un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În vizită la magazinul Gusturi Românești

17 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

gusturi_romanestiAm fost ieri invitat să văd noul magazin Gusturi Românești al lanțului Mega Image și am fost foarte impresionat: nu doar că arată extraordinar, cu un design bine gândit și mobilier cu linii tradiționale, făcut manual, dar are foarte multe produse tradiționale.

Aici găsești nu doar mentosan, bomboane cip și pufuleți, ci și zacuscă, dulcețuri, cozonaci, panificație, legume și fructe românești (când o fi sezonul fiecăreia), carne, iaurt, produse de băcănie și multe altele, toate fabricate special pentru ei după rețete clasice și, de obicei, de la producători mici din țară.

La lansare au fost invitați trei astfel de producători. O doamnă ne-a spus cum produce uleiurile de nucă, floarea soarelui, cânepă și semințe de dovleac prin presare la rece, inclusiv cu rețete proprii pentru limpezirea lor. Un domn de la Sibiu ne-a povestit despre brânzeturi și cum le fabrică aproape ca la stână, singurele excepții fiind respectarea normelor cerute de lege, adică laptele este întâi pasteurizat și cheagul produs sub niște norme de igienă, nu din burtă de oaie lăsată la soare.

Cel mai amuzant a fost un tânăr care produce dulcețurile. Ne-a povestit cum s-a dus la un târg de delicatese cu 21 de borcane de dulceață produse în sat, cu fructe culese din copaci, și acolo a fost remarcat de inițiatorii brandului Gusturi Românești. Aceștia i-au spus să facă o fabrică pentru a respecta normele legale, așa că a modificat o casă țărănească și împreună cu vecinii produce diverse dulcețuri (cireșe, afine, măceșe) după rețetele lor tradiționale, în cantități mici și sezonier.

Totul din magazin este produs în România cu ingrediente românești. Mă miram de ce au doar trei legume acolo – răspunsul l-a aflat la discursuri, când s-a spus că atâtea sunt acum în sezon, dar pe final de vară vor avea mai multe fructe și legume în magazin. În restul Mega Image-urilor și magazinelor găsiți unele de import. Am văzut și mâncare gătită (inclusiv un foarte amuzant pui shanghai), zacuscă de Sucevița cu ghebe, covrigi de Buzău, sare cu condimente, miere, ceai de cozi de cireșe, dulceață de pepene galben (am luat una, vă zic cum este după ce o desfac), mezeluri luate de la Angst, ketchup de prune, prăjitură cartof și multe altele.

Faceți-le o vizită, sigur găsiți ceva de luat. Magazinul se găsește pe Ion Mihalache nr. 104 (fostă locație Angst, la doi pași de intersecția cu Turda-Averescu) și sunt plănuite alte două, Amzei și Piața Domenii. Am înțeles că ar mai fi în plan și alte două Mega Image Concept Store, dar n-au spus unde.


    17 comentarii

  1. informativ articol :))

      (Citează)

  2. add:
    informativ articol :))

    cand intrasem prima data n-avea continut.

      (Citează)

  3. Pana si domnisoara este amplasata la categoria de produse corecta.

      (Citează)

  4. In fiecare weekend gasiti un targ asemanator in curte la Agronomie . Foarte multe produse de la sunca , carnati , jambon la placinte cu branza si verdeata , cozonaci etc .

      (Citează)

  5. add: cand intrasem prima data n-avea continut.

    Întâi refresh, după aia comentariu :P

      (Citează)

  6. Pe google maps încă apare ca fiind magazinul Angst, ma tot mir de cei care isi deschid câte un restaurant\magazin nou dar nu isi trec locatia pe google maps, oricine cu un cont google poate sa adauge o locație nouă.

      (Citează)

  7. Andreiexe:
    In fiecare weekend gasiti un targ asemanator in curte la Agronomie . Foarte multe produsede la sunca , carnati , jambonla placinte cu branza si verdeata , cozonaci etc .

    sunt producator la scara mica de mezeluri precum variate sortimente de muschi file, afumat, uscat, sarat, salamuri, carnati, etc.
    Frecvent vizitez acele targuri si mereu depistez niste impostori daca le pot spune asa vanzand produse cica naturale sau produse de ei. Fiind initiat in domeniu, recunosc un produs foarte usor daca a fost produs dupa cum declara vanzatorii si pot sa va spun ca uneori ma amuza ce raspunsuri imi dau cand ii intreb de anumite etape tehnologice. Deci e o mare pacaleala ce se vine la Agronomie.

      (Citează)

  8. eu nu prea merg la mega image, pentru ca CULMEA, n-am unul marisor pe langa mine, dar ma duc special pentru iaurturile alea la borcan. sunt excelente.

      (Citează)

  9. Cele mai multe poze pe care le-ai avut vreodată la un articol. Ai luat ceva bani.

      (Citează)

  10. N-ai citit ma ca a luat un borcan de magion … ce atata bani visati?

      (Citează)

  11. mega image a investit si investeste multi bani in imagine si in ambalaje in timp ce continutul multor produsele din categoria “gusturi romanesti” lasa de dorit. spre exemplu zagusca aia e o voma. am cumparat un borcan in urma cu o luna si l-am aruncat dupa prima degustare.
    pentru produsele traditionale eu unul prefer ardelenii din piata agroalimentara sau targurile de profil doar ca la targuri trebuie avut grija ca mai sunt unii deghizati in producatori cand de fapt in realitate ei sunt samsari de pe malul dambovitei.
    de la mega image recomand doar produsele aflate sub brandul mama “delhaize”.

      (Citează)

  12. mihai:Fiind initiat in domeniu, recunosc un produs foarte usor daca a fost produs dupa cum declara vanzatorii si pot sa va spun ca uneori ma amuza ce raspunsuri imi dau cand ii intreb de anumite etape tehnologice.

    Arunci cu bomba, dar nu ne spui și nouă cum să le recunoaștem. De unde știm că nu ești chiar tu impostorul?

      (Citează)

  13. 14 lei un borcan mic de zacusca? :))

      (Citează)

  14. Alex:
    14 lei un borcan mic de zacusca? :))

    Ai facut vreodata zacusca? Eu am facut vara trecuta pentru prima data, si mi s-a parut ca seamana cu o forma noua de mucenicie, sau asa ceva. Sincer, nici n-as vrea sa stiu ce e intr-un borcan cu zacusca ieftina, sau cum a fost facuta zacusca aia.

    In alta ordine de idei, sper ca in magazinele astea sa aiba si cartofi romanesti. Asta iarna am vrut sa iau cartofi din Mega Image si aveau din trei tari, numai din Romania nu. Nu mai face Romania cartofi la standardele lui Mega Image, frate!

      (Citează)

  15. @Mihai pentru asta trebuie sa va faceti asociatie si sa va lasati furati de amatori.
    Zacusca de 800gr adusa de la sarbi in California costa 5$ si e foarte buna.

      (Citează)

  16. Au dulceata de cirese amare?

      (Citează)

  17. Am eu, si de anul trecut si de acum doi ani, naturala de la tara, fara adaosuri dubioase. Mereu imi raman cateva borcane, diverse sortimente…cata dulceata sa mananci intr-un an?
    Cat dai pe ea, borcan mic?
    Bazar nu mai fusese blog-ul lui Radu :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus