un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aș fi putut fi milionar, mă gândesc cu ciudă (update: s-a lansat Idea::Bank)

20 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Update: este vorba despre Idea::Bank, o bancă poloneză ce vine aici prin achiziția RIB (care, practic, este doar o metodă de a intra mai rapid pe piață). Sloganul lor este “Fresh banking from Poland” și au logo-ul de mai jos. Site-ul oficial este idea-bank.ro
logo_idea_bank

După cum vă spuneam inițial, o nouă bancă pe piață înseamnă că țara noastră se dezvoltă, că există o cerere de produse bancare atât în rândul populației, cât și o cerere de sprijin financiar pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce ar trebui să ne bucure. O țară în care băncile au mult de lucru, emit carduri, fac plăti, dau credite șamd este o țară în care economia funcționează bine.

Idea::Bank se concentrează pe persoane fizice și IMM-uri și speră să-i câștige printr-o abordare modernă, rapidă, “altfel”. În cuvintele reprezentanților, pachetele de oferte pot fi replicate de alte bănci, dar experiența clienților nu și aici se poate face diferența. Vor să țină lucrurile simple, au folosit chiar termenul KISS.

Din cele anunțate la lansare (care a avut loc online, prin streaming, am privit-o pe monitor), o ofertă mi-a atras atenția: 0% comision pentru retragerea banilor de la orice ATM din țară sau străinătate, oriunde în lume. Oferta este valabilă până la final de an și singura condiție este să primești salariul pe cardul lor sau să faci lunar plăti de 700 de lei cu el.

Au mai fost anunțate și alte facilități:

  • creditul Idea::selfie de nevoi personale (maxim 90.000 de lei) se ia doar cu buletinul, dacă primești salariul la ei. Nu mai alergi după acte la 5 departamente.
  • dacă depui banii într-un depozit de minim 6 luni Idea:depo, în ultima lună primești dobândă dublă
  • zona de Internet Banking se numește Idea::iBank și promite o interfață frumoasă și rapidă

Îmi place ideea asta (:P) cu Idea::…, permite multe declinări. Sucursalele vor avea spații de joacă pentru copii, să-i poți lăsa acolo cât timp te uiți pe documente și asculți ofertele băncii. Au deja 5 sucursale lansate, în AFI, Pipera, zona Unirii, zona 13 Septembrie și Calea Moșilor.


Ne apropiem de lansarea pe piața românească a unei noi bănci venite aici cu planuri mari și idei noi, semn că România crește. Vă voi spune mai multe după lansarea oficială din 22 aprilie, dar până atunci campania lor de teasing începe de la premisa că am avut cu toții idei bune, dar din lipsă de timp sau bani le-am îngropat undeva în mintea noastră.

Ideile abandonate revin periodic în capul nostru cu un gând “oare unde aș fi fost acum dacă făceam asta?” și pot fi distruse prin diverse metode, precum cea de mai jos:

Dacă vreți să-mi spuneți ce idei ați avut voi de-a lungul vremii (de afaceri sau altceva, dar le-ați abandonat din diverse motive), lăsați un comentariu. Până atunci vă spun eu câteva de-ale mele sau de-ale celor din jur:

Am identificat vreo 3 industrii care ar avea nevoie de un soi de site de prezentare. Sunt domenii mișto, cu tehnologie modernă, dar un pic greu de înțeles. Ar fi de ajutor câte un site care să explice ce și cum se poate face, un FAQ, două imagini, plus o listă cu firmele ce oferă astfel de servicii și produse. Ar fi un site de tip fire-and-forget, nu-i ceva de actualizat des. Bani faci prin publicitate de la acele firme, gen bannere pe site.

De ce n-am făcut asta? Lipsă de timp, desigur. Sunt și deosebit de zgârcit și nu plătesc pe cineva să facă site-ul și tot ce-i nevoie, iar eu doar să-l “vând”.

Am un prieten bun care acum câțiva ani era printre puținii experți de la noi în tehnologie de localizare și urmărire a poziției (și acum este, dar probabil sunt mai mulți), cu tot ce presupune asta ca implementare hardware, nu doar teorie. Discutam atunci tot felul de idei, precum “un fel de zgardă care să-ți arate unde e câinele, în caz că-l pierzi” sau “o brățară pentru copii, să vezi unde sunt” șamd.

N-am făcut nimic. Niște ani mai târziu, piața e plină de așa ceva, am văzut la MWC niște ceasuri de copii care raportau locația, îi puteai apela pe ceas, ei te puteau apela pe un număr predefinit, buton de panică, tot tacâmul.

Am vreo trei idei de bloguri de nișă. Unele sunt pasiuni de-ale mele și știu bine subiectul respectiv, la altele l-aș putea învăța, că-mi place. Nu dau detalii, chiar sper să le fac cândva. E vorba de timp, dar cu niște bani aș putea plăti pe cineva să le pună pe picioare în locul meu (sunt cam afon la “serveristică” și PHP).

Aș deschide un local cu burgeri. Rețete proprii, atmosferă plăcută. N-aș găti eu, dar în bucătărie dau sfaturi ca nimeni altul.

În curând se fac vreo 10 ani de când am fost în zona lacurilor din Austria (pe lângă stațiunea St Wolfgang și în jur). E superb pe acolo! De 10 ani zic că voi reveni, dar cu mașina, să ne plimbăm pe îndelete. Mereu amân asta, ba că n-am mașină de așa drum lung, ba că e scump…

Agricultura! Am mai zis-o aici, cât timp vor exista oameni, vor cere mâncare. N-ar fi rele niște hectare de pământ cu care să începi o cultură sau o mică fermă, mai ales că multe firme caută furnizori locali de produse bune. Mă uit la cât a crescut prețul nucilor – o livadă devine o investiție bună (pe termen lung – nucul e ca un copil, îl crești mulți ani și abia apoi produce și el ceva). Niște găini, niște vită Angus pentru localul de burgeri de mai sus.

Matilda are idei și mai năstrușnice, dar ne lungim. Declar deschis Centrul Ideilor Abandonate – Sucursala Nwradu, lăsați ideile voastre în comentariu și pe 22 vă spun ce aflu de la lansare.

    16 comentarii

  1. Ca tot veni vorba, de ce ai ingropat mobbi.ro?

      (Citează)

  2. Nici dacă pui cel mai probabil copii tai o sa aibă parte de ele.

      (Citează)

  3. Dacă vreți să-mi spuneți ce idei ați avut voi de-a lungul vremii (de afaceri sau altceva, dar le-ați abandonat din diverse motive), lăsați un comentariu.

    Nice try.

      (Citează)

  4. Vb de cei cu Mastercard cu zero costuri?

      (Citează)

  5. AdrianG:
    Ca tot veni vorba, de ce ai ingropat mobbi.ro?

    Pentru că nu putea funcționa doar din review-uri și analize, iar pentru umplutură ar fi fost nevoie de “știri” copy/paste. Nu prea voiam să fac asta.

    Apoi, vremurile când smartphone-urile creșteau văzând cu ochii au cam apus. Era o perioadă când la fiecare 6 luni se dubla rezoluția, memoria șamd. Acum avem același hardware vreo 2 ani la rând sau hardware-ul nu mai contează – ergo nu mai sunt multe de spus.

    Trei, îmi împărțeam traficul în două, era mai greu de urmărit despre ce spun șamd.

    Mobbi este la una din ideile de mai sus, mă gândesc sa fac un site de prezentare pentru ceva mobil, că numele e catchy.

    Tot ca mobbi.ro mai am un site pe care tot ameninț că-l voi face și nu găsesc timp pentru el, ceva dedicat mașinilor electrice și hibride, că-mi place mult domeniul.

    Aș putea să dau și eu anunț, ca alții, cu “angajez om, dar neplătit, care să scrie articole, vei câștiga experiență în scris articole deși dacă tot ești neplătit ai putea face asta chiar pe blogul tău”.

      (Citează)

  6. Aveam o idee de milioane, un nou format de emisiune de televiziune, se iau 10 bloggeri, se inchid intr-o casa si li se da un piscot pe care sa se bata. CAT FIGHT!

      (Citează)

  7. SYAOnline:
    Vb de cei cu Mastercard cu zero costuri?

    Nu, ce zero costuri?

      (Citează)

  8. Ai fi putut fi milionar – insa marea problema e ca o idee ramasa in stadiul de idee, fara executie, foloseste nimanui.

    Azi nu am fi avut Google daca Page si Brin doar visau la un motor de cautare insa se angajau la IBM (ca e bine platit si sigur), nu exista Apple (si minunatele iPhoane si macbucuri) daca Jobs o ardea hipiot pe LSD sau orice altceva exista pe lumea asta.

    Nu Tesla, SpaceX, nu McDonlads, KFC, nu Cola, Fanta, nu iOS, Android doar cu o idee si fara munca, munca, munca.

    O idee fara sa o pui in practica valoreaza fix 0 RON/EURO/USD etc.

      (Citează)

  9. piscot:
    Aveam o idee de milioane, un nou format de emisiune de televiziune, se iau 10 bloggeri, se inchid intr-o casa si li se da un piscot pe care sa se bata. CAT FIGHT!

    Dacă-i plătești bine să vină la emisiune, se poate rezolva.

      (Citează)

  10. Idea Bank. Din disparitia RIB. Nu e venita ca o banca noua ci ca grup de investii (GETIN) care au preluat banca + IFN leasing + broker asigurari ( RIB + Volksbank Leasing + VB Broker ).

    VB Romania Bank va fi inghitita de BT (ca au preluat tot ).

      (Citează)

  11. Aș fi putut fi milionar, dar am divortat la timp si inca sunt miliardar.

      (Citează)

  12. nwradu: Dacă-i plătești bine să vină la emisiune, se poate rezolva.

    Castigatorul poate pastra piscotul!

      (Citează)

  13. Nick: Idea Bank

    Deci o nouă țeapă.

      (Citează)

  14. Ion: Deci o nouă țeapă.

    Logică bună asta, dacă vine o bancă sau un fond de investiții nu este un semn că România crește și sunt mulți aici cu idei care au nevoie de finanțare și multe locuri în care să investești, ci “o nouă țeapă”.

    Pe principiul toți vor să ne dea țeapă, eu zic să închidem granițele și să trăim ca-n Coreea de Nord.

      (Citează)

  15. Centrul Ideilor Abandonate, CIA undercover

      (Citează)

  16. banci, farmacii, case de pariuri si haine la kil

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus