un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum arată agricultura eficientă

27 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Pe Gizmodo puteți vedea o galerie de imagini cu sere din sudul Spaniei. Este uimitor și impresionant cât de multe sunt și cum ocupă întreaga suprafață disponibilă, fiecare colț de relief unde s-au putut crește niște legume.
sere_spania_2sere_spania_1
sere_spania

Așa arată agricultura făcută în mod eficient. Așa ar trebui să arate și România, că avem teren fertil, climă potrivită și suprafață mare. La noi, însă, nu s-ar putea face așa și motivul principal, zic eu, este că terenul este deținut de multe persoane fizice și fiecare face ce vrea acolo, în loc ca toți țăranii dintr-un sat să se unească într-o asociație, să cultive toți același lucru, să negocieze împreună mai bine și eventual să investească pentru binele comun în utilaje sau mici făbricuțe de prelucrare sau împachetare.

Asta e, CAP-ul și smulgerea proprietăților din mâinile oamenilor au lăsat urme psihologice adânci, iar acum orice formă de asociere între proprietari este privită cu ochi răi, că de ce să cultive X ce vrea Y?

Între timp, uitați-vă pe Gizmodo. Am văzut un peisaj asemănător și în zona Antalya. Probabil că sutele de hoteluri de lux, unde zilnic mii de turiști trebuie hrăniți de trei ori pe zi cu tot felul de bunătăți proaspete, îi silesc să cultive intensiv fructe și legume.

    21 comentarii

  1. Pe de alta parte, daca in anul respectiv un factor extern (gandaci, clima, habarnam) afecteaza culturile de sa zicem cartofi pe care ii cultiva toata lumea, atunci tot satul moare de foame.

      (Citează)

  2. Pe de alta parte, daca in anul respectiv un factor extern (gandaci, clima, habarnam) afecteaza culturile de sa zicem cartofi pe care ii cultiva toata lumea, atunci tot satul moare de foame.

      (Citează)

  3. nu intru in detalii, dar asta nu este o agricultura eficienta ci o agricultura intensiva. sunt doua chestii total diferite.

    stii de unde vin fructele si legumele fara gust, cu textura de cauciuc, care arata la fel indiferent de sezon? de aici. de altfel ce zici tu, aplicarea in Romania pentru ca avem teren fertil nu are niciun sens, aproape tot ce vezi in imaginile astea creste fara pamant si daca e pamant e umplut de toate chimicalele posibile ca sa optimizeze productia.
    nu sunt un obsedat de produse bio, naturale si alte hipsterisme dar nici genul asta de produs nu as pune vreodata in gura. calitatea este mediocra, se simte la gust, se vede la aspect.

      (Citează)

  4. @Andrei
    Acolo lumea e invatata sa practice diversificarea productiei + au asigurare agricola pentru orice risc.
    La noi problema nu este doar cea organizationala, dar si a lipsei de interes – cei de “sus” nu sprijina agricultura (caci nu poti sa furi deacolo ca-n codru), iar cei de “jos” nu prea vor sa mai munceasca.

      (Citează)

  5. @andrei asta presupune agricultura de subzistenta; asociatiile de care vorbeste radu au resursele necesare pentru a rezista unei culturi dezastroase, sau au posibilitatea de a angaja lobby, a atrage imprumuturi, in general de a-și apara interesele.

    Fun fact: majoritatea fermierilor din Michigan au MBA si studii agricole de specialitate, nu pentru diploma, ci pentru ca ei vad agricultura ca o afacere care nu se face dupa ureche.

      (Citează)

  6. Ce vedeti mai sus e o regiune din Spania unde se duc romanasii nostri amarati la coles de rosii.
    Acolo cresc 3 randuri de rosii pe an, nu au radacinile in pamant, ci in apa cu minerale si chimicale.
    Mancarea aia nu are gust.

      (Citează)

  7. Îți recomand să te urmărești documentarul Home (http://www.imdb.com/title/tt1014762/ ) și apoi să îți spui părererea despre agricultura asta care de cele mai multe ori nu e deloc benefică oamenilor, ci doar vrea să satisfacă nevoia de hrană.

      (Citează)

  8. S-au facut serele alea acolo tocmai pentru ca nu era teren fertil, la noi este inca.
    In plus, cred ca problema la noi nu este productia de legume si in general agricola, ci faptul ca nu stim s-o vindem.

      (Citează)

  9. Iata si la noi: http://goo.gl/maps/BGspf

      (Citează)

  10. Am văzut recent un documentar pe Digi Life, cca. 70% din legumele trimise in europa sunt crescute in spania.

      (Citează)

  11. Andrei:
    Pe de alta parte, daca in anul respectiv un factor extern (gandaci, clima, habarnam) afecteaza culturile de sa zicem cartofi pe care ii cultiva toata lumea, atunci tot satul moare de foame.

    Comparativ cu bunăstarea de acum din satele românești. La 60 de km de București sunt unele atât de sărace că nu-ți vine să crezi cum arată. Situația e generalizată.

    Dacă apar factori externi, asta e, apar… nu înseamnă că nu te mai apuci de treabă pentru că s-ar putea întâmplă ceva rău.

      (Citează)

  12. Am locuit o perioada in sudul Spaniei si stiu destul de bine despre ceea ce voi vorbi in randurile urmatoare. Ceea ce vezi in pozele respective este practic ultimul strigat al agriculturii spaniole. Toate serele respective sunt mari consumatoare de apa. Iar apa nu prea este in zona. Stratul freatic de mare adancime (cel de medie adancime a disparut de multi ani) este consumat aproape in totalitate. Situatia este aproximativ identica cu cea din California.
    Practic, agricultura intensiva si extra-chimizata, fara un echilibru dintre zonele salbatice si cele antropomorfizate a dus la o atmosfera post-apocaliptica in regiunea extinsa a Almeriei. Stiai, de exemplu, ca la ei nu mai exista paraie sau rauri? Toata apa este captata prin conducte si folosita in agricultura. Doar orasele/satele cu potential turistic, mai primesc cate o amintire de raulet ca sa nu afecteze (prea) tare turismul.
    Toata lumea rade de taranul auto-suficient, dar ideea in sine nu e asa proasta. Implementarea lasa de dorit la noi, dar repet, ideea nu e rea.

      (Citează)

  13. Ionel: Practic, agricultura intensiva si extra-chimizata, fara un echilibru dintre zonele salbatice si cele antropomorfizate a dus la o atmosfera post-apocaliptica in regiunea extinsa a Almeriei. Stiai, de exemplu, ca la ei nu mai exista paraie sau rauri? Toata apa este captata prin conducte si folosita in agricultura. Doar orasele/satele cu potential turistic, mai primesc cate o amintire de raulet ca sa nu afecteze (prea) tare turismul.

    Încălzirea globală nu e doar un mit.

    Din păcate, suntem tot mai mulți pe planetă și de mâncare va fi nevoie tot mai multă. Asta cu “nu are gust” va trece repede și vom fi fericiți că măcar avem ce mânca, înainte să trecem cu toții pe alge.

      (Citează)

  14. “Omul ‘sfinteste’ locul”.

      (Citează)

  15. are gust, n-are gust – pe scurt: agricultura la noi e praf! Nu e ca si cum serele sunt rupte din iad, exista de pe vremea romanilor si NU reprezinta ceva negativ. Dimpotriva, sunt un exemplu de inventivitate umana, care inca este folosit astazi. Treaba cu chimicalele e un “bonus” al timpurilor noastre. Cine isi permite sa le evite este incurajat. Din pacate nu toata lumea are acest lux.

    Revenind la subiectul satele romanilor – va rog sa va aduceti aminte ca bunicii nostri foloseau fericiti DTT, in agricultura traditionala. Traditional != Natural. Problema la noi tine mai mult de multitudinea de terenuri lasate in paragina. Multe din ele sunt acum vandute strainilor pe sume mici comparativ cu restul Europei. Si asta intr-adevar tine de lipsa de dorinta a oamenilor de la sate de a se asocia si de a lucra impreuna. Costurile de prelucrare devin mai mici atunci cand le imparti, dar asta presupune intr-adevar, colaborare.

      (Citează)

  16. Uitam cam repede ca Romania a avut cel mai mare complex de sere din lume (200 de hectare de sere din sticla la Isalnita).
    Sau ca cele mai mari sere din Europa detinute de un singur producator sunt langa Bucuresti.
    Si ne facem ca nu stim ca serele alea din Spania, fara subventiile de MILIARDE de Euro primite de la stat, UE etc NU AR EXISTA.
    Este o agricultura facuta fara cap. Se primesc subventii in functie de productie. Asta ii face pe producatori sa bage chimicale cat cuprinde.
    Nu-i intereseaza gustul, ci doar productia. Pentru ei este mai profitabil sa scoata mii de tone de rosii fara gust la care primesc milioane de Euro subventii si apoi vand rosiile la pret de dumping, decat sa scoata cateva tone de rosii cu gust si apoi sa se patimeasca sa le vanda scump, ca sa-si scoata banii.

    In ritmul asta o sa ajungem sa mancam doar legume si zarzavaturi cu gust de paie, iar pentru 1 Kg de rosii cu gust de rosie sa platim un sfert din salariu.
    Ne furam singuri caciula. Rosiile fara gust rezista pe piata de atat timp pentru ca au in spate subventiile, altfel N-AR AVEA NICIO SANSA.

    Noi sa ne bucuram ca inca nu avem agricultura “eficienta” si, cu putin noroc, ca putem manca inca o salata de rosii din soiul inima de bou.

    Ca o paralela, ganditi-va ca UE ar lua decizia sa plateasca bloggerii din cateva tari in functie de numarul de cuvinte scrise pe blog. Ati citi asa ceva? Ca eu ce creste in serele alea n-as manca.

      (Citează)

  17. Inca o precizare: agricultura romaneasca era (repet) era in paragina. Astazi se folosesc utilaje de ultima generatie, se ara si seamana orice petec de teren si se obtine o productivitate superioara vestului Europei. Cel putin in nordul tarii, asta e situatia, inclusiv in judetele sarace (sau mai bine zis, mai ales) gen Botosani.

      (Citează)

  18. asta cu “suntem prea multi pe pamant” e o alta gaselnita a globalistilor, la fel ca si subiectul cu incalzirea globala.
    daca suntem prea multi si mancarea nu ne mai ajunge atunci de ce zilnic se arunca tone de alimente la gunoi?
    cred ca in prezent la nivel global are loc cea mai mare risipa de resurse din toate timpurile. suntem victime ale societatii de consum, bombardati de reclame si oferte de tot felul si de mult prea multe nevoi artificiale. internetul e plin de reclame de nu mai stii cand un articol de pe un blog oarecare e pe bune sau e un advertorial. televiziunea e sufocata de publicitate, radioul la fel. daca rasfoiesti o revista la intamplare observi ca jumatate din continutul ei este reclama. zilnic cutia postala este tixita de tot felul de pliante colorate, ba mai mult, unele imi sunt agatate si de clanta usii de la apartament. in ritmul asta ma astept ca in curand sa gasesc cataloagele cu “ofertele imbatabile” kaufland, carrefour, lidl, cora, mega, hornbach, dedeman s.a.m.d. direct pe masa din bucatarie. cladirile, bulevardele au fost si ele sufocate de bannere, mesh-uri si mii de panouri publicitare. metroul la fel. la cinema, chiar daca platesc pe un bilet mai bine de 30 de lei, nu scap nici acolo de reclamele de dinaintea filmului si nici de produsele plasate din timpul lui. de cum ne trezim ni se spune sa cumparam, sa consumam mai mult decat avem nevoie. de aici ni se trage toata risipa aceasta. in timp ce unii au fost stapaniti de cultul pentru bani si fac orice pentru ca sa-l inmulteasca, noi ceilalti, manipulati fiind, am ajuns sa investim fiecare ban muncit, in cultul pentru trup. noul dumnezeu este banul, noua religie este consumerismul iar biserica a fost inlocuita cu mall-ul. traim pentru ca sa consumam si nu invers.

      (Citează)

  19. Boss, e amuzant tonul tau justitiar, nu si fracturile logice.
    Doar ca, vezi tu, si agricultura romaneasca, saraca, beneficiaza din plin de subventiile UE si ale statului roman, PAC e una singura si e menita sa protejeze piata interna de importurile ieftine. Diferenta e ca altii stiu sa profite mult mai bine, o parte din motive le-am expus mai sus, unuii o fac mult mai bine.

    Iar despre rosia noastra sfanta, ce cresc bunicii in gradina pentru cateva sticle de suc, zacusca si rosii proaspete pe timpul verii sunt exact asa cum zici. Nu iti imagina ca ce produc “taranii” romani, adica micii producatori e curat, chimicale de care vorbiti se gasesc usor si sunt relativ ieftine, diferenta e ca la noi se pun dupa ureche.

      (Citează)

  20. @Matilda,
    iei bacu, nu iei bacu semintele aceleasi gust are.

    Asta e limbajul tau.

      (Citează)

  21. Si nivelul de intelegere a subiectului despre care discutam.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus