un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O fază dubioasă din trafic

26 May 2015  ·

AUTO  ·

11 comentarii

Statuia Aviatorilor cu tot cu rondul din jurul ei. Un Mercedes mare făcea rondul și aștepta să poate face stânga, că tot veneau mașini.

Se opresc mașinile, se pune verde pe direcția noastră, un motociclist pornește în trombă și se oprește după 5 metri, că Mercedesul s-a băgat și a blocat banda respectivă cu manevra. Motociclistul l-a claxonat lung (și fără motiv).

Din sens opus venea un polițist pe motocicletă. Aude claxonul și-l văd apoi în oglindă cum oprește lângă motociclistul respectiv (care rămăsese să facă la rândul său sensul giratoriu – de ce plecase așa în trombă nu știu, nici de ce mai claxona nervos că i-a stricat Mercedesul demarajul dacă oricum oprea tot acolo pentru a face rondul) și discută. Mă așteptam să vină apoi după Mercedes, care mergea în fața mea.

10 secunde mai târziu, apare polițistul din spate și-l văd uitându-se peste mașini după Mercedes. Îl vede, trage lângă el, are loc un dialog de câteva secunde prin care gesticulau amândoi despre situația descrisă. Amândoi erau destul de calmi, părea o discuție teoretică. S-a terminat așa, a plecat fiecare mai departe.

M-a uimit un pic solidaritatea. Polițistul moto a venit după Mercedes și am avut senzația că vrea chiar să-l urmărească o vreme pândindu-i vreo greșeală, dar întrucât eram cu toții blocați pe la Aviatorilor, s-a mulțumit cu discuția. Și chiar dacă o discuție (și o verificare măcar sub forma dialogului că șoferul respectiv are o explicație pentru ce-a făcut) nu strică niciodată, în continuare mă întreb cum acționează Poliția Rutieră (atunci când chiar acționează) bazat doar pe cuvântul unuia împotriva altuia. Ce valoare poate avea o astfel de situația?

În caz că vă întrebați, greșeala era a motociclistului, care a plecat la verde fără a-i permite Mercedesului să elibereze intersecția. Cel cu mașina a acționat chiar corect, a dat prioritate până n-au mai circulat mașini și a trecut apoi, că altfel rămânea în rond.

Art.101. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:

7. nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas în interiorul acesteia;

trafic_1trafic_2

traseu_mercedestrase_moto

harta

Pe scurt, Mercedesul a venit pe linia albastră și s-a oprit la linia roșie pentru a ceda trecerea celor care veneau din dreapta. Ăia au tot venit, câțiva forțând chiar semaforul, așa că Mercedesul a plecat abia când s-a pus verde la noi (perspectiva fotografiei). Motociclistul a plecat primul de la semafor pe traseul portocaliu și era să se înfigă în Mercedes când acesta tocmai trecea, în sfârșit, pe traiectoria verde. Apoi motociclistul a rămas după statuie, că făcea de fapt stânga, iar Mercedesul a continuat spre CdG.

    11 comentarii

  1. mare cioban motociclistul.

      (Citează)

  2. Tare-s curios de un desen cu cum a stat treaba, pentru ca din ce inteleg de la tine motociclistul l-a claxonat pe mercedesean, nu l-a oprit din a parasi intersectia. Inteleg ca motociclistul avea verde si nu si-a putut continua drumul de mercedes, care si-ar fi luat 6 puncte pe “patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se blocheaza circulatia in intersectie”.

      (Citează)

  3. Crap, am uitat desenul. Brb.

      (Citează)

  4. Am adăugat.

      (Citează)

  5. Politistii pe motocicleta sunt mai degraba simpatizanti ai celorlalti motociclisti, si in general sunt motoristi buni, cu experienta. Eu am avut de-a face cu un anumit subofiter intr-o situatie in care eram vinovat si puteam sa raman fara carnet (eu fiind cu masina), si m-a iertat. A ajutat si atitudinea mea pozitiva, plus cazierul rutier curat, ca n-am luat in 8 ani de permis auto nici o amenda, macar de viteza.

    Cel mai probabil politistul i-a tinut o teorie celui cu Merc despre cum si motociclistii sunt oameni in trafic, s-a asteptat la un obraznic neconfirmat ulterios si aia a fost. S-ar putea sa recunosc masina, ma interesez si revin daca a fost el.

      (Citează)

  6. chestia e simpla. Garcea pe doua roti a zis ca poate face rost de o spaguta rapida, avand in vedere ca barosanii cu masini din astea nu prea stau la discutii, iti arunca o suta de euro in scarba si pleaca mai departe, iar tu, organul, te apleci dupa ei, scoti cashcehta si zici saru mana.
    din nefericire pentru tablagiu, soferul nu era chiar papagal.

      (Citează)

  7. gogu: chestia e simpla. Garcea pe doua roti a zis ca poate face rost de o spaguta rapida, avand in vedere ca barosanii cu masini din astea nu prea stau la discutii, iti arunca o suta de euro in scarba si pleaca mai departe, iar tu, organul, te apleci dupa ei, scoti cashcehta si zici saru mana.

    Astea sunt legende. Oricum, nici nu a încercat asta.

      (Citează)

  8. nwradu: Astea sunt legende. Oricum, nici nu a încercat asta.

    hahaha, esti naiv. cunosc cazuri concrete. stii cati chinezi conduc prin Bucuresti fara permis? uau mama!

      (Citează)

  9. Eu am incercat sa dau spaga si n-a vrut … ciudat moment.

      (Citează)

  10. Ionut:
    Eu am incercat sa dau spaga si n-a vrut … ciudat moment.

    pai ideea e ca nu te duci la el si ii intinzi banu. i-l dai si tu frumos in talon.
    ca idee, nu am dat spaga niciodata vreunui politist si nu am inceput sa dau telefoane cand am fost oprit, desi as fi avut cui.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus