un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Loteria bonurilor, cu bune și rele

17 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Prima loterie fiscală a decurs bine pentru stat, dar rău pentru participanți: cu o valoare câștigătoare de doar 6 lei, mă aștept la vreo cinci mii de câștigători care vor împărți milionul de lei dat ca premiu.

Pentru stat este bine deoarece va încuraja foarte mult solicitarea și păstrarea bonurilor de către cetățeni. 6 lei reprezintă o bere la PET, două pâini, două merdenele. oamenii văd asta și-și spun “uite, aș fi avut și eu șanse, hai să încep să țin bonurile”. Dacă ieșea din prima o valoare de 713 lei, păi câți ar fi avut bonuri pentru așa ceva?

Rău pentru participanți este că premiul se va împărți între foarte mulți câștigători. 6 lei este ora de parcare în Otopeni, ar putea fi sute de oameni cu bon. Un arădean are 23 de bonuri câștigătoare după ce a adunat din gunoi peste 1500 de bonuri fiscale. În județul Arad sunt până acum 71 de bonuri câștigătoare, în Timiș 80; stați să vedeți în București câte or fi.

M-am uitat și eu în teancul meu de bonuri, dar am început sa le păstrez de la 1 martie. Am câteva din februarie, unul chiar de pe 7 februarie, ziua câștigătoare, dar de vreo 62 de lei, că am mers la film. Le-am aruncat ieri pe cele de februarie și martie (până pe 28, restul le păstrez) și continuăm strângerea lor pentru loterie.

bon_fiscal

    27 comentarii

  1. Singurul aspect pe care vreau sa il vad din aceasta campanie este cu cat a crescut venitul statului din tva-ul inregistrat.

      (Citează)

  2. nu pot sa te conving sa incerci cebon.ro ca sa nu stai sa cauti in toata cutia de bonuri ?

      (Citează)

  3. Cica bonurile trebuie pastrate chiar daca nu au iesit castigatoare acum. Se vor extrage mai multe la final de an – dintre bonurile emise pe tot parcursul anului.

    P.S. eu nu le strang. Le cer si le arunc.

      (Citează)

  4. Scopul acestei loterii nu e sa-i imbogateasca pe romani, astfel incat 10 din ei sa ia 100.000 de mii de lei, ci sa combata evaziunea, lucru care se pare ca se cam intampla.

      (Citează)

  5. @Zetu, ai vreo informatie specifica? Evaziunea (daca chiar a scazut) cred ca e din cauza controalelor ANAF. E imposibil sa ai un KPI care sa arate exact cat ajuta aceasta loterie.

      (Citează)

  6. ba, rau nu poate face. cel mai prost lucru care se poate intampla e ca statul sa piarda un milion pe luna si sa mai dea ceva de treaba lu ANAF.

      (Citează)

  7. matthers:
    nu pot sa te conving sa incerci cebon.ro ca sa nu stai sa cauti in toata cutia de bonuri ?

    Ne poti spune cate bonuri castigatoare ai avut in baza de date?

      (Citează)

  8. Salut,

    Nu este vorba doar de cresterea venitului la stat din inregistrarile de TVA ci de intrarea banilor la alb, adica pastrarea si rularea lor in sistemul fiscal.
    Orice suma rulata prin sistem la alb produce mult mai mult la fiecare rulare, nu doar din TVA.
    In momentul in care banii ies din sistem (adica nu iei bon fiscal, deci “la negru”) productia lor este redusa la minim, pana reintra la alb (se emite din nou bon fiscal pentru ei).

    Merci

      (Citează)

  9. alunelu: Ne poti spune cate bonuri castigatoare ai avut in baza de date?

    7

      (Citează)

  10. matthers: ieri pe cele de februarie și martie (până pe 28, restul le păstrez) și continuăm strângerea lor pentru

    Pai ce argumente ai putea sa ai? vis-a-vis de un excel sau de un googledocs?

      (Citează)

  11. matthers:
    nu pot sa te conving sa incerci cebon.ro ca sa nu stai sa cauti in toata cutia de bonuri ?

    Si daca folosesc site-ul, nu trebuie sa mai cotrobai prin cutia cu bonuri?

      (Citează)

  12. Deci daca folosesti site-ul faci un fel de contabilitate primara?

    E mult mai simplu ca pur si simplu sa iti aranjezi bonurile intr-o ordine cronologica decat sa faci munca de introducere de date.

      (Citează)

  13. nashu_mare:
    Deci daca folosesti site-ul faci un fel de contabilitate primara?

    E mult mai simplu ca pur si simplu sa iti aranjezi bonurile intr-o ordine cronologica decat sa faci munca de introducere de date.

    Si dupa extragere mai stai si le mai iei o data la mana sa vezi daca ai sau nu bon castigator?

    Ma rog, fiecare foloseste solutia ce i se pare mai simpla/utila. Nu fortez pe nimeni sa foloseasca o anume aplicatie.
    Ce spui tu poate fi util. Eu personal nu am rabdarea necesara sa le ordonez cronologic. mai gasesc un bon prin pantaloni dintr-o alta data, sa le prind cu agrafa, etc:)

    Ma rog, cu asta ma retrag, sa nu spuna Radu am am vrut sa-i fac hijack la post .

      (Citează)

  14. Bun, au ieșit mai mulţi bani la suprafața, si mai departe ce?…mai departe se măresc pensiile speciale, minunat.

      (Citează)

  15. Dupa numaratoarea finala, castigatorii trebuie sa mai dea cate 350 de lei la stat.

      (Citează)

  16. victor:
    Bun, au ieșit mai mulţi bani la suprafața, si mai departe ce?…mai departe se măresc pensiile speciale, minunat.

    Mai departe scade TVA-ul, adica cel putin teoretic o sa dam mai putini bani la stat, tocmai pentru ca numarul celor care contribuie s-a marit.

    In alta ordine de idei, eu mi-am instalat o aplicatie facut de avocatnet parca, Loteria Bonurilor, sau cum ii zice, unde introduc de fiecare data cand iau un bon, sau introduc seara bonurile de peste zi. Avantajul e ca aplicatia iti spune daca, in urma extragerii, ai vreun box din ziua X cu valoarea Y, nemafiind nevoie Sa le iau eu la purecat.

      (Citează)

  17. Cand e urmatoarea extragere? In mai sau in iulie(asa scrie pe site-ul anaf)?

      (Citează)

  18. Masinbutzu:
    Cand e urmatoarea extragere? In mai sau in iulie(asa scrie pe site-ul anaf)?

    in iulie e prima extragere lunara. daca pana atunci mai anunta vre-o extragere speciala vom afla.

      (Citează)

  19. zetu: Mai departe scade TVA-ul, adica cel putin teoretic o sa dam mai putini bani la stat, tocmai pentru ca numarul celor care contribuie s-a marit.

    In alta ordine de idei, eu mi-am instalat o aplicatie facut de avocatnet parca, Loteria Bonurilor, sau cum ii zice, unde introduc de fiecare data cand iau un bon, sau introduc seara bonurile de peste zi. Avantajul e ca aplicatia iti spune daca, in urma extragerii, ai vreun box din ziua X cu valoarea Y, nemafiind nevoie Sa le iau eu la purecat.

    Eu le infig intr o andrea

      (Citează)

  20. Eu folosesc cebon.ro.
    Am aflat de la Arhi de pe blog. La extragere am dat un search în db și aflat imediat ca nu am câștigat nimic.

      (Citează)

  21. Mi se pare o greşeală să extragă 3 cifre (între 1 şi 999 lei), mi s-ar fi părut mai normal între 1 şi 99, dacă ceea ce se doreşte este combaterea evaziunii.

    De ce ? pt că pt. sume de ordinul sutelor de lei ORICUM se dă bon, chiar şi factură, indiferent că există loterie sau nu – cine acceptă să cumpere un produs de sute de lei fără bon ???.

    Problema apărea la sume mici, de ordinul leilor mai ales (merdenele de exemplu) unde mulţi nu se “oboseau” să emită bon, ştiind că clienţii nu au ce face cu ele.

      (Citează)

  22. Numai mie mi se pare ca a fost masluita extragerea ? A iesit la fix o suma mica sa incurajeze in continuare strangerea de bonuri desi probabilitatea sa iasa maxim suma 10 era de 0.01. La fel ca si la loto 6/49 unde ieseau de fiecare data numere la rand (acum mai multi ani cand urmaream subiectul), desi probabilitatea era de sub 0.1.

      (Citează)

  23. thundermar: Numai mie mi se pare ca a fost masluita extragerea ? A iesit la fix o suma mica sa incurajeze in continuare strangerea de bonuri desi probabilitatea sa iasa maxim suma 10 era de 0.01. La fel ca si la loto 6/49 unde ieseau de fiecare data numere la rand (acum mai multi ani cand urmaream subiectul), desi probabilitatea era de sub 0.1.

    Pai tu nu stii de bilele alea cu senzor, ca sa iasa ce numere vor cei de la loto ?

      (Citează)

  24. Cred ca lumea a inteles gresit chestiunea aceasta fiscala.
    In primul rand, la magazinele civilizate, de exemplu cumperi un pantof si constati ca, dupa o zi de purtat, s-a dezlipit talba sau s-a rupt ceva. Ce faci, te intorci la magazin cu pantofii pusi in cutie fara bon? Normal ca primesti bon, nu doar ca dovada a platii, cat si pentru politica de returnare. Nu cunosc exact legile comertului in privinta politicii de returnare, nu stiu daca-s impuse de stat sau de comercianti, dar bonul fiscal pe mine m-a ajutat si am directionat banii catre firme legale, oficiale, cu actele in regula.

    Dau exemplu, la mine in intersectie, sunt oameni pusi pe combinatii, unele babute, alti oameni.. ma rog, vand produse puse pe ziar: oua intr-o galetusa, zarzavat pe o lada, nu stiu, toate puse pe un ziar pus pe asfalt. Exact in acea zona se afla un magazin de zarzavaturi. E cochet, elegant, civilizat. N-am intrat in el, doar am vazut de afara, se ocupa ai mei cu alimentarea frigiderului, nu stiu daca au cumparat de acolo, dar n-as cumpara in veci de la cineva care, daca m-as imbolnavi de ceva (oua stricate?), n-as putea sa il trag la raspundere cu OPC, fiindca am cumparat de la… vanzatori ambulanti !

    Desigur, preturile sunt mai mici la ambulanti decat la magazine, acum depinde ce fel de om esti ca cumparator..

      (Citează)

  25. thundermar:
    Numai mie mi se pare ca a fost masluita extragerea ?A iesit la fix o suma mica sa incurajeze in continuare strangerea de bonuri desi probabilitatea sa iasa maxim suma 10 era de 0.01.La fel ca si la loto 6/49 unde ieseau de fiecare data numere la rand (acum mai multi ani cand urmaream subiectul), desi probabilitatea era de sub 0.1.

    Probabilitatea sa iasa cifra 998 e tot de 0.01. Ca si cifra 145 sau 3.

    Raman la parerea ca loteriile sunt o taxa pentru oameni care nu inteleg matematica.

      (Citează)

  26. Stelian: Loteria Bonurilor

    Cumpara tu urzici, leurda etc. de la magazin :)
    Iar in piete nu se da bon, cei care vand acolo sunt scutiti.

      (Citează)

  27. @nwradu: Butonul Citeaza da rateuri daca selectezi ceva, dai click dreapta/Search Google for… (vezi comentariul meu de mai sus, a citat un text selectat si cautat de mine) – Win 7, Firefox. E a doua oara cand patesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus