un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Liga mică a bloggingului, dintr-o altă perspectivă

20 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Pe 12 mai un blogger din Bangladesh, pe numele său Ananta Bijoy Das, a fost omorât după ce a ieșit din casă. Patru atacatori mascați l-au lovit cu macete și satâre.

Este al treilea blogger omorât în Bangladesh în acest an, ceilalți doi fiind omorâți tot cu arme albe în stradă, în atacuri surpriză.

Cu ce greșiseră ei? Criticaseră Islamul. Unul dintre ei avea un blog numit Free Thinkers unde scria despre știință și rațiune, plus că era redactor la o revistă științifică, spune CNN. Ceilalți contribuiau acolo sau pur și simplu scriau public că nu sunt de acord cu unele aspecte ale religiei.

Alți bloggeri au fost omorâți în anul trecut, după ce o publicație extremistă a publicat numele a 84 de bloggeri care se opun Islamului. Nouă sunt deja morți.


Cam asta este situația în partea cealaltă a globului. Mi se pare groaznic că oamenii încă sunt omorâți fără drept de apel pentru ceva ce-au spus, nici măcar pentru ceva ce-au făcut. O lume în care opinia personală contrarie cu învățăturile seculare este pedepsită de fanatici înarmați cu cuțite.

Cumva asta îmi dă în același timp și un sentiment de liniște interioară despre situația de la noi. Prin comparație, problemele de pe netul “nostru” (și, de altfel, problemele întregii societăți) par nesemnificative.

La noi, problemele principale sunt dacă niște reduceri sunt reale sau nu, vouchere mari pentru sandvișuri mari, prea multe hashtag-uri la fotografii și articole dubioase despre epilare. Aici oamenilor le pasă dacă ceva scris este sau nu advertorial, fără a conta dacă jignește religia sau pe altcineva.

Într-un fel, la noi e un meci de liga mică, fără faulturi grosolane.

feat_iisus_shutterstock_159755432

sursa foto: Shutterstock.

    19 comentarii

  1. this shit has been happening since forever in some parts of the world.

      (Citează)

  2. Asta e nivelul de dezvoltare, iar noi le trimitem ajutoare in loc sa ii lasam sa crape.

      (Citează)

  3. Cei trei bloggeri atei uciși în Bangladesh sunt parte dintr-o listă de 84 de oameni care trebuie să moară, conform unei liste pe care au fost trecuți.

    Pe de altă parte, Bangladesh este una dintre cele mai sărace țări din lume, care trăiește inclusiv cu bani trimiși de UE ca ajutor financiar.

    Adică, noi plătim pentru ca unii să-și facă de cap omorând niște oameni.

    Deci, ce fel de trestii suntem noi?

      (Citează)

  4. Vezi că secular are și înțeles de “laic”, și “opinia personală contrarie cu învățăturile seculare” poate fi interpretat aiurea.
    La noi mai nou văd că sunt excomunicați cei care își apără preotul.

      (Citează)

  5. păi instincte de genul ăsta ai văzut la psd şi pe timpul lui năstase (jurnalişti călcaţi cu maşina), îl ai acum la yellow press-ul practicat de grupul antenelor, îl regăseşti în inocenţă cna-ului (lipsa de reacţie al autorităţilor), în formă de guvernare promovat de biserică, în corupţia miniştrilor… şi rezultatul dacă nu îl mai vezi în bâta înfiptă în ceafa unuia (a trecut ceva timp de la mineriade), îl vezi convertit în spitale jegoase, un sistem medical infect, legi făcute pentru hoţi, îl regăseşti chiar în “nu ne vindem ţară” şi din ce în ce mai des în discursul lui ponta şi mesajul partidului său.

      (Citează)

  6. Nu sti tu sa apreciezi religia pacii.

      (Citează)

  7. Du iu spic ingliş?

    vali:
    this shit has been happening since forever in some parts of the world.

      (Citează)

  8. alunelu:
    Vezi că secular are și înțeles de “laic”, și “opinia personală contrarie cu învățăturile seculare” poate fi interpretat aiurea.
    La noi mai nou văd că sunt excomunicați cei care își apără preotul.

    Exact. In contextul articolului trebuie folosit doar in sensul de laic, in nici un caz ca termen de timp.

      (Citează)

  9. Probleme mai mari vor avea generatiile viitoare: http://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/

      (Citează)

  10. Petreanu a postat dupa incidentul de la Charlie Hebdo cum e treaba cu islamismul si cum au ramas ei cu mentalitati de acum sute de ani.
    Religia in sine nu indeamna la orori insa din pacate sunt foarte multi printre practicanti care o interpreteaza in acest sens…

      (Citează)

  11. Si facem ceva ca sa schimbam asta ? Putem face ceva ? Propuneri ? Daca nu, eu zic sa ne intoarcem la problemele noaste cu reducerile si articolele dubioase.

      (Citează)

  12. geretus:
    Petreanu a postat dupa incidentul de la Charlie Hebdo cum e treaba cu islamismul si cum au ramas ei cu mentalitati de acum sute de ani.
    Religia in sine nu indeamna la orori insa din pacate sunt foarte multi printre practicanti care o interpreteaza in acest sens…

    Mare formator de opinie mai e si Petreanu asta… Bag de seama ca e un fel de Badea sau Banciu al online-ului romanesc.

      (Citează)

  13. Cand esti din zona aia nu te legi de islam. Traficul adus de astfel de subiecte (ca presupun ca este considerabil in zona aia) este al dracului de scump.

      (Citează)

  14. in liga mica sunt faulturile grosolane.

      (Citează)

  15. bre…io adresa ailalta o am in spam?

      (Citează)

  16. animaloo:
    bre…io adresa ailalta o am in spam?

    N-am găsit nimic de la tine în spam.

      (Citează)

  17. In cazul “bloggeritelor” romance, sa stiti ca n-ar fii o idee rea. Sa fie ucise cu pietre cele care debiteaza prostii si care n-au IQ nici cat sa treaca strada. Iti dai seama ca n-ar mai ramane niciuna vie…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus