioneaza pe o diagonala, in functie de cum il tin in buzunar. Cineva mi-a spus ca e normal acest lucru la telefoanele care au capac de plastic. Oare?
    Asadar, avand in vedere ceea ce e scris in articol, si experienta mea cu acest telefon(https://ghenescu.wordpress.com/2015/04/23/zenfone-5-scurt-review/), cred ca pe viitor ma voi feri de Asus.

      (Citează)

  13. Ma lasat sonorul.ma ajuta cineva?microfonul mai exact

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus