un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unitățile McDonald’s din România au fost vândute unui investitor rus

27 Mar 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Întreg lanțul McDonald’s România va fi controlat de acum de către ruși, după ce toate restaurantele au fost vândute recent, tranzacția fiind în curs de derulare.

Se pare că aceasta este strategia lanțului, care intră pe piețe mici, dezvoltă rețeaua și apoi o vinde unui francizat, urmând să beneficieze apoi doar de venituri ca în cazul francizelor. Un român cu suficienți bani n-au găsit, dar rușii au de unde. Ciudată strategie, dar e treaba lor.

Business-ul continuă ca și până acum, cu aceeași echipă locală la conducere, iar modificările se vor face probabil în timp, de-a lungul anilor, și asta dacă vor fi modificări observabile pentru clienți. Sunt sigur că vor apărea destui care să spună că acum ne pot otrăvi rușii când au ei chef, în caz de război, punând ceva în băutură.

Acum ceva vreme, când a început conflictul din regiune cu Rusia, m-am întrebat dacă ar trebui să boicotez orice companie rusească din România și să îndemn lumea să facă același lucru. Așa, ca o formă de protest. Mi-am dat seama apoi că de fapt aș face rău mai degrabă românilor angajați aici la companii deținute de ruși, români care au nevoie de salarii, care plătesc taxele local șamd. În fond, e greu să mai găsești o afacere mare care să fie 100% deținută de români, aproape toate sunt controlate din străinătate, deci este mai important unde e forța de muncă și unde se plătesc taxe și ce investește compania pe plan local și ce finanțează dincolo de propria afacere.

Am abandonat ideea. Am reluat-o numai în cazul Lukoil și asta când am aflat că nu plăteau taxele la stat. Până în acel moment alimentam numai de la Lukoil, că am în cartier și este ieftin. De atunci n-am mai alimentat-o niciodată la ei.

Acum trei zile, în Piața George Enescu, McDonald’s România a organizat #zambetdupazambet, parte a unei campanii internaționale desfășurate în 24 de orașe, timp de 24 de ore, pe 24 martie. La noi a fost cu zâmbete, în Spania cu un puzzle uriaș, în Australia ceva legat de cafea, în Danemarca ceva cu biciclete șamd. Dar ce mai zâmbeau rușii…

mcdonalds

sursa: Ziarul Financiar

    21 comentarii

  1. Nu sunt sigur ca UE va vedea cu ochi buni aceasta tranzactie. In definitiv exista niste sanctiuni pentru afacerile rusesti si niste inghetari pe conturile lor – deci nu e tocmai usor sa plateasca ce cumpara.

      (Citează)

  2. Pepsi la Mac? Yupppppi…

    Au trebuit sa vina rusii pentru asta, acum cateva luni aveau doar Sprite, Cola, Fanta etc.

      (Citează)

  3. io le boicodez de cativa ani .Acum ca au venit rusii stapani am sa am grija la ceas cand trec pe langa ele :-)

      (Citează)

  4. Roxana: McDonald’s

    Nu cred ca poza e de la noi.

      (Citează)

  5. @Roxana & alunelu: Adevarul ca nici nu poate fi acasa, ca la McDonald’s nici nu se da la pachet. Aaa, si tot timpu la Mc iti da bautura in pahar de sticla.

      (Citează)

  6. Молодец!

      (Citează)

  7. Eu zic sa nu-i mai boicotam asa de mult pe rusi ci sa ne urmarim interesul national care evident nu este acela de a-i sluji fara limite pe americani si fara nici un beneficiu (din contra: Bechtel, Shevron, Microsoft, etc). Avem foarte mult de pierdut din cauza acestui pro americanism lipsit de sens, cred ca suntem tara cu cele mai putine investitii rusesti din europa si cu un pret al gazelor rusesti de import destul de mare.

      (Citează)

  8. Auzi bah, Mariuse, nu vrei tu sa pasol na turbinca cu rusii tai?

      (Citează)

  9. Marius M:
    Eu zic sa nu-i mai boicotam asa de mult pe rusi ci sa ne urmarim interesulnational care evident nu este acela de a-i sluji fara limite pe americani si fara nici un beneficiu (din contra: Bechtel, Shevron, Microsoft, etc). Avem foarte mult de pierdut din cauza acestui pro americanism lipsit de sens, cred ca suntem tara cu cele mai putine investitii rusesti din europa si cu un pret al gazelor rusesti de import destul de mare.

    mai citeste niste almanahe de istorie, sa vezi ce beneficii majore a avut Romania de la poporul rus.

      (Citează)

  10. gogu: mai citeste niste almanahe de istorie, sa vezi ce beneficii majore a avut Romania de la poporul rus.

    Eu nu am zis ca sa devenim din colonie americana o colonie rusa ci sa o lasam mai moale cu americanismele ca am tras si o sa mai avem mult de tras de pe urma lor. Nu sunt in lipsa de cauza cu raul care ni l-au facut Rusii in trecut, insa daca inghitim toata propaganda asta o sa ajungem rau de tot cu propria complicitate. Nu mai zic in cazul unui conflict ca la noi in ograda se afla scutul antiracheta american si, dupa cum au si anunta, vom fi prima tinta.

      (Citează)

  11. Roxana: Pepsi la Mac? Yupppppi…

    Nu, e tot Cola.

    alunelu: Nu cred ca poza e de la noi.

    E de la mine de acasă. În general folosesc fotografii făcute de mine, dacă pot. În acest caz, am luat doar mâncarea, Pepsi aveam eu.

      (Citează)

  12. Marius M:
    Eu zic sa nu-i mai boicotam asa de mult pe rusi ci sa ne urmarim interesulnational care evident nu este acela de a-i sluji fara limite pe americani si fara nici un beneficiu (din contra: Bechtel, Shevron, Microsoft, etc). Avem foarte mult de pierdut din cauza acestui pro americanism lipsit de sens, cred ca suntem tara cu cele mai putine investitii rusesti din europa si cu un pret al gazelor rusesti de import destul de mare.

    Pe ruși i-am mai servit o vreme și n-a ieșit prea bine. Însăși sistemul lor s-a dovedit falimentar, americanii câștigând războiul rece în primul rând economic, nu militar.

      (Citează)

  13. nwradu:
    E de la mine de acasă.În general folosesc fotografii făcute de mine, dacă pot. În acest caz, am luat doar mâncarea, Pepsi aveam eu.

    Trebuia sa-mi dau seama, dupa blatul de bucatarie.

      (Citează)

  14. Marius M:
    Eu zic sa nu-i mai boicotam asa de mult pe rusi ci sa ne urmarim interesulnational care evident nu este acela de a-i sluji fara limite pe americani si fara nici un beneficiu (din contra: Bechtel, Shevron, Microsoft, etc).

    Marius, eu zic sa ii zici lu’ tavarschi care te plateste ca aici nu halim intoxicari d-astea si sa te duci sa bei o vodca.

      (Citează)

  15. Ca o precizare, pe langa cazul Litvinenko [glumesc, in cazul in care trebuie mentionat], exista un precedent cu otravire de la rusi. Un meci de rugby din Cupa Europei pe Natiuni, in care ai nostri, in deplasare fiind, au primit sticle de apa special tratate. Rezultatul a fost o cufureala nationala. Cred ca a fost acum 5-6 ani, daca vrea cineva detalii sunt disponibile online, presupun.

    @NwRadu: Eu cred ca Marius M ori e sarac, ori are IP de .ru.

      (Citează)

  16. Eu cred ca suntem prea prosti ca natie ca sa o ducem vre-odata bine. Franta a vandut Rusiei anul trecut doua nave de razboi, desi americanii au facut presiuni mari asupra lor pentru anularea vanzarii, insa interesul national al Frantei a primat. Celor care se inchina in fata istoriei le reamintesc ca Franta si Rusia nu au fost aliati in cel de-al doilea razboi mondial. La noi vine un investitor rus ca sa cumpere o afacere, nici macar nu stim daca va investi ceva si deja avem grija sa-l luam la picioare. Eu unul as boicota companiile americane, in ciuda istoriei curate care o avem cu ei pentru tunurile care ni le-au dat recent (Microsoft, Bechtel, etc) si pentru care nu raspund intrucat americanii dicteaza in tara asta.

    ipo:
    Ca o precizare, pe langa cazul Litvinenko [glumesc, in cazul in care trebuie mentionat], exista un precedent cu otravire de la rusi. Un meci de rugby din Cupa Europei pe Natiuni, in care ai nostri, in deplasare fiind, au primit sticle de apa special tratate. Rezultatul a fost o cufureala nationala. Cred ca a fost acum 5-6 ani, daca vrea cineva detalii sunt disponibile online, presupun.

    @NwRadu: Eu cred ca Marius M ori e sarac, ori are IP de .ru.

      (Citează)

  17. Da, au castigat razboiul economic de nu s-a mai putut, dovada crizele din 2008 si cea care vine acum tare.

      (Citează)

  18. Marius M … citesti cam mult Vocea Rusiei.
    1. Americanii nu au facut tun cu Bechtel , cum nu au facut nici cu Microsoft daca nu existau cine…(romanii la mijloc). Ancheta Microsoft a pornit de la FBI-ul american si a ajuns in Romania deci aia platesc de ceva timp….la noi inca se construieste dosarul.
    2. Poate ca ai prins sau nu bunicii / strabunicii. Cand au venit rusii la noi dormeau femeile in pod de frica violului , care era prinsa pe timp de noapte nu conta copil , femeie violata era(pe langa SOV rom si alte multe rahaturi care le faceau pe aici).
    3. Nu o sa mai dorm eu noaptea de frica rusilor ca suntem prima tinta. Mai uita-te si tu pe internet sa vezi ce armament exista acum in Romania tocmai datorita NATO,ca daca nu eram in NATO eram de mult anexati mamei rusie.

      (Citează)

  19. Poate m-as simti mai bine daca as sti cine este acest investitor rus si “cu ce se ocupa”. In afara francizelor vreau sa zic. Pana la urma pot face donatii si ajuta Fundatia McDonald’s punand direct bani in cutiutele alea transparente de la case. Si daca nu, sunt si multe alte fundatii locale prin care poti ajuta oamenii.

    Acum sa fim seriosi – McDonalds va trai probabil bine merci si fara Big Mac-ul meu. SI cati dintre romani credeti ca vor tine minte ca McDonalds Romania e de fapt firma ruseasca? :) Eu personal nu-mi doresc sa contribui la imbogatirea rusilor in actualul context economic si politic.

      (Citează)

  20. 1. Ok, ii spalam pe americani ca e normal sa profiti de oameni corupti, cam asta inteleg ca e gandirea ta, daca se poate numi gandire.

    2. Imi poti da vre-un exemplu de razboi unde a existat fair-play? Ai aruncat vre-un ochi pe wikileaks ca sa vrezi cum omorau americanii civili in mai toate tarile care le-au invadat, bombardand orice locuinta unde suspectau un potential pericol? De inchisorile de tortura ale CIA instalate chiar si pe teritoriul nostru? Ai vazut cate femei si cati copii au murit in raidurile recente facute de evrei asupra palestinienilor? Inteleg dupa “gandirea ta” ca e mai rau sa te pitesti in pod de rusi decat sa stii ca locuinta ta poate fi facuta bucati de o racheta lansata de pe o drona (asa se poart mai nou).

    3. Rusia daca vrea de maine nu mai exista Romania. Fiecare baza NATO infiintata pe teriitoriul nostru schimba tinta unor rachete rusesti. Cred ca doar tu o sa mai dormi linistit cand se agita apele unui conflict.

    PS. in cazul unui conflict Rusia – NATO tu crezi ca NATO va fi invingator sigur, insa daca multe tari non NATO vor participa la conflict sansele vor creste mult in favoarea Rusiei. China va avea un cuvant greu de spus.

    SW:
    Marius M … citesti cam mult Vocea Rusiei.
    1. Americanii nu au facut tun cu Bechtel , cum nu au facut nici cu Microsoft daca nu existau cine…(romanii la mijloc). Ancheta Microsoft a pornit de la FBI-ul american si a ajuns in Romania deci aia platesc de ceva timp….la noi inca se construieste dosarul.
    2. Poate ca ai prins sau nu bunicii / strabunicii. Cand au venit rusii la noi dormeau femeile in pod de frica violului , care era prinsa pe timp de noapte nu conta copil , femeie violata era(pe langa SOV rom si alte multe rahaturi care le faceau pe aici).
    3. Nu o sa mai dorm eu noaptea de frica rusilor ca suntem prima tinta. Mai uita-te si tu pe internet sa vezi ce armament exista acum in Romania tocmai datorita NATO,ca daca nu eram in NATO eram de mult anexati mamei rusie.

      (Citează)

  21. Eu zic sa-i sune cineva pe cei de la ZF si sa ii intrebe de unde stiu, daca au verificat informatia din 3 surse, din astea jurnalistice ;) Just sayin’

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus