un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Guvernul a aprobat impozitarea bacșișurilor și cum complică asta totul

23 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

46 comentarii

Printre cele mai proaste măsuri adoptate de Guvern se numără cea cu impozitarea bacșișurilor, măsură aprobată prin ordonanță de urgență ce mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare probabil începând cu 1 mai.

Eu sunt pentru corectitudine fiscală, controale, amenzi și tot restul, dar aici este prea de tot. În primul rând, bacșișul este o contribuție benevolă, nu mi se pare că ar trebui impozitată, dar dincolo de asta metoda prin care se face este ridicolă și greu de pus în practică.

Bacșișul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA, și bătut în casa de marcat; deja vă gândiți câte modificări de software sunt necesare pentru asta. Ulterior statul ia 16% din valoarea bacșișurilor, iar cu restul banilor patronul poate face ce vrea, sunt oficial ai lui: îi poate lua, îi poate investi în local, îi poate împărți angajaților șamd.

Iată cum arăta până acum fluxul normal într-un restaurant:

  1. ceri nota de plată
  2. chelnerul vine cu o notă de plată sau proformă, fără ca aceasta să reprezinte un bon fiscal ieșit din casa de marcat
  3. plătești cu bacșiș inclus deja sau poate că aștepți restul și lași de acolo ceva.

Asta era metoda veche, înainte de controalele ANAF. Bon fiscal nu eliberau decât câteva localuri mai de soi, restul luau acești bani la negru.

Iată fluxul după controale ANAF:

  1. ceri nota de plată
  2. chelnerul vine cu ea
  3. plătești
  4. chelnerul revine cu bonul fiscal
  5. lași bacșis de la început sau din rest și pleci

Iată fluxul de la 1 mai, când și bacșișul trebuie înregistrat în casa de marcat:

  1. ceri nota de plată
  2. chelnerul îți aduce nota de plată
  3. plătești
  4. chelnerul aduce restul și bonul fiscal
  5. lași bacșis din rest
  6. chelnerul ia bacșișul, tipărește un alt bon fiscal fără TVA de valoarea bacșișului, ți-l aduce și pleci

Guvernul vrea în parte să fiscalizeze aceste venituri cu ajutorul populației, adică tu, clientul, trebuie să ceri toate aceste bonuri fiscale și să aștepți cuminte la masă să-ți fie aduse. În localuri aglomerate, toată procedura de plată ar putea dura chiar și 15-20 de minute, iar tu doar vrei să pleci, că întârzii la altceva, se închide metroul sau te-a sunat nevasta și-ți spune “dacă nu vii acasă în 15 minute, nu mai pupi “rățușcă” până la anul!”.

De cele mai multe ori, clientului nu-i pasă nici măcar de primul bon fiscal. Loteria bonurilor ar fi trebuit să schimbe acest aspect (și o face, treptat), dar când ai mâncat și băut și te așteaptă un drum spre casă după ce-ai văzut ditamai nota de plată, probabil că ultima ta grijă e bonul. Până la urmă, de asta există controale, să se asigure ANAF-ul că localurile fac ce trebuie, nu clientul.

Guvernul știe asta și atunci introduce mai multe controale. Cum se asigură Guvernul că întreg bacșișul este declarat oficial? Ascultați aici încă o bazaconie uriașă:

Operatorul economic va avea obligaţia să asigure înregistrarea banilor deţinuţi de angajaţi la ora începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali. Astfel, în cazul unui control, eventualele sume de bani găsite în plus faţă de sumele înregistrate, să nu poată fi justificate ca fiind banii aparţinând angajaţilor.

Angajaţii operatorului economic vor avea obligaţia să prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru.

Adică ajungi dimineața la muncă și scrii în registru cu câți bani ai venit în buzunar. Dacă trece ANAF-ul mai târziu și te găsește cu mai mulți bani, se consideră că ai luat bacșișuri fără a emite bon pentru ele.

Chestia asta sună a control ca-n dictatură. Închipuiți-vă dimineață scenă: “-Dane, cât ai la tine? -12 lei, șefu! *trece în registru 12 lei* -Mariane, tu cât ai? 416 lei. -Dă-te dracului de chiabur, cu câți bani umbli la tine și vrei și din bacșis?!” Apoi vine ANAF-ul și te pune să scoți din buzunare toți banii, să facă diferențele. Ce mai urmează, să te pună la perete și să te controleze cu mănușa prin diverse locuri? Cotrobăie și-n vestiar? În pantof? În cutia de cafea terminată din spatele barului?

Măsura rămâne o idioțenie pentru că pot exista multe alte situații prin care banii din buzunar să difere de ce-ai declarat la începutul zilei. A venit un amic și ți-a dat niște bani împrumut. Te-ai dus la prânz și ai plătit rata la bancă sau ți-ai cumpărat o shaorma. Ce faci, treci în registru fiecare cheltuială personală? “Am venit cu 12 lei, acum mai am 2 lei pentru că am luat un kebab!”

Cum explici împrumuturile? Ați văzut de la nivel înalt că metoda preferată de politicieni pentru a justifica achiziții de mașini scumpe și vile din salariu de nimic este cea a împrumutului. “Mi-a dat un prieten 500.000 de euro!”. Și când îi dai înapoi? Ehe, în 20 de ani. Șpaga e clară, dar nu există dovezi. Poți împrumuta pe cine vrei tu cu bani, iar dacă nu-i vrei înapoi sau îi vrei peste un mileniu, e treaba ta și n-are statul ce să-ți facă.

Așa și la ospătari. Ai venit cu 12 lei în buzunar la muncă și acum ai 200 de lei? “Da, păi a venit un prieten și mi-a împrumutat 188 de lei, care-i problema?”

Și nu vorbim doar de ospătari. Ordonanța vorbește de bacșiș în general. Taximetriștii trebuie să dea bon fiscal de bacșiș. Frizerii trebuie să dea bon fiscal de bacșiș. Cameristele? Oamenii care-ți montează mobila? Doctorii și asistentele medicale? Aceștia nici nu au casă de marcat, ce bon să tipărească. Să zicem că măsura este îndreptată în primul rând împotriva localurilor, unde este totuși grosul bacșișurilor, dar acum pare o discriminare care n-ar trebui să fie permisă unei ordonanțe. Dacă eu sun la ANAF că asistenta din spital nu mi-a dat bon fiscal după ce i-am băgat 50 de lei la halat, o arestează? O obligă să poarte chitanțier?

Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode:

  • oprirea evaziunii mici și medii prin obligarea tuturor operatorilor economici să dea bon fiscal, ăla normal, fără bacșiș.
  • legalizarea prostituției, o sursă imensă de bani într-un domeniu ce dintr-o dată ar fi curățat de mafie și ar fi și verificat dpdv medical.
  • oprirea traficului cu alcool și țigări, astfel încât să fie vândute doar cele cu timbru.
  • introducerea unui sistem prin care oamenii să fie forțați să-și plătească amenzile. Ați văzut la străini, la 3 amenzi neplătite nu mai ai voie să circuli cu mașina.

De eliminarea corupției nici nu mai zic, astfel încât cheltuielile statului să fie unele corecte, nu umflate prin manevre. Bacșișul este taxat și fiscalizat în multe țări, dar de obicei vorbim de unele cu turism puternic și unde ți se spune de la început în meniu că se adaugă 10% bacșiș pe nota de plată.

bon_fiscal_covrig

    46 comentarii

  1. Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode:

    + Fiscalizarea Marijuanei
    + Amenajarea de parcari
    + Autostrazi cu taxa pe segment in sistem public-privat

      (Citează)

  2. Andrei:
    Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode:

    + Fiscalizarea Marijuanei
    + Amenajarea de parcari
    + Autostrazi cu taxa pe segment in sistem public-privat

    Asta ar inseamna sa faca si ei ceva. E mult mai simplu sa stai pe scaun, sa dai legi, si sa vezi cum vin banii.

      (Citează)

  3. Eu n-am vazut nicaieri fluxul nota-plata-bon. Cei care eliberau bon il aduceau totdeauna de la inceput.

      (Citează)

  4. rățușcă? wtf?!

      (Citează)

  5. trebuie sa aiba un twist si articolul asta ce naiba.

      (Citează)

  6. vali:
    rățușcă? wtf?!

    Asa vorbeste el cu fetile de pe tinder !

      (Citează)

  7. Am câteva comentarii la ce ai zis tu:
    I. Cred că ordinea normală e asa:
    1. ceri nota de plată
    2. chelnerul vine cu ea și cu bonul ( ca la facturare – plătești factura, nu iți dă factură pe bani )
    3. plătești
    4. lași bacșis de la început sau din rest și pleci

    II. Bacșișul este un venit. Așa cum toată lumea plătește impozit pe venit nu văd de ce ospătarii ar fi scutiți, e un venit în urma unui serviciu nu că îmi place mie de el. Dar regula asta se schimbă după cum le convine. Când sunt pentru serviciul oferit când sunt pentru că zambeste frumos.
    O consecință directă pe care o văd la legea asta: Majoritatea patronilor care vor să facă evaziune “legal” o să îi plătească pe contract cu minim și apoi la finalul zilei le dă bacșiș salariul pe ziua aia, scutindu-se de a mai plăti CASS și CAS pentru salariu.

    III. Aia cu registrul a fost până în 2008 dacă nu mă însel. A scos-o Boc.

    IV. Ăia care au împrumuturi, mă astept să aibă și o foaie legată de împrumutul respectiv. O chestie la notar sau ceva. Altfel, nu prea cred ca ANAF-ul îi crede pe cuvânt sau ma rog, pentru că îi are acasa nu în biroul de la Parlament sunt apărați de clauza legată de caracterul licit al bunurilor pe care le deții. Dacă pot să dovedescă contrariul, nașpa.
    Dar cred că dacă îl prinde pe unu că pleacă cu 50,000 de euro de la birou în servietă nu îl crede că tocmai ce a venit un prieten cu un împrumut! :D

      (Citează)

  8. SYAOnline:

    II. Bacșișul este un venit. Așa cum toată lumea plătește impozit pe venit nu văd de ceospătarii ar fi scutiți, e un venit în urma unui serviciu nu că îmi place mie de el. Dar regula asta se schimbă după cum le convine. Când sunt pentru serviciul oferit când sunt pentru că zambeste frumos.

    Bacsisul il poti lasa sau nu. Nu te obliga nimeni (deocamdata). Mi s-a intamplat sa nu las bacsis deoarece mancarea a fost proasta iar chelnerul indolent. Din cunostintele mele, bacsisul nu il lasi doar chelnerului, ci si bucatarului, hostessei si cine mai este pe acolo. La sfarsitul zilei impart suma aduna din bacsis. Asta inseamna ca fiecare sa isi faca treaba cu zambetul pe buze si clientul sa aiba o experienta frumoasa. Ceea ce nu se intampla foarte des.

      (Citează)

  9. Lucian Nastase

    23/04/2015 la 11:56 AM

    Ce se întâmpla cu cei 15-18 bani pe care nu-i mai iei rest de la supermarket(sau de oriunde)? Trebuie emis un bon pentru fiecare?

      (Citează)

  10. îmi place poza cu covrigul de 1 leu. Cât din acel leu este efectiv in covrig și cât în tipârirea bonului, costul pungii, munca patiserului ș.a.?
    Eu sunt de părere că e imposibilă taxarea directă prin eliberare de bon a oricărui venit. Deja frizează ridicolul. Mai simplu ar fi să oblige pe beneficiarul acelui venit (care poate fi ciubuc la meseriaș, bacșiș la ospătar, meditație la profesor, rățușcă la centuristă) să își declare sumele impozabile precum în povestea cu drepturile de autor.

      (Citează)

  11. Daniel Popescu

    23/04/2015 la 12:20 PM

    Citez din text: “Ulterior statul ia 16% din valoarea bacșișurilor, iar cu restul banilor patronul poate face ce vrea, sunt oficial ai lui: îi poate lua, îi poate investi în local, îi poate împărți angajaților șamd.”

    De fapt, procedura este si mai complicata: patronul decide ce face cu bacsisul. Daca il pastreaza el, plateste 16% impozit la stat ca venit pe firma, daca il ofera angajatilor, acestia din urma platesc 16% impozit pe venit cu retinere la sursa.

      (Citează)

  12. legalizarea prostitutiei, marirea tarifelor la taxiuri unde se fura pe rupte de catre companii…

      (Citează)

  13. SYAOnline: 2. chelnerul vine cu ea și cu bonul ( ca la facturare – plătești factura, nu iți dă factură pe bani )

    La facturare, ti se poate da intai proforma si, dupa incasare, se elibereaza si factura.

      (Citează)

  14. vali:
    rățușcă? wtf?!

    @Zoso>> fiecare o numeste cum vrea :D:D

      (Citează)

  15. “Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode…”

    calea cea mai simplă e că statul să îşi respecte legile şi să nu mai discutăm de monopol, ajutoare sociale pentru miliardari şi aplicarea cu dedicaţie a ei (restaurantul mamei ministrului de finanţe ca exemplu).

    Soluţia impusă de ei pare că au luat o statistică oarecare şi au zis bre.. 60% reprezintă casflow-ul ăla.. hai să îl ‘reglementam’ că e mai simplu să nu supăr un miliardar donator la partid. Deşi valoarea în aia 60% de tranzacţii reprezintă cam 0,3% din afacerile tipologiei miliardarului de carton cu tablouri ascunse în pereţi, prin care românia e furată încă la greu.

    Dacă vrei o analogie e ca şi cum la reţetarul unui restaurant aş vedea că sarea reprezintă un inventar ce apare în 90% din produse.. îl impozitez şi reglementez că asta e problema evaziunii în românia si sa vezi ca am rezolvat-o.. e doar 90%.

      (Citează)

  16. și la delivery cum primești bonul la bacșiș?
    îți aduce acasă pizza, iei bonul, plătești, vrei sa lași 5 lei bacșiș, angajatul fuge repede și face un bon pentru bacșiș , se întoarce, ia 5 lei bacșiș și îți dă bonul

      (Citează)

  17. Nu uitați de bacșișul pe care îl lăsăm la taxi (vreau să văd eu taximetristul ală care o să dea bon pe cei 2-3 lei pe care te simți obligat să-i dai peste rută, că altfel te înjură), la frizerie/coafor, la băiatul care îți aduce pizza, cel care își spală mașina etc.

      (Citează)

  18. Andrei:
    Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode:

    + Fiscalizarea Marijuanei
    + Amenajarea de parcari
    + Autostrazi cu taxa pe segment in sistem public-privat

    Marijuana da, parcările ar aduce bani doar la bugetul local, iar cu autostrăzile e greu, privații nu găsesc fonduri pentru a le construi, iar studiile spun că nu avem mult trafic sau dorința de a plăti taxa.

      (Citează)

  19. Daniel Popescu:
    Citez din text: “Ulterior statul ia 16% din valoarea bacșișurilor, iar cu restul banilor patronul poate face ce vrea, sunt oficial ai lui: îi poate lua, îi poate investi în local, îi poate împărți angajaților șamd.”

    De fapt, procedura este si mai complicata: patronul decide ce face cu bacsisul. Daca il pastreaza el, plateste 16% impozit la stat ca venit pe firma, daca il ofera angajatilor, acestia din urma platesc 16% impozit pe venit cu retinere la sursa.

    Nu, ar fi dublă impozitare. Impozitul s-a reținut deja la sursă prima oară când ia statul 16%, apoi sunt banii patronului sau salariaților, deja impozitați.

      (Citează)

  20. eidryen:
    și la delivery cum primești bonul la bacșiș?
    îți aduce acasă pizza, iei bonul, plătești, vrei sa lași 5 lei bacșiș, angajatul fuge repede și face un bon pentru bacșiș , se întoarce, ia 5 lei bacșiș și îți dă bonul

    Și îi dai din nou bacșiș că a adus bonul de bacșis, dacă vrei să-l termini de tot.

      (Citează)

  21. SYAOnline: II. Bacșișul este un venit. Așa cum toată lumea plătește impozit pe venit nu văd de ce ospătarii ar fi scutiți, e un venit în urma unui serviciu nu că îmi place mie de el. Dar regula asta se schimbă după cum le convine. Când sunt pentru serviciul oferit când sunt pentru că zambeste frumos.
    O consecință directă pe care o văd la legea asta: Majoritatea patronilor care vor să facă evaziune “legal” o să îi plătească pe contract cu minim și apoi la finalul zilei le dă bacșiș salariul pe ziua aia, scutindu-se de a mai plăti CASS și CAS pentru salariu.

    N-am problemă cu impozitarea veniturilor, ci doar cu faptul că este greoaie.

    Mai simplu ar fi să punem direct 10% în plus pe nota de plată și gata, asta e tot.

      (Citează)

  22. zippo:

    Dacă vrei o analogie e ca şi cum la reţetarul unui restaurant aş vedea că sarea reprezintă un inventar ce apare în 90% din produse.. îl impozitez şi reglementez că asta e problema evaziunii în românia si sa vezi ca am rezolvat-o.. e doar 90%.

    Da, e ca adăugarea de taxe direct în benzină. Vrei, nu vrei, pe aia nu poți să o ocolești, că inclusiv evazioniștii și mafioții pun benzină.

      (Citează)

  23. Cand abordezi teme economice n-ar fi rau sa dai la o parte perdeaua de fum a propagandei si sa constientizezi cauza principala pentru care colonia noastra e nevoita sa impoziteze peste masura munca bastinasilor si mai putin capitalul strain http://incomemagazine.ro/articole/mascarada-impozitarii-profitului-i

      (Citează)

  24. Impozitarea bacsisului mi se pare o prostie. N-am vazut nicaieri in Europa bon fiscal pe bacsis (si doar ar trebui sa ne luam dupa ei, cel putin asa se zice :))
    Citez :

    oprirea evaziunii mici și medii prin obligarea tuturor operatorilor economici să dea bon fiscal, ăla normal, fără bacșiș.
    legalizarea prostituției, o sursă imensă de bani într-un domeniu ce dintr-o dată ar fi curățat de mafie și ar fi și verificat dpdv medical.
    oprirea traficului cu alcool și țigări, astfel încât să fie vândute doar cele cu timbru.
    introducerea unui sistem prin care oamenii să fie forțați să-și plătească amenzile. Ați văzut la străini, la 3 amenzi neplătite nu mai ai voie să circuli cu mașina.

    La partea cu obținerea banilor din alte metode as avea un amendament: punctele 1,3 si 4 sunt reglementate legal dar legea este aplicata defectuos.

      (Citează)

  25. Sa impoziteze BOR-ul si o sa avem bani la buget de o sa-i intoarcem cu lopata. Bineinteles cu conditia sa nu-i returneze BOR-ului inainte de alegeri.

      (Citează)

  26. defoe:
    Cand abordezi teme economice n-ar fi rau sa dai la o parte perdeaua de fum a propagandei si sa constientizezi cauza principala pentru care colonia noastra e nevoita sa impoziteze peste masura munca bastinasilor si mai putin capitalul strain http://incomemagazine.ro/articole/mascarada-impozitarii-profitului-i

    Nu stiu daca-i cea mai buna idee sa mergi intr-o directie conspirationista. Apple si Google (si nu numai) fac acelasi lucru in USA. Si doi nou acelasi companii (plus altele locale) fac acelasi lucru in Europa exploatand niste gauri din sistemul fiscal Irlandez (pare-mi-se deja se incearca repararea legislatiei in Irlanda) si redirectand banii spre paradisuri fiscale. E ceva normal (normal, nu moral) ca sistemul fiscal (mai exact gaurile din el) sa fie explotatat. Si fara straini, noi nu producem nimic – buni, rai, avem nevoie de prezenta (si banii) lor. Referitor la masurile luate in Romania, legea bacsisului v1.0 nu e perfecta, dar macar e un inceput.

      (Citează)

  27. Se poate vedea si ca o poartita de spalat bani. Cine verifica daca valoarea bacsisului nu e mai mare decit valoarea serviciului in sine? Se asociaza cumva cele doua bonuri? Daca nu, ca ex: bon fiscal de 50 lei si bon bacsis 300 lei.

      (Citează)

  28. mircea (primul)

    24/04/2015 la 8:59 AM

    auzi da, cand bag bani in cutia milei sau cand cumpar lumanari sau icoane sau ‘tii ma-sii de ce nu primesc bon?

    adica, dumnezeu asta la care se inchina lumea, nu vrea si el un bacsis impozitat?

      (Citează)

  29. mircea (primul):
    auzi da, cand bag bani in cutia milei sau cand cumpar lumanari sau icoane sau ‘tii ma-sii de ce nu primesc bon?

    adica, dumnezeu asta la care se inchina lumea, nu vrea si el un bacsis impozitat?

    Biserica nu plătește taxe, mi se pare că e exceptată de la a da bon.

      (Citează)

  30. joio:
    Se poate vedea si ca o poartita de spalat bani. Cine verifica daca valoarea bacsisului nu e mai mare decit valoarea serviciului in sine? Se asociaza cumva cele doua bonuri? Daca nu, ca ex: bon fiscal de 50 lei si bon bacsis 300 lei.

    Teoretic este o metodă bună. Patronul dă un salariu de nimic angajaților și restul de bani îi dă susținând că sumele vin din bacșis, plătește doar 16% impozit pentru a le da.

      (Citează)

  31. tu chiar ai pus botul la declaratiile alora de au fost prinsi cu bani in plus in casa de marcat, cum ca erau bani din bacsis?

      (Citează)

  32. mircea (primul)

    24/04/2015 la 1:41 PM

    inseamna ca paradisul asta pe care-l tot mesteca popii si il vomita pe enoriasi e de fapt paradisul fiscal in care se construieste la negru bisera mantuirii oilor.

    am dat ieri bacsis la taximetrist 3 lei dar el mi-a dat bon de 15,20. oh noes !

      (Citează)

  33. SYAOnline:
    Bacșișul este un venit. Așa cum toată lumea plătește impozit pe venit nu văd de ceospătarii ar fi scutiți e un venit în urma unui serviciu nu că îmi place mie de el.

    Nu prea pot fi de acord cu asta. Bacsisul este un act de donatie si nu un venit. Serviciul este fix ceea ce e scris pe bonul fiscal si e corespunzator cu o lista de preturi (care in cazul unui restaurant se numeste si “meniu”)
    Prestarea serviciului este un contract: cand ii cer frizerului sa ma tunda sau chelerului sa-mi aduca o ciorba ma angajez (verbal) sa-l platesc intocmai cum scrie pe lista de preturi. (care poate la limita sa imcluda tarif de ora de stat pe scaun sau tarif de servire sau orice minunatie, ca asa e scris undeva iar eu am acceptat prim faptul ca am cerut “serviciul”).
    In afara “contractuui” pentru serviciu fac fix ce vreau cu banii mei: pot sa-i donez cuiva in fata unui restarurant sau in interiorul unei firzerii. Care sunt resorturile care ma imping pe mine la actul de donatie este irelevant. Ca sa dovedeasca evaziunea fiscala ANAF ad treui sa dovedeasca faptul ca desi exista o lista de preturi afisata, lista reala de preturi este alta iar clientii sunt _obligati_ sa plateasa o alta suma pentru serviciul oferit.
    Cand ii dau fiicei mele bani de buzunar ea obtine venit, nu? Anume pentru servicul ca-mi zambeste. Cu mai mult patos decat un ospatar. Nu mai pun la socoleala placerea mea de a da banii. Sa nu vina ANAF sa-i ceara impozit pe banii aia ca n-o sa primeasca nimic.
    Putem discuta despre impozitarea donatiilor dar cred ca esenta e spusa in paragraful de mai sus.

      (Citează)

  34. nwradu: N-am problemă cu impozitarea veniturilor, ci doar cu faptul că este greoaie.

    Mai simplu ar fi să punem direct 10% în plus pe nota de plată și gata, asta e tot.

    Si mai simplu ar fi sa nu platim nimic bacsis si se prind ei ca tre’ sa mareasca nota cu 10%.
    Aia “10%” nu-s ceruti de nimeni. Sunt dati de mine ca vreau eu. Daca sunt picat din luna si nu stiu de regula asta chelerul o sa faca o mutra luna si… atat.

      (Citează)

  35. Lucian Nastase:
    Ce se întâmpla cu cei 15-18 bani pe care nu-i mai iei rest de la supermarket(sau de oriunde)?Trebuie emis un bon pentru fiecare?

    Din cate stiu eu( am lucrat o perioada in domeniu) nu se intampla nimic. adica din ce am auzit de la “manageri” ar fi stransi intr-un cont si … si nimic , de aici e o zona foarte gri, nimeni nu stie ce se intampa cu el, eu si colegii mei ne mai ajutam cu cate 4-5 lei pentru pauza de masa, adica venea la mine la casa platea o suma, eu opream cu 4-5-6 lei mai putin si ii dadeam restul, si te-ai exprimat gresit, trebuie sa ti se dea restul, si sunt de parere ca majoritatea(daca nu toate )Hipermarketurile care se respecta fac asta, dar sunt multe persoane care nu mai iau acel rest de 10-20-50 de bani, asta nu inseamna ca ei nu trebuiesc pusi de casier pe “tavita de rest”! dar la fel de bine se intampla sa ii folosesti pentru a rotunji bonul altor clienti, cei care ti se par tie mai amabili sau unei persoane care a stiut sa dea cu “buna ziua!” cand a venit la tine la casa! adica de cele mai multe ori daca un client avea 150 de lei si 30 de bani, niciunul dintre colegii nu se mai obosea sa mai ceara acei 30 de bani, in fine , e mult de povestit, dar in nici un caz casierul nu aduna acei banuti pentru a-i lua acasa la plecare, NICIODATA!

      (Citează)

  36. olteanu florin

    01/05/2015 la 3:19 PM

    Adio romania , imi fac bagajele si plec de tot !!!! Tara asta se duce singura la vale …

      (Citează)

  37. Singurul care pune bani pe piata este statul. Asta deoarece noi nu avem ‘tiparnita‘ ca sa tiparim monede. Noi dam din ce am primit. Daca statul vrea sa puna un milion pe piata, sa-si ia din start cei o suta saizeci de milioane si sa puna pe piata restul, asa nimeni n-ar mai fi evazionist. Mai bine ne-ar spune el cum plaseaza pe piata sumele tinand cont ca la un tva de 24% adunat la accize care ajung la 50% statul in 2 luni aduna tot ce inseamna ban pe piata. Si ne mai vorbind ca $ ca nu-s ai lui. Dolarul nu-i moneda nationala Romana. La $ ar trebui sa ne dea statul o taxa doar pentru ca ii aducem din munca noastra din alte tari in tara noastra si nu-i punem in Elvetia.

      (Citează)

  38. eidryen:
    și la delivery cum primești bonul la bacșiș?
    îți aduce acasă pizza, iei bonul, plătești, vrei sa lași 5 lei bacșiș, angajatul fuge repede și face un bon pentru bacșiș , se întoarce, ia 5 lei bacșiș și îți dă bonul

      (Citează)

  39. Stiu ca fiecare isi alege meseria ……dar un ospatar sta 16 ore in picioare sa nu mai zic de nr de clienti care trebuie sa i servim …..si cateodata au pretenti ridicate fata de localul in care a venit ….pe langa asta cu ce ma ajuta pe mine statul ? ce benefici am eu din aia 16%?
    Medicamentele o sa fie mai ieftine ?….o sa am asigurarea mai mare?
    …o sa am pensie mai mare? ,……spaga in general acopera doar cealalta parte a salariului care ar fi trebuit sa ti-o dea patronul ….la biserici de ce nu se duc? Acolo e grosul……

      (Citează)

  40. Andrei:
    Statul are nevoie de bani, e clar. Mă tot gândesc, însă, cât de ușor ar putea obține bani din alte metode:

    + Fiscalizarea Marijuanei
    + Amenajarea de parcari
    + Autostrazi cu taxa pe segment in sistem public-privat

    Suna periculos de mult a “vremuri trecute”, departe de libertate si foarte aproape de dictatura.

      (Citează)

  41. Vroiam sa va cer parerea despre legea bacsisului.
    In lege spune ca trebuie facut registrul banilor personali la toate unitatile care au CASA DE MARCAT.
    In situatia de fata pentru care nu sunt clar este vorba de o sala de jocuri care nu are casa de marcat, bautura se ofera gratis clientilor, nu se emit bonuri. Iar banii pe care ii joaca clientii ii baga direct in aparatele electronice. Doar castigul este platit din casa pe baza unei dispozitii de plata.
    Deci ce fac? Fac registrul banilor personali? Cumpar casa de marcat doar pentru bacsis?

      (Citează)

  42. Buna Ziua,

    Împrumuta ceva de pana la 1 miliard EURO * Alege?i între 1-50 ani pentru a rambursa. * Alege?i între Planul anual
    de rambursari lunare ?i. * Flexibil de împrumut Termeni CONTACT: creditsolutionfirms01@gmail.com
    Multumesc.

      (Citează)

  43. f pe m acest guvern nenorocit.

      (Citează)

  44. saintloans@hotmail.com

    02/06/2015 la 2:57 PM

    Buna Ziua,
    Acest lucru este de a informa publicul larg că doamna Jane Alison, un creditor împrumut privat are deschide o oportunitate financiar pentru toată lumea care are nevoie de nici un ajutor financiar. Ne da afară împrumut la rata dobânzii de 2% pentru persoane fizice, firme si companii sub un punct de vedere si starea clare și ușor de înțeles. contactați-ne astăzi prin e-mail la: (saintloans(a)hotmail. com)

      (Citează)

  45. La un coafor se da bon fiscal când se pune clientul pe scaun sau la terminarea operațiunilor?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus