un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Economie de bază cu banii de reclame Google și Facebook

10 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Am citit de trei ori acest articol al lui Tolontan și nu m-am decis dacă glumește sau dacă visează cai verzi pe pereți.

Pe scurt, el spune că Google și Facebook încasează foarte mulți bani de la companii românești, bani pe care nu-i declară în totalitate. Dă exemplul firmei Google Bucharest SRL care a declarat o cifră de afaceri de 2,8 milioane de euro, deși Tolontan știe sigur că numai un singur magazin online plătește mult mai mult pe an către Google pentru reclame AdWords.

Situația este aproape identică în tabăra Facebook, se mai spune, care încasează foarte mulți bani pe reclame și nu-i declară.

Băi, ce naiba, facem acum economie de clasa a doua?

Banii pe reclamă nu se plătesc la Google România, ci la Google Irlanda (Google Ireland, Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland / VAT Number:IE 6388047V scrie în contul meu). Google declară acești bani la statul irlandez și plătește acolo impozite pentru ei, dar asta nu e treaba noastră.

Facebook procedeză fix la fel. Banii sunt plătiți direct către Facebook Irlanda. Din câte știu nici nu există vreo filială Facebook România.

Care-i faza cu Google Bucharest SRL? Bănuiesc că este firma unde lucrează echipa din România a Google, adică niște oameni care se duc pe la conferințe și vorbesc despre Google, mai fac câte o adunare cu youtuberii, ajută câte un muzeu și, ca activitate principală, se ocupă cu vânzarea de AdWords în România, adică se duc pe la companii și îi conving să bage banii în reclame Google, explicându-le avantajele și sistemul. Banii băgați de companii se duc, însă, direct către Google Irlanda.

Cei 2,8 milioane de euro cifră de afaceri pentru Google Bucharest reprezintă probabil bani luați direct de la compania mamă din SUA (sau Irlanda) pentru a plăti salariile oamenilor, conferințele, sponsorizările, un laptop nou pentru șef și chiria sediului. Cel puțin așa bănuiesc eu că stau lucrurile.

De ce toate aceste companii operează din Irlanda? Pentru că este un paradis fiscal. Asta e o discuție mult mai mare și nici măcar nu este a noastră, ci a americanilor, care sunt supărați că mulți giganți online, dar și mari companii din retail sau food de la ei se înregistrează în paradisuri fiscale, deși grosul veniturilor lor vine din SUA (citiți asta sau asta sau asta). Companiile românești folosesc din aceleași motive alte paradisuri fiscale precum Cipru sau Olanda.

Apple came under fire last month after a Senate hearing revealed that the company paid just 2 percent in taxes on $74 billion in profits by housing its money in an Irish subsidiary.[…] Apple CEO Tim Cook told lawmakers that the company pays “all the taxes we owe,” which, while technically true, offers an example of the larger issue of corporate tax avoidance that some lawmakers are targeting.

74 miliarde profit. 2% impozit. Americanii nu vor rezolva niciodată aceste probleme deoarece toate companiile respective contribuie în campaniile electorale și nu te poți pune rău cu ele.

Revenind la oile noastre, este oarecum normal să plătești taxe în țara din care obții venituri deoarece se consideră că folosești diverse mijloace puse la dispoziție de statul respectiv (drumuri, legi, forța de muncă educată de stat șamd). Pentru social media, însă, mult noroc în a defini unde se află Internetul!

În plus, se poate spune și invers. O companie care face reclamă într-un mediu virtual pentru a obține tot beneficii virtuale datorează ceva statului? Eu, de exemplu, plătesc o grămadă de impozite pentru banii câștigați din blog, dar nu folosesc nici drumurile țării, nici podurile, nu primesc bani din contracte cu statul, nu poluez, nu desfășor afaceri în strada construită de primărie. Le plătesc oricum pentru că așa este legea, dar ar fi atât de simplu să le mut într-un paradis fiscal!

Vorbim de acțiuni virtuale realizate într-un spațiu virtual. De exemplu poți rula reclame pentru a atrage vizitatori pe un site, un loc definit doar printr-un URL electronic. Imediat ce realizezi o acțiune reală, de exemplu o comandă la respectivul magazin, statul taxează magazinul pentru vânzare și pentru salariul dat celui care împachetează coletul, firma de curierat pentru benzina consumată pentru transportul mărfii și tot așa.

Mai lipsește să plătim cu Bitcoin și nu o mai descurcă nimeni.

E o discuție lungă, dar cu siguranță nu pe ideea trasată de Tolontan. Acolo mai degrabă pare o frustrare pornită din faptul că publicitatea se mută pe Google și Facebook în defavoarea ziarelor și a televiziunilor locale, dar mai bine ar cerceta de ce-au ajuns ziarele și televiziunea în situația de a nu mai fi relevante.

feat_bitcoin_shutterstock_176573198

    30 comentarii

  1. Platesti o gramada de impozite din banii de pe blog?
    Ai vrea sa muti banii intr-un paradis fiscal?
    Dar cat castigi omule?
    Incepi sa ma sperii…

      (Citează)

  2. Andrei Ionita

    10/06/2015 la 7:57 AM

    Tolontan nu e prost, dar e mișel. Și uită să spună că pe facturile de Irlanda scrie că TVA-ul se plătește la beneficiar.

    Asta înseamnă că statul ia 24% din sumele investite. Dacă nu ești plătitor de TVA sau ești PF și cumperi reclamă, plătești TVA de Irlanda (19%). Singura modalitate în care poți să fentezi, este să faci evaziune la greu și să introduci date fiscale fictive, și așa nu plătești niciunde TVA. Dar aici e problema statului român.

      (Citează)

  3. Facand abstractie de continutul livrat de publicatiile si televiziunile din Romania, care indiferent de calitate aduce totusi trafic, sa ne gandim putin si la ce produse de publicitate ofera si care sunt diferentele fata de ceea ce ofera google sau facebook. Strict servicii de publicitate, doar la asta sa ne gandim.
    Apoi, sa nu fim naivi (ca Tolontan) si sa credem ca toate reclamele pe care le vedem in spatiul virtual romanesc sunt livrate din Romania. Multe sunt doar targetari si ale ale acestei zone, ca parte din campanii regionale sau globale, coordonate direct de la centru (oriunde ar fi acel centru).
    Glumind (sau nu) banuiesc ca de asta Tolontan simte nevoie acordarii de subventii mascate de la stat pentru televiziunile private.
    Revenind la discutia ca google si facebook incaseaza banii in Irlanda (si nu Romania), nu vad de ce asa mare problema. In fond ei presteaza servicii (asa cum ziceai si tu) in spatiul virtual, un spatiu care le apartine. In schimb, ofera pietei din Romania posibilitatea de marketare avansata si de advertising foarte bine targetat, ceea ce genereaza in cascada extrem de multe beneficii si oportunitati. Companii mici si mari care-si dezvolta afacerile datorita facebook si google, cu tot ce implica asta.

      (Citează)

  4. Andrei Ionita: Dacă nu ești plătitor de TVA sau ești PF și cumperi reclamă, plătești TVA de Irlanda (19%).

    Gresit. Se incaseaza TVA-ul din tara beneficiarului. Recte 24%.

      (Citează)

  5. Tolontan cred ca ar vrea sa-i plateasca Google pentru continutul de cacat pe care il produc. Iti vine sa iti bagi un bat in cur cand vezi ce prostii se debiteaza in presa romaneasca! Click aici.

      (Citează)

  6. add: Dacă nu ești plătitor de TVA sau ești PF și cumperi reclamă, plătești TVA de Irlanda (19%).

    Asta daca esti platitor de TVA (adica ai CIF cu RO in fata). Daca nu bagi nimic acolo sau bagi un CIF fara RO, se plateste TVA in tara furnizorului – desi teoretic nu poti face achizitii de servicii intracomunitare daca nu esti inregistrat in ROI decat daca iti iei cod fiscal intracomunitar, ceea ce e complicat si fara sens.

    Deci da, in cele mai multe cazuri platesti TVA de romania (taxare inversa) – 24%

      (Citează)

  7. add: Gresit. Se incaseaza TVA-ul din tara beneficiarului. Recte 24%.

    Cred că au dreptate ceilalți, pe PF e altfel regimul TVA, și eu tot văd mesaje prin care mă întreabă ce sunt mai exact.

      (Citează)

  8. gogu:
    Platesti o gramada de impozite din banii de pe blog?Ai vrea sa muti banii intr-un paradis fiscal?Dar cat castigi omule?Incepi sa ma sperii…

    Oricât aș câștiga, statul ia vreo 33%, deși simt că nu mă ajută cu nimic în acest domeniu.

      (Citează)

  9. Liviu R.: Revenind la discutia ca google si facebook incaseaza banii in Irlanda (si nu Romania), nu vad de ce asa mare problema. In fond ei presteaza servicii (asa cum ziceai si tu) in spatiul virtual, un spatiu care le apartine. In schimb, ofera pietei din Romania posibilitatea de marketare avansata si de advertising foarte bine targetat, ceea ce genereaza in cascada extrem de multe beneficii si oportunitati. Companii mici si mari care-si dezvolta afacerile datorita facebook si google, cu tot ce implica asta.

    Cum ziceam, e o discuție tare lungă și doar ministerele economiei și finanțelor ar putea să o poarte cum trebuie.

    De exemplu ai putea accepta neimpozitarea publicității în ideea că aceasta generează consum, pe care oricum îl taxezi pe toate părțile, stil gang-bang. Apoi depinde și despre ce publicitate este vorba, că dacă doar cumpăr like-uri pentru pagina cu fotografii a motanului meu dormind, nu e mare consum acolo.

      (Citează)

  10. Complicat si fara sens… asa e regula. Esti obligat sa declari tara si te verifica si cu alta informatie de crosscheck (IP sau telefon).

      (Citează)

  11. nwradu: Cred că au dreptate ceilalți, pe PF e altfel regimul TVA, și eu tot văd mesaje prin care mă întreabă ce sunt mai exact.

    Nope. Te intreaba ca in cazul in care esti firma sa-ti verifice valididatea CUI-ului si sa nu iti aplice TVA, altfel, indiferent de unde din UE esti, trebue sa te taxeze cu TVA-ul din tara ta.

      (Citează)

  12. TVA-ul aplicabil este cel din tara in care isi desfasara activitatea furnizorul.
    Daca activitatea a fost desfasurata in alta tara sau produsul a fost “exportat” (in limitele EU), se va factura fie TVA-ul din tara unde este inregistrat furnizorul, fie, daca beneficarul este inscris in ROI, se va factura TVA 0.

    Similar, daca eu, agent economic inregistrat in RO si in ROI, cumpar un produs din Germania si il vreau livrat in Germania, furnizorul imi va factura contravaloarea produsului + 19%. Daca il vreau livrat in Romania, imi va factura pretul produsului fara TVA.

    In niciun caz nu imi va factura un neamt cu TVA de Romania.

      (Citează)

  13. Real vorbind o persoana fizica din UE nu mai poate cumpara AdWords conform TOS-ului. Dar inca nu se grabeste Google sa inchida toate conturile in situatia asta. Nici fara cod de TVA valid in UE nu mai poti cumpara ca google sau facebook nu interogheaza baza de date vies sa iti aplice by default tva de Romania daca nu ai codul de tva intracomunitar.

      (Citează)

  14. nashu_mare:
    TVA-ul aplicabileste cel din tara in care isi desfasara activitatea furnizorul.
    Daca activitatea a fost desfasurata in alta tara sau produsul a fost “exportat” (in limitele EU), se va factura fie TVA-ul din tara unde este inregistrat furnizorul, fie, daca beneficarul este inscris in ROI, se va factura TVA 0.

    Pe produse digitale de la 1 ianuarie 2015 pentru persoane fizice din EU aplici TVA din tara respectiva indiferent de locul de unde produci/vinzi tu. Valabil si pentru cei care produc/vand din afara Europei. O buna parte din prestatori s-au conformat acestei reglementari, dar jucatorii mici nu se complica ei cu TVA-ul, cel putin eu am mai cumparat chestii din afara UE si fara TVA.

      (Citează)

  15. Asa o fi mai nou pentru SaaS. Stiu ca am avut problema asta anul trecut cu ofertarea unor abonamente pentru inchiriererea unei aplicatii hostate pe un server din Irlanda (cloud).

    Insa, nu vad cum legea i-ar obliga pe cei din afara UE sa factureze cu TVA de UE. :)
    Ca, dupa aia, in contabilitatea beneficiarului se declara TVA la factura de intrare, care apoi se scade, e alta poveste.

      (Citează)

  16. Andrei: A de romania

    Pai toti cei mari au RO. Stai calm, acolo sunt banii, nu la PF :) Asadar, nu prea se plateste in Romania.

      (Citează)

  17. Salut tuturor! Foarte tari articolele si comentariile :)
    Eu din 2013 pana in 2015 cu aprox. am cheltuit 130.000 euro doar la AdWords, si ceva mai putin la Facebook. Totul este ok, avand in vedere ca sunt agentie de web design/publicitate, deci decontez 16% din ce cheltuiesc in UE.

    PROBLEMA NOASTRA nu e asta !!! Toti ne putem face firma in orice paradis fiscal pt. 500-1000euro la un avocat ! PROBLEMA este ca nimeni nu vrea factura pt servicii/produse care nu este complet deductibila !

    CE inseamna asta? In kktul asta de tara, platesc 24% TVA + 16% impozit + 16% Dividente !! Deci 56% imi ia partenerul meu de nadejde: STATUL ROMAN !

    Si acum vin si intreb, la ce ne ajuta toate astea cand nu poti sa decontezi decat ce vor ei si aia vai de capul lor, sa nu repet sa zic faptul ca daca vad firme de servicii fara TVA, etc etc.. nici nu ma intereseaza sa cumpar !

    O sa ajungem sa luam 100 masini, 20 de “iphone 7” pe firma, numai de al dracu sa nu platim 56% LA STAT !!!!!!!!!!!!! Dar ce credeti, tot nu ar fi totul deductibil :))))))

    ASTA CRED CA ESTE PROBLEMA reala de care trebuie sa discutam, desi e un subiect cred…. epuizat si pierdut :(

    DECI, bravo Google, Facebook, Apple, etc etc ! Asa merita statele de rahat care NU ajuta deloc economia !

      (Citează)

  18. nashu_mare: Daca activitatea a fost desfasurata in alta tara sau produsul a fost “exportat” (in limitele EU)

    Dar pe Internet e greu de definit asta.

      (Citează)

  19. Mai bine spune-ne de ce s-a bulit Youtube-ul.

      (Citează)

  20. T: Deci 56% imi ia partenerul meu de nadejde: STATUL ROMAN !

    TVA-ul n-are rost să-l pui la socoteală, că pe ăla îl adaugi la final la factură, peste suma pe care o vrei tu de la client.

      (Citează)

  21. Daca si gsp se plange e clar. Oricum au incasari enorme si isi platesc oamenii cu maruntis. Si tocmai ei se plang de neplata taxelor care invart bani prin Cipru. Sa-si taie Tolo din salariul astronomic si sa se ocupe de formarea echipei, altfel nu va scoate bani.

      (Citează)

  22. Mai intai, evident ca Tolontan greseste. E clar din orice factura pe AdWords ca discutam de firma din Irlanda. Nu stiu cum nu a vazut asta.

    “În plus, se poate spune și invers. O companie care face reclamă într-un mediu virtual pentru a obține tot beneficii virtuale datorează ceva statului? Eu, de exemplu, plătesc o grămadă de impozite pentru banii câștigați din blog, dar nu folosesc nici drumurile țării, etc”

    Aici lucrurile devin ceva mai discutabile. Serviciile sunt prestate “local”, chiar daca discutam de mediul virtual. Google presteaza un serviciu si ajuta furnizorul roman X de cauciucuri sa isi gaseasca clientul roman Y. Reclama e localizata pt site-uri din Romania, limba de cautare e setata ca fiind romane, etc Si ia si bani pentru serviciul asta, de la firma romaneasca de cauciuri X,

    Mie mi se pare destul de clar un serviciu prestat local, care ar trebui impozitat local.

    Mergand pe linia asta, practic orice inseamna activitate economica in care serviciul prestat se face livra “virtual” poate sa intre usor in categoria asta, ceea ce nu mi se pare chiar ok pentru finantele tarii in care se intampla asta. Chiar si un contabil ar putea sa primeasca actele scanate de la client si sa le depuna declaratiile electronic sau prin posta. Si sa spuna ca el e de fapt o firma din Irlanda. La fel un programator, architect, proiectant, expert fiscal. Nu mai vorbesc de ziaristi.

    E o limita destul de delicata.

    P.S. Cunosc cativa oameni care au firme mici in USA si care vand servicii. Daca ar incerca sa faca chestii de genul asta, ar fi calcati rapid de fisc si ar iesi nasol. Pentru ca poti sa fii tu “o firma in Irlanda”, dar se vede pe extrasele de cont ca banii ii transferi pana la urma intr-o banca din USA si ii folosesti in USA, ca persoana fizica. Si aia incep sa se intrebe ce servicii ai prestat tu in Irlanda, odata ce nu ai iesit in ultimele 12 luni din tara. Si de ce nu iti cheltuiesti banii in Irlanda, ci in SUA. Si tot asa.

    Pentru cei mari, gen MS sau Apple sau Google, e o alta discutie. Dar aia au si alti “muschi”. Stiu, life is not fair.

      (Citează)

  23. T: In kktul asta de tara, platesc 24% TVA + 16% impozit + 16% Dividente !! Deci 56% imi ia partenerul meu de nadejde: STATUL ROMAN !

    24% il plateste clientul de fapt, tu doar ii incasezi si-i dai mai departe. Ca astfel ajunge produdul mai scump pentru client si nu mai cumpara la fel de mult, e alta discutie.

      (Citează)

  24. Iarăşi tolontan. O legendă urbană spune că toate marile descoperiri i-au fost servite.
    Şi asta e un exemplu de cum gândeşte omul singur, lăsat de capul său.

      (Citează)

  25. Tolontan e Tolo-mac

      (Citează)

  26. T:

    CE inseamna asta? In kktul asta de tara, platesc 24% TVA + 16% impozit + 16% Dividente !! Deci 56% imi ia partenerul meu de nadejde: STATUL ROMAN !

    Ai uitat 26,3% CAS, 0,5% somaj si 5,2% sanatate.
    Deci statul ne ia 56%+26,3%+0,5%+5,2% = 87,9%. Beat that…

      (Citează)

  27. Sa le puna TVA in SUA, ca de ala nu pot scapa, nu il pot ascunde in paradisuri fiscale.

      (Citează)

  28. Mark 3000: Ai uitat 26,3% CAS, 0,5% somaj si 5,2% sanatate.
    Deci statul ne ia 56%+26,3%+0,5%+5,2% = 87,9%. Beat that…

    plus contabila ;)

    sa te trezesti la final… ca mai mult dai din / decat sa bagi in… buzunar

      (Citează)

  29. Dar Tolontan asta nu era cu fotbalu? Cu Gigi Becali si alti smenari? De cand e el analist financiar si mai ales specialist in ale SEM-ului si SMM-ului?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus