un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ton feliat la Mega Image

29 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Este destul de greu de găsit ton roșu, care este foarte bun făcut la grătar, de obicei eu luând doar din an în paște din hipermarketuri, când aveam noroc să dau de el. Recent am văzut însă la Mega Image (la Șincai), marca Alfredo Seafood, bucăți tăiate cam cât o porție, la prețul de 140 de lei/kg.

alfredo_seafood_ton_1alfredo_seafood_ton_2

Cam mare prețul, dar așa este când vrei bucățile la magazinul din cartier. Păcat că-i ton din Vietnam, deși în Azore se pescuiește ton și poate ar fi mai “oporton” să-l aducă tot din UE.

    21 comentarii

  1. tonul e tare in mercur.

      (Citează)

  2. Eu-s prin Middle East acum, si astia au bucati mari de ton la Carrefour aici. Si e relativ ieftin, nu cred ca-i mai mult de 40 RON/kg.
    Si pus pe gratar, are un gust de zici ca-i ceafa de porc. Nu credeam ca tonul poate sa aiba un gust atat de bun.

      (Citează)

  3. Cam scump, din punctul meu de vedere. Orienteaza-te catre Auchan, preturi mult mai acceptabile si mult mai multa diversitate.

      (Citează)

  4. Ce fel de gratar folositi, pentru uz casnic ? Ma refer la majoritatea care stau la bloc, nu la grataru pe lemn, din curte :)

      (Citează)

  5. @Andreea?

    Auchan? Depozitul ala de ramasite de carne? Adapostul zgarciurilor?

      (Citează)

  6. mircea (primul)

    29/01/2015 la 7:59 PM

    Ia liniste ca iar ne da nasu lumina. Zi bre!

      (Citează)

  7. Wideshot:
    Ce fel de gratar folositi, pentru uz casnic ? Ma refer la majoritatea care stau la bloc, nu la grataru pe lemn, din curte :)

    cam ce gratar crezi ca am putea folosi?

      (Citează)

  8. deplictis: cam ce gratar crezi ca am putea folosi?

    Poate sa fie asa ceva:
    http://s.zumzi.com/ro/op/8/5/85ba4f167c896143a02424bf8e9ca90c_large.jpg
    sau
    http://www.e-retete.ro/imagini/retete/tigaie-grill.jpg

    Se preteaza la facut tonul ?

      (Citează)

  9. Wideshot:
    Ce fel de gratar folositi, pentru uz casnic ? Ma refer la majoritatea care stau la bloc, nu la grataru pe lemn, din curte :)

    Gratarul acela acoperit, fie el în formă de inel sau dreptunghiular, este pentru pătrundere lentă. Eu folosesc din acela doar la aripioare, cârnați, pulpe șamd.

    Pentru ton, vită, miel și alte fripturi, folosesc o tigaie de ceramică sau de teflon. Ideal una de dimensiuni adecvante cantității de carne pe care o faci, dacă e o singură friptură folosești o tigaie mai mică, să nu disipi degeaba căldură pe o suprafață mare și goală.

    Cam așa se fac bucățile subțiri (max 2-3 cm, să zicem).

    Pentru bucățile groase, că uneori iau un t-bone zdravăn, eu am o tigaie de fontă, grea, care se încinge mult mai bine.

    O poți vedea aici, la final de tot. Majoritatea fripturilor le fac ca în acel tutorial
    https://www.nwradu.ro/2014/03/cum-gatesc-friptura-de-vita-ghidul-complet-tutorialul-suprem/

    Sau ca în acesta despre rață https://www.nwradu.ro/2014/11/friptura-de-piept-de-rata-ghidul-meu-pentru-o-reteta-gustoasa/

    Poți folosi un grătar precum în poza 2 de la tine (am și eu unul), dar nu-i obligatoriu. Avantajul este că-ți rămân acele dungi frumoase pe carne, dacă vrei asta, dezavantajul este că e mai greu de spălat.

    Dacă ai bucăți cu adevărat groase, le poți face rapid în tigaie pe toate părțile (“searing”, perpelești un pic carnea ca să nu iasă sucurile din ea) și apoi o bagi la cuptor încălzit.

    Tonul îl fac ca aici https://www.nwradu.ro/2013/04/gatit-ton-rosu-tigaie/

      (Citează)

  10. Tu ai lipsit la ora de termodinamica din liceu

      (Citează)

  11. gogu:
    tonul e tare in mercur.

    Lasa ca o sa ploua, creste porcii, se face pateu.

      (Citează)

  12. Radu, uite de unde iau eu : http://sea-way.ro/produs.php?codprod=117

      (Citează)

  13. Tonul rosu, e foarte diferit la gust fata de cel normal?

      (Citează)

  14. heming:
    Tonul rosu, e foarte diferit la gust fata de cel normal?

    Totul roșu este tonul normal, adică un pește de vreo 3 metri lungime, cu carne roșie și gust ca de friptură.

    Arată cam așa: Ton tranșat poză

    Tonul gri din conserve este ton doar cu numele, fiind un pește mult mai mic probabil din aceeași familie. La orice restaurant șmecher vei primi ton roșu.

      (Citează)

  15. Valentin Valeanu:
    Radu, uite de unde iau eu : http://sea-way.ro/produs.php?codprod=117

    E bun, e proaspăt?

      (Citează)

  16. Pe eticheta spune ca este “decongelat”. Stie careva daca asa sunt si cei din supermarket-uri?

      (Citează)

  17. Din cate stiu si ce am vazut prin pietele de peste tonul nepreparat este rosu si cand se prepara devine gri- albicios. Apoi sunt mai multe feluri de ton cele mai cunoscute bluefin, albacore, yellowfin scuze dar nu stiu denumirile in romana.
    Eu prefer somonul dar depinde cat de poaspat este si daca e crescut in ferma sau pescuit din ocean. Referitor la tigaie cea de fonta e superioara pentru asa ceva dar o recomand cea de tip grill .

      (Citează)

  18. nwradu:

    Ei sunt importatorii. Cel putin sigur nu este decongelat si apoi recongelat si tot asa … Incearca. Si au mult mai multe repere decat au pe site, eventual da-le un telefon. Sunt curios cum ti se va parea :)

      (Citează)

  19. Sacrilegiu!!!! :)))) Mie-mi place tonul (tuna) crud: stilul japonez – sashimi sau stilul Hawaiian. Pe cel Hawaiian il gatesc si eu acasa, si sunt multe retete pe internet. Trebuie doar ca tonul sa fie de calitate foarte buna. Avocado, chili peppers, sesame oil, ceapa verde, ginger, seaweed etc poti sa-l combini cu ce vrei tu. E delicioso! :)
    Aici sunt 4 feluri de “sosuri”, morcov, mango:
    http://instagram.com/p/x0wJFmunT0/?modal=true

      (Citează)

  20. Imi place inspecial tonul rosu.

      (Citează)

  21. Tonul care se gaseste de obicei in hipermarketuri la noi este cel mult oranj aprins la culoare, mai nou este mai aproape de galben decat de oranj. Ultimele dati cand am avut pofta nu am gasit file de ton care sa imi placa la culoare, era spalacit si am renuntat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus