un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony devine o companie fragilă

26 Feb 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Mi se pare uimitor cât de fragil a ajuns business-ul Sony. Graficul de mai jos arată profiturile fiecărei divizii și desenează cel mai bine situația.
grafic_sony_profit

Prima zonă, cea mare și portocalie în jos, este pierderea pe dispozitive mobile, unde investițiile au fost foarte mari, dar return-ul mult sub așteptări. Urmează în ordine celelalte divizii menționate în partea de jos.

De ce pierde Sony atât de mulți bani pe partea de telefoane și tablete? O explicație foarte bună vine tot de pe Verge: clienții potențiali Sony s-au mutat la alte mărci.

Sony’s phones are generally excellent now, but haven’t seen nearly the kind of traction Samsung’s phones have seen. Sony also made the cardinal error of trying to foist garbage software and services on people. That error is slowly being corrected; most Sony devices now run basically clean versions of Android, and Sony just killed its in-house music streaming service in favor of Spotify. But it’s too little, too late: the customers Sony needs have been buying Samsung products for too long now.

Este uimitor în ce belele te pot băga câteva decizii proaste și faptul că ratezi trendul atunci când acesta apare. Pe televizoare Samsung s-a concentrat pe unele cu tub ceva mai mic (poate mai știți seria Wega), când alții deja începeau să avanseze puternic în domeniul LCD-urilor. Pe telefoane au ratat startul în domeniul smartphone-urilor, deși ca fabricant de dumbphones Sony făcea unele excelente (K750i a fost unul dintre cele mai bune modele; am avut unul, era minunat).

Uitați cât de fragil este business-ul lor acum, când se bazează pe trei mari direcții:

  1. Playstation
  2. Sony Pictures
  3. Producția și vânzarea de senzori foto către Apple

Consola PS4 este un business solid. Sony a făcut-o bine, o va vinde bine încă mulți ani. Aici este ok.

Sony Pictures? Uneori filmele au succes, alteori nu. Ca să fie de succes, un film trebuie să încaseze cam 200%-300% din bugetul pe care l-a avut, deoarece peste acel buget se adaugă tot felul de costuri de marketing și promovare, plus procente din încasări pentru actori și regizori. Întrucât se fac multe filme și doar puține au succes real, cele de succes au nevoie de un astfel de ROI mare. Să sperăm că vor face filme bune.

Senzori foto pentru iPhone? Probabil cel mai fragil centru de profit, că nu știi niciodată când Apple schimbă furnizorul. Momentan n-au motive, camera lor foto este constant pe primele locuri în toate testele posibile, dar poate că vor avansa concurenții Sony și mai mult. Până la urmă, calitatea unui senzor este dată și de tehnologia utilizată și de dimensiunea elementelor de captare și a zgomotului introdus la amplificarea semnalului; poate că inventează alții ceva mult mai bun.

Mă uit apoi la alte produse Sony și mă întreb ce utilitate au. Tot felul de playere de muzică din gama Walkman, tot felul de gadgeturi și accesorii pe care nu le văd în mâna nimănui. Asta nu-i chiar corect, pentru că România este o piață nesemnificativă, dar parcă nu mai sunt atractive. Singurul domeniu unde Sony chiar inovează constant și nu ai ce să-i reproșezi este cel foto, unde toată gama lor de camere mici, camere bridge și mirrorless-uri este foarte bună. O singură divizie, însă, nu le poate susține și pe celelalte.

sursa: The Verge.

    29 comentarii

  1. Pe langa bloat-ul de pe telefoane, cred ca a contat mult si ritmul update-urilor de Android: din an in pasti.
    Lumea stie Sony = update-uri greu sau deloc, si se uita in alta parte. Acum incearca sa recupereze si in domeniul asta, dar e greu.

      (Citează)

  2. Sony vinde senzori CMOS si catre alte firme, inclusiv GoPro. Mi se pare ca au o pozitie stabila pe piata asta.

      (Citează)

  3. Cat adevar. Am luat un Sony-Ericsson Xperia Arc cand a aparut si ca prima impresie parea ca merita fiecare leu cheltuit pe el. Design-ul era impresionant pacat ca am realizat dupa cateva zile ca merge din ce in ce mai prost si nu aveam nevoie de 80% din “aplicatiile” lui.
    Apoi a aparut iPhone 4 si restul e istorie…

      (Citează)

  4. Sony vinde senzori la multe alte marci, cele mai notabile fiind Nikon si Pentax. Dupa cum se zice mai sus, acolo au pozitie stabila, sunt printre cei mai buni pe nisa asta.
    E socanta totusi pierderea la divizia mobile

      (Citează)

  5. In momentul acesta Xbox One +2 titluri de jocuri gratuite, este mai ieftin cu 300 de lei decat PS4, ca posesor de PS3 care vrea o consola noua ce as putea sa aleg??

      (Citează)

  6. Majestic:
    In momentul acesta Xbox One +2 titluri de jocuri gratuite, este mai ieftin cu 300 de lei decat PS4, ca posesor de PS3 care vrea o consola noua ce as putea sa aleg??

    Ia PS4, și dacă vrei apoi, poți lua Xbox pentru exclusivitati. Eu le am pe amandouaă (și Wii U) și de departe PS4 se ține cel mai bine la capitolul jocuri (număr, performanță, etc.).

      (Citează)

  7. PS4

      (Citează)

  8. Majestic:
    In momentul acesta Xbox One +2 titluri de jocuri gratuite, este mai ieftin cu 300 de lei decat PS4, ca posesor de PS3 care vrea o consola noua ce as putea sa aleg??

    Ia-ti PS4. MS face o magarie extrema cu abonamentul ce trebuie platit daca vrei sa te joci online. Si nu vorbesc de o chestie gen abonament pentru WoW, nu dom’le, platesti daca vrei sa te joci Call of Duty in multiplayer.

      (Citează)

  9. Pe partea de mobile chiar e surprinzator de mare pierderea, avand in vedere cat de reusite sunt modelele din seriile Xperia Z, hardware foarte bun calitativ, design reusit, baterii excelente, software decent (fara bloatware excesiv, insa nici cu functionalitatea excelenta din HTC Sense)…
    Cat despre console, PS4 FTW. :)

      (Citează)

  10. PS4 este foarte reușit în generația actuală de console.

      (Citează)

  11. Detin Sony Z1C si sunt in dubii daca raman in familie sau trec la mar anul viitor, au avut buguri penibile pe partea de camera foto, se bloca din senin si nu salva pozele, plus ca procesarea e aiurea, degeaba e senzorul mega performant daca nu se pricep sa faca si un software pe masura.
    Si pe langa astea PR-ul e foarte slab, nu sunt in stare sa spuna exact cand si cum vor lansa versiuni noi de software si ce imbunatatiri aduc, stai si astepti ca fraierul. Partile bune sunt materialele de calitate si design bun, nu-ti pare rau ca ai dat o caruta de bani, iar interfata lor pe android e foarte buna, bloatware au toti asa ca nu se mai ia in calcul.

      (Citează)

  12. Captorii de pe multe camere DSLR sunt in intregime Sony sau sunt dezvoltati in parteneriat. Se zvoneste ca si pentru Canon 5DS and 5DS R ar exista un parteneriat intre Canon si Sony.

      (Citează)

  13. PR la sony? La noi? Hahahahaaaa! Inca imi amintesc cu drag cind au lansat nus ce tableta xperia z si nu au chemat nici un blogger de pe partea de IT. Am citit undeva din greseala prin evz ca au scos aia la noi. Si aveau target de ceva gen 1000 de bucati vindute pe an. Pe bune?
    Teoretic ar trebui sa o duca bine si pe partea de TV. Desi nu prea pare.
    Cit despre mobile, isi merita soarta. Preturi ridicate, produse usor aiurea din ce am vazut in review-uri si mai ales marketing inexistent. Samsung cred ca are cel putin o data pe luna ceva de genul Samsung Days, daca e sa ma iau dupa spamul de pe email. De Sony nu am auzit niciodata absolut nimic.

      (Citează)

  14. Sabotor: Ia-ti PS4. MS face o magarie extrema cu abonamentul ce trebuie platit daca vrei sa te joci online. Si nu vorbesc de o chestie gen abonament pentru WoW, nu dom’le, platesti daca vrei sa te joci Call of Duty in multiplayer.

    Pai si mai nou nu trebuie sa platesti la Sony ceva similar?
    La PS3 nu, de aia imi si luasem PS3 mai mult pentru FIFA, bine…am avut un PS2 modat si ma obisnuisem cu controllerul PS iar Xbox avea RROD-ul, facea zgomot si nu avea Blu-Ray, deci PS3 ii dadea mucul, dar acum sincer, nu vad niciun avantaj PS4 fata de XO decat ca poate in viitor da fail iara asta cu fiabilitatea.
    Eu mi-as lua tot Sony, defapt imi iau Sony oricand peste altele.
    LED mi-as lua clar Sony de 42 sau 48 diagonala, telefon…as lua Z3. Camera foto sau video nu am si nici nu prea am nevoie, cand am de un mirrorless is destule optiuni inafara de Sony.

      (Citează)

  15. mircea (primul)

    26/02/2015 la 6:15 PM

    Cum pm sa iei xboss one in loc de ps4 pe motiv ca e bundle-ul mai ieftin cu 70 de euro? De parca exista compatibilitate intre ele. Pe partea de console exista o singura varianta rationala

      (Citează)

  16. Sabotor: Ia-ti PS4. MS face o magarie extrema cu abonamentul ce trebuie platit daca vrei sa te joci online. Si nu vorbesc de o chestie gen abonament pentru WoW, nu dom’le, platesti daca vrei sa te joci Call of Duty in multiplayer.

    La PS4 e de asemenea nevoie sa ai ps+ ca sa joci online, nu vorbi fără sa știi

      (Citează)

  17. Sabotor: Ia-ti PS4. MS face o magarie extrema cu abonamentul ce trebuie platit daca vrei sa te joci online. Si nu vorbesc de o chestie gen abonament pentru WoW, nu dom’le, platesti daca vrei sa te joci Call of Duty in multiplayer.

    Si PS4 face la fel pentru online gaming… iti baga pe gat PS+

    Un fel de taxa de multifraier, care inca nu se plateste daca ai PS3

      (Citează)

  18. Ah, era sa uit, i-ati neamule tableta Sony ca noi suntem smecheri ca Apple si ne facem mufa noastra. Cand in general folosesc incarcatorul in 4 locatii de-a lungul saptamanii parca imi bag picioarele in Sony si iau Samsung la care nu mai trebuie sa dau inca 150 de lei pe accesorii.

      (Citează)

  19. mircea (primul)

    26/02/2015 la 8:03 PM

    Pt ca apple are spate si isi permite (la propriu, in sensu ca are banu gros) sa faca ce vrea muschiu lui si sa personalizeze accesoriile. Sa fi facut samsung asta, jumatate din utilizatorii de samsung asteapta un motiv bun sa migreze la apple

      (Citează)

  20. Segmentul de telefonie s-a dus in cap dintr-un singur motiv, pretul. E indeajuns sa te uiti pe emag si sa compari Z3 cu S5 sau LG G4. Z3 e 2.800 de lei, S5 2.000 de lei si LG G3 1.700 de lei. Asadar Z3 e cu mai bine de 50% mai scump decat G3. Ori in conditiile astea, sa nu se mire deloc ca nu vand mai nimic. Pe langa asta n-au avut inspiratia sa faca un parteneriat cu Google pentru a produce si ei un Nexus.

      (Citează)

  21. FaraUltrabook

    26/02/2015 la 8:56 PM

    Eu personal am zero incredere in Sony din ultimii ani – pentru mine sunt ca tiganul de la colt, care nu are alt gand decat sa te insele. Nici nu dau atentie produsele lor – nu gasesc un raport calitate-pret competitiv la ei.

    Dar pe de alta parte, am tot respectul pentru ce a insemnat Sony in anii de demult. Dar sunt istorie pe piata electronicelor, nu au nici o sansa in fata flamanzilor de chinezi.

      (Citează)

  22. O fi la telefoane si tablete, dar la TV-uri n-as lua nici in ruptul capului Sam-sar-ung sau El GiGi in locul lui Sony, adica WTF.

      (Citează)

  23. La ce senzori sa treaca Apple? Samsung?

      (Citează)

  24. FaraUltrabook: Eu personal am zero incredere in Sony din ultimii ani – pentru mine sunt ca tiganul de la colt, care nu are alt gand decat sa te insele. Nici nu dau atentie produsele lor – nu gasesc un raport calitate-pret competitiv la ei. Dar pe de alta parte, am tot respectul pentru ce a insemnat Sony in anii de demult. Dar sunt istorie pe piata electronicelor, nu au nici o sansa in fata flamanzilor de chinezi.

    Sper ca nu te referi la televizoare ca fiind proaste pt ca nu au culori suprasaturate, la mirrorless pt ca nu sunt roz sau la laptopuri doar pt ca sunt scumpe. Eu consider ca sony excelează pe anumite produse si nu sunt afaptati pietei pe alte ramuri. Des sunt fan sony dstorita calității produselor, si am tot sony, am preferat telefon nokia

      (Citează)

  25. am fost fan sony ….incat imi cumparam orice doar sony ! au dato in bara pe mai multe planuri si am renuntat , de 2 ani nu mai tin cont de marca ci de ce ofera raport pret calitate . ce vreau sa subliniez e ca nu doar sony e cu bloatware excesiv dar eu observ cel putin la android dupa ce ai cumparat un dispozitiv in mai putin de 3 luni ai tot felul de servici de la google si degeaba dezinstalezi update-urile se instaleaza automat fara sa ai posibilitatea sa dezactivezi , ca si cum google iti ingreuneaza telefonul sa spui ca e depasit merg sa-mi cumpar altul ….. poate e o prostie ce spun dar eu asta cred .

      (Citează)

  26. Cu divizia smartphone de la Sony situatia e mai complexa, nu depinde doar de telefoanele lor, caracteristici tehnice, marketing, etc

    Piata smartphone e naspa. Ma refer la piata Android, ca aia conteaza. Apple a reusit diferentierea acum multi ani si tine cu dintii de ea, bravo lor cu reusesc, nu credeam ca tin atatia ani. Cum Apple ia 94% din profit cu o cota de piata de 13%, ce ramane pentru ceilalti? Praful de pe toba.

    In piata Android curge sange din greu, cu toate ca se vinde enorm. Nimeni nu o duce bine, presiunea a devenit uriasa, preturile sunt impinse in jos, si tot asa. Samsung e in scadere accelerate cu profitul. HTC cica are marja de profit dupa o gramada de an de pierdere: cateva zeci de milioane la vanzari de 1 milliard si jumatate de doalari! Ura: marja neta de profit e sub 1%. Si tot asa. Daca vi se spune ca o companie merge bine din vanzarea de smartphonuri cu Android, sa va uitati la cifre, ca sa vedeti care e marja de profit neta. Ca de multe ori nu se baga in fata decat numarul de terminale vandute, care e impresionant, cel putin la primii 5-6 producatori.

    Doar Google profita si ceva imi spune ca ii si convine situatia. Astiea gen Samsung, HTC, Sony, LG, Lenovo se lupta ca chiorii sa faca un minim de profit, practic muncesc degeaba sau in pierdere, el are un miliard de terminale cuplate dur la serviciile care ii produc bani din greu.

    Decizia logica pt Sony e vanzarea diviziei smartphone. E pacat de telefoane, ca nu sunt rele deloc, dar isi baga toata compania in faliment daca mai insista. “Boborul” global nu merita decat chinezarii si jocuri freemium.

      (Citează)

  27. @Radu

    “dar eu observ cel putin la android dupa ce ai cumparat un dispozitiv in mai putin de 3 luni ai tot felul de servici de la google si degeaba dezinstalezi update-urile se instaleaza automat fara sa ai posibilitatea sa dezactivezi , ca si cum google iti ingreuneaza telefonul sa spui ca e depasit merg sa-mi cumpar altul”

    Incercati un WinPhone, luati din cele ieftine, sa nu va para rau de bani (520, 535 sau 630). Mergeti cu el ca dispozitiv secundar 3-6 luni si dupa aia comparati.

      (Citează)

  28. zetu:
    Segmentul de telefonie s-a dus in cap dintr-un singur motiv, pretul. E indeajuns sa te uiti pe emag si sa compari Z3 cu S5 sau LG G4. Z3 e 2.800 de lei, S5 2.000 de lei si LG G3 1.700 de lei. Asadar Z3 e cu mai bine de 50% mai scump decat G3. Ori in conditiile astea, sa nu se mire deloc ca nu vand mai nimic. Pe langa asta n-au avut inspiratia sa faca un parteneriat cu Google pentru a produce si ei un Nexus.

    Cei de la Sony schimba destul de des Z-urile, cam la 6 luni. Eu am luat un Z2 cu 1700 de lei de la emag si e mai bun ca S5 atat in specificatii cat si in realitate :) Sau cel putin asa mi se pare mie. Iar la comparatia de pret cu LG G3 compara Z2-ul cu G3-ul cu 3GB RAM.

      (Citează)

  29. Nu stiu sigur daca e chiar asa, daca te uiti pe situatiile financiare arata bine. Plus ca infograficul tau foloseste date doar din Q2 2014, cand pe cash flow apare o crestere in investitii- care pot duce pe minus situatia, dar nu inseamna neaparat pierdere pe termen lung sau ca se duc in cap. Poate chiar opusul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus