un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review monitor LG 34UC97 ultra-wide curbat – excelent pe toate planurile

11 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

LG 34UC97 este cel mai bun monitor pe care l-am testat până acum. Pare exagerată afirmația, având în vedere că are 34 de inchi (84 de cm diagonală) pe un ecran 21:9, dar este complet adevărată; monitorul s-a dovedit extraordinar de util și este printre acele puține dispozitive de care-mi pare rău că trebuie să le returnez după articol.
lg_34uc97_oficial_2

Specificații LG 34UC97:

  • ecran ultra-wide curbat, raport 21:9, rezoluție nativă 3440 x 1440 pixeli
  • panel IPS flicker-free, luminozitate 300 cd/mp
  • 10 biți culoare, sRGB 99%
  • intrări: HDMI x2, DisplayPort x1, Thunderbolt x1
  • ieșiri: audio pentru căști, USB 3.0 x2
  • difuzoare integrate 2 x 7 W
  • funcție picture-by-picture
  • înclinare -5 la +15 grade
  • greutate 8,2 kg
  • dimensiune cu stand 830,5 x 224,5 x 472,9 mm
  • mai multe detalii în pagina oficială LG

Preț: în jur de 5.200 lei la eMAG și PC Garage.

AMBALARE, ACCESORII ȘI INSTALARE

Cutia este imensă, cât a unui televizor. Are două mânere laterale, dar îți trebuie ceva deschidere în brațe ca să o poți apuca.

34UC97 vine ambalat într-o folie argintie de protecție și include cea mai mare pungă de material absorbant pe care am văzut-o vreodată. În cutie am găsit alimentatorul (format din două bucăți, cablul shucko și transformatorul), un cablu HDMI și un cablu DisplayPort, ambele albe, frumoase.

Instalarea a fost foarte simplă și necesită o șurubelniță în cruce:

  • puneți monitorul pe o suprafată mai moale, cu ecranul în jos;
  • instalați piciorul vertical și asigurați-l cu cele două șuruburi incluse
  • instalați picioarele orizontale și asigurați-le cu celelalte două șuruburi

lg_34uc97_11lg_34uc97_12

Eu l-am conectat prin DisplayPort, prima oară când am ocazia să fac asta cu placa mea video. Mai ai la dispoziție și un cablu HDMI în cutie, iar dacă placa ta video are doar DVI, este nevoie să cumperi un adaptor ieftin, că HDMI-ul este de fapt un DVI+sunet și cu altă formă.

CONSTRUCȚIE

Așa monitor, așa preț, așa construcție. Nu am nimic să-i reproșez lui LG 34UC97, este un monitor foarte arătos și se potrivește foarte bine pe un birou modern sau într-o cameră cu design special.

lg_34uc97_13
lg_34uc97_14

Carcasa este de un bej deschis, plăcut ochiului. Sigla LG se găsește mare pe spate, argintie. Piciorul se fixează foarte bine și prinderea pare solidă; este făcut dintr-un material lucios, iar șuruburile se astupă cu un element de mascare. Balamaua din care se înclină monitorul pare foarte solidă, dar îl poți înclina fără mare efort, semn că-i bine calibrată. Pe verticală se mișcă -5 la +15 grade, iar pe orizontală trebuie să-l rotești cu tot cu picioare.

lg_34uc97_19lg_34uc97_20

Ecranul este curbat. Observați în fotografii și forma întregului monitor, ceva mai gros în partea de jos, dar elegant făcut chiar și în aceste condiții. Faptul că este curbat are și un avantaj prin faptul că nu se întinde prea mult pe birou; n-ai spune asta, dar eu l-am pus pe colț și ecranul curbat face ca monitorul să nu iasă în afara biroului, astfel încât nu-l ating atunci când mă mișc prin cameră.
lg_34uc97_18

Porturile sunt toate pe spate, ascunse într-o “firidă” din monitor, iar toată acea porțiune poate fi astupată cu un capac inclus în pachet, cu decupătură pentru cabluri.
lg_34uc97_10
lg_34uc97_07

În ordine, porturile sunt:

  1. alimentare
  2. ieșirea pentru căști
  3. HDMI 1
  4. HDMI 2
  5. DisplayPort
  6. Thunderbolt 1
  7. Thunderbolt 2
  8. USB intrare (aici legi monitorul la calculator, ca să devină un USB hub pentru alte dispozitive)
  9. USB 1
  10. USB 2 (în aceste două porturi poți înfige ce vrei tu, eu am montat aici mouse-ul și camera web, de exemplu)

Există și un buton fizic pentru alimentare, un comutator negru pus tot în această firidă. Sub ecran se găsește unicul buton de control, de fapt un joystick cu patru direcții și funcție de apăsare, din care controlezi monitorul și poți stinge și aprinde ecranul.
lg_34uc97_09

Din față monitorul 34UC97 arată la fel de bine. Nu are cea mai subțire ramă, dar dimensiunea impresionantă a ecranului face să nu mai conteze asta. Lateralele sunt argintii-oglindă și rotunjite, iar ecranul și rama sa sunt introduse în acestea. Sub ecran se găsește din nou sigla LG, mică. Difuzoarele integrate, 2 x 7W, nu sunt vizibile.
lg_34uc97_oficial_3
lg_34uc97_17

Mi-a plăcut mult piciorul în V, nu doar că este solid (de altfel necesar pentru un monitor așa mare și greu), dar forma sa îți permite sa mai pui una-alta sub ecran, nu ca la monitoarele ce au o bază rotundă sau ovală care ocupă o suprafață mare din birou.

Pe total, 34UC97 are un design foarte plăcut, modern și fără nimic de reproșat. Se asamblează rapid, este solid, este plăcut ochiului, porturile sunt bine ascunse, cablurile incluse sunt albe.

PERFORMANȚĂ ȘI SETĂRI

Ecranul este minunat. Când l-am scos din cutie, mai ales văzând că are diagonală unui televizor, mă gândeam că ce voi face cu el și cum îl voi utiliza. N-a fost nici o problemă, m-am obișnuit din prima clipă cu ecranul mare, iar rezoluția sa și aspectul ultra-wide aduc avantaje importante în multe programe, după cum puteți citi mai jos. Am măsurat cu ruleta și de obicei stau la 96 de centimetri de ecran, o distanță de la care totul arată foarte bine și nu obosește ochii.

Faptul că este curbat e un bonus. Se spune că ecranele curbate elimină fenomenele optice prin care culorile par modificate de faptul că pe la colțuri le privim la unghiuri de incidență mari, dar panelul IPS de pe acest monitor este excelent din orice unghi l-ai privi, culorile rămân aceleași și doar un pic se întunecă în unghiuri extreme de aproape 90 de grade.

Ecranul curbat contribuie foarte mult și la satisfacția generală de utilizare. Diagonala mare face ca imaginea să te învăluie un pic, iar când duci ochii spre extremitatea monitorului curbura te ajută să privești la un unghi mult mai normal totul. În plus, curbura pe un monitor ultra-wide mai face foarte plăcute și jocurile, câtă vreme ai și o placă video care să te ajute cu rezoluția 3440 x 1440 px. Am mai văzut monitoare ultra-wide, dar ecranul curbat îl face pe acesta cu adevărat special și adaptarea la diagonala crescută este imediată.

Nu sunt designer sau tipograf și deci nu voi putea compara acest monitor cu unul profesional pentru grafică, dar vă pot spune următoarele: culorile redate sunt excelente, iar luminozitatea este constantă pe întreg ecranul. De la un capăt la altul văd același alb, gri, roșu, negru și orice altceva. Cei de la LG au folosit aici un panel foarte bun.

Iată diferența între luminozitatea minimă și cea maximă.
lg_34uc97_42lg_34uc97_43

Meniul intern se accesează prin joystickul de control de sub ecran. Este prima oară când mă descurc din prima cu un meniu de monitor și cred că toate monitoarele ar trebui să aleagă acest sistem cu joystick deoarece este foarte intuitiv. La alte monitoare trebuie să reții codul butoanelor, că Menu are și rol de Back, că Auto are și rol de OK, care-i stânga și dreapta, sus și jos. Aici nu mai contează, apeși odată pe joystick pentru a afișa meniul, apoi te miști prin el natural, ca din săgeți. În plus, monitorul arată mai bine fără multe butoane laterale sau ascunse pe sub ecran.

Structura meniului este simplă, poate chiar prea simplă. Mă așteptam la mai multe setări, la opțiuni mai avansate, la o posibilitate de configurare mai în detaliu; pe de altă parte, probabil că LG a preferat un meniu simplu, doar cu funcțiile principale, decât să-l aglomereze și cu opțiuni precum culoarea meniului. Mă așteptam însă la opțiuni mai mult privind standardele de culoare utilizate.

Eu n-am avut ce modifica. Setările, așa cum sunt când iese monitorul din cutie, sunt foarte bune. Le-am fotografiat pe toate pentru review și am remarcat, printre ele, așa:

  • raportul de aspect: wide, original, cinema sau 1:1. Opțiunea 1:1 este interesantă, de exemplu un joc de 1920 x 1080 pixeli va fi redat undeva în centrul monitorului, adică o mapare 1:1 a pixelilor, nu lățit artificial pe întreg ecranul. În funcție de aplicație, umblați la această setare și alegeți varianta cea mai bună.
  • configurarea difuzoarelor ca bass, treble și alte câteva setări, ca într-o mașină.
  • mod special pentru citit text.
  • picture-by-picture, adică afișarea pe ecran a semnalului de la două surse. Poți conecta mai multe surse de semnal pe mai multe intrări și poți alege poziția lor, de unde să preia sunetul, dacă e cazul.

AVANTAJELE ECRANULUI ULTRA-WIDE 21:9

Monitorul LG 34UC97 are două specificații principale: aspectul 21:9 ultra lat și rezoluția 3440 x 1440, adică nu este doar mult mai lat decât un monitor uzual, ci și un pic mai înalt cu acel 1440 px față de un 1080 px. Diagonala mare face ca orice text sau obiect de pe o astfel de rezoluție mare să poate fi ușor citit și văzut, cele trei specificații complementându-se bine între ele.

Chestia asta are și câteva dezavantaje. De exemplu site-ul meu sau Hotnews arată ca mai jos, ocupând mai puțin de o treime din ecran.
lg_34uc97_22lg_34uc97_23

Iar site-urile care se lățesc pe tot ecranul te fac să miști capul stânga-dreapta ca la tenis.
screenshot_lg_34uc97_06

Prima chestie nu este așa de importantă, a doua însă este deranjantă, dar există și numeroase avantaje când privești dincolo de browsing. La o adică, încap trei browsere pe ecran:
lg_34uc97_24

În Excel, la 100% nivel zoom, încap pe ecran coloane până la BA și rânduri până la 57. Dacă lucrați mult în Excel sau programe similare, un astfel de monitor vă va ajuta enorm.
lg_34uc97_25

Adobe Photoshop? Imaginea la care lucrezi va fi uriașă pe ecran și vei vedea mult mai mult din ea, iar dimensiunea generoasă a ecranului îți permite să ții active mult mai multe meniuri și unelte.
lg_34uc97_49screenshot_lg_34uc97_07

Adobe Premiere? Timeline-ul devine lung de tot, făcând editarea mult mai ușoară, iar cele două ecrane pentru secvențe pot fi mult mai mari.
lg_34uc97_48

Organizare foto? Eu folosesc Picasa și pe un ecran încap de două ori mai multe thumbnails decât ce aveam înainte.
screenshot_lg_34uc97_04

Word? Încap 4 pagini de document A4 una lângă alta, zoom 100%, toate ușor de citit.
lg_34uc97_47

Uitați și o imagine din Flightradar24, cu harta mare cât toate zilele, o frumusețe de privit.
screenshot_lg_34uc97_05

Ai treabă pe Twitter? În Tweetdeck încap 13 coloane una lângă alta, poți monitoriza ce vrei tu.

Rezoluția este atât de mare incât te poți uita la un clip 1920 x 1080 px în mărime naturală și tot rămâne loc și pentru un browser sau altceva. Clipurile înregistrate la 21:9, care este formatul cinematografic, mai ales cele în rezoluția nativă sau mai mare a monitorului, arată extraordinar.
lg_34uc97_27

Cam asta înseamnă ultra-wide. Și dacă alte monitoare testate făceau totul să pară foarte mic, diagonala mare a acestuia asigură că textul este suficient de mare pentru a putea fi citit fără efort suplimentar.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte util în anumite aplicații.
  • Design plăcut, aspect general de lux.
  • Calitate bună a panelului.
  • Prețul este foarte ridicat.

CONCLUZIE

LG 34UC97 demonstrează că monitoarele 21:9 de dimensiuni mari pot fi utile în special pentru muncă în programe ce pot fi avantajate de suprafața mare a ecranului. Acest model, în particular, vine și cu un aspect foarte plăcut, mai multe tipuri de intrări și o calitate foarte bună a imaginii. Dacă simțiți că vi se potrivește un astfel de monitor, inclusiv la buzunar, acest model trebuie încercat.

Preț: în jur de 5.200 lei la eMAG și PC Garage.

    16 comentarii

  1. La +5000 RON puteau sa-i puna si ei un amarat de TunerTV . Sunt sigur ca-l cumparau cu 5% mai multi oameni pentru ca utilitatea si practicitatea lui ar creste . Personal nu vad de ce costa peste 2ooo ron , nu are nimic desavarsit , decat curbura display-ului si un panel IPS . Bine ca macar are rezolutie mare , ca ii numarai altfel pixelii .

      (Citează)

  2. Dacă puneau și tuner luai direct televizor :P

      (Citează)

  3. hai ma radule, ce-are sula cu prefectura..televizoarele nu se preteaza ca monitoare pentru ca au timp de raspuns foarte mare si sunt sigur ca stii si tu asta. monitor cu tuner tv != televizor. apropo, nu vad nicaieri in review ce timp de raspuns are. in jur de 5ms? poate un pic mai mult? ma indoiesc ca mai putin.
    eu acuma stau pe o chinezarie qHD de 27″, e misto tare si costa foarte putin. sunt tare curios cum e monitorul acesta prezentat de tine insa pretul…pretul e mai mult decat prohibitiv pentru mine, probabil ca atata fac componentele pe care le am acuma, poate nici atat :))

      (Citează)

  4. Nu inteleg de ce e nevoie sa se curbeze ecranul? Adica nu mergea si necurbat. Nu ma pricep la tehnologia perceptiei vizuale asa de tare, dar cred totusi ca atat de mare si performant ar fi putut sa fie si fara curbe pe ecran. In rest numai de bine, suna foarte promitator, daca as fi adeptul desk-topului as lua un astfel de monitor.

      (Citează)

  5. Detectivi Particulari:
    Nu inteleg de ce e nevoie sa se curbeze ecranul? Adica nu mergea si necurbat. Nu ma pricep la tehnologia perceptiei vizuale asa de tare, dar cred totusi ca atat de mare si performant ar fi putut sa fie si fara curbe pe ecran. In rest numai de bine, suna foarte promitator, daca as fi adeptul desk-topului as lua un astfel de monitor.

    scrie in review care este motivul curbarii ecranului.

      (Citează)

  6. ciudata rezolutia
    eu prefer un monitor 4k – la aceeasi diagonala cu ips etc e mai ieftin
    si porturile sunt putin exagerate ca numar
    iti trebuie doar Displayport 1.2 , restul sunt de umplutura

      (Citează)

  7. N-am inteles din articol daca piciorul este reglabil pe inaltime (sus-jos). La banii astia, ar fi bine sa fie… mai ales ca “potrivirea” pe inaltime a monitorului este un aspect important in ergonomia lucrului la birou. Nu toti avem birouri care se regleaza pe inaltime… astfel incat e de dorit ca macar monitorul sa permita asta.

      (Citează)

  8. Foarte frumos gadget, insa si pretul lui e mare, pe masura performantelor lui. daca luam unul, prima data sa ne facem sufficient spatiu, ca duca pe il luam, sa nu ne trezim ca l-am luat sa il tinem ijn cutie.. :)

      (Citează)

  9. mihai: hai ma radule, ce-are sula cu prefectura..televizoarele nu se preteaza ca monitoare pentru ca au timp de raspuns foarte mare si sunt sigur ca stii si tu asta. monitor cu tuner tv != televizor. apropo, nu vad nicaieri in review ce timp de raspuns are. in jur de 5ms? poate un pic mai mult? ma indoiesc ca mai putin.

    De acord, puteau pune și tuner TV, dar bănuiesc că te referi la un DVB-C?

    Că altfel ce rost ar avea, te uiți la televiziunea analogică pe monitor? Nu cred, sunt pixelii cât elefantul.

    Te uiți la cea digitală? Majoritatea canalelor sunt codate, că de aia dă providerul receivere cu smartcard sau cartele CI+. Prin urmare ce faci cu tunerul?

    Deci n-ar trebui tuner, ci slot CI+. Oare câți l-ar folosi?

    De exemplu monitorul are și difuzoare incorporate, dar observă că n-am zis nimic de ele pentru că mie mi se pare că nu contează. Dacă dai 5000 de lei pe monitor, probabil ai și bani de două difuzoare USB de 50 de lei care se aud oricum mai bine.

    Faptul că are port HDMI și acceptă modul P-by-P este suficient ca să conectezi oricând vrei tu un receiver TV.

      (Citează)

  10. ricardo:
    N-am inteles din articol daca piciorul este reglabil pe inaltime (sus-jos). La banii astia, ar fi bine sa fie… mai ales ca “potrivirea” pe inaltime a monitorului este un aspect important in ergonomia lucrului la birou. Nu toti avem birouri care se regleaza pe inaltime… astfel incat e de dorit ca macar monitorul sa permita asta.

    Nu este, poți umbla doar la unghi.

    Părerea mea este că dimensiunea mare și standul elegant înseamnă că au echilibrat ei sistemul doar pentru o înălțime, iar ceva variabil ar fi fost riscant.

      (Citează)

  11. Marian: si porturile sunt putin exagerate ca numar
    iti trebuie doar Displayport 1.2 , restul sunt de umplutura

    Dacă vrei mai multe surse simultan pentru picture by picture, e nevoie de mai multe porturi. Plus că HDMI e cam obligatoriu, nu toți au DP.

    Eu folosesc USB-urile, am în monitor mouse-ul și webcam-ul. Mai poți aduce și un mic hub sau prelungitor pe birou, dacă ai desktopul cine știe unde pe jos.

      (Citează)

  12. ma refeream la faptul ca indiferent ce i-ar fi pus sau nu, comparatia cu un televizor ‘clasic’ nu prea isi are locul.

      (Citează)

  13. Este un monitor exclusiv business, nu e pt home user decat daca lucrezi de acasa/freelancer. In vest deja se face upgrade de la 2 monitoare side-by-side la ultrawide, la noi nu cred ca se va face prea curand pt ca sunt cam scumpe, cu 1500 lei cumperi 2 monitoare si gata, nu-i pasa patronului de calitatea panel-ului.

      (Citează)

  14. Liviu:
    La +5000 RON puteau sa-i puna si ei un amarat de TunerTV . Sunt sigur ca-l cumparau cu 5% mai multi oameni pentru ca utilitatea si practicitatea lui ar creste . Personal nu vad de ce costa peste 2ooo ron , nu are nimic desavarsit , decat curbura display-ului si un panel IPS . Bine ca macar are rezolutie mare , ca ii numarai altfel pixelii .

    Voiai și furculiță pentru tuner sau aia o puneai de la tine?

      (Citează)

  15. M-as multumi si cu un 34UM95 :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus