un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce să NU faci când ții o prezentare – ghid simplu

9 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am văzut de-a lungul vieții multe prezentări ținute de diverși oameni și majoritatea fac niște greșeli sau dau dovadă de stângăcii ce ar putea atât de ușor fi evitate, încât după ce le auzi de mai multe ori îți vine să pufnești în râs și să zici “hai frate, tot se mai spune asta?!”

Majoritatea apar din lipsă de experiență în prezentări, iar câteva sunt ticuri nervoase, dar ambele cauze pot fi controlate și eliminate prin citirea și înțelegerea unor sfaturi despre cum să ții prezentările și apoi analiza propriilor tale puncte slabe pentru corectarea lor.

Iată câteva care mi se par ridicole și deranjante ca spectator.

“AM FĂCUT PREZENTAREA ACUM O ORĂ…”

E o vorbă spusă foarte des, de obicei însoțită de cuvintele “scuze, dar…”. De multe ori afli că a făcut prezentarea în noaptea trecută sau acum 5 minute.

Uite cum e treaba: habar n-am ce vei prezenta, dar când aud că te-ai pregătit pentru asta în ultimul moment, mi se pare o mare lipsă de respect pentru spectatori, pentru cei cărora le prezinți respectivele lucruri. Nu mai spune asta!

Sună ca și cum ai fi dat rasol. Prezentarea nu este importantă pentru tine, așa că ai făcut-o pe fugă, în ultimul moment. Ieri ai ieșit cu băieții în oraș, ați băut bine, ați mers la femei, te-ai trezit dimineață sub masa unui bar dubios, ai ajuns acasă, ai scos câinele, apoi ai plecat spre conferința asta și pe drum ai făcut slide-urile pe care acum mi le prezinți.

Dacă tu îmi spui asta, eu de ce ți-aș da atenție?

Nu mai spune asta! Nu vreau să aflu când ai făcut prezentarea! Dacă vrei să-mi spui, minte-mă, spune-i că ai lucrat la ea o săptămână întreagă și ai ales cuvintele potrivite împreună cu un NLP-ist, culorile împreună cu un designer de interior, iar așezarea în pagină respectă toate principiile feng-shui. Dragonul, dacă ar coborî de pe munte, ar trece prin prezentarea ta!

NU TE BAZA PE CLIPURI DE PE YOUTUBE

Eu n-am văzut niciodată să meargă bine un clip YouTube la o prezentare. Nici măcar la prezentările Google. Serios.

Da, la tine acasă merge perfect. La sala de prezentări, însă, netul este de obicei asigurat de o conexiune tip telegraf. Chiar și pe o conexiune bună, nu uita că în sală sunt minim 50 de persoane care s-au conectat la wireless-ul local și stau pe Tinder sau dau mesaje “omfg e atât de plictisitor, te pup rățușcă”.

A pățit-o chiar și Steve Jobs la o prezentare, de ruga audiența să iasă de pe wifi-ul local.

Te bazezi pe 4G? Nu te baza așa tare, în mulțimi mari de oameni s-ar putea să nu obții un streaming atât de bun.

Soluția: vino cu clipul tău de acasă, ca fișier independent, și-l rulezi din calculator.

NU TE BAZA PE SKYPE

Din aceleași motive ca mai sus, doar că Skype complică totul. Nu-i doar un flux video, avem și audio bidirecțional. Nu-s niște servere bine stabilite, ci Skype folosește un sistem distribuit de noduri de rețea și adaptează în timp real calitatea sunetului și a imaginilor. În funcție de asta, poate ieși o imagine de neînțeles și o voce metalică de parcă ți-ar vorbi Skynet, semn al unei rate mici de bit.

Doi la mână, de ce să te bazezi că și colegul tău de muncă sau cine-o fi la capătul celălalt al Skype-ului are totul în regulă la momentul respectiv? Îl aduci acolo în persoană pentru prezentare sau îl pui să se filmeze ținând-o și-l redai din înregistrare; nu de pe YouTube.

“SĂ TRECEM PESTE ACESTE SLIDE-URI”

Atunci de ce le-ai inclus? Mai văd prezentări unde persoana respectivă ne arată primul slide, apoi derulează peste vreo 10 zicând “să dăm direct la ce ne interesează…”. Păi de ce le-ai mai inclus și pe celelalte? Ce era în ele? Ce nu vrei să văd?

VERIFICĂ PREZENTAREA PE CALCULATORUL ȘI PROIECTORUL DE LA FAȚA LOCULUI

La acest capitol am asistat la tot felul de momente comice:

  • “îmi cer scuze, acasă mergea” – da, efectul clasic de prezentare.
  • “ah… culoarea aia trebuia să fie roșie” – da, dacă verificai proiectorul înainte, că durează 15 secunde, observai că e bulit roșul și-l schimbai pe loc în marsala.
  • “nu știu de ce este afișat așa” – probabil pentru că e altă rezoluție a ecranului, se putea corecta asta printr-o simplă verificare.
  • “ah scuze, eu folosesc altă versiune” – da, 2003, nu ne putem mira că nu arată perfect în 2013. Uite un sfat simplu: dacă nu ai cine știe ce animații necesare în prezentare, salveaz-o ca PDF format landscape și astfel te asiguri că, în caz de probleme cu Powerpoint, o prezinți din orice PDF Viewer pe modul full screen/single page.
  • “nu este quicktime instalat, îmi pare rău”

Toate se pot rezolva dinainte. Nu zic să suni cu 3 zile înainte și să ceri specificațiile computerului pe care se va face prezentarea, dar atunci când te instalezi la pupitru treci un pic prin slide-uri, vei vedea imediat eventuale probleme și pe majoritatea le poți corecta pe loc.

CITITUL DE PE SLIDE-URI

Peste cele de mai sus mai poți trece, dar cele mai proaste prezentări sunt cele în care prezentatorul spune exact ce scrie în slide. Cuvânt cu cuvânt! De multe ori se uită el pe ecran și citește de acolo; mai rău de atât nu poate fi decât dacă spune “scuze, am făcut prezentarea acum 2 minute, nu mai țin minte ce-i în ea că mă grăbeam”. Unii practic spun asta prin intonația folosită atunci când citesc de pe slide-uri, ca și cum ar descoperi și ei cu surprindere ce scrie acolo.

Problema este că eu, ca spectator, citesc mult mai repede ce scrie pe ecran, iar apoi, când văd că tu reciți același lucru, scot telefonul și mă dau pe Tinder sau scriu mesaje cu “te pup, rățușcă!”. Nu te mai ascult, ci doar ridic ochii la fiecare slide nou, întrebându-mă de ce-ai venit și tu aici, că puteam citi și singur toate cele.

O prezentare ar trebui să pună în centru elementul uman – omul și explicațiile sale. Ideal ar trebui să folosească și cuvintele potrivite, să aibă un ritm, o poveste, să te ducă spre o concluzie, să folosească toate acele sfaturi clasice despre prezentări de succes. În lipsa lor, măcar sa pună accent pe omul care o ține și pe ce are el de spus, iar pe ecran să vedem doar ideea sau grafice sau cifre pe care prezentatorul le explică apoi.

Pentru sfaturi bune pentru prezentări de succes, citiți seria lui Tudor Galoș, este tăticul lor.

feat_prezentare_shutterstock_217119211

sursa foto: Speaker at Business Conference de pe Shutterstock.

    15 comentarii

  1. Bune sfaturi, de multe ori incercam se ne ascundem dupa vorbe.

      (Citează)

  2. Sunt curios cate prezentari perfecte ai tinut tu si ai reușit sa captezi atentia tuturor ca sa nu stea pe Tinder

      (Citează)

  3. Nu știu, dar cu siguranță nu fac cele de mai sus, indiferent de ce prezentare este.

      (Citează)

  4. Daca nu esti vreun Dumnezeu acaparator de atentie cum era Steve Jobs, astfel de nimicuri si stangacii fac ca atmosfera sa se destinda. Daca nu merge ceva dpdv software, 90% din sala o sa spuna “da, si eu patesc asta, damn you Microsoft!”. Mai sar unii sa te ajute si creezi interactiune. Aia cu “ce fraier, trebuia sa apese F5!” sunt mult mai putini.

    Pe de alta parte, aia care spun “am terminat aseara prezentarea” imi plac. Inseamna ca nu voi asista la o prezentare a unor chestii vechi si repetate pana la exasperare.

    Peste slide-uri se sare cand prezentarea a luat o alta turnura (poate din discurs) decat cea planificata. Poate deja prezentatorul a transmis respectivele informatii, de ce ai vrea sa le si citesti de pe perete?

    Ce mi se pare o greseala este sa pui tot textul din prima pe slide. Intotdeauna se vor gasi niste “dăjtepți” care vor citi inainte, fara sa fie atenti la ce se spune. Dupa care pierd firul, incep sa carcoteasca… Trebuie pus bullet cu bullet.

      (Citează)

  5. Te pup ratusca ? WTF ?!

      (Citează)

  6. @nashu_mare: nu-i așa, când nu merge ceva bine te plictisești, te uiți la ceas, vezi că stai acolo de 2 ore, vrei o cafea, scoți telefonul etc. Se duce atenția.

    La fel și săritul slide-urilor. E ok să sari dacă cineva dinaintea ta a zis deja cam același lucru, dar nu e ok să începi prezentarea și să dai direct skip peste câteva.

      (Citează)

  7. Andreiexe:
    Te pup ratusca ? WTF ?!

    Da… tu cum vorbești pe Tinder cu lumea?

      (Citează)

  8. Nu spune niciodata ca ai muncit mult la prezentare. Lucrurile pot si vor merge prost si vor exista intotdeauna oameni care nu vor aprecia unele aspecte ale prezentarii pe care tu le apreciezi si la care ai muncit in draci. Serios, e mai bine sa pari dezinteresat decat incompetent. Lenea e mult mai usor rezolvabila decat prostia. Se aplica si pentru partea in care te prezinti la inceput. Nu te lauda. Daca o busesti, e mult mai rau daca te-ai laudat la inceput. Merge si invers, daca ai facut-o in dimineata aia si totul merge bine… +1000 puncte :D

    Nu te baza pe internet, punct. Asta am incalcat-o de trei ori, de doua ori pentru ca nu prea am avut de ales, prezentarea nu voia sa mearga local si a treia oara pentru ca eram la University of Melbourne si m-am gandit ca nu se poate sa fie probleme intr-o universitate… Si m-am cam ars.

    Am sarit de multe ori slide-uri, dar o singura data manual, din motive de probleme tehnice, de obicei se intampla asta automat odata ce am selectat ce cale urmez. Imi place sa am mai multe directii in care sa las sa mearga prezentarea in functie de ce doreste publicul. Interactiunea e buna si da, fac chestia asta ca “sa-mi arat muschii” :P

    Testul tehnic dinaintea prezentarii nu garanteaza nimic.

    Se poate intampla ca proiectorul sa fie schimbat in ultimul moment pentru ca organizatorilor nu le-a placut niciodata de el si au gasit in sfarsit in ultimul moment altul mai bun. Care s-ar putea sa nu fie mai bun pentru tine. Patita de mine la Berlin, a durat mult pana m-am putut conecta cu laptopul meu la noul proiector. Si totul mersese perfect inainte cu primul proiector…

    Daca sesizezi o problema in timpul testului nu inseamna neaparat ca poti sa o corectezi si totul sa mearga perfect. Poti sa o corectezi si sa introduci altele si mai urate facand asta. Si nici macar sa nu observi cu nervii de moment. Asta pana cand ajungi in mijlocul prezentarii si iti dai seama ca ti se suprapun chestii pe slide pentru ca ai introdus o ditamai bordura dupa ce ai observat in timpul testului ca marginile sunt taiate. Patita in Australia.

    Sau se poate ca problema sa fie o tastatura AZERTY plus alt sistem de operare in conditiile in care te bazezi mult pe tastatura. Iar laptopul propriu nu e optiune, organizatorii vor ca toata lumea sa foloseasca laptopul lor pentru ca absolut totul e pe ceas, la secunda. Patita in Franta anul trecut, am apasat tasta care nu trebuia si m-am trezit cu un mare si frumos NaN pe ecran. Acum eu stiu ca toata lumea imi spune ca daca e live coding, e mereu cu cu un mare risc, dar na… e una din chestiile alea despre care restul lumii spune ca e dificila, dar cu care eu ma simt bine. Ma rog, ma simt bine cand folosesc laptopul meu… :P Macar organizatorii au zis ca editeaza tot inainte sa puna inregistrarile pe net. :P

    Nu spun ca nu are rost sa fii pregatit. Eu intreb mereu de priza pe scena, priza la hotel, adaptor in caz ca tara respectiv are alt neam de prize. La inceput imi cumparam eu adaptoare de aici, dar cand ajungi sa constati ca ai o mini colectie si ocupa si alea spatiu… Intreb de rezolutia si tipul proiectorului si le cer sa ma anunte daca il schimba intre timp. Intreb de tipul de microfon pentru ca microfonul poate decide ce haine imi iau la mine. Plus ca nu vreau sa am microfon pe care sa trebuiasca sa-l tin in mana cand am nevoie sa am mainile libere. Intreb de internet. Pentru ca e dragut daca ai internet si poti arata ceva extra la sfarsit.

      (Citează)

  9. De ar fi astea singurele greseli in timpul prezentarilor… as mai adauga ceva de baza:
    1. Fa prezentarea personal – am asistat la o prezentare cand un mare “sef” se justifica de calitatea proasta a slide-urilor dand vina pe asistentul care a pregatit prezentarea.
    2. Trebuie sa stii despre ce vorbesti – audienta nu e atat de proasta pe cat se crede. Daca iti crapa slideshow-ul, trebuie sa fii capabil sa continui.
    3. Prezentarea nu inseamna un film pentru surdomuti, iar materialul prezentat este doar un suport pentru povestea ta. Mai mult de 10 cuvinte pe slide distruge esenta prezentarii.
    4. Aduci prezentarea pe multiple solutii de stocare, dedicate acestei prezentari. Nu vrem sa vedem continutul stick-ului (poze cu “ratusca”) pana cauti fisierul de prezentare.
    5. Tinuta. Nu cred ca e nevoie de explicatii.

      (Citează)

  10. @nashu_mare : stângăciile nu fac oamenii să se destindă, fac oamenii să se plictisească. Nici nu știu de câte ori am asistat la prezentări cu prezentatori bâlbăiți, care vorbesc mult prea încet, mult prea tare sau fals (asta cu fals e dificil de măsurat: îți dai seama după cum recită: dacă pare o poezie sau un dialog)

      (Citează)

  11. brontozaurel: Eu intreb mereu de priza pe scena, priza la hotel, adaptor in caz ca tara respectiv are alt neam de prize. La inceput imi cumparam eu adaptoare de aici, dar cand ajungi sa constati ca ai o mini colectie si ocupa si alea spatiu…

    Vezi ca sunt si adaptoare universale. Eu am unul cu mai multe parghiute: apesi pe una ies pinii pentru Australia, apesi pe alta ies pinii pentru UK si tot asa. Cauta “universal travel adapter”.

      (Citează)

  12. Razvan:
    @nashu_mare : stângăciile nu fac oamenii să se destindă, fac oamenii să se plictisească. Nici nu știu de câte ori am asistat la prezentări cu prezentatori bâlbăiți, care vorbesc mult prea încet, mult prea tare sau fals (asta cu fals e dificil de măsurat: îți dai seama după cum recită: dacă pare o poezie sau un dialog)

    Prin stangacii m-am referit la nimicuri nu la probleme majore cum e lipsa oricarui talent oratoric. Asta ar fi acelasi lucru cu cititul textului de pe slide. Cine face din astea n-ar trebui sa tina prezentari sau sa incerce sa ii invete chestii pe altii.

      (Citează)

  13. Sunt multi cei care folosesc aceeasi prezentare la mai multe evenimente si banuiesc ca de asta se sare uneori peste anumite slide-uri, pentru ca pur si simplu nu prezinta interes pentru cei din sala.
    Nu e ceva bun, dar poate fi un motiv. (n-am facut-o, dar am observat-o de foarte multe ori)

    Testatul inainte nu te scapa neaparat de probleme, iar de multe ori nici nu ai timp sa faci asta.

      (Citează)

  14. @Radu erh … ca o persoana normala ? Daca incepi cu ratusca , pisi etc nu ai sanse prea mari ( cred , eu nefolosind tinder) .

    Am un prieten ce foloseste ” mercic” in loc de mersi , suna oribil .

      (Citează)

  15. nwradu: Da… tu cum vorbești pe Tinder cu lumea?

    Ce e Tinder?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus