un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O poveste plăcută cu IKEA (și noile mele accesorii de bucătărie)

24 Mar 2015  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Sâmbătă am fost la IKEA, de unde am cumpărat o lustră pentru bucătărie și o sacoșă mare de accesorii (pe care le vedeți mai jos, poate vă vin idei), ca să fie frumos în casă #candSeIntoarceMatilda.

Lustra n-a ajuns cu bine în casă. Am scos-o din mașină, am pus-o jos să închid portbagajul, s-a răsturnat, s-a spart toată. Nici n-am apucat să o bag în casă întreagă.

Am făcut o fotografie și le-am scris celor de la IKEA pe email, la adresa din secțiunea Contact. Le-am explicat situația și am întrebat dacă se mai poate face ceva pentru înlocuirea ei, pe principiul dead-on-arrival.

În mai puțin de 5 minute m-a sunat cineva și mi-a spus că nu, dacă sunt așa un mare tăntălău și am spart-o singur, să-mi fie de bine (n-au zis chiar așa, au fost foarte politicoși). Nu există piese de schimb, nu pot cumpăra un abajur pentru că nu se vinde separat. “Ghinion!”, mi-am zis, dând apoi vina pe pisici când i-am povestit Matildei pățania (“o pusesem chiar în seif, pe un pat de puf, dar pisicile l-au descuiat și au spart-o cu ciocanul, să ne facă în ciudă”).

A doua zi m-am dus iarăși la IKEA, ca să cumpăr altă lustră, să returnez niște accesorii prea mari și să mai iau una alta. La noroc, că încercarea moarte n-are, am dus și lustra spartă, ca poate găsesc vreun abajur pentru ea prin showroom, ceva desperecheat etc.

Am luat bon de “retur produse deteriorate”, m-a văzut o doamnă cu cioburile în mână, i-am spus că am spart-o din neatenție, a dispărut 3 minute în spatele și a venit cu un abajur nou. Minune! Cică era de la o altă lustră returnată pentru probleme electrice. Mi l-a dat fără nici o formalitate, a luat cioburile celei vechi înapoi. Apoi am returnat cu succes alte două produse cu care venisem, deși desigilate, no questions asked, voi primi banii înapoi pe card (sfat: dacă ați plătit cu cardul, duceți-vă acolo cu numărul contului în care vreți banii notat pe ceva, că nu se dau cash).

I-am mulțumit respectivei doamnei, mă bucur că am și acest blog unde pot să le mulțumesc public tuturor celor de la IKEA. Asta înseamnă servicii clienți de calitate! De acum va fi foarte greu să mă convingă cineva că cei de la IKEA n-au avut bunăvoința să-l ajute.

Întâmplător noul abajur are o micuță crăpătură pe una dintre părți și cred că acum aș putea să-l duc din nou acolo, spunând că n-am observat-o la achiziție și că vreau una nouă. Nu voi face asta, mi s-ar părea mârlănie după ce am economisit 100 de lei pentru că mi-au găsit una de schimb. E o crăpătură de 1 cm oricum.

calypso

ȘI ACUM, NIȘTE ACCESORII DE BUCĂTĂRIE

Pe principiul înainte și după. De reținut: vreo jumătate dintre ele se găsesc la etaj, în zona de bucătării, cealaltă jumătate la parter, la accesorii.

Suport Lamplig mare de scos cratițele pe el. Am luat și unul mic, pătrat, să se asorteze.

ikea_accesorii_bucatarie_01_lampligikea_accesorii_bucatarie_02_lamplig

Suport Torkad pentru prosop de hârtie.

ikea_accesorii_bucatarie_05_torkadikea_accesorii_bucatarie_04_torkad

 

Cutii Variera și protecție de sertar Variera sub ele.

ikea_accesorii_bucatarie_09_varieraikea_accesorii_bucatarie_10_variera

 

Avem dulăpioarele cu scurgător pentru farfurii și pahare, dar uneori trebuie să usuci și alte lucruri, așa că am luat un suport Bestaende de pus pe blat. În partea de jos are o tavă în care se scurge apa.

ikea_accesorii_bucatarie_16_bestaende

Înainte țineam toate ustensilele în două borcane și în sertar, acum am luat o tavă Stodja.

Capacele nu aveau un loc al lor, dar le-am luat un suport flexibil Variera și un separator de sertar Maximera (care-i scump cu spume pentru o bucată de plastic cu două urechi).

ikea_accesorii_bucatarie_07_varieraikea_accesorii_bucatarie_13_variera

 

Pentru borcanele cu ustensile, că pe blat au rămas doar cele utilizate zilnic, am luat o tavă Besoka de pus sub ele, să nu zgâriem blatul.

ikea_accesorii_bucatarie_15_besoka

Am luat un termometru de carne Fantast. S-a dovedit destul de complex, adică are cronometru și dă alarma după câte minute vrei tu, iar termometrul poate da alarma când ajunge la o anumită valoare. Cablul este făcut pentru a rezista până la 220 de grade, deci îl poți înfige în carne și-l scoți prin ușa cuptorului afară, de unde supraveghezi dacă s-a făcut carnea.

Am luat și o tavă de teflon pentru cuptor, modelul Sutare mai mic, cât să încapă 1-2 fripturi. Am făcut un piept de pui în ea, a ieșit mult mai bun decât în tigaie acoperită, după cum e și normal, de altfel. Începe să-mi placă noul cuptor.

Ce m-a dezamăgit însă la IKEA este prețul unui sistem de iluminare a blatului. Vreau să prind baghete cu LED-uri sub mobilierul superior, ca să ilumineze blatul (altfel îi facem umbră când lucrăm la el, plus că ajuta la fotografii), iar la IKEA prețurile sunt fantastice. O baghetă Omlopp de doar 40 de cm costă 95 de lei, dar mai ai nevoie de un transformator de 100 de lei și de un cablu de alimentare de 20 de lei. Transformatorul este mare cât o cărămidă și nu înțeleg de ce – sunt niște LED-uri, sursele lor sunt acum foarte mici. În total m-ar costa 300 de lei pentru două corpuri.

    40 comentarii

  1. mototol sârmă: make this shit sparkle with joy and unicorns.

      (Citează)

  2. și aruncă cuțitele, lingurile și furculițele alea desperecheate și cumpără un set de 6 de același tip.

      (Citează)

  3. Caut de ceva timp clipurile cu ikea – cum se dau nume la produse – stie cineva unde se pot gasi? (alea cu gigel a proiectat o bucatarie si ,cand vede cat costa la ikea, spune un cuvant gen injuratura si asa au denumit produsul la ikea)

      (Citează)

  4. Ce am observat cand merg la Ikea…de fiecare data,dar de fiecare data ma intorc cu o gramada nimicuri pe care nu aveam de gand sa le cumpar si care cel mai probabil nu vor fi folosite niciodata.

      (Citează)

  5. nu te oboseste faianta aia?

      (Citează)

  6. vali:
    și aruncă cuțitele, lingurile și furculițele alea desperecheate și cumpără un set de 6 de același tip.

    Asta mă întrebam și eu când le-am pus, de ce am 10 linguri diferite și vreo 6 cuțite care nici măcar nu sunt din alea utile, cu zimți.

      (Citează)

  7. cartus:
    Caut de ceva timp clipurile cu ikea – cum se dau nume la produse – stie cineva unde se pot gasi? (alea cu gigel a proiectat o bucatarie si ,cand vede cat costa la ikea, spune un cuvant gen injuratura si asa au denumit produsul la ikea)

    Nu știu, dar cred că unora le dau nume după vedete. Am luat o scară Beckvam și un dulăpior Brusili.

      (Citează)

  8. gogu:
    nu te oboseste faianta aia?

    Nu, chiar îmi place să stau acolo.

      (Citează)

  9. Eu am o poveste ceva mai trista cu ei. Am un dulap mare luat de la ei cu usi glisante cu oglinzi. De cand l-am luat au inceput sa se indoaie usile, dar am tot mesterit la el, reglat cat era posibil din motantaj, si am ignorat in mare situatia. Am zis ca daca se intampla ceva am garantie oricum.

    Eh, recent una din usi a pocnit de la cat se indoise, atunci m-am gandit si eu sa iau legatura cu Ikea sa gasim o solutie. Aparent dulapul respectiv era singurul cu 2 ani garantie, nu 5. Avea un defect de fabricatie si au avut o perioada in care au inlocuit usile gratuit, cum eu habar nu am avut am ramas cu un dulap care nu se mai fabrica si cu o usa pocnita.

    Asa ca atentie la perioada de garantie, difera de la gama la gama si nu amanati cu rezolvarea problemelor.

      (Citează)

    • Nu este defect de fabricatie, sunt proaste. Sm cumparat masuta, s-au rupt picioarele (am pus pe ea doar o glastra cu flori). Am zis s-a intamplat. Am cumparat 2 comode, 2 sifoniere. Comodele nu mai au sertare (au iesit placajele. Sistemele de glusare s-au desfacut) sifonierele nu mai au rafturi (s-au rupt) placajul din spate s-a desprins (cine s-a gandit ca un sifonier are pe spate placaj de 1 mm batut in tzinte de 2 mm aproape piunieze). Nu cumparati nimic de la Ikea.

        (Citează)

  10. IKEA este in unele cazuri un colos cu picioare de lut.
    La cca. 4 luni dupa ce cumparasem o canapea extensibila cu 3 locuri Ektorp am vrut sa achizitionez o husa suplimentara mai inchisa la culoare. (husa era complicata cu huse cu fermoar si arici pentru 6 perne + o alta pentru structura propriu-zisa a canapelei). Din pacate canapeaua fusese scoasa din productie, deci si husele si toate incercarile mele (telefonic, completat formulare la sediul IKEA, mail-uri in Suedia) au fost fara succes. Salvarea a venit din alta parte.
    Perceptia mea este ca majoritatea brandurilor de renume sunt facute de cacao de managementul roman.

      (Citează)

    • avem aceeasi problema .cautam husa dar nu se mai gaseste.cum ati rezolvat?

        (Citează)

    • Stiu ca a trecut ceva timp de la aceasta postare, dar sunt in aceeasi situatie. Canapea Ektorp, 3 locuri extensibila si cucu husa. Da-mi, te rog, o mana de ajutor! Multam!

        (Citează)

  11. Cand ai dat comanda de mobila nu ti-au spus ca exista si blat rezistent la temperaturi ridicate? Eu am comandat mobila de bucatarie si m-au intrebat daca vreau acest tip de blat pentru a putea pune fara griji tigai sau oale fierbinti, eliminand suporti sau tocatoare.

      (Citează)

  12. La lidl au leduri cum vrei tu si mai ieftine. Tb sa urmăresti oferta

      (Citează)

  13. Si eu am avut de curand o experienta placuta cu ei, in sensul ca matusa mea si-a cumparat bucataria de la ikea acum 2 ani si acum a vrut sa cumpere niste seturi de amortizoare pt sertare, care acum nu se mai vand separat. Am vorbit insa jos la informatii clienti si fetele f amabile mi-au facut comanda din Germania si le-am primit in aproximativ 2 sapt, la acelasi pret la care fusesera in 2013 la momentul cand a fost cumparata mobila.

    Termometrul ala de carne il vreau si eu, ma mir ca nu l-am vazut pana acum.
    Ca recomandare, dintre tavile de la ikea cea mai misto e asta http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/10099053/ E super solida si pe gratarul ala poti face chipsuri in cuptor, aripioare crocante etc pt ca circula aerul pe sub ele. Plus ca gratarul poate fi folosit si ca sa racesti biscuitii sau prajiturile abia scoase din cuptor, fara sa se umezeasca pe partea de jos.

      (Citează)

  14. La lidl am văzut și eu baghete cu led pentru bucătărie. Erau 65 cu tot cu alimentare. Trebuie sa te uiți din când în când pe site.

      (Citează)

  15. “(sfat: dacă ați plătit cu cardul, duceți-vă acolo cu numărul contului în care vreți banii notat pe ceva, că nu se dau cash).”
    Si o adaptare pentru romania: Daca ai un card de credit si iti trebuie cash (si nu vrei sa scoti de pe CC din cauza comisioanelor la extras cash pt CC), platesti ceva cu cardul de credit, te duci inapoi la magazin, ceri retur si le dai IBANul de la contul curent. Dupa care scoti frumos banutii cu cardul de debit. Voila.

      (Citează)

  16. Presa aia de usturoi (tot de la Ikea) isi face treaba sau jumatate din usturoi iese prin lateral, nu prin gauri, ca la alte prese proaste? Ca de mult tot caut una care sa ma satisfaca.

      (Citează)

  17. Boris:
    “(sfat: dacă ați plătit cu cardul, duceți-vă acolo cu numărul contului în care vreți banii notat pe ceva, că nu se dau cash).”
    Si o adaptare pentru romania: Daca ai un card de credit si iti trebuie cash (si nu vrei sa scoti de pe CC din cauza comisioanelor la extras cash pt CC), platesti ceva cu cardul de credit, te duci inapoi la magazin, ceri retur si le dai IBANul de la contul curent. Dupa care scoti frumos banutii cu cardul de debit. Voila.

    Retururile astea se trec la capitolul pierderi si se recupereaza din pretul celorlalte produse. Cu alte cuvinte restul fraierilor vor plati un pic mai mult pentru ca un istet s-a gandit sa sunteze comisionul.

      (Citează)

  18. intrebare stupida, probabil ca mi-a scapat detaliul pana acum: mobila de bucatarie ai luat-o de la IKEA? nu de alta, dar prea ti s-au potrivit diverse (in special separatorul ala de sertar), iar eu pana acum nu am vazut un norocos caruia sa i se potriveasca…
    ba sunt prea mari, ba sunt prea mici accesoriile lor…

      (Citează)

  19. alunelu:
    Presa aia de usturoi (tot de la Ikea) isi face treaba sau jumatate din usturoi iese prin lateral, nu prin gauri, ca la alte prese proaste? Ca de mult tot caut una care sa ma satisfaca.

    Am si eu, nu e stralucita.

      (Citează)

  20. alxzen: Am un dulap mare luat de la ei cu usi glisante cu oglinzi.

    Am și eu două dulapuri de la ei, sper să nu apară probleme. O să vi le arăt.

      (Citează)

  21. alunelu:
    Presa aia de usturoi (tot de la Ikea) isi face treaba sau jumatate din usturoi iese prin lateral, nu prin gauri, ca la alte prese proaste? Ca de mult tot caut una care sa ma satisfaca.

    Nu e mare scofală, are tendința să se desfacă și mai iese usturoiul pe lângă ea.

      (Citează)

  22. Octavian-Valeriu Micsa

    24/03/2015 la 12:44 PM

    Pentru iluminatul blatului de bucatarie de ce nu incercati variant cu banda led ? Este mai ieftin,mai discret si cu cateva accesorii (tot ieftine) puteti configura iluminatul cum doriti . Succes !

      (Citează)

  23. Ti-am spus, mi se pare cam groasa sonda termometrului. Nu prea e buna pentru vita, ca perforezi prea mult friptura si ies toate sucurile.

    E buna doar pentru cuptor sau masuratori continui, fie si pentru ca sonda nu are maner si cred ca se incalzeste prea tare pentru masurari punctuale. Ar trebui atunci sa o tii cu manusi.

      (Citează)

  24. Eu am o poveste amuzanta: am cumparat intr-o seara ploioasa de ianuarie anul acesta o saltea cu arcuri care bineinteles era frumoas rulata si vidata.
    Toate bune si frumoase, o urc in apartament cu liftul si o desfac in partea de sus pentru a iesi aerul. Apoi am masurat-o :(
    Exact, luasem una cu 20 de cm mai mica, care acum se facuse “cat casa” dupa ce nu mai era vidata.
    Inlocuirea ei la IKEA s-a facut rapid (mi-au adus ei una la dimensiunile cerute sa nu se mai trezeasca apoi iarasi cu mine ca nu iau ce trebuie :)), problema fiind reimpachetarea ei si transportul din apartament pana la masina si apoi la IKEA.
    Bineinteles nu am mai putut sa o duc cu liftul si am coborat pe scari si nici nu am mai putut sa o rulez frumos si efectiv (Stoicescu) am indesat-o in masina ce avea déjà banchetele rabatate…. Cand am ajuns in parcare la IKEA si am deschis usile s-a revarsat afara ca in desene animate.

    Revenind la ce ai cumparat tu, mi e nu imi plac borcanele acelea, uneori ruginesc ustensilele daca le lasi mai mult de o zi acolo.
    In schimb as cumpara boluri nonstop.

      (Citează)

  25. Bai sa fie! Doar doua fete pana acum in comentarii si in rest numai masculi feroce cu ponturi despre accesoriile de la iKEA. WTF is wrong with us?
    Deci… :) am facut special un drum pana la Ikea sa iau mizeria aia de suport de prosop de bucatarie. Nu l-am gasit! Am luat alte chestii de care aveam nevoie.
    Apropo de presa de usturoi, au mai multe modele. Este una mica si rotunda care este pur si simplu geniala. Face usturoiul piure si nu scapa nimic din ea!

      (Citează)

  26. Dinca Alexandru

    25/03/2015 la 12:37 AM

    Foarte Tare ! felicitari!

      (Citează)

  27. Las şi eu un comentariu aici, doar ca să modific media femeilor care au comentat [cc Ursu].

    Merci de idei şi poze, întotdeauna mă bucur când văd IKEA pe la alţii de parcă aş avea acţiuni! Mi-ar plăcea să văd în mai multe detalii renovarea. N-aţi făcut “before” pictures, ca să vedem şi “after”?

      (Citează)

  28. d.orin:
    intrebare stupida, probabil ca mi-a scapat detaliul pana acum: mobila de bucatarie ai luat-o de la IKEA? nu de alta, dar prea ti s-au potrivit diverse (in special separatorul ala de sertar), iar eu pana acum nu am vazut un norocos caruia sa i se potriveasca…
    ba sunt prea mari, ba sunt prea mici accesoriile lor…

    Da, e de la IKEA. Mobilă standard jos, mobilă înaltă de 100 cm sus, blatul l-am luat din altă parte, că IKEA are blaturi prea mici.

    Revin cu detalii despre ea.

      (Citează)

    • Salut. Sunt și eu interesata de aceeași mobila ikea, după câtva timp de folosire, cum se comporta? Ceva stricăciuni? Încă o recomanzi? Mulțumesc anticipat.

        (Citează)

  29. Raluca Enache: Termometrul ala de carne il vreau si eu, ma mir ca nu l-am vazut pana acum.

    E nou în magazin.

      (Citează)

  30. Octavian-Valeriu Micsa:
    Pentru iluminatul blatului de bucatarie de ce nu incercati variant cu banda led ? Este mai ieftin,mai discret si cu cateva accesorii (tot ieftine) puteti configura iluminatul cum doriti . Succes !

    Păi cu bandă LED voiam să încerc. Am luat chiar de la IKEA o variantă ieftină, Dioder http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/60116540/

    S-a dovedit prea slabă intensitatea. Astea sunt lumini de veghe, nu de făcut lumină pentru muncă. Cele din gama scumpă sunt mult mai bune, dar scumpe.

    LED-uri din astea am văzut la cineva puse sub pat, lipite sub el. Dădeau o lumină mișto în cameră, în loc de veioză, ieșind de sub pat. Dacă vrei, poți lua varianta multicoloră la care schimbi culoarea din telecomandă și te faci actor porno.

      (Citează)

  31. Emil: Inlocuirea ei la IKEA s-a facut rapid (mi-au adus ei una la dimensiunile cerute sa nu se mai trezeasca apoi iarasi cu mine ca nu iau ce trebuie :)), problema fiind reimpachetarea ei si transportul din apartament pana la masina si apoi la IKEA.
    Bineinteles nu am mai putut sa o duc cu liftul si am coborat pe scari si nici nu am mai putut sa o rulez frumos si efectiv (Stoicescu) am indesat-o in masina ce avea déjà banchetele rabatate….

    Și eu sunt curios cum rulează ei saltelele, probabil așează un elefant pe ele.

    Borcanele sunt ok, n-au ruginit în ultimii 5 ani, n-or începe acum.

      (Citează)

  32. Ursu: Deci… :) am facut special un drum pana la Ikea sa iau mizeria aia de suport de prosop de bucatarie.

    Cum să nu-l găsești, era un teanc mare când am fost eu.

      (Citează)

  33. Exista la Praktiker, banda de led cald si rece, 5 m, 39,90 lei + transformator 29,99 lei. O folosesc in bucatarie, pentru exact acelasi lucru

      (Citează)

  34. Zodrac:
    Exista la Praktiker, banda de led cald si rece, 5 m, 39,90 lei + transformator 29,99 lei. O folosesc in bucatarie, pentru exact acelasi lucru

    Super, mulțumesc.

      (Citează)

  35. razorsbk:
    La lidl am văzut și eu baghete cu led pentru bucătărie. Erau 65 cu tot cu alimentare. Trebuie sa te uiți din când în când pe site.

    Problema la Lidl este că acele produse mișto pe care le aduc se schimbă foarte des. Doar cele alimentare sunt mereu în ofertă, restul se schimbă poate și săptămânal.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus