un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o lege modificată pentru a se fura cu spor

27 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Parlamentul și Guvernul par că încearcă toate metodele posibile pentru a împiedica arestarea și judecarea corupților, făcându-și singuri legi mult mai favorabile pentru a fura în liniște. Cel puțin aceasta este singura concluzie ce se poate trage dacă ceea ce zice Monica Macovei este adevărat.

E vorba despre o prevedere nouă ce se încearcă a fi introdusă și care spune că denunțurile făcute la mai mult de 6 luni de la data comiterii faptelor, atunci aceste denunțuri nu mai au nici o valoare și nu pot fi folosite ca probe.

Ideea este tâmpită și clar o dovadă a faptului că hoții încearcă modificarea legilor ce îi pun în pericol. O anchetă reală de corupție durează multe luni, poate chiar și ani, pentru că trebuie adunate înregistrări, cercetate acte și registre contabile, iar solicitările adresate de către DNA, să zicem, diverselor instituții pentru a obține acte pot fi tărăgănate și întârziate din diverse motive; întârzierile pot ajunge de ordinul săptămânilor și lunilor, la rândul lor.

Momentan marea campanie de curățare a țării de corupție, așa timidă cum este ea, se bazează pe astfel de investigații de durată și fix pe denunțuri. DNA-ul descoperă o neregulă pe undeva, îl ia la frecat pe cel ce-a semnat, îl bagă 5 zile la arest preventiv, apoi respectivul face un denunț și spune că șeful l-a silit la nereguli.

Acțiunea se mută pe șef și tot așa în sus, ținta adevărată fiind cei din posturile cheie, baronii (și baronesele, după cum se vede) care învârt milioane. Or, dacă cineva fură milioane acum, dar ancheta durează doi ani și se finalizează cu denunțul celor din jur care spun clar “da, X a dat ordinele, el a luat milioanele” – păi ghinion, au trecut 6 luni de la data furtului, nu mai are nici o valoare asta.

E o mare tâmpenie. 6 luni pare un termen rezonabil, dar nu este deloc așa pentru că lucrurile se mișcă lent în interiorul statului. Nu-i vorba de anchetă, ci furtul în sine, fie el sub formă de contracte date pe sub mână sau evaziune fiscală sau cine știe ce alt tip, poate dura atât de mult încât trec chiar și ani de zile.

Asta dacă ce zice Macovei e corect, desigur, dar nu văd de ce n-ar interpreta corect o lege din domeniul în care este un expert recunoscut la nivel UE.

Problema este că în astfel de situații Parlamentul face front comun. Unii au furat ca PD-L, alții ca PSD-PNL, acum doar s-au reașezat prieteniile. Toți au interes să ascundă faptele și să fure în continuare. Mai rău este că nu cred că poate fi obținut cumva un Parlament cinstit, nu ai cum din moment ce o mare parte sunt aceleași fosile reșapate.

Mă tot gândesc că ar fi bună o prevedere de limitare a mandatelor de parlamentar, așa cum și președintele poate avea maxim două. Suntem o republică parlamentară și Parlamentul deține puterea principală în stat; de ce nu sunt mandatele lor limitate la maxim două, ca apoi să mai vină și alții la putere?

sursa: Digi24.

    11 comentarii

  1. De-asta ar trebui organizate niste proteste la fiecare lege sau proiect de lege suspect ca acesta.

    De ex. au aprobat legea cu alegerile locale dintr-un singur tur care incalca principiile democratice si care-i avantajeaza pe toti alesii actuali si nu am auzit de nici o luare de pozitie mai serioasa.

      (Citează)

  2. Eu nu m-as gandi neaparat la limitari de mandate cat la desfiintarea imunitatii, pana la urma ca cetateni ale aceleeasi tari ar trebui sa avem aceleasi drepturi si obligatii.

      (Citează)

  3. In timp ce noi discutam de ceva ce in mod sigur nu se va intampla, iata ca nu discuta nimeni ca un om nevinovat a bagat 6 luni inchisoare, adica arest preventiv, fara ca nimeni sa dea socoteala. E bine si cu justitia asta, dar am ajuns sa ne comportam de parca procurorii si judecatorii ar fi niste extraterestrii veniti de pe acea planeta unde toti cetatenii sunt onesti si cinstiti, ori ei sunt rezultat al acestei societati profund corupte. Iar sa crezi orbeste-n justitie, mi se pare o prostie. Dar nu-i nimic, unii au crezut pana si-n declaratiile Monicai Macovei, alea cu frauda de 1,5 milioane de voturi, frauda care n-a fost dovedita nici pana azi de catre vreo institutie a statului.

      (Citează)

  4. mircea (primul)

    27/05/2015 la 10:33 PM

    Zetu, ai grija, esti intr-un mediu in care majoritatea o dadeau in turul doi, daca nu castigatoare pe procuroarea comunista care n-a trecut in viata reala de pragul erorii.
    Tot macovei asta a acuzat oficialii din bulgaria ca nu fac nimic sa starpeasca coruptia cum a facut ea si cum se face acum in romania. Asta n-ar fi nimic, dar cica macovei ar vrea sa ia justitia din bulgaria, numai ca blasfemie! Nu i-a propus nimeni. Mi se pare fix genul de om caruia sa ii dai ascultare.

      (Citează)

  5. Mircea, Bruxelles e aproape de Amsterdam, unde stim cu totii ce e legal.

      (Citează)

  6. Nu-l condamna pe Radu, am verificat eu zilnic site-urile de stiri sa vad cum se trateaza subiectul asta. A inceput sa relateze pana si ziare com, hotnews insa nimic pe Digi24. El doar acolo se uita si nu stie de ce vorbesti. Pare totusi ca a receptionat ordinul pe unitate: Justitia, DNA sfinti, parlamentul numai oameni rai si corupti ce trebuiesc bagati la inchisoare.

    zetu:
    In timp ce noi discutam de ceva ce in mod sigur nu se va intampla, iata ca nu discuta nimeni ca un om nevinovat a bagat 6 luni inchisoare, adica arest preventiv, fara ca nimeni sa dea socoteala. E bine si cu justitia asta, dar am ajuns sa ne comportam de parca procurorii si judecatorii ar fi niste extraterestrii veniti de pe acea planeta unde toti cetatenii sunt onesti si cinstiti, ori ei sunt rezultat al acestei societati profund corupte. Iar sa crezi orbeste-n justitie, mi se pare o prostie. Dar nu-i nimic, unii au crezut pana si-n declaratiile Monicai Macovei, alea cu frauda de 1,5 milioane de voturi, frauda care n-a fost dovedita nici pana azi de catre vreo institutie a statului.

      (Citează)

  7. radu, romania e republica semi-prezidentiala. de obicei, in una parlamentara, vezi germania, presedintele are un rol decorativ si este ales de catre legislativ. oricum, e bine ca sarim in sus la astfel de propuneri, chiar si daca se dovedesc a fi simple zvonuri.

      (Citează)

  8. Alex:
    Mircea, Bruxelles e aproape de Amsterdam, unde stim cu totii ce e legal.

    argumentul tau e ca… macovei delireaza ptr ca belgia e aproape de olanda, si acolo drogurile sunt legale? ha, ha, ce tare!

      (Citează)

  9. Da, sper ca asta sa fie cauza aberatiilor. Sper…

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    28/05/2015 la 7:00 AM

    @marius mi se pare deplasat ca radu sa fie prins intr-o conspiratie care ascunde gunoiul sub pres. Treaba e ca, intr-o tara care e condusa cum e condusa, de aceiasi oameni din 90 incoace dar cu alte nume, presa si politicienii sunt la acelasi nivel cu oamenii din tara, ca de acolo provin si ei. Si-tunci mai bine analizezi doar faptele, nu declaratiile, propunerile, speculatiile. Ca daca e sa analizam cu “ce-ar fi daca…”. Ce-ar fi daca stanciu si-ar da demisia ca a bagat-o pe aia la puscarie iar johannis si-ar cere scuze public si ar condamna greseala in loc sa o arda scriitor si prieten cu evreii? Macar asa, de ochii lumii

      (Citează)

  11. Cu complicitatea cum rămâne? E mişto. Fur de sparg cât vreau, mult mai mult de şase luni, mi-s complice, după aia-i dau în gât şi scap (împreuna cu banii juliţi, desigur). Recentul caz Pescariu…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus