un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Burgerul ca ecuație lungă cu sinusoide

28 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Când am descris burgerul Bacoa din Barcelona am dat-o matematic, spunând că este ca “o elipsă descrisă prin ecuația (x/7,5) la pătrat plus (y/5) la pătrat = 1”. Chiar și această exprimare a generat o discuție separată, dar una frumoasă, inginerească.

Viorel Spînu, de la Robofun, a desenat elipsa mea folosind Wolfram Alpha și a spus că ecuația descrie destul de bine forma burgerului, ceea ce nu mă miră, având în vedere că n-am scos cifrele de mai sus din burtă.
viorel_initial

Desenată pe hârtie, elipsa descrisă de ecuația mea ar arăta cam așa:
burger_initial

Viorel mi-a propus apoi o variantă mai bună și are dreptate. Eu am ignorat complet faptul că burgerul nu este eliptic, ci partea inferioară este dreaptă.
viorel_final

viorel_burger

Cu un pic de cercetare pe Wolfram (destul de dificil limbajul lor de grafică), am ajuns la următoarea concluzie:
eu_initial
burger_final

iar în final am dat-o la pace că cel mai bine l-ar descrie o funcție cu ramuri:
eu_functie_ramuri

După care a apărut altcineva și ne-a dat o perversă ca la Târgu Ocna, cum s-ar zice. Ecuația cea mai bună ar fi asta:
ecuatie_burger
Da, acolo sunt două funcții, toate exprimate prin sinuși! Pusă pe hârtie, ajungi la graficul acesta care, da, arată cel mai bine a burger.
burger_grafic

Distracție de ingineri…

Între timp, cel mai bun burger la noi este la Switch.eat, din ce-am încercat până acum.

    7 comentarii

  1. Never go full retard.

      (Citează)

  2. nerds

      (Citează)

  3. WTF did I just read?

      (Citează)

  4. Ma pot uita linistit la Romania – Feroe. O sa-i dau nevestei reteta asta.

      (Citează)

  5. Iniţial mă speriasem. Citisem greşit “am dat-o în laplace” în loc de “am dat-o la pace”.

      (Citează)

  6. pana la urma e buna si matematica in viata reala :)

      (Citează)

  7. În prima clipită am avut o reacţie de a şterge mailul, şi asta cu caracter de urgenţă, din acelaşi reflex cu care schimb canalul la televizor cînd apar primele imagini de reclame (nu le mai suport). Aşa şi cu burgerii, o prima reacţie a fost să şterg mailul şi poate chiar să renunţ la abonament, pentru că tot din cauza burgerilor am mai renunţat la 2 bloguri să le mai citesc (pur şi simplu dintr-un blog cu tematică IT a ajuns un blog de reclame de burgeri, sau bere). Nu spui care bloguri, n-au decît să scrie ce vor, pe mine nu mă tentează burgerii. Dar am dat peste cu totul altceva, adică un burger nu este ceea ce este şi numai ceea ce este nu este, mă rog, adică numai natural nu este, dar am văzut că un burger este văzut mai mult la un burger, este văzut ca şi o ecuaţie, mai simplă sau mai complicată, dar ecuaţia (ecuaţiile) de mai sus m-or dat gata, rar mi se întîmplă să fiu mirat peste măsură de născocirile unora. Ori să stai şi să piscăleşti cele 2 ecuaţii e dovadă de talent şi imaginaţie. Tot respectul din partea mea. Propun ca cele 2 ecuaţii să-i poarte numele autorului. Felicitări !!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus