un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review HTC One M9 – generația pe care HTC pariază mult

10 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

htc_one_m9_01
Noul HTC One M9, prezentat la Barcelona și lansat recent pe piața noastră, apare într-un moment de cotitură pentru compania taiwaneză, aflată în redresare după o perioadă ceva mai rea. Noul One M9 ar trebui să fie cel care-i redresează și le aduce profit, dar așa va fi? Telefonul are, cu siguranță, multe de oferit, dar și probleme.

Specificații HTC One M9:

  • ecran 5 inchi, 1920 x 1080, tehnologie Super LCD, Gorilla Glass 4
  • cameră 20 de megapixeli și cameră frontală ultrapixel 4 Mpx, filmare Ultra HD
  • chipset Qualcomm Snapdragon 810, octa-core, 3 GB memorie RAM
  • stocare 32 GB, slot de card microSD
  • wifi 802.11 inclusiv AC, bluetooth 4.1, wifi direct, NFC, microUSB 2.0, MHL
  • baterie 2840 mAh, integrată în telefon
  • Android 5.0.1

Preț: îl găsiți pe negru sau argintiu la eMAG, PC Garage, Vodafone, Orange, Telekom, în jur de 3300 lei la liber.

[smart-product id=”65412″ width=”640″ interval=”60″]

CONSTRUCȚIE

Am primit telefonul fără accesorii, așa că nu știu ce include cutie. Vă spun direct cum arată și cum se simte în mână. După cum îl vedeți în fotografii, aspectul general este același, telefonul este construit dintr-un singur bloc de aluminiu, frumos prelucrat, noutatea fiind acum muchia aurie.

htc_one_m9_02
htc_one_m9_08
htc_one_m9_04

Nu este aur, ci tot aluminiu, colorat astfel din prelucrarea. Muchia aurie este discretă, nu sare în ochi, nu deranjează; personal n-am avut nici o problemă cu ea, ci doar dă o notă particulară telefonului.

Carcasa este excelent prelucrată și face ca telefonul să pară cu adevărat unul de top. Butoanele sunt toate plasate pe partea dreaptă și au o cursă bine reglată, singura problemă fiind că butonul On/Off este undeva la mijlocul carcasei, destul de jos. Sloturile pentru microSD și pentru nanoSIM sunt căpăcele ce pot fi deschise cu un ac precum cel inclus în cutia telefonului.

Partea de sus rupe modelul, fiind neagră, de fapt o sticlă ce-i dă un aspect de telecomandă de televizor. Nu prea m-a încântat și nu înțeleg de ce au adoptat acest design pentru muchia de sus; probabil are legătură și cu antenele telefonului și puterea semnalului. În partea de jos ai portul microUSB 2.0 și jack-ul audio.
htc_one_m9_11htc_one_m9_09
htc_one_m9_10
htc_one_m9_12

Modulul foto de pe spate, cel de 20 de megapixeli, are acum o formă ceva mai pătrățoasă, iar lângă el se află LED-ul flash. Partea frontală include camera Ultrapixel frontală cele două difuzoare mari din sistemul BoomSound, sus și jos. Din păcate, nu am scăpat de banda neagră de jos, cea cu sigla HTC, care este inutilă pentru utilizator.
htc_one_m9_05
htc_one_m9_06htc_one_m9_07

N-ai ce-i reproșa la acest capitol. Telefonul este bine construit, un pic cam greu în mână și parcă un pic cam gros, dar nu deranjant.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Aici problema devine ceva mai complexă, cu bune și rele.

Ecranul este bun, din nou fără reproș. Ai culori excelente, luminozitate decentă în lumina soarelui, iar ecranul rămâne vizibil indiferent de unghiul la care-l privești. Rezoluția este 1920 x 1080 pixeli pe o dimensiune de 5 inchi, protejat de Gorilla Glass 4.

Sunetul este excelent față de alte telefoane de pe piață. Cele două difuzoare BoomSound sunt puternice și oferă un sunet clar, după cum deja ne-a obișnuit seria One. Eu n-am simțit însă mari diferențe față de generația trecută M8, pe când M8 față de M7 era vizibil îmbunătățit.

Difuzoarele sunt foarte bune atunci când te joci sau te uiți la vreun clip, deși pentru perioade mai lungi de vizionare vei prefera căști, ca să nu-i superi pe cei din jur. O altă consecință este calitatea foarte bună a sunetului în apeluri, difuzorul redând excelent vocea.

Ca performanță, telefonul stă bine. Rulează noul Qualcomm Snapdragon 810, un model octa-core cu patru nuclee la 1,5 GHz și patru nuclee la 2 GHz, telefonul utilizându-le în funcție de nevoi. Memoria RAM are 3 GB. Chipsetul 810 este cel la care a renunțat Samsung, spunând că nu-i așa bun cum se așteptau, și încep să le dau un pic dreptate: o fi performant, dar se încălzește chiar și în utilizare normală. Nu deranjant, dar se încălzește și în astfel de momente telefonul reduce frecvența procesorului.

De exemplu, cu el cald am obținut 45.000 de puncte în AnTuTu Benchmark 5.6.2 pe 64 de biți. Cu telefonul rece, abia scos din stand-by, am obținut 55.000 de puncte în același test.

Nu am întâmpinat nici o problemă cu conexiunile. Rețeaua, wireless-ul, bluetooth-ul, toate au mers fără probleme.

Bateria este o problemă. Telefonul nu excelează, iar bateria se duce văzând cu ochii dacă folosești intens telefonul și nu mă refer la jocuri, ci și la browsing, twitter, instagram și fotografii, toate în multitasking agresiv. La un moment dat am găsit telefonul cu bateria mult consumată și programul îmi spunea că Facebook și interfață HTC Sense au consumat-o, ceea ce arată că firmware-ul nu-i chiar perfect pus la punct.

Pe total, HTC One M9 este un telefon de o zi, nu mai mult. Din fericire, bateria de 2840 mAh se încarcă rapid, 60% în 30 de minute, zice HTC, dacă folosești încărcătorul original, care lucrează la o tensiune mai mare decât cele vechi.

Stocarea internă este de 32 GB în versiunea de bază și poți adăuga și un card microSD, așa că problema spațiului este rezolvată elegant.

CAMERA FOTO

Aici, din păcate, mai trebuia lucrat. HTC One M9 elimină camera Ultrapixel de pe spatele telefonului și o aduce în poziție frontală. Ultrapixel înseamnă o cameră cu rezoluție mai mică, 4 megapixeli, dar pe un senzor cu elemente mai mari, așa că obține fotografii bune în lumină slabă. Camera frontală este chiar bună și-ți permite să faci selfie-uri reușite acolo unde chiar vrei asta, precum la vreun concert sau în baruri șamd.

Camera principală este una nouă, de 20 de megapixeli. În opinia mea, sunt prea mulți, rezoluția fiind forțat mărită în defavoarea imaginii. Fotografiile de pe timpul zilei sunt reușite, dar cele din lumină slabă sunt zgomotoase.

Problema mare este focalizarea, care este lentă și de multe ori greșită. În lumină slabă ai ceva hunting și uneori focalizează prost, vezi chiar pe ecran că totul este neclar. Cel mai rău este că am pățit asta și în lumină ceva mai puternică, precum în camere iluminate natural, unde nici un alt telefon nu a dat vreodată rateuri. Uitați-vă la fotografia de mai jos; am vreo trei, toate greșit focalizate și neclare.

Iată câteva mostre foto. Culorile sunt bune, saturația este una naturală, detaliile pe timp de zi sunt bine surprinse.

Mai multe probleme: modul HDR este prea agresiv, după cum puteți vedea mai jos. În plus, efectuarea unei fotografii HDR necesită vreo 4 apăsări pe ecran pentru a activa această funcție, în condițiile în care alte telefoane pun shortcut chiar pe ecranul camerei, iar după declanșare stai vreo 2 secunde cu telefonul blocat și un mesaj “Processing…” pe ecran. N-am mai văzut asta din 2013, pe un telefon de top. Prin comparație, noul Samsung Galaxy S6, dar și vechiul S5, fac HDR-urile instantaneu.
sample_htc_one_m9_21sample_htc_one_m9_22
sample_htc_one_m9_10sample_htc_one_m9_11

Un lucru bun este ca poți opri sunetul de declanșare din opțiunile camerei. Ai acces și la valoarea ISO, deși în întuneric, pe ISO 1600, noul HTC One M9 nu se apropie deloc de performanța noului Galaxy S6, după cum arată comparația de mai jos (One în stânga, S6 în dreapta).
sample_htc_one_m9_13foto_sample_samsung_galaxy_s6_07_iso_800

INTERFAȚĂ

Interfața Sense a ajuns la versiunea 7, iar telefonul rulează Android 5.0.2. Interfața continuă ideile bune din generațiile anterioare (ecranul Blinkfeed cu noutăți) și aduce o particularizare și mai avansată a telefonului.

Mi-a plăcut ideea noilor widgeturi ce-ți schimba pictogramele de pe ecran în funcție de locul în care te afli. Poți alege pictograme diferite pentru Home (de exemplu YouTube, browser, niște jocuri, Facebook), Work (să zicem calendar, notițe, Facebook) și Out (Waze, Maps, Car, Facebook…). Poți pune mai multe acolo, deși respectivul widget este oarecum dificil de configurat, când ștergi un program din el va fi un altul adăugat automat.

Nivelul de personalizare este mult crescut. Poți alege diverse teme, poți schimba culorile interfeței (de exemplu culoarea butoanelor activate șamd) și, preferata mea, poți schimba ordinea butoanelor clasice de Android și poți adăuga unele noi.

Blinkfeed este ca-n versiunile anterioare, un ecran ce-ți arată cele mai recente știri din diverse domenii alese de tine, plus mesaje de pe rețelele sociale.

Mi-a plăcut și că utilizarea bateriei este prezentată în trei moduri, total, cu ecranul stins și cu ecranul aprins. Astfel știi clar ce programe au consumat cel mai mult în stand-by.

HTC pune mult accent în publicitate pe anumite caracteristici, precum posibilitatea de schimbare a culorilor din cadrul unei teme sau sunetul 5.1 din cele două difuzoare, care în practică nu sunt atât de importante.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design reușit.
  • Noutăți utile prin interfața Sense.
  • Cameră frontală bună.
  • Carcasă de aluminiu.
  • Camera foto este mediocră.
  • Mici probleme cu software-ul și autonomia.
  • Puține îmbunătățiri față de generația anterioară.

CONCLUZIE

HTC One M9 este un telefon bun, apropiat de ideea unui smartphone pur, cu o construcție de calitate și un design plăcut. Cei ce vor un telefon de top, cu o interfață utilă și fără multe artificii suplimentare precum plăți mobile, trebuie să-l ia în considerare.

Telefonul este însă mediocru la diverse funcții, precum camera foto ce uneori focalizează greu și greșit sau autonomia bateriei și procesorul ce se încălzește rapid. Multe par probleme ce-ar putea fi corectate cu un firmware nou, dar mă așteptam la mai multe de la noul One. Modelul M9 pare un facelift al generației vechi, dar nu o îmbunătățire sesizabilă.

Preț: îl găsiți pe negru sau argintiu la eMAG, PC Garage, Vodafone, Orange, Telekom, în jur de 3300 lei la liber.

    18 comentarii

  1. Merită să renunț la Samsung Galaxy S4 pt HTC One M9?

      (Citează)

  2. Nu ca m-ar interesa in mod special HTC-ul asta, dar am citit ca exista un update (cel putin pentru varianta T-Mobile) care remediaza un pic, cat se poate remedia din software, problemele de focalizare.

    http://phandroid.com/2015/04/09/htc-one-m9-camera-update-comparison/

    Desi in review-ul tau nu sunt poze asa prost focalizate ca in link, poate exemplarul tau avea update-ul :)

      (Citează)

  3. mircea (primul)

    10/04/2015 la 8:19 AM

    Dada, am inteles, e misto telefonu dar are mici probleme. Cam la fel ca toate smartphoneurile din ultimii 5 ani.

    Pe mine ma intereseaza (si aici cred ca vorbesc in numele majoritatii de pe blogul asta) doua aspecte capitale:

    -daca are interfata OBD sa il pot conecta la masina
    -care e tensiunea la care intra in curgere aliajul de aluminiu din care e facuta carcasa

      (Citează)

  4. Roxana:
    Merită să renunț la Samsung Galaxy S4 pt HTC One M9?

    La S4 da.

      (Citează)

  5. mircea (primul):
    Dada, am inteles, e misto telefonu dar are mici probleme. Cam la fel ca toate smartphoneurile din ultimii 5 ani.

    Pe mine ma intereseaza (si aici cred ca vorbesc in numele majoritatii de pe blogul asta) doua aspecte capitale:

    -daca are interfata OBD sa il pot conecta la masina
    -care e tensiunea la care intra in curgere aliajul de aluminiu din care e facuta carcasa

    Nu are, eu folosesc un adaptor pentru OBD.
    Vreo 700 de grade, dar asta nu-i treaba HTC-ului, care cred că realizează carcasele prin frezarea unor blocuri de Al făcute de alții.

    Ăsta are niște probleme ceva mai mari, pe care nu le-ai aștepta la un telefon de top. Camera aia foto zici că au pus-o fără testare prealabilă și apoi n-au știut să o facă să meargă.

      (Citează)

  6. Radu, nu faci un ghid pentru cei care vor sa-si ia un telefon? Cu modele de anul trecut vs anul acesta.

      (Citează)

  7. Roxana:
    Merită să renunț la Samsung Galaxy S4 pt HTC One M9?

    daca tot vrei ceva nou, mai bine ia s6

      (Citează)

  8. Ce am retinut eu e ca ai nevoie mereu de Facebook, fie ca esti la serviciu, casa sau in oras.

    Andrei:
    Radu, nu faci un ghid pentru cei care vor sa-si ia un telefon? Cu modele de anul trecut vs anul acesta.

    Corect, ar fi misto un set de recomandari personale pe diverse paliere de pret.

      (Citează)

  9. mircea (primul)

    10/04/2015 la 1:20 PM

    Tensiunea de curgere se masoara uzual in MPa nu in grade. Nasol daca la un telefon de 800 de euro trb sa imi mai cumpar si adaptor.

      (Citează)

  10. Mda, exact conectare la OBD cu masina isi doresc majoritatea userilor de aici. Si mai ales FARA adaptor. Nesimtiti HTC astia, nu puteau pune in cutie un adaptor OBD. Si macar un soft pentru 10 tipuri de auto, daca tot dai atatia bani pe el.

    Si in loc de tensiune de curgere puteai sa intrebi cat de usor de indoaie carcasa, ca nu suntem pe physics today.

      (Citează)

  11. nwradu: La S4 da.

    Ok, o să mi-l iau atunci.

    Îmi place mult cum arată One M9.

      (Citează)

  12. ipo: Ce am retinut eu e ca ai nevoie mereu de Facebook, fie ca esti la serviciu, casa sau in oras.

    Asta și voiam să sugerez :D

      (Citează)

  13. mircea (primul):
    Tensiunea de curgere se masoara uzual in MPa nu in grade. Nasol daca la un telefon de 800 de euro trb sa imi mai cumpar si adaptor.

    Ah, eu am citit temperatura, sorry.

      (Citează)

  14. Andrei:
    Radu, nu faci un ghid pentru cei care vor sa-si ia un telefon? Cu modele de anul trecut vs anul acesta.

    Știi de ce mi-e greu să fac așa ceva? Eu testez numai telefoane de top, iar majoritatea oamenilor sunt interesați de clasa medie sau ieftină. Pe aceea o cam refuz la teste din simplul motiv că n-aș avea multe de spus despre ele, decât că sunt mediocre la orice.

    Un sfat de achiziție ar fi bun doar făcut pe segmente de preț. Ar mai fi și plin de mii de comentarii, am ajunge în dispute privind Xiaomi, Oppo sau OnePlus, Allview și Nexus 5 șamd.

    Apoi, astfel de chestii sunt foarte subiective. Nu pot spune “telefonul X e cel mai bun!” după ce mereu am spus că o astfel de afirmație trebuie completată cu “pentru mine”. Fiecare om vrea altceva de la telefonul său și nu-i pot da sfaturi prea bune.

    Articolul ar fi bun, inclusiv pentru afiliere, să zicem, dar ar induce și mult în eroare.

      (Citează)

  15. Mi se pare mai slab ca un Z2 (de exemplu bateria) si costa dublu…

      (Citează)

  16. Gresesti Florin, si gresesti plecand din start cu comparatia visavis de pret. Practic tu cauti un best buy, un smartphone echilibrat comparandu-l cu Z2, insa HTC One M9 este un telefon de varf, care evident costa: http://timez.ro/review-complet-smartphone-htc-one-m9/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus