un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trebuie doar să cereți medicamente mai ieftine

20 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

În general până acum am fost ferit de contactul cu sistemul medical românesc – mama e farmacistă, o mătușă este medic, așa că am avut parte de îngrijire bună, sfaturi și medicație chiar “acasă”. Am avut ocazia și să văd cum funcționează sistemul medicamentelor în România, care are tot felul de ciudățenii ale sale, precum lipsa de informare privind medicamentele generice.

Uneori venea mama acasă și spunea “dintr-o dată vin toți în farmacie și cer un anumit medicament și nu-l avem în stoc. Culmea, avem același medicament sub alt nume și este și mai ieftin, dar toți îl vor pe celălalt”. Explicația era ceva mai simplă, începuse o campanie publicitară agresivă la televizor.

Altădată m-am dus la o radiografie la gleznă și medicul mi-a dat o rețetă pentru ceva unguent antiinflamator. I-am spus mamei ce să-mi cumpere din farmacie și-mi spune “mda, eram sigură că-ți va recomanda acea cremă, acum vreo 3 săptămâni au avut o mare petrecere cu medici și le dau și bonusuri dacă emit rețete pentru acel produs și nu pentru altul. Lasă că-ți aduc altceva, aceeași substanță activă dar se usucă mult mai repede pe piele”. Și a fost la fel de bun.

Se folosesc doi termeni în industria medicamentelor: medicamentul inovativ este cel rezultat în urma unor cercetări de durată, când chimiștii și farmaciștii obțin o substanță ce are anumite efecte asupra organismului, de exemplu îți reduce durerea de cap. Cei care dezvoltă primii o astfel de substanță activă beneficiază de a fi singurii care o vând pe piață vreo 10-15 ani, că așa lucrează sistemul de patente, recompensându-l pe cel ce-a investit în cercetare sau a avut o idee bună cu o exclusivitate temporară.

Medicamentele generice sunt cele care conțin aceeași substanță activă, dar sunt produse sub alte nume de alte companii după expirarea perioadei de exclusivitate a medicamentului inovativ. Medicamentele generice sunt în general mai ieftine, dar la fel de bune (substanța activă este tot ce contează – într-o lume ideală medicii ar prescrie substanța activă de care ai nevoie, iar ca medicament ai cumpăra ce-ai găsi în farmacie, în funcție de bugetul tău și gramajul necesar), uneori poate chiar mai bune (de exemplu mama îmi dădea mereu la răceală ceva ce conținea nu doar paracetamol, ci și niște vitamina C, că face bine).

Exemple care-mi vin rapid în minte sunt paracetamolul, pe care nu știu cine l-a adus prima oară pe piață, dar se vinde sub multe nume și “împachetări”, ibuprofenul care la fel se regăsește în diverse nume de medicamente, aspirina, dar și substanțe pentru aproape orice afecțiune, fie ele boli de inimă, ficat, sânge, cancer șamd.

Substanța activă este aceeași, chiar și doza este aceeași, eventual fiecare alt fabricant poate adăuga alte substanțe în pastilă (precum un mic pansament gastric ca să nu te doară stomacul după ce o iei), o poate produce sub formă de pastile, plicuri solubile, creme, injecții șamd, după nevoia clientului.

România stă prost la vânzarea medicamentelor generice, deși prețurile lor sunt cu 20% până la 90% mai mici. Sistemul medical nu le vrea promovate, medicii recomandând anumite branduri după interesele lor, farmaciștii recomandând alte branduri după alte interese. De obicei se recomandă cele mai scumpe, ca să crească vânzarea și valoarea medie a bonului, aproape toate lanțurile de farmacii de la noi monitorizând per angajat valoarea medie a vânzării și câte poziții sunt pe un bon.

Situația este complet diferită la nivel european și mondial. În UE este încurajată vânzarea medicamentelor generice, cota lor de piață crescând de la 40% în 2006 la 60-70% în 2012. În SUA 8 din 10 dintre rețetele prescrise de medici conțin medicamente generice. Asta se traduce în economie masivă de bani pentru sistemul medical, întrucât unele rețete sunt compensate sau gratuite, adică le plătește statul.

Lăsând la o parte problema banilor statului, o diferență puteți face chiar voi pentru buzunarul propriu: data viitoare când sunteți la farmacie și cereți un anumit medicament sau cereți întâi o recomandare (“vreau ceva pentru durere de spate, că zici că m-a apucat mână stângă a întunericului de acolo și-mi răsucește oasele!”), întrebați apoi și un simplu “dar altceva mai ieftin cu aceeași substanță activă nu aveți?”. S-ar putea să aveți surprize foarte plăcute.

feat_medication_shutterstock_128350532

Acest articol este publicat in cadrul campaniei de informare a Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Detalii găsiți pe site-ul oficial și pe Facebook).

sursa foto: Doctor scriind o rețetă de pe Shutterstock

    33 comentarii

  1. Cand a fost bunica mea internata in spital pe motiv de atac cerebral(sau ceva gen) mi-au dat o reteta pe care trebuia sa dau cateva sute de lei, pe reteta apareau niste fiole de pus in perfuzie care costau 200 de lei(cutie de 4 sau 5). Ei, in perfuzie puneau cate 5 pe zi apoi scazand la 4, 3… cum 2 zile au pus cate 5..am pus intrebarea recomandata de tine..raspunsul a fost ca se gaseste acelasi medicament sub al nume dar la 40% din pret dar ea a vazut ca suntem oameni cu posibilitati finaciare si a recomandat in consecinta. Wtf!?!

    Nu mai pomenesc de faptul ca nu aveau nimic in spital si am cumparat totul de la farmacia de vis a vis plus ca a trebuit sa fac inventar sa nu ne tepuiasca la fiole(se intampla se puna mai putine si sa le dea altora care baga spaga pe cele ramase)

      (Citează)

  2. Postolachi Dumitru

    20/01/2015 la 11:45 AM

    În ultimii ani medicii au obligația de a scrie pe rețetă substanța activă (+concentrație și mod de prezentare) nu un medicament anume. Da, poate să-ți sugereze verbal să ceri la farmacie un anumit medicament dar pe rețetă nu are voie să scrie aceasta.

    Iar când ajungi la farmacie descoperi că pe lista de compensate sunt doar medicamente generice și ai de ales: accepți să plătești o sumă modică pentru cele generice sau să asculți de sfatul medicului și să ceri din alea “mai bune” dar care te ard la buzunar.

    Eu timp de 2 ani scoteam din buzunar câte 300 de lei lunar pentru medicamentul recomandat de medic dar care era compensat doar în proporție de 10% și care pe deasupra era și greu de găsit (fie comandai din timp, fie erai pus pe o listă de așteptare, fie te rugai de medic să-ți dea rețeta pe 3 luni). Apoi am descoperit că există alternative 100% compensate de CNAS: aceeași substanță activă, aceeași concentrație, aceleași rezultate după administrare și +300 de lei rămași în bugetul familiei.

    Aceasta se întâmpla pe vremea când nu erau rețetele medicale introduse în sistemul electronic… de atunci există obligativitatea ca pe rețete să se treacă substanța activă și nu numele vreunul medicament.

      (Citează)

  3. pentru ulcer o doctorita ( dupa ce am inghitit camera ) mia spus sa cumpar un anumit medicament , dar a insistat si a spus ca asta nu altul desi sunt mai ieftine … spunand ca substanta activa dintr-un blister poate 2-3 pastile contine ce trebuie restul sunt placebo ….( daca minte ea mint si eu ) cert e ca am umblat mult ( vreo 2-3 ani ) pana sa ma vindec la mai multi doctori , dar tanti asta in 2 saptamani ma pus pe picioare de atunci nu am probleme !

      (Citează)

  4. Dar in situatia in care eu ma duc la farmacie si cer ibuprofen, iar farmacista imi da nurofen si cand spun ca eu n-am cerut asa ceva, ci ibuprofen, primesc o privire ucigatoare din partea ei si replica “dar asta nu vedeti care are tot ibuprofen ?”, mai e ceva de zis ? Mi s-a intamplat de mai multe ori, nu doar o data, si nu doar cu ibuprofen. La fel si cu diclofenac, de exemplu. Cer diclofenac si mi se ofera diclac, ca doar contine diclofenac, nu ? Si nu e vorba ca nu au produsul cerut de mine, putine sunt cazurile in care nu le au, dar chiar de nu-l au la dispozitie macar sa-mi spuna ca nu este disponibil si ca pot sa-mi ofere altceva in loc. Nu sa-mi dea direct altceva in speranta ca nu observ.

      (Citează)

  5. @Radu, pacat ca nu te-a vindecat si de agramism :)))

      (Citează)

  6. Acum un an, in urma unui consult, medicul de familie mi-a recomandat substanta activa, precizand si numele medicamentului, iar asistenta mi-a facut un calcul estimativ pentru suma ce trebuia platita la final.

    La farmacie am avut surpriza sa vad ca suma este aproape tripla, pentru ca farmacista alesese un alt medicament, cu aceeasi substanta, dar de 3 ori mai scump. Dupa ce am cerut lamuriri, mi s-a spus ca nu si-a dat seama ca am preferinte in alegerea medicamentului, a ales ce a stiut ea mai bine. Mai bine pentru ei, nu pentru mine.

      (Citează)

  7. Adevarul e undeva la mijloc, sau ma rog nu chiar la mijloc.
    Pe scurt:
    – medicii si farmacistii sunt interesati sa dea medicamentele cele mai scumpe deci tb avut grija aici
    – cu toate astea nu conteaza doar substanta activa! adica anumite medicamente sunt mai bune fata de altele cu aceasi substanta activa (si vorbim aici de factori gen excipienti, concentratii, puritatea materialelor, quality assurance, etc) deci tb avut grija si aici.

    Dar a spune ca doar substanta activa conteaza e ca si cum ai afirma ca vodca scandic si finlandia sunt la fel pt ca amandoua contin alcool, lol. :)

      (Citează)

  8. Schimba farmacia, eu la Catena nu am probleme si sunt amabile farmaciste. Uneori ma si intreaba daca nu vreau varianta mai ieftina cu aceeasi substanta activa.

    De obicei incerc sa iau medicamente romanesti, fabricate la noi.

      (Citează)

  9. Radu:
    Dar a spune ca doar substanta activa conteaza e ca si cum ai afirma ca vodca scandic si finlandia sunt la fel pt ca amandoua contin alcool, lol. :)

    Am simplificat eu treaba. În fapt, cei ce fabrică medicamente generice respectă ideea initială a medicamentului inovativ, primești același lucru, cu același efect.

      (Citează)

  10. razorsbk:
    Schimba farmacia, eu la Catena nu am probleme si sunt amabile farmaciste. Uneori ma si intreaba daca nu vreau varianta mai ieftina cu aceeasi substanta activa.

    Te-au convins Stela și Arșinel? :P

      (Citează)

  11. pe mine m-a bătut la zero site-ul. vreau să văd o listă de genul „nu mai cumpăra nurofen, care e un brand, ci cumpără ibuprofen 100 care e medicamentul generic la 1/10 din prețul nurofenului”. există?

      (Citează)

  12. Ce spui tu este corect si adevarat pana la un punct. Pentru ca vezi tu substanta activa poate sa fie de alta calitate si chiar cu alta formula, cu alta rata de absorbtie.

    De exemplu zincul are multe forme in care se poate lua, cu randament la absorbtie mai mare sau mai mic. Si tot zinc e in toate variantele, dar concentratie mai mica dar cu absorbtie mai buna poate fi mai eficient la bani.

    Sau unguentele pentru calmat dureri de muschi si crampe, teoretic au aceeasi compozitie dar eu nu ma inteleg deloc cu cele romanesti, nu ma ajuta.

      (Citează)

  13. Gabi Udrescu:
    pe mine m-a bătut la zero site-ul. vreau să văd o listă de genul „nu mai cumpăra nurofen, care e un brand, ci cumpără ibuprofen 100 care e medicamentul generic la 1/10 din prețul nurofenului”. există?

    Exista Ibuprofen 400, care este undeva la 7 lei, fata de 15 lei Nurofen sau alte medicamente care il contin.

      (Citează)

  14. Octav:
    @Radu, pacat ca nu te-a vindecat si de agramism :)))

    Rade ciob de oala sparta :))

      (Citează)

  15. Banalele picaturi de nas. Brand de 10 lei sticluta vs brand de 100 de lei sticluta. Inainte de a incepe administrarea celor de 100 de lei (si dupa ceva timp de incercat cu cele de 10 lei) ma uit pe prospectul lor si-l injur pe doctor ca m-a trimis sa le cumpar pe cele de 100. Dupa 3 zile de administrare se simtea considerabil diferenta. Mi-am retras injuratura. :)

    Ibuprofen – durerea trece timp de aprox. 1 ora
    Nurofen – cam 3-4 ore

    Si pot continua…

    Intrebarea e… cat iti permite buzunarul si corpul sa testezi pe tine, cobaiule, ce functioneaza? Ca oricum, la finalul zilei, cineva trebuie sa faca profit.

    Come on… se fura citostatice in Romania. Inclusiv de pe sectia de oncologie pediatrica… Chiar ne miram ca farmacistul si doctorul ne baga mana in buzunar si ne fura cu minciuni? Intr-o tara in care ti se impune sa-ti cumperi branula si unele medicamente… si iesi in papuci si halat, bolnav, te tarasti pana la farmacie sa ti le cumperi si iti fura asistenta din ele?

    E dragut ca incercam sa facem campanii de informare pro generice. Dar putin mai multa transparenta n-ar strica, imbinata cu o leaca de educatie medicala generala pentru populatie si cu mai multi farmacisti cu Facultate de Farmacie si mai putin vanzatori care si-au gasit job la Catena dupa ce inainte au lucrat la Fornetti.

      (Citează)

  16. Actzipild: Exista Ibuprofen 400, care este undeva la 7 lei, fata de 15 lei Nurofen sau alte medicamente care il contin.

    exista o lista de acest gen publica si avizata de o autoritate in domeniu? ca eu asta ma asteptam de la site-ul prezentat de Radu

      (Citează)

  17. Gabi Udrescu: exista o lista de acest gen publica si avizata de o autoritate in domeniu? ca eu asta ma asteptam de la site-ul prezentat de Radu

    E greu de întreținut o astfel de listă, ar veni concurența și ar spune “nu-ți dau voie să folosești numele meu în lista ta”.

    Întrebi la farmacie sau medic sau cauți singur.

      (Citează)

  18. nwradu: E greu de întreținut o astfel de listă, ar veni concurența și ar spune “nu-ți dau voie să folosești numele meu în lista ta”.

    Întrebi la farmacie sau medic sau cauți singur.

    Poate vine vreunul cu vreun blog cu informatiile necesare, pentru a putea lua automedicatia in cunostinta de cauza.
    Altfel, statul la rand la farmacie va fi precum Valea Prahovei la capete de weekend…

    @Radu-comentator: care e pastila pentru ulcer care te.a facut mai bine?

      (Citează)

  19. nwradu: Am simplificat eu treaba. În fapt, cei ce fabrică medicamente generice respectă ideea initială a medicamentului inovativ, primești același lucru, cu același efect.

    nu e chiar asa. ei incearca s-o respecte cat pot ei de mult. dar ei nu au o groaza de informatii ca sa faca un medicament echivalent cu celalalt. de exemplu la comprimate: chiar daca au aceleasi substante conteaza granulatia, compresia cu care au fost facute, si tot felul de factori fizici. de asemenea, conteaza si felul in care au fost obtinute substantele(un exemplu clasic este cel al aspirinei – cea cristalizata din etanol are o absorbtie dubla fata de cea din ciclohexan). problema e ca pacientul nu are acces la aceste detalii, si ce e mai rau e ca nici farmacistii nici medicii nu stiu, pentru ca chestiile astea se ascund foarte bine din motive de furt tehnologic

      (Citează)

  20. Dragilor,

    lucrez in sistem. Adevarul este undeva la mijloc. ganditi-va la faptul ca medicamentul este un instrument pentru a atinge un obiectiv, respectiv pentru a ajunge din punctul A (cu durere sau cu hipertensiune arteriala) in punctul B – (fara durere sau fara hipertensiune arteriala). De la Bucuresti la Cluj. Metode multiple cu costuri diferite – Tren – 11 ore – x lei. Masina proprie 6-7 ore – 2 x lei, Avion – 1 ora – 4 x lei. Fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Mai e si bicicleta – zile sau mersul pe jos – saptamani. Costuri neglijabile pentru cine are timpul necesar:). Intrebarea este ce anume ti se potriveste si/sau iti permiti apropos de raportul cost/beneficiu pentru persoana ta sau cea draga tie care are nevoie de acele medicamente.
    Si in ecuatia aceasta sa nu uitam ca farmaciile sunt entitati comerciale care au ca obiectiv un profit care vine direct din valoarea castigata din tranzactie – deci preturi mai mari – profit mai mare. In tari mai civilizate se castiga mai ales din servicii asociate, nu din adaosul comercial (mi-a zis o prietena care lucreaza la Boots in UK si care are ca plan ceva de genul 2 consultatii farmaceutice catre pacienti pe zi lucratoare).

    Ce ai de facut tu ca individ? informeaza-te asupra diferentei de pret si asupra diferentelor dintre medicamente de la farmacist si decide tu ce anume conteaza pentru tine! Si nu uita ca farmacistul are si el interesele lui, dar daca ai impresia ca ale tale nu conteaza schimba farmacia – sunt destule!
    Daca e importanta doar valoarea calorica poti sa cumperi cea mai ieftina paine. Daca e importanta experienta si calitatea a ceea ce inghiti te vei orienta catre croissante, baghete, samd.

    Va doresc multa sanatate!

      (Citează)

  21. Am văzut în farmacii inclusiv reacții de dat ochii peste cap și aroganta când am cerut medicamente generaliste și nu numai asa ca fiți sănătoși și așteptați-vă la toate tâmpeniile din partea lor (nu i peste tot, dar exista reacții din astea) destulde des

      (Citează)

  22. nwradu: E greu de întreținut o astfel de listă, ar veni concurența și ar spune “nu-ți dau voie să folosești numele meu în lista ta”.

    Întrebi la farmacie sau medic sau cauți singur.

    O asemenea listă există.
    Însuşi prin aspectul că este obligatorie obţinerea unui aviz de la ANM pentru absolut orice “medicament” comercializat pe piaţă, indiferent de încadrare criterială şi tipul de prescripţie recomandat pentru accesibilitate la el.

    Referitor la “aceeaşi Mărie dar cu altă denumire”, prin experienţele prin care am trecut, atât pe plan personal cât şi profesional, am întâlnit mai multe cazuri, din care unele susţin cele ce le susţii, iar altele nu.

    Am în vedere aici un exemplu – şi nu fac reclamă producătorului, ci doar punctez. Există un medicament destinat persoanelor ce suferă de HTA (hipertensiune arterială) pentru care care în mod majoritar prescrpţia este “Atacandul”. Pe piaţă există şi versiuni “ieftine” ale aceluiaşi produs, unele chiar produse autohtone, conţinând aceeaşi substanţă activă, dar excipienţi diferiţi. Ei bine, nu odată mi s-a întâmplat să observ că există mari diferenţe între tolerarea şi “răspunsul” pacienţilor la tratamentul cu cel “original” în comparaţie cu respectivul “generic”.

    Ba mai mult, efectele celui generic nu se puteau înscrie într-o probabilitate studiată a tipului de “răspuns” sistemic, particularizat.

    Aşa că, subiectiv, eu încă cred că “genericele” nu sunt chiar atât de “acoperitoare”… :-(

      (Citează)

  23. Dora:
    Banalele picaturi de nas. Brand de 10 lei sticluta vs brand de 100 de lei sticluta. Inainte de a incepe administrarea celor de 100 de lei (si dupa ceva timp de incercat cu cele de 10 lei) ma uit pe prospectul lor si-l injur pe doctor ca m-a trimis sa le cumpar pe cele de 100. Dupa 3 zile de administrare se simtea considerabil diferenta. Mi-am retras injuratura. :)

    Ibuprofen – durerea trece timp de aprox. 1 ora
    Nurofen – cam 3-4 ore

    e ceva adevar aici. Tot la Catena mi-a dat un ibuprofen mai ieftin, am zis il iau sa il testez ca tot am testat orice in materie de ibuprofen, dar constat ca dupa abia 2 pastile de acelasi gramaj abia are efect…deci…nu mai bine cumpar ce are efect fie si un pic mai scumput? asa ca adio Catena cu alternativele lor mai ieftinute!

      (Citează)

  24. Primul comentariu aici.
    Posibil sa revin pentru ca abordezi teme interesante.

    Cu asta ai intrat pe zona mea de expertiza si ai simplificat abordarea (la sugestia asociatiei respective) pana intr-acolo incat aceasta poate sa aiba mai multe efecte negative.

    Da, exista produse generice. Sunt mai ieftine si au aceeasi substanta activa.
    De aici incepe o intreaga discutie pe care cealalta parte a baricadei (cei care promoveaza produsele originale / inovatoare) o rezuma la urmatoarea zicere: si mertzu si trabantu’ sunt tot masini nu-i asa? Cu care preferi sa-ti plimbi sanatatea?

    As merge mai departe si as spune asa:
    – construiti-va o relatie profesionala cu farmacistul de la farmacia la care mergeti de obicei
    – puneti intrebari ref la diferite generice (cost, calitate, etc)
    – in fct de informatiile primite si de modul in care decurge discutia puteti sa va formati o parere si sa alegeti produsul in cunostinta de cauza.

    Sunt generice ieftine care nu actioneaza la fel de bine precum suratele lor sau produsele inovative.
    Sunt generice cu pret intermediar cu o complianta mai crescuta la unii pacienti in comparatie cu produsul inovativ.

    Nu uitati: pentru complianta crescuta tratamentul trebuie individualizat.
    Iar asta e greu de facut in conditiile in care toata lumea se grabeste.

    nwradu: Am simplificat eu treaba. În fapt, cei ce fabrică medicamente generice respectă ideea initială a medicamentului inovativ, primești același lucru, cu același efect.

      (Citează)

  25. 1. Doar pentru ca mama e farmacist nu inseamna ca relatarea ta este corecta.
    2. Nu tot ce-i ieftin este si bun.
    3. Sunt sute de producatori care isi vand produsele pe nimic si fac chiar si promotii in farmacie gen 100+100. Unde e calitatea? Aspirina nu este egala cu creta sa stii.
    Daca aveai cat de cat vreo intentie de a sfatui bine, ai fi spus ca fiecare să se trateze cu ceea ce ii face bine.
    4. Nu cred ca poti sa-mi dai un exemplu de medicament care sa aiba in compozitie un pansament gastric pe langa alta substanta activa.

      (Citează)

  26. Care e faza asta cu exclusivitatea cativa ani si dupaia la liber?
    Eu daca “inventez” medicamentul anti-cancer sunt nevoie sa-l dau la liber peste nu stiu cati ani ?

      (Citează)

  27. Radu:

    Dar a spune ca doar substanta activa conteaza e ca si cum ai afirma ca vodca scandic si finlandia sunt la fel pt ca amandoua contin alcool, lol. :)

    Pai depinde de scopul pt care bei. Daca bei ca să te simți bine: conteaza. Daca bei ca să te îmbeți: nu conteaza.

      (Citează)

  28. Andrei G.:
    Care e faza asta cu exclusivitatea cativa ani si dupaia la liber?
    Eu daca “inventez” medicamentul anti-cancer sunt nevoie sa-l dau la liber peste nu stiu cati ani ?

    Nu esti obligat să-l dai la liber, esti obligat sa scoți la vânzare patentul pentru a putea să-l fabrice și alții. Insa denumirea comercială rămâne pe veci a ta.

      (Citează)

  29. Generica Inovatescu

    24/01/2015 la 12:35 AM

    Radu, iti recomand sa fii obiectiv pe viitor.

    Sunt farmacist, cunosc exemple nenumarate in care originalul isi merita toti banii si poate la fel de multe situatii in care merita sa incerci un generic bun. Articolul are cateva greseli, fie pentru ca nu esti suficient de informat sau poate pentru ca e parte a campaniei.

    In final, alegerea fiecaruia depinde de situatia mai mult sau mai putin nefericita in care este nevoit sa ia medicamente: nu as risca sa dau generice unui pacient transplantat, unui pacient critic, indiferent de firma care le produce, decat in situatia in care nu as avea alta varianta sau in care mi-as fi facut experienta solida cu genericul. In alta ipostaza as lua cu incredere un generic pentru o afectiune mai usoara daca imi rezolva problema si daca nu mi-as pune viata in pericol.

    Din pacate, nici ca medic, nici ca farmacist nu ai cum sa le stii pe toate, asa ca te bazezi pe experienta, studii (nu ma refer la bioechivalenta) si pe disponibilitatea de moment din farmacie.

    Ca pacient care nu detine informatiile, trebuie sa citesti si sa-ti construiesti relatii cu medici si farmacisti – profesionisti buni – care te pot indruma, cu toata onestitatea. Usor de zis…

    La mai multe articole pe teme medicale, mai bine documentate.

      (Citează)

  30. “…conţinând aceeaşi substanţă activă, dar excipienţi diferiţi. Ei bine, nu odată mi s-a întâmplat să observ că există mari diferenţe între tolerarea şi “răspunsul” pacienţilor la tratamentul cu cel “original” în comparaţie cu respectivul “generic”.

    Am constatat in cadrul unei lucrari complicate de cercetare ce viza raportul formulare generic”vs original versus biodisponibilitate (concentratia substantei active in sangele omului ce l-a inghitit sau in medii diferite de dizolvare, care incearca sa reproduca fluidele din corpul uman), fara sa ma astept la asta, ca loturi diferite ale medicamentului original aveau profile de concentratii diferite intre ele. Explicatia – medicamentele (originale, generice) se fabrica in unitati diferite de productie, cand ele se fac in cantitati mari. Si medicamentele originale pot sa difere de la un lot la altul (inclusiv excipienti). Daca e cardiovascular, diferenta efectului farmacologic e mai evidenta. SIgur, nu am publicat concluzia :)
    Deci lucrurile sunt undeva la mijoc legat de formulare, original, generic.
    Farmacistii fac medicamentele si cand nu e asa este foarte grav. Talentul si dedicatia acestora oriunde lucreaza, in fabrica de originale sau generice, este mai important decat marca. Insa rigurozitatea unei echipe de farmacisti poate sa isi puna amprenta asupra marcii, astfel ea ajunge sa conteze.
    In mod normal Pasta Petrini facuta de farmacist a fost pentru secole la fel de buna pentru funduletul bebelusului ca si azi (cu respectarea secretelor de preparare).
    Cred ca merita sa aveti incredere in farmacisti (si medici) inaintea reclamelor TV.

    Hypher: O asemenea listă există.
    Însuşi prin aspectul că este obligatorie obţinerea unui aviz de la ANM pentru absolut orice “medicament” comercializat pe piaţă, indiferent de încadrare criterială şi tipul de prescripţie recomandat pentru accesibilitate la el.

    Referitor la “aceeaşi Mărie dar cu altă denumire”, prin experienţele prin care am trecut, atât pe plan personal cât şi profesional, am întâlnit mai multe cazuri, din care unele susţin cele ce le susţii, iar altele nu.

    Am în vedere aici un exemplu – şi nu fac reclamă producătorului, ci doar punctez. Există un medicament destinat persoanelor ce suferă de HTA (hipertensiune arterială) pentru care care în mod majoritar prescrpţia este “Atacandul”. Pe piaţă există şi versiuni “ieftine” ale aceluiaşi produs, unele chiar produse autohtone, conţinând aceeaşi substanţă activă, dar excipienţi diferiţi. Ei bine, nu odată mi s-a întâmplat să observ că există mari diferenţe între tolerarea şi “răspunsul” pacienţilor la tratamentul cu cel “original” în comparaţie cu respectivul “generic”.

    Ba mai mult, efectele celui generic nu se puteau înscrie într-o probabilitate studiată a tipului de “răspuns” sistemic, particularizat.

    Aşa că, subiectiv, eu încă cred că “genericele” nu sunt chiar atât de “acoperitoare”… :-(

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus