un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sper că nu se joacă nimeni cu siguranța barajelor

26 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Știrile despre posibile fisuri și infiltrații în barajul de la Porțile de Fier, probleme necorectate din cauza lipsei fondurilor, sunt cele care mă sperie cu adevărat din tot ce se întâmplă zilele acestea.

Hidroelectrica este într-o situație financiară proastă, ca multe alte companii românești, iar lipsa banilor poate duce la amânarea lucrărilor de mentenanță periodică, acestea în schimb putând duce la un dezastru de proporții dacă cedează ceva crucial.

Acum vreo lună vorbeam cu cineva foarte priceput în ale hidrocentralelor și-mi spunea același lucru despre alte baraje din țară, că este speriat de faptul că sistematic se neglijează mentenanța periodică și procedurile uzuale de stabilizare a versanților (în unele cazuri se înjecta ciment periodic).

Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă un astfel de dezastru, o problemă la Vidraru ar putea inunda toată Valea Argeșului, cu distrugeri imense în Curtea de Argeș, Pitești și toate satele din jur. În 1974, cedarea unei zone dintre vanele electrice de închidere a dus la o deversare în care s-au scurs câte 400 de metri cubi de apă pe secundă (adică 400 de tone de apă în fiecare secundă, iar unii zic de 600), poarta de 10 tone ce trebuia să închidă totul a fost smulsă de ape și găsită la 500 de metri distanță, case au fost rase de pe pământ, 200 de mașini au fost distruse, iar câți oameni au murit nu s-a zis niciodată. A fost o mică problemă rezolvată prin conectarea altui generator care a închis vanele de rezervă.

Prea multe lucruri se neglijează în țară. Asfaltul se toarnă prost, reabilitarea termică a clădirilor se face uneori de mântuială, școlile se renovează la mișto, primăriile cheltuie bani pe proiecte tembele, marile combinate zac în rugină cu toate echipamentele lor. Unele lucruri, însă, ar trebui să fie sfinte. Includ aici tot ce ține de sistemul energetic, că un accident la o hidrocentrală, termocentrală sau la Cernavodă ar fi un dezastru.

Sper că nu-i nimeni suficient de prost încât să ignore aceste lucruri și să facă manevre și pe acolo, furând la cântar. Sper, dar nu sunt prea optimist că lucrurile stau așa.

vidraru_shutterstock_93918334

Surse: Hotnews, Hotnews pentru dezmințirea Hidroelectrica, Barajul Vidraru. Sursa foto: Vidraru dam de pe Shutterstock.

    13 comentarii

  1. Mi-e teamă că, atâta timp cât numirile în funcţiile de conducere ale acestor “intreprinderi”, se fac exclusiv pe criterii politice, se vor găsi unii “suficient de proşti”.
    Mai ales dacă au şi apartamentul la etajul 8 şi sunt convinşi că apa sigur nu va ajunge până acolo…

      (Citează)

  2. Numirea la Hidroelectrica s-a facut cel mai “politic” dintre toate. Au declarat-o in incapacitate de plata, dupa care l-au numit administrator judiciar pe Remus Borza, prieten cu Șova și Ponta. Asta e un avocat habarnist (platit regeste) pus să taie contractele altora, dar fara sa inteleaga cum functioneaza sistemul energetic.

      (Citează)

  3. Daca imi aduc aminte cum trebuie, in facultate ni se spunea ca o eventuala problema s-ar lasa chiar si cu inundarea Bucurestiului pana la etajul 1.

      (Citează)

  4. Și la americani și la ruși e problemă cu centralele nucleare:
    Last Week Tonight with John Oliver: Nuclear Weapons (HBO) – YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=1Y1ya-yF35g

      (Citează)

  5. Hidroelectrica este într-o situație financiară proastă …. Fals are profit record si se uita la investiti chiar in Senegal http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19202255-hidroelectrica-inregitrat-profit-1-2-miliarde-lei-2014.htm

      (Citează)

  6. Hidroelectrica e pe profit dupa multa vreme.

      (Citează)

  7. nihasa:
    Daca imi aduc aminte cum trebuie, in facultate ni se spunea ca o eventuala problema s-ar lasa chiar si cu inundarea Bucurestiului pana la etajul 1.

    Ce fumase cel care v-a spus asta?

      (Citează)

  8. Radu: Daca imi aduc aminte cum trebuie, in facultate ni se spunea ca o eventuala problema s-ar lasa chiar si cu inundarea Bucurestiului pana la etajul 1.

    Ani de zile de proiectat baraje.

      (Citează)

  9. Haha! Sunt niste responsabili cu urmarirea barajelor pe perioada exploatarii. Fiecare baraj are martori prin care se masoara eventualele tasari, se inspecteaza fisurile(daca sunt) se cheama expertii si pe urma se alarmeaza lumea. Asa, daca vine maine marele vrancean, oare cate constructii or sa pice in Bucuresti?
    Chiar ne alarmam degeaba. Sa facem autostrazile, chiar si proaste, numai sa nu fie nevoie sa am grija si de cel ce vine din sens opus cand merg putin pe nationala.

      (Citează)

  10. nihasa: Ani de zile de proiectat baraje.

    Dom’ inginer, proiectarea structurală a barajelor și studiile de inundabilitate sunt treburi diferite. Gen alte secții, alte calcule, altă specializare.

      (Citează)

  11. nihasa: Ani de zile de proiectat baraje.

    Scenariul acesta cu inundarea Bucurestiului ar deveni real in urma ruperii carui baraj?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus