un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ford propune biciclete electrice inteligente

6 Mar 2015  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Geneva are noul Ford GT, Mustang-ul și Focus RS, noi avem biciclete?“, i-am zis omului de la standul Ford de la MWC (salonul auto de la Geneva avea loc simultan cu MWC-ul). A zâmbit și mi le-a arătat cu atâta entuziasm încât mi l-a transmis și mie.

Ford are o viziune ceva mai lungă asupra viitorului transporturilor. Au niște statistici care spun că peste vreo 10-20 de ani o mare parte din oameni vor trăi în mega-orașe. Chiar și acum, șoferul de rând din Beijing stă 5 ore în trafic, zilnic. Lucrurile se vor înrăutăți în jurul megalopolisurilor viitorului, al căror număr se va dubla în următoarea perioadă, și nu-i vorba doar de China.

Pe lângă investițiile în mașini mici și electrice, Ford crede și în biciclete ca mijloc auxiliar de deplasare.

Mode:Me este o bicicletă pentru uz personal. Este rabatabilă și este gândită pentru deplasarea prin trafic, având semnalizatoare în capetele ghidonului. S-ar putea să aibă și senzori de detecție a mașinilor ce se apropie prea mult de tine, ca modelul Mode: Pro de mai jos, dar nu știu sigur.

ford_mode_me_bicicleta_6

Bicicleta are un motor electric de 200 W și o baterie de 9 Ah. Nu se deplasează singură, dar imediat ce începi să pedalezi motorul amplifică mișcarea ta și crește viteza bicicletei, făcând deplasarea foarte ușoară, iar urcarea dealurilor fără efort. Am mers recent cu o astfel de bicicletă electrică și, dacă vreți mai multe detalii, citiți articolul despre Smart ebike.

Telefonul mobil poate fi pus în suportul de pe ghidon și beneficiezi de navigație pe rute potrivite bicicletelor, precum și informații despre starea bateriei. Ca și la cea Smart, bănuiesc că bateria se încarcă la frânare sau vale, dar și la priză.

Mode:Pro este o bicicletă ceva mai serioasă. Este tot rabatabilă, dar Ford a gândit-o pentru a fi transportată într-o dubiță Transit, pe următorul principiu: de la depozitul firmei pleacă duba Transit cu șofer și încă doi oameni, iar odată ajunsă în centrul orașului sau într-o zonă aglomerată, cei doi bicicliști se dau jos, își desfac bicicletele, iau marfa în spate și o duc la destinație.
ford_mode_pro_bicicleta_6

Navigația din telefon nu doar că le arată lista de livrări, traseul optim pentru bicicletă sau, dacă este cazul, îi coordonează să se reîntâlnească undeva cu duba și să continuie cu ea, dacă este mai rapid. Pare o soluție inteligentă pentru multe orașe cu zone pietonale sau trafic aglomerat și este deja în teste în vreo 20 de locații din lumea largă.

Bicicleta Mode:Pro este cea mai avansată pe care am văzut-o vreodată. Ai semnalizatoare în ghidon; navigația îți face să vibreze ghidonul în stânga sau dreapta, în funcție de direcția în care trebuie să o iei; există senzori cu ultrasunete care detectează mașinile ce se apropie prea mult de bicicletă, te avertizează pe tine prin vibrația ghidonului și un mesaj pe ecranul telefonului, iar pe șoferul respectivului autovehicul prin aprinderea luminilor bicicletei, făcându-te mai vizibil.


ford_biciclete_transitford_mode_pro_bicicleta_4

Motorul este tot de 200 W și se găsește în zona de culoare neagră din preajma pedalelor. Bateria de 9Ah este în zona de culoare gri de deasupra. Lanțul a fost înlocuit cu o curea cauciucată ce nu are nevoie de ungere.

Nu vreau să-mi închipui cât costă.

Era la MWC și un Ford Focus Electric, dar eu deja l-am condus.

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    5 comentarii

  1. Bicicleta este un mijloc de transport excelent, problema e cand ploua si e frig. Atunci nu prea mai ai chef sa mergi pe bicicleta.

      (Citează)

  2. Eu m-as multumi cu o bicicleta ultraportabila care sa fie mica ambalata si sa intru usor la metrou.

      (Citează)

  3. Gabriel:
    Bicicleta este un mijloc de transport excelent, problema e cand ploua si e frig. Atuncinu prea mai ai chef sa mergi pe bicicleta.

    În străinătate se merge și atunci, că pui pelerină. La fel și cu scuterul.

      (Citează)

  4. thundermar:
    Eu m-as multumi cu o bicicleta ultraportabila care sa fie mica ambalata si sa intru usor la metrou.

    Păi sunt multe pe piață, dar cam scumpe. Asta electrică te ajută la pedalat și nu faci efort, nu transpiri, dar este cam grea de cărat, probabil are 10-15 kg.

      (Citează)

  5. sper sa se faca si in Romania la fabrica ford. Ar insemna un alt export bun!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus