un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce idei au avut echipele din Innovation Labs 2015

9 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

A trecut un an, s-a desfășurat o nouă ediție a hackathonlui Innovation Labs. Este etapa la care echipele înscrise trebuie să-și prezinte ideea, în forma ei incipientă, unui juriu de specialiști și investitori, doar cele mai bune idei trecând mai departe.

Redau mai jos integral comunicatul primit, prezentând pe scurt ideile celor 21 de echipe din București și 7 din Cluj ce intră acum într-un program de pre-accelerare, când timp de câteva luni vor primi consiliere de la mentori pricepuți în domeniu. Puteți vedea din textul de mai jos cam pe unde se învârt ideile participanților și ce-a apreciat juriul că ar fi o idee bună.

Cu italic sunt comentariile mele, acolo unde am avut ceva de zis.

Echipele din București

Categoria Disruptive Retail:

Buyerbrain – software care poate studia mecanismele subconștiente care declanșează comportamentul consumatorilor în magazine.

FindTH@ – o aplicație în care poți cumpăra ce ți-a atras atenția pe stradă, fie că este vorba despre haine, accesorii, cărți sau produse alimentare.
Tare sunt curios cum speră să facă asta, având în vedere că pare un fel de Sfântul Graal al aplicațiilor de comerț. Cred că ar fi făcut-o Amazon de mult, dacă era așa simplu.

ShopIt – un serviciu care poate îmbunătăți simțitor experiența în timpul cumpărăturilor.
În afara cazului în care plătește altcineva produsele tale, nu văd cum.

Vitabox.me – platforma de e-commerce care urmărește și analizează activitatea trackerelor de fitness, pentru a oferi recomandări personalizate de suplimente nutritive pentru împătimiții de sport

SOSGift – aplicația Android care te poate ajuta să găsești cadoul îndelung căutat pentru cineva drag.
La fel ca celelalte 50 de site-uri care oferă cadouri și surprize, dar lucrează cu doar 3 parteneri și au deci o ofertă foarte limitată.

Veiled– aplicația care folosește realitatea augmentată pentru a schimba felul în care interacționăm online.

Categoria Internet of Things:

easyDoor– se auto-poziționează ca fiind cel mai flexibil sistem de securitate pentru protecția ușii de acasă.
Din experiența mea în domeniul securității, nimeni nu vrea ca ușa de la intrare să depindă totuși de curentul electric, că altfel am fi avut de mult electromagneți și deschidere cu cartelă securizată.

Eskimo– genunchiera smart care îi ajută pe schiori să își ajusteze poziția și mișcările, diminuând riscul accidentelor.
Sună interesant.

Feeparking – platforma elegantă care oferă soluții independente pentru achitarea taxelor de parcare

Nu te supara – sistemul ce rezolvă printr-o simplă atingere de buton problema notificării de către client a ospătarului într-un restaurant sau bar.
Astfel de aparate există de mult prin restaurante, dar costă și patronii nu prea vor să le implementeze. Poate că ceva mult mai ieftin ar avea succes.

ParkMe – mecanismul smart de ghidare a șoferilor către locuri de parcare libere din apropiere.

Polt Box– chitară programabiă și un procesoru de voce acționat prin pedală, cu acces la un magazin online de efecte și presetări

Waldo– sistemul inteligent care conectează bicicliștii cu mijlocul lor preferat de transport în orice moment, oriunde.

CODAfootprint– soluția de securitate ce asigură colectarea și interpretarea în timp a datelor din serverele unei organizații, identificând și împiedicând potențiale atacuri de mare anvergură.

Travis– soluția virtualizată de generare a traficului într-o rețea.

ViPnet– rețeaua privată, securizată, definită complet prin software, realizată pentru companii și utilizatori direcți.

Categoria Mobile:

Coinfetti– convertor automat din bitcoin (monedă virtuală) în monedă fizică, pe cardul de debit al utilizatorului

Epilepsy Combat– aplicația pentru detectarea în timp real a crizelor de epilepsie, pe baza ritmului cardiac
Foarte bună ideea. Cred că dezvoltarea de aplicatii pentru probleme medicale, conectându-le la tot acest Internet of Things, va deveni o mare industrie în curând.

Graduate– un nou tip de rețea de socializare, gândit pentru studenții care au parte de schimb de experiență în țările europene.

Menoo– aplicația care vrea să reinventeze conceptul de meniu de restaurant.

Newseum – aplicația care oferă o altfel de experiență de explorare a muzeelor românești.

Echipele din Cluj

DictaMed – serviciul Cloud de convertire voce-text ce le permite specialiștilor să înregistreze proceduri medicale.

PhoneAlias – serviciul ce permite centralizarea apelurilor primite pe mai multe numere de telefon  prin redirecționarea, conform unor seturi pre-definite de reguli, către un singur telefon mobil

SOFT ATAC – serviciul ce își propune integrarea experienței de shopping online în orice magazin.

SwimPal – un tracker al performanțelor înregistrate de înotători (număr de bazine, viteză si consum de calorii).

Buy and Help– propune utilizarea marketing-ului afiliat în strângerea de fonduri pentru cazuri sociale.

Fingerdrum Legend  – aplicația care te învață să cânți la tobe printr-un joc distractiv și antrenant.

City365 – aplicația de recomandări care oferă reduceri bazate pe localizarea clientului în funcție de magazinele și localurile din apropiere.
Au fost multe încercări de acest gen, inclusiv de la Foursquare. Problema este să convingi localurile să intre în hora reducerilor, ceea ce nu-i ușor. Pentru asta ai nevoie de oameni de vânzare, nu de programatori.

    16 comentarii

  1. Multumim, am cautat pe site si pagina lor de FB si inca nu le-au postat.
    Personal cred in Coinfetti, am vrut sa investesc (speculez:) cu bitcoin dar timpii de asteptare pentru conversie m-au determinat sa renunt. Le urez noroc!

      (Citează)

  2. Mda…. mizerii

      (Citează)

  3. Salut,

    Mulțumim pentru prezență. O mențiune: Waldo te ține conectat cu bicicleta, nu cu mijlocul preferat de transport. :)

      (Citează)

  4. Dragos Mutascu

    09/03/2015 la 10:55 PM

    Buna ziua! Sunt fondatorul ideii easyDoor si as vrea sa va transmit faptul ca nu ati inteles tocmai corect utilitatea sistemului. V-as ruga sa discutam prin e-mail si sa lamurim despre ce e vorba pentru ca cititorii sa aiba o analiza corecta asupra ideilor. Va multumesc!

      (Citează)

  5. UnCititorInteresat

    09/03/2015 la 10:59 PM

    Am fost prezent la Innovantion Labs si mi-au parut interesante multe proiecte de acolo. La o prima vedere, mi se pare ca nu ati inteles mai nimic despre proiectele prezentate si afisati informatii eronate pe site/blog.

    :)

      (Citează)

  6. Nu te supara – suna foarte interesant, ai putea rezolva problema cu un qr lipit de masa. Toata lumea are smartphone in zilele noastre si poti scana qr-ul care te conecteaza automat la Wi-Fi-ul restaurantului, te ghideaza spre o pagina web asociata cu QR-ul mesei X. Ai scanat si ai dat un ping, ii apare chelnerului pe un sistem informatic.

    Daca esti hotarat, poti selecta de aici comanda direct, poti cere nota sau daca vrei sa faci lucrurile complicate, poti si plati online prin card sau BTC, conexiune cu Facebook, taguri si poze uploadate direct pe pagina de FB a localului, cont linkuit cu localul, oferte si o gramada de alte minunatii si posibilitati de extindere.

    Ai nevoie de elemente fizice doar de codurile QR cu niste instructiuni, pe care le poti printa foarte usor si elegant, de o conexiune Wi-Fi pe care o poti gasi oricum in orice local in zilele noastre si de un server cu care sa interactioneze chelnerul si pe care sa ruleze aplicatia. Este foarte scalabil si odata ce ai softul dezvoltat, poti sa extinzi la MULTE MULTE MULTE localuri.

      (Citează)

  7. 1) Nu toata lumea are smartphone. Unii prefera sa aiba un telefon cu 7-10 durata de viata a bateriei si nu au nevoie in fiecare minut de Internet, ca nu-s posedati. Acasa au Internet, la lucru au Internet, in excursii isi iau o tableta. In metrou/RATB au grija si la bagaje, ca se fura ca-n codru in tara asta.

    2) Pana faci tot ceea ce ar fi necesar in planul tau de chemare a ospatarului, te duci la bucatarie si-ti faci singur mancarea, apoi speli si vasele. Tomcai de aia se doreste un buton = simplitate. Daca pornim smartphone-urile in timp ce suntem cu colegii la o poveste e trist…

    In legatura cu echipele, apreciez initiativa, una mai buna, alta mai rea, dar initiativa merita apreciata. Putin conteaza ideea cum crede lumea pe-aici. Dovada: niste porcarii ca Harlem Shake au prins grozav de bine.

      (Citează)

  8. Buna Radu, multumim pentru ca ne-ai mentionat.

      (Citează)

  9. Dragos Mutascu:
    Buna ziua! Sunt fondatorul ideii easyDoor si as vrea sa va transmit faptul ca nu ati inteles tocmai corect utilitatea sistemului. V-as ruga sa discutam prin e-mail si sa lamurim despre ce e vorba pentru ca cititorii sa aiba o analiza corecta asupra ideilor. Va multumesc!

    Emailul meu este afișat în headerul blogului, îmi poți scrie oricând și actualizez.

    O soluție mai bună ar fi fost să explici chiar tu aici, ca să vadă direct toți cititorii, nu?

      (Citează)

  10. VladR: Nu te supara – suna foarte interesant, ai putea rezolva problema cu un qr lipit de masa. Toata lumea are smartphone in zilele noastre si poti scana qr-ul care te conecteaza automat la Wi-Fi-ul restaurantului, te ghideaza spre o pagina web asociata cu QR-ul mesei X. Ai scanat si ai dat un ping, ii apare chelnerului pe un sistem informatic.

    Din contră, în ceea ce privește restaurantele nu trebuie uitat că acestea sunt chiar pentru toată lumea, inclusiv cei fără smartphone sau cei care nu știu să le folosească.

    Un studiu recent spune că vreo 77% dintre români habar n-au de fapt să utilizeze un calculator, Internetul sau telefonul, deși au acces la ele.

    Părinții mei într-un restaurant, conectându-se la wifiul local și scanând coduri doar pentru a chema ospătarul? Să fim serioși! Pentru mulți meseni, până și sistemul simplu cu buton de chemare pus la masă este foarte complicat.

      (Citează)

  11. UnCititorInteresat:
    Am fost prezent la Innovantion Labs si mi-au parut interesante multe proiecte de acolo. La o prima vedere, mi se pare ca nu ati inteles mai nimic despre proiectele prezentate si afisati informatii eronate pe site/blog.

    :)

    Dă vina pe comunicat! :P

    Prezentările interesante apar abia în etapele finale, aici este doar o chestie incipientă. E nevoie ca mentorii să intre în acțiune și să dea uneori câte o palmă după ceafă la modul “n-ai șanse așa, du proiectul în direcția asta și asta, mai bine”.

      (Citează)

  12. Narcis@Waldo:
    Salut,

    Mulțumim pentru prezență. O mențiune: Waldo te ține conectat cu bicicleta, nu cu mijlocul preferat de transport. :)

    Sună interesant, dar cum face asta, dacă tot poți da mai multe detalii?

      (Citează)

  13. @City365 – suna foarte bine ideea si as vrea sa intru in contact cu voi pt a detalia o posibila calaborare. Daca sunteti interesați pt un scurt chat dati-mi un semn.
    Thanks

      (Citează)

  14. nwradu: Sună interesant, dar cum face asta, dacă tot poți da mai multe detalii?

    Salut,

    Sistemul este format dintr-un dispozitiv care se montează pe bicicletă și o aplicație mobilă. Dacă cineva mișcă bicicleta, utilizatorul este alertat imediat prin intermediul aplicației mobile, iar dispozitivul scoate un semnal sonor foarte puternic. Dacă, totuși, bicicleta este furată, utilizatorul o poate localiza prin GPS. Comunicarea între dispozitiv și aplicație se face prin date mobile; astfel, utilizatorul poate primi notificări oriunde s-ar afla. Față de alte produse, dispozitivul este aproape imposibil de îndepărtat de pe bicicletă, fiind blocat electronic și plasat într-o carcasă protectoare. Funcționalitățile produsului sunt descrise și în acest filmuleț: https://vimeo.com/108732159.

    Narcis

      (Citează)

    • @Narcis@Waldo: sună bine, îmi place ideea.

      Am lucrat cândva pentru unii care producea personal trackere. Din experiența mea, important este să faci dispozitivul cât mai mic (ai nevoie de modem, receiver GPS și baterie, dar trebuie să le proiectezi pe toate cât mai compacte), carcasă IP68 și o prindere solidă de bicicletă. Dacă iese cum trebuie, poate avea succes.

      Ca idee, la MWC Barcelona vreo două companii prezentau trackere de copii. Erau cam cât un ceas mai gros, dar aveau și ecran și, pe lângă monitorizarea poziției, copilul putea să dea și telefon spre un număr predefinit (apăsa un buton și gata). Voi nu aveți nevoie de ecran și atâtea butoane, nici de microfon, dar de o baterie mai mare.

        (Citează)

  15. @Radu Mulţumim! Dispozitivul va fi cam 3/4 dintr-un telefon obişnuit. La carcasă, noi ne gândeam la IP65, iar materialul să fie permită comunicarea GPS şi prin date.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus