un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noua distracție la modă: escape rooms

28 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Am auzit că e la modă ceva numit “escape room” sau “room escape”, în funcție de persoana pe care o întrebi. Pe scurt, e un joc în care mai mulți oameni sunt închiși într-o cameră (reală, într-un bloc sau o vilă) și trebuie să reușească să evadeze de acolo folosindu-se de logică, spirit de observație și muncă în echipă.

Pare ceva inspirat din filmu Cubul, dar fără lame dubioase care te taie în bucăți dacă greșești ieșirea. Haideți să spunem că seamănă cu filmul National Treasure, Indiana Jones sau alte filme cu detectivi. Te întâlnești cu prietenii nu ca să joci un biliard sau un laser tag, ci ca să ieși de acolo.

O căutare rapidă pe net mi-a găsit rezultate precum EscapeRooms.ro, time-escape.ro, roomescape.ro, next-escape.ro, locked-in.ro și probabil mai sunt și altele, că pare o adevărată isterie. Văd și topuri pentru fiecare cameră, cu clasamente făcute în funcție de ce echipă a fost mai rapidă la evadat, și scenarii diferite pentru fiecare cameră.

Ați fost la așa ceva? Este amuzant? Are legătură cu logica sau sunt puzzle-uri simple și stupide? E ca-n MacGyver, îți construiești tu un buldozer? E ca-ntr-un joc quest?
escape_shutterstock_152387078

sursa: Destroyed wall escape concept de pe Shutterstock.

    20 comentarii

  1. mircea (primul)

    28/05/2015 la 6:51 AM

    Eu am fost acum vreo 2 luni intr-o casa de pe la cismigiu. Tipii au vreo 5 camere pe niveluri de dificultate, eu am fost la aia medie. Te inchide in camera si ai o ora sa gasesti cheia si sa iesi. Jocul e liniar, adica trebuie sa deschizi 5 lacate si un seif, dar e facut astfel incat sa nu poti sa ajungi din prima direct la seif.
    Ghicitorile erau logice, nu absurde. Nu trebuie sa construiesti nimic.

    A fost misto, am fost 6 insi. Fiecare a gandit in felu lui si culmea, toti am gasit cate ceva.

      (Citează)

  2. a fost iubita mea cu prietenele ei pe undeva pe la Victoriei prima data apoi, de atunci, nu mai scap sa merg si eu; din ce am inteles sunt destul de interesante, sunt cu scenarii pe care trebuie sa le urmezi si sa le intelegi pentru a reusi sa gasesti toate indiciile

      (Citează)

  3. Am fost la excape rooms, intr-un hostel de pe langa sfanta vineri. Eram 4 insi, n-am reusit sa iesim intr-o ora. E misto ca poti cere si hint-uri operatorului care supravegheaza camera. Cu tot cu hint-uri, tot n-am reusit sa iesim. E altceva fata de aceleasi jocuri de pe calculator, unde dai click-uri in disperare, peste tot, ca sa gasesti indicii.

      (Citează)

  4. Sunt peste 30, noi am strans in Facebrands.ro 32 de pagini de facebook romanesti ale unor astfel de jocuri, si cred ca mai sunt si altele:
    http://www.facebrands.ro/category/124/Divertisment/177/Jocuri-tip-Evadare.html

      (Citează)

  5. Radu, e interesant de incercat macar o data. Pe mine nu m-a prins atit de mult. Conteaza si echipa. Si jocul in sine poate fi enervant uneori. Indiciile nu sint usor de gasit, dar nici imposibil. Uneori sint neclare si aici intervine enervarea uneori.

    Dar na, daca eu am fost o data, cred ca merita incercat si sustinut tipul asta de activitate. Chiar daca pe mine nu m-a prins. O sa mai merg o data sa vad daca e mai bine.
    Sint multi care merg regulat. Si sper sa apara mai des si sa se dezvolte genul asta de activitati.

      (Citează)

  6. Sa stii ca puzzle-urile nu sunt deloc simple si chiar iti ia mult sa te prinzi de anumite lucruri. Eu am fost cam pe la toate si cel mai tare mi-a placut la Cryptex, intr-o casa undeva pe la piata Buzesti. Pe mine m-a prins atmosfera de aici cel mai mult, acum na, probabil fiecare cu preferintele lui. O sa las si link aici, sper sa nu fie cu suparare.
    https://www.cryptex.ro/

      (Citează)

  7. mihai:
    a fost iubita mea cu prietenele ei pe undeva pe la Victoriei prima data apoi, de atunci, nu mai scap sa merg si eu; din ce am inteles sunt destul de interesante, sunt cu scenarii pe care trebuie sa le urmezi si sa le intelegi pentru a reusi sa gasesti toate indiciile

    Vin si prietenele ei cu voi? :D

      (Citează)

  8. Merge asa de fun. Eu am fost undeva pe langa Cismigiu si desi am rezolvat totul in sub 1 ora seiful ramasese fara baterii si uite asa ne luase paranoia sa cautam alta cheie.
    Actiunea nu a fost tocmai liniara ca la un moment dat am sarit vreo 2 pasi si ne-am trezit cu seiful in brate:).

      (Citează)

  9. Pare a fi un fel de Saw, dar distractiv.

      (Citează)

  10. Am fost cu echipa la Puzzle Rooms pe str. Cobalcescu, langa Cismigiu.
    A fost o experienta interesanta, camerele au grade de dificultate diferite, primesti hint-uri daca te-ai blocat.

      (Citează)

  11. Eu administrez un astfel de joc. Nu dau link sa nu credeti ca fac reclama. Este super fun, dar depinde si de scenariu.
    Din pacate sunt si multe scenarii naspa facute si cei care din intamplare se joaca pentru prima data acolo in mod sigur nu vor prinde gustul.

    In Bucuresti sunt in acest moment peste 41 de afaceri de gen si undeva la 80 de scenarii diferite.

      (Citează)

  12. Am fost in Viena la un room escape, foarte misto experianta, era o poveste interesanta, scenariu bine pus la punct, si camera foarte bine amenajata, tot felul de obiecte vechi. Era o tematica legata de razboi mondial si Hitler, am reusit sa dezamorsam bomba in ultimele minute.

      (Citează)

  13. 1/2 man: Vin si prietenele ei cu voi? :D

    nu ti doresti sa fii intr-un asemenea cerc de femei-detectiv, toate entuziasmate de o misiune ca in filmele…politiste

      (Citează)

  14. cei de la time escape mi-s prieteni, asa ca am facut si eu camerele.
    E simpatic.

    e amuzant sa vezi reactia oamenilor. Unii se supara ca nu gasesc indiciile. Si fac urat.

      (Citează)

  15. asta e ultima gasesnita a patronilor de localuri sau alte locatii sa faca bani fara sa investeasca mare lucru.

      (Citează)

  16. gaselnita

      (Citează)

  17. @Cătălin: de ce a sta la o bere și a rîgîi e OK, iar a te distra într-un escape room nu e?

    eu personal sînt de părere că sînt MULT prea multe distracții care tîmpesc (toate emisiunile astea cretine în care vine vreo pițipoancă gen Zăvoranu și se porcăie cu alții pe post) în detrimentul celor în care să-ți folosești un pic și mintea (cum a fost concursul Vrei să fii milionar).

      (Citează)

  18. De aia ar fi bun un razboi, prea mult timp liber au astia de varsta mea…ma rog, majoritatea cel putin. In pauzele dintre cele 4-5 partide de sex pe zi, isi gasesc si astfel de ocupatii… Cum naiba pot unii sa o duca atat de bine iar altii se gandesc cum vor supravietui pana maine ? Ciudata Romanie mai e si asta….

      (Citează)

  19. @alias, sa isi foloseasca mintea ? Tu crezi ca, daca se vor prosti un pic printr-un labirint, gata, alea care pozeaza nud pentru facebook se vor destepta si brusc le va creste nivelul de inteligenta ? Nu stii ca din…rahat, nu poti face bici. ? Si mai ales, sa si plesneasca…?

    Astea sunt porcarii pentru toti fraierii din generatia “facebook” care nu sunt in stare sa inteleaga viata si prefera sa se ocupe cu astfel de activitati idioate. Sunt ca o masca falsa, pe mine nu ma impresioneaza asa ceva. Sunt ca muistele alea care se prefac, ca citesc….ca sa le creada lumea intelectuale…iar ele au citit in viata doar eticheta de la prezervative…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus