un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Soluție Smart Shopper: scanezi produsele în magazin și ele sunt livrate direct acasă

5 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Anul acesta, mai mult ca oricând, operatorii telefonici din diverse țări au demonstrat tot felul de tehnologii sau echipamente oarecum adiacente sau chiar și fără legătură cu business-ul lor de comunicații mobile, semn că piața se schimbă și marile firme investesc în diversificarea portofoliului de soluții.

Va fi o serie mai lungă, dar acum vreau să vă arăt doar soluția Smart Shopper de la SK Telecom, un operator din Coreea de Sud.

Ideea este următoarea: te duci în magazin și, în loc să iei un coș de cumpărături pe care să-l împingi pe acolo în sus și-n jos, primești dispozitivul de mai jos, un scanner de coduri de bare cu memorie.

Te apuci și scanezi produsele pe care le vrei. Aveau câteva la stand pentru demonstrație, nu-i nimic complicat.

Din loc în loc ai în magazin câte un Smart Order Viewer, adică un fel de infochioșc în care înfigi dispozitivul tău și vezi pe ecran ce-ai scanat până în acel moment. Poți de acolo să mărești cantitatea sau să elimini produse și vezi pe loc și cât te vor costa toate.

smart_shopper_sk_telecom_09

Când termini de ales produse, te duci la casa de marcat, înfigi aparatul în ea, plătești cu cardul și semnezi pe ecran, alegi adresa de livrare și intervalul orar în care cineva să-ți aducă produsele acasă.

smart_shopper_sk_telecom_11smart_shopper_sk_telecom_12

Sistemul are numeroase avantaje:

  • nu mai împingi căruciorul, nu te mai lupți cu aglomerația. Am fi doar o mulțime de oameni mergând prin hipermarket, scanând produse.
  • magazinele pot avea un stoc centralizat. Dacă s-a terminat făina în magazinul în care ești tu, rămâi fără făină, pe când cu acest sistem marfa poate fi apoi luată dintr-un depozit central și dusă la client.
  • magazinele pot include mai multe produse. Suprafața lor rămâne aceeași, dar nu mai trebuie câte 30 de sticle de același tip la raft, ci doar una pe care să o scaneze pe rând fiecare doritor. Mai mult, dacă un produs lipsește de la raft, poate fi lăsat codul său de bare și clienții îl scanează, iar marfa este adusă ulterior la ușa lor, când devine disponibilă.

Probabil veți spune că, dacă tot mergi la hipermarket, de ce să nu ridici chiar tu produsele și gata? Probabil noi ne-am obișnuit cu sistemul acesta și nici traficul nu-i chiar rău în România, dar dacă nu ai mașină ce faci? Dacă locuiești undeva unde ai sta prea mult timp în trafic pentru a ajunge la hipermarket sau pur și simplu nu-ți încap 3 bidoane de apă și 10 pungi în mașina ta?  Dacă nu vrei să împingi căruciorul, să pierzi timpul la casă, dar vrei să te bucuri de experiența de mers printre rafturi și descoperit noi produse?

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    7 comentarii

  1. Probabil in anul 1990 ar fi fost revolutionar. Acum avem comanzi online inclusive la hipermarketuri.

      (Citează)

  2. thundermar:
    Probabil in anul 1990 ar fi fost revolutionar.Acum avem comanzi online inclusive la hipermarketuri.

    da… dar poate vrei sa testezi produsul mai intai. mie mi se pare foarte tare gadget-ul

      (Citează)

  3. Aham, o mizerie care costa bani dar e mai proasta decat o aplicatie pe telefon la care macar poti vedea pe display ce ai cumparat si cat costa.

    Apoi problema e ca vanzatorii nu se vor inghesui foloseasca o solutie cu care clientul sa-si poata controla cheltuiala totala. De cate ori n-ati ajuns la casa sa constatati ca ati cheltuit cu 20-40-xx lei mai mult decat v-ati propus initial?

      (Citează)

  4. Ma duc pana la showroom sa vad ce salam au mai băgat.

      (Citează)

  5. cata: da… dar poate vrei sa testezi produsul mai intai. mie mi se pare foarte tare gadget-ul

    Ce să testezi? Salamul?
    Eu încă aștept ca eMAG sau Carrefour să dea drumu la comenzi online de aliemente și în Iași.

      (Citează)

  6. Dacă se va implementa acest sistem, cum vor mai arăta televiziunile imagini cu coșurile pline ochi în preajma sărbătorilor?

      (Citează)

  7. acsel: Ce să testezi? Salamul?
    Eu încă aștept ca eMAG sau Carrefour să dea drumu la comenzi online de aliemente și în Iași.

    era o gluma faza cu testatul :-j

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus