un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tocmai a început cea mai mare criză a justiției

23 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

acuzatii_greblaToni Greblă, judecător al Curții Constituționale, a fost adus la DNA cu mandat, fiind suspect de trafic de influență în schimbul mitei primite de la un fin care, întâmplător, este mare baron local în Gorj cu afaceri în diverse domenii.

Mita ar fi fost un autoturism de 56.000 de euro, plus alte mărunțișuri (inclusiv șase capsatoare, 150.000 de capse și 2-3 km de cordelină – serios vorbesc). Dl Greblă susține că a primit, într-adevăr, autoturismul respectiv, dar a fost un cadou de la o rudă, nicidecum o mită. Rudele își fac des astfel de cadouri între ele, iar faptul că în perioada respectivă Toni Greblă era senator, iar ruda om cu mari interese în zona respectivă, sigur că nu a schimbat lucrurile.

Cazul în sine e mai puțin important, asta e treaba justiției. Ce ne interesează pe noi este că Toni Greblă este acum judecător al Curții Constituționale, cel mai înaltă curte a țării, cea a cărei decizii schimbă, foarte realist vorbind, destinele României. Este un motiv pentru care judecătorii de acolo sunt toți bătrâni și numiți după analize atente – trebuie să aibă în spate zeci de ani în care să se dovedească imaculați în toate privințele, deasupra oricăror suspiciuni de corupție, interese și chiar legături nevinovate cu diverse rude implicate în dubioșenii.

Să ne amintim câteva dintre lucrurile dezbătute și decise de Curtea Constituțională:

  • dacă Iohannis este președinte legitim sau este incompatibil.
  • dacă referendumul de demitere a lui Băsescu este sau nu valid în lipsa majorității necesare.
  • legea securității cibernetice a fost declarată neconstituțională.
  • bugetul țării pentru 2015 este bine făcut.
  • confiscarea extinsă a bunurilor dobândite prin infracțiuni este valabilă doar pentru cele dobândite după 2012, când s-a schimbat Codul Penal.
  • descentralizarea țării a fost găsită neconstituțională.
  • legea traseismului politic a fost declarată neconstituțională. Practic primarii care au schimbat partidul în acele 45 de zile de transferuri gândite de Dragnea și Ponta au făcut-o în baza unei legi neconstituționale, iar acum se dezbate dacă-și pierd funcțiile sau trebuie să treacă înapoi la vechiul partid (unde nu-i vrea nimeni).

Cam astfel de lucruri se discută la CCR. Unele n-au fost discutate cu Toni Greblă judecător, acesta fiind numit acolo în 2013, dar problema rămâne. Dacă unul sau mai mulți dintre acești judecători au diverse interese materiale sau sunt comandați de alte părți, ce facem acum? Ce suspiciuni apar? Poți avea încredere în decizii?

Această premieră în justiția noastră, aducerea cu mandat a unui judecător CCR bănuit de aceste fapte, poate deveni cel mai mare scandal politic al anului și cea mai mare criză în justiție de până acum. Omul ar trebui să-și dea demisia de acolo doar pentru că este rudă cu baroni locali, iar asta n-ar rezolva decât puține lucruri din întreaga problemă.

feat_justitie_shutterstock_184689539

sursa foto: Justice Scale and Gavel de pe Shutterstock.

    17 comentarii

  1. mircea(primul)

    23/01/2015 la 7:06 AM

    Ca sa nu uitam, legea big brother, promovata grav de sri, a fost declarata neconstitutionala. Cateva zile dupa, grebla asta, judecaror la ccr, e anchetat pt coruptie.

    Teoriile din postul tau sunt povesti. Toti fura, toti sunt sangajabili. Nu e nimeni cu zeci de ani de experienta imaculata pus in ccr. Nu exista asa ceva.

      (Citează)

  2. justitia e in criza in Romania de vreo 60 de ani cel putin. nu e o noutate ca magistratii iau spaga. sa-i salte si gata. pacat ca nu pierd pensiile.
    oricum, numele gusterului asta e genial.

      (Citează)

  3. mircea(primul):
    Toti fura, toti sunt sangajabili.

    Daca teoria ta e valida, probabil scrii comentariul de undeva din Vest sau din tarile calde, altfel chiar nu vad de ce mai stai prin Romania.
    Chestia asta cu ‘toti sunt la fel’ e o obsesie pe care o avem cu totii, dar uita-te la progresele facute de tara asta si de justitie in special. Compara 2000 cu 2015 si vezi ca iese pe plus. Daca erau toti la fel, dadea un mare egal. (my 2 cents)

      (Citează)

    • Chestia cu “toți sunt la fel” este o parte din motivul pentru care avansăm greu. Ideea ar fi tocmai să insistăm că nu e așa, că hoții trebuie arătați și eliminați din societate, nu să ne resemnăm că nu avem ce face. “Toți sunt la fel” este și motivul pentru care și alții se apucă de furat, e un fel de scuză.

      Asta, “lasă că merge și așa” și “noi să fim sănătoși” mai mult ne-au stricat.

        (Citează)

  4. mircea(primul)

    23/01/2015 la 8:38 AM

    Pentru ca, spre deosebire de majoritatea ipocritilor de aici si nu numai, eu imi accept conditia, am stomacu tare si sufar de un cinism iesit din comun. plus ca, atat timp cat imi platesc impozitele si alte taxe in tara asta, am dreptul sa o critic cat vreau.

    Justitia nu iese pe plus. o data la nu stiu cati ani, urmaritii penal devin urmaritori. E atat de simplu. Si da, toti sunt la fel. Stai linistit, nici in vest nu e mai bine. N-am inventat noi nici moralitatea nici coruptia.

    Pentru cei mai slabi de inger si mai needucati(adica religiosi), coruptibilitatea dateaza inca de la inceputul omului.

      (Citează)

  5. mircea(primul)

    23/01/2015 la 8:45 AM

    cat de greu e sa vezi ca dupa ce o lege promovata de sri a cazut din cauza ccrului, un judecator de la ccr e adus cu duba la dna si ii este imputat ca a primit 3 struti, o masina de 60jdemii de euro si un abonament la telefon? Cat de greu e sa vezi ca acum, in acelasi context, lu zegrean ii tremura curu si zice ca se fac presiuni asupra lui, cand acum 2 ani el facea presiuni asupra altora, pus fiind de astia de care se teme acum?
    Despre ce pm vorbim?

      (Citează)

  6. Evident ca nu e intamplatoare actiunea impotriva judecatorului ccr (nu zic ca e nevinovat), dar acuma vedem clar ce arme folosesc securistii pentru a forta o lege abuziva. In spatele ei nu e interesul pentru siguranta cetatenilor ci pentru acapararea in intregime a puterii.

      (Citează)

  7. mircea(primul):
    […] ii este imputat ca a primit 3 struti, o masina de 60jdemii de euro si un abonament la telefon? […]

    Asta e nimic pe langa ce ar putea sa urmeze.

      (Citează)

  8. N-as spune ca CC e “cea mai inalta curte”, asta e ICCJ, institutia CC are alte atributii, e un mecanism de checks and balances. Dar oricum e o institutie fundamentala a statului. Marea criza a justitiei poate fi insa privita ca marea revolutie a justitiei, in conditiile in care un fost senator, actual judecator la CC, este arestat si pus sub acuzare. Hai sa ne imaginam ca toate astea s-ar fi intamplat in 2002-2004 LOL.

      (Citează)

  9. Țin să precizez faptul că judecătorii CCR nu sunt “numiți după analize atente”. Sunt numiți pe criterii 100% politice.

    Extras din Statutul judecătorilor CCR: “din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României”.

    Atât timp cât numirea acestor domni și doamne va fi efectuată de către politicieni, cazuri de genul vor mai exista. Presupun că știe toată lumea ce fel de indivizi mișună organismele politice de mai sus – niște penali. E drept, nu toți (sper).

    Încă un aspect. Judecătorii de la CCR nu sunt de fapt judecători. De exemplu, președintele CCR – Augustin Zegrean, este de profesie consilier juridic ulterior devenind avocat. Sincer să fiu, competența juridică a acestui personaj chiar mă lasă rece.

    http://www.ccr.ro/uploads/Judecatori/Mici/zegrean.jpg

      (Citează)

  10. Si in vest se fura dar mai putin (proportional cu ce se produce. ) De-aia ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem

    mircea(primul):
    Pentru ca, spre deosebire de majoritatea ipocritilor de aici si nu numai, eu imi accept conditia, am stomacu tare si sufar de un cinism iesit din comun. plus ca, atat timp cat imi platesc impozitele si alte taxein tara asta, am dreptul sa o critic cat vreau.

    Justitia nu iese pe plus. o data la nu stiu cati ani, urmaritii penal devin urmaritori. E atat de simplu. Si da, toti sunt la fel. Stai linistit, nici in vest nu e mai bine. N-am inventat noi nici moralitatea nici coruptia.

    Pentru cei mai slabi de inger si mai needucati(adica religiosi), coruptibilitatea dateaza inca de la inceputul omului.

      (Citează)

  11. Da, asa e, judecatorii de la CCR sunt numiti pe criterii politice, iar momentan nu mai are cine sa ii tina sub acoperis. Sunt multi care se anunta sa cada, nu doar cei de la Curtea Constitutionala. De-a lungul anului 2015 vor fi multi turisti pentru”mititica”.

      (Citează)

  12. Nu vad nicaieri vreo mentiune despre cine l-a numit acolo. Ca nu retin. Basescu? Parlamentul? Guvernul? Mi se pare la fel de important…

      (Citează)

  13. mircea 2:
    Nu vad nicaieri vreo mentiune despre cine l-a numit acolo. Ca nu retin. Basescu? Parlamentul? Guvernul? Mi se pare la fel de important…

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16220666-toni-grebla-propunerea-senatului-pentru-curtea-constitutionala-votul-plen-luni-seara.htm

      (Citează)

  14. mircea 2:
    Nu vad nicaieri vreo mentiune despre cine l-a numit acolo. Ca nu retin. Basescu? Parlamentul? Guvernul? Mi se pare la fel de important…

    Parcă Senatul.

    Nu contează cine îi numește , ci important este să fie numiți niște oameni fără probleme la dosar.

      (Citează)

  15. mircea(primul)

    23/01/2015 la 7:32 PM

    Cat de prost sa fii sa nu pui in functii cheie oameni care sa te serveasca, daca poti? Se gandeste cineva si la altceva decat propria persoana?

      (Citează)

  16. Nu contează cine îi numește , ci important este să fie numiți niște oameni fără probleme la dosar.

    Pai tocmai pentru ca nu exista raspundere in aceste cazuri, vor fi numiti in continuare oameni de calitate indoielnica. Vezi ponta si cei n-spe ministri numiti si schimbati in primul an. Cind numesti pe cineva ma astept ca nu iei un nume dintr-o caciula…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus