un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Renovare: lampă LED pentru blatul de bucătărie

22 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

V-am spus anterior, discutând despre diverse accesorii cumpărate de la IKEA, că vreau niște lumini LED pe care să le lipesc de mobila superioară de bucătărie pentru a ilumina blatul. Cei de la IKEA au câteva soluții, dar toate sunt ineficiente: au o gamă care este mai mult o lumină de veghe, iar cele puternice costă inexplicabil de mult, în jur de 300 de lei pentru un metru de lampă LED, preț care include și un transformator mare cât o cărămidă.

Zilele trecute, umblând printr-un centrul comercial de pe Valea Cascadelor (mai renovăm un apartament, o luăm de la capăt cu totul, iar acum am mers iarăși să alegem faiantă, greșie, uși șamd; să mă împuște cineva de acum!), am văzut un magazin cu articole de iluminat.

Aveau mai multe soluții pentru ce vreau eu, inclusiv o bandă LED flexibilă sau lămpi LED de diverse lungimi. Eu am luat-o pe cea de mai jos, care are 1,2 metri lungime și lumină albă un pic caldă, cu 50 de lei. Consumă 18 W.
lampa_led_bucatarie_1

lampa_led_bucatarie_2

lampa_led_bucatarie_3

lampa_led_bucatarie_4

Nu necesită transformator sau vreo altă sursă, totul fiind intern. În capătul lămpii se înfige un conector găsit în pachet, cu trei fire, iar la acele fire trebuie să pui tu un ștecher cu cât cablu de alimentare vrei. Eu le-am pus cu o rigletă și vreo 0,5 metri de cablu, plus ștecher Schuko, că nu strică niște împământare la bucătărie.

Am lipit lampa cu bandă dublu-adezivă (găsiți pe la bricolaje sau în magazine de specialitate) și cu trei bucăți de plastic ca distanțier față de mobilă, am izolat rigleta și suplimentar cablul lămpii, apoi am conectat-o la o priza pe care o trăsesem special sub mobilă pentru lampă și eventuale electrocasnice. Am cumpărat și o priză cu un singur post și întrerupător, găsită în Carrefour, așa că o aprind din acel buton.

lampa_led_bucatarie_6

lampa_led_bucatarie_5

lampa_led_bucatarie_7lampa_led_bucatarie_8
Probabil în total m-a costat vreo 70 de lei. Lumina este foarte puternică; recunosc, am vrut-o în principal pentru fotografii. Cu toată stima pentru cei de la IKEA, că încă sunt impresionat de cum m-au ajutat cu lampa spartă (și foarte mulțumit de mobila și accesoriile cumpărate de acolo – în curând vă arăt cum gătesc cu termometrul electronic pentru carne), dar cred că trebuie să regândească rapid gama de lumini pentru sertare și blat, care sunt foarte scumpe și masive.

    34 comentarii

  1. Ce-ti mai place sa tragi de firul ala!

      (Citează)

  2. Nene, îmbinarea cu ”rigleta” cu șuruburi e jenant izolată cu banda aia adezivă ce se va dezlipi în timp record. Bine măcar că nu se vede tot timpul. Ce naiba, nu se mai găsește un letcon și ceva manșon termo?

      (Citează)

  3. Ah, de “rigleta” nu am zis nimic, ca am presupus ca are pe undeva o rigla mai mica.

      (Citează)

  4. George:
    Nene, îmbinarea cu ”rigleta” cu șuruburi e jenant izolată cu banda aia adezivă ce se va dezlipi în timp record. Bine măcar că nu se vede tot timpul. Ce naiba, nu se mai găsește un letcon și ceva manșon termo?

    Te-ai uitat la ea într-o poză mică și știi deja că se va dezlipi?

    Eu nu cumpăr manșon termo pentru 5 cm.

      (Citează)

  5. nashu_mare:
    Ah, de “rigleta” nu am zis nimic, ca am presupus ca are pe undeva o rigla mai mica.

    Ești troll degeaba aici, așa îi zice toată lumea.

      (Citează)

  6. eu as fi pus-o mai in spate, se vede urat asa!
    nu iti e frica cu intrerupatorul ala asa?

      (Citează)

  7. nwradu: Ești troll degeaba aici, așa îi zice toată lumea.

    Toata lumea de la tine din casa, cred.
    Altfel, bine ca nu lucrez intr-un domeniu unde se folosesc des chestiile astea.

      (Citează)

  8. Ai pus prea mult accentul pe practic si prea putin pe estetic si chiar siguranta. Daca repari un cablu si te complaci in improvizatii atunci este de acceptat sa faci inaditura si sa o izolezi, insa nu si atunci cand pornesti un mini proiect. Idealul e ca sa nu duca a improvizatie, ci sa para ca asa a venit acea mobila superioara direct din fabrica. Sfatul meu este ca sa dai o gaura in acel mobilier fix sub leduri ca sa tragi firele prin interior, banuiesc ca la fel este racordat si acel triplu intrucat nu se vede nici un alt fir. O gaura mica in care intra un fir se vede mult mai bine fata de un fir la vedere prins in clipsuri.

      (Citează)

  9. Dar la Lidl ai căutat? Aici am văzut și la Hornbach.

      (Citează)

  10. Lasati omul in pace ca nu e vreun electrician iscusit ci doar un “simplu” blogger!
    Nu contest faptul ca era loc de mai bine dar probabil ca la urmatoarea lucrare va face senzatie cu montajul.
    Bravo Radule, dai cu banda de izolier inainte :))

      (Citează)

  11. Lucrare demna de un inginer electronist. Not. :D

    L-ai pus cumva si sub picurator?

      (Citează)

  12. nwradu: Te-ai uitat la ea într-o poză mică și știi deja că se va dezlipi?

    Eu nu cumpăr manșon termo pentru 5 cm.

    N-ai înțeles ce am vrut să spun… dar nu-i nimic. Bandă izolatoare FTW!

      (Citează)

  13. Salut Radu, poti sa pui un link de pe site-ul IKEA cu acest produs, eu nu l-am gasit. Mersi. In Brasov gasesc asa ceva oare?

      (Citează)

  14. În buna tradiție românească, criticile nu au ezitat să apară. Eu am pus sub mobilierul suspendat un neon de 8w cu intrerup(ă)tor pe firul tras printr-o gaură în baza dulapului (priza la interior, meh!). Chiar și pentru pozarea cablului la exterior aș fi pus totuși un canal ingust de pvc cu capac în loc de acele bride, dar fixat cu holzșuruburi, nu cu bandă dublu-adezivă.

      (Citează)

  15. Sa spui pe blog cat o sa te tina banda de led. La IKEA sunt scumpe dar tin – eu m-am lecuit de “chinezarii” ieftine – IKEA tot chinezarii are dar bune dovada si pretul. Am avut vreo 8 becuri, de diferite marimi si puteri, toate LED luate de la diverse magazine de electronice care aveau un pret mai bun si la 4-5 luni au inceput sa palpaie, sa isi piarda din putere si in final sa se arda.
    Idem si cu niste lanterne mici care desi nu au fost folosite intens, la 3 luni si-au dat duhul.

    Poate tu o sa ai noroc dar daca ajungi sa faci din nou montajul, mai bine te orintezi catre IKEA.

      (Citează)

  16. Conexiunea aia e de toat jena, in mod evident, pentru ca de la tine ne asteptam sa o faci wireless :-)

      (Citează)

  17. nashu_mare: Nu stiu ce electrician ai auzit tu sa-i zica altfel decat rigleta, dar na, bine ca le stii tu pe toate :)

    Nu stiu ce electrician ai auzit tu sa-i zica altfel decat rigleta, dar na, bine ca le stii tu pe toate :)

      (Citează)

  18. Pyro: Nu stiu ce electrician ai auzit tu sa-i zica altfel decat rigleta, dar na, bine ca le stii tu pe toate :)

    Eu credeam ca Radu e inginer.

      (Citează)

  19. Eu credeam că se cheamă rigletă.

      (Citează)

  20. ioana:
    Dar la Lidl ai căutat? Aici am văzut și la Hornbach.

    Lidl nu are. Aduc produse din astea, dar pentru 1-2 săptămâni. De exemplu acum vând lenjerie, echipamente sport și niște jucării.

    La bricolaje n-am căutat. Mi-a zis lumea că ar fi pe acolo, dar am ajuns întâi pe Valea Cascadelor și am luat direct asta.

      (Citează)

  21. underflo:
    eu as fi pus-o mai in spate, se vede urat asa!
    nu iti e frica cu intrerupatorul ala asa?

    De ce mi-ar fi frică cu întrerupătorul, ce poate păți?
    Eu aveam nevoie de ea undeva în centrul blatului, în spate ar fi iluminat doar faianță și genera umbre.

      (Citează)

  22. Marius M:
    Ai pus prea mult accentul pe practic si prea putin pe estetic si chiar siguranta. Daca repari un cablu si te complaci in improvizatii atunci este de acceptat sa faci inaditura si sa o izolezi, insa nu si atunci cand pornesti un mini proiect. Idealul e ca sa nu duca a improvizatie, ci sa para ca asa a venit acea mobila superioara direct din fabrica. Sfatul meu este ca sa dai o gaura in acel mobilier fix sub leduri ca sa tragi firele prin interior, banuiesc ca la fel este racordat si acel triplu intrucat nu se vede nici un alt fir. O gaura mica in care intra un fir se vede mult mai bine fata de un fir la vedere prins in clipsuri.

    E vorba de timp. Trebuia o gaură acolo, apoi o gaură între cele două corpuri superioare, apoi fie scoteam un ștecher pentru priza de sub mobilă fie conectam firul cumva în priză sau la o cutie de conexiuni pusă în plus. Asta lua o grămadă de timp și mai aveam și niște probleme cu cabluri pe care nu le pot lungi.

    Alternativ, am “pozat” cablul pe dedesubt unde nu-l vede nimeni. Avem cu toții mai mult de 1,45 metri în casă, nu ne lăsăm pe vine să vedem ce-i pe sub mobilă. Eu nici întrerupătorul nu-l văd, dau cu mâna după el până îl simt. Nici lampa nu o văd și nici nu o va vedea nimeni vreodată acolo.

    Pozele le-am făcut de pe podea, de exemplu.

    Aș fi putut pune cu mai multă atenție banda albă de mascare, dar din nou, nu o vede nimeni.

      (Citează)

  23. Adi:
    Salut Radu, poti sa pui un link de pe site-ul IKEA cu acest produs, eu nu l-am gasit. Mersi. In Brasov gasesc asa ceva oare?

    Am luat de la un magazin de articole de iluminat, nu IKEA. În Brașov aș încerca pe la magazine de becuri/lămpi sau la bricolaje.

      (Citează)

  24. George: N-ai înțeles ce am vrut să spun… dar nu-i nimic. Bandă izolatoare FTW!

    Păi nu am manșon termocontractibil sau cum se cheamă ăla și nici nu cumpăr pentru așa ceva. Rigleta oricum este izolată bine cu o bandă roșie pe care am acoperit-o apoi cu una albă ca să nu se vadă dubios.

      (Citează)

  25. Dudes, serios acum, la unele chestii poți pierde jumătate de zi ca să iasă finisajul bine, mai ales dacă se văd.

    Dacă nu se văd, însă, eu prefer să fie funcționale și gata. Și așa am pierdut probabil 4 ore-om căutând drăciile astea prin magazine, făcând cablul pe lungimea potrivită șamd.

    Bine că nu v-am arătat cum am tras cablurile pentru plită și cuptor :P

      (Citează)

  26. mircea (primul)

    22/04/2015 la 9:35 PM

    Daca refaceai instalatia electrica… Dar e ok, ai mobila de la mobexpert :D

      (Citează)

  27. nwradu: Bine că nu v-am arătat cum am tras cablurile pentru plită și cuptor :P

    Nu trebuie sa te deranjezi, suntem siguri cum ai facut-o.

      (Citează)

  28. speedy.gonzales

    23/04/2015 la 2:31 AM

    sa vezi distractie cand o sa inceapa sa se arda ledurile. astea sunt led-uri SMD 5050 si sunt recunoscute ptr lipsa lor de fiabilitate. daca rezista macar jumatate cativa ani atunci e bine, ca o sa ai suficienta lumina.

    altfel iti recomand de pe acum sa cumperi inca o lampa cu led-uri ca rezerva, ca peste vreo 2 ani o sa ai ledurile aprinse dinte-pauza-lipsa-gaura si o sa trebuiasca sa o inlocuiesti.

      (Citează)

  29. mircea (primul)

    23/04/2015 la 9:20 AM

    situatia asta in care esti tu e similara cu aia care isi cumpara x5 si isi iau anvelope de la Huang-Tzeh.

      (Citează)

  30. nwradu: Bine că nu v-am arătat cum am tras cablurile pentru plită și cuptor :P

    direct in tablou. cu niste rigleta.

      (Citează)

  31. Ba, acum m-am prins, rigleta este dispozitivul cu care se masoara lungimea rățuștii. Pentru ca rigla nu este deloc adecvata.

      (Citează)

  32. Sunt interesat si eu de asa ceva pentru o lumina ambientala TV, iar cele din IKEA, asa cum ai mentionat, sunt prea scumpe.
    Poti restrange localizarea magazinului in zona Valea Cascadelor?

      (Citează)

  33. Odios!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus