un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se încălzește noul procesor Qualcomm prea mult?

26 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Săptămâna trecută citeam despre zvonuri că viitorul Samsung Galaxy S6 nu va utiliza un chipset Qualcomm Snapdragon 810 pentru că, în testele lor, acesta s-a încălzit mult prea mult. Telefonul va fi lansat cu un procesor fabricat chiar de Samsung, un model Exynos probabil asemănător ca arhitectură (4+4 nuclee) și viteză.

În primul rând, sunt doar zvonuri. În al doilea rând, pot fi diverse motive în spatele lor.

Să presupunem că noul Snapdragon 810 chiar se încălzește și cei de la Samsung au spus asta fără nici un alt gând ascuns. Dacă este așa, e o veste proastă pentru Qualcomm; căldura este un dușman de moarte al procesoarelor și implicit al venitului companiilor.

De exemplu nVidia Tegra 3 a fost un procesor foarte bun și foarte popular la vremea lui, acum vreo 3 ani. Se cam încălzea. Când a apărut Tegra 4, performanța a crescut și mai mult, dar majoritatea zvonurilor spun că se și încălzea foarte mult, motiv pentru care nu a fost preferat decât de foarte puțini fabricanți de dispozitive. Nu cred că ați văzut vreo tabletă sau un telefon cu Tegra 4. Tegra K1, următoarea generație, se spune că avea aceleași probleme. Sunt zvonuri auzite de mine în diverse discuții cu reprezentanți ai fabricanților, zvonuri pe care nu pot să le confirm deoarece nu se găsesc (prea ușor) dispozitive cu astfel de chipseturi.

Așadar, dacă se încălzește tare, un chipset poate deveni indezirabil pentru producătorii de telefoane și tablete. Nu este vorba doar de experiența neplăcută a utilizatorului, care simte cum îi frige telefonul în mână la 2 minute după ce-a pornit un joc sau a făcut ceva browsing, ci și de faptul că sistemul de operare va sesiza temperatura ridicată și va micșora automat frecvența procesorului, limitându-i deci performanța, ceea ce înseamnă o nouă experiență neplăcută pentru utilizator.

Producătorii de chipseturi în general trebuie să pună în balanță nu doar performanța produsului final, ci și celelalte aspecte precum căldura generată și consumul de curent.

Asta considerând că zvonurile respective sunt reale și sursele anonime din Samsung au vorbit sincer. Mai există o altă explicație la fel de bună și anume că Samsung, după câțiva ani de dezvoltat acele procesoare Exynos, a ajuns cu ele la un punct unde sunt suficient de performante și unde pot fi produse rentabil, așa că le va introduce în noul telefon de top, viitorul S6.

Iar dacă tot trec pe propria soluție de procesare, au profitat de ocazie și ca să lanseze un astfel de zvon despre cei ce le sunt acum concurenți, Qualcomm, o mică înțepătură care poate nici nu este adevărată, dar Samsung poate spune până-n pânzele albe “soluția lor nu ne-a plăcut, așa că am mers pe a noastră, care e superioară”.

O alta posibilitate este ca totul să facă parte dintr-o strategie de negociere. Când negociezi pentru componente pentru zeci de milioane de telefoane, chiar și câțiva cenți contează, așa că poate Samsung a vrut să le-o tragă un pic celor de la Qualcomm pentru ca aceștia să mai lase la preț.

LG, care lansează în curând noul G Flex 2 cu procesor Snapdragon 810, a anunțat oficial că chipsetul este bun și nu se încălzește excesiv. Și aici pot fi multiple motive, poate că este pur și simplu adevărat sau poate că LG nu vrea să-și sperie clienții, G Flex 2 fiind deja în drum spre magazine.

Un alt zvon mai recent anunță că Qualcomm va oferi celor de la Samsung o variantă îmbunătățită de procesor Snapdragon 810. Mai este timp, având în vedere că S6 se lansează în martie sau aprilie? Probabil că nu, iar dacă va fi așa totul va avea un impact negativ asupra LG, HTC, Xiaomi și a altor fabricanți ce folosesc prima variantă de procesor, cea care se încălzește prea mult.

Adevărul îl vom ști după ce apare G Flex 2 și vedem dacă se încălzește sau nu, deși chiar și asta depinde de mulți alți factori. Cred, însă, că Samsung chiar are încredere în propria soluție Exynos și viitorul Galaxy S6 va folosi chipset fabricat chiar de ei.

sursa: Bloomberg și Tom’s Hardware și Phone Arena.

    7 comentarii

  1. Cind ajungi la frecvente de 2.5 GHZ ce naiba sa mai ceri de la saracul procesor. Normal ca se incalzeste.
    Nu mai punem si alte minuni gen software prost gindit care solicita inutil procesorul. Poate alora de la Samsung nu le-a venit sa-si modifice androidul pentru a nu consuma aiurea resurse si procesare. Si atunci prefera sa dea cu noroi putin.

      (Citează)

  2. Asiaticii de orice natie vor pretinde ca solutia lor este mai buna, ca designul lor este mai bun. Intotdeauna vor zice asa. Realitatea simpla e ca produsul lor este mai ieftin de facut si mai profitabil pentru ei.
    Dar mai bun? Nu, cel putin eu nu am intalnit la produsele pe care le import ca varianta design chinezesc sa fie mai buna decat cea vestica.

      (Citează)

  3. Mai mult chiar, caldura disipata inseamna consum suplimentar. Dintre doua procesoare cu aceeasi performanta va consuma mai mult cel care este mai cald. Iar pentru dispozitivele mobile consumul este esential, influentand in mod direct autonomia.
    @Gaelex – De acord cu tine, dar nu uita ca piata chinezeasca este in dezvoltare. Pana acum cativa ani vindeau chinezarii si acum discutam pe forumuri despre Xiaomi, Meizu sau Oppo. Au pus mana pe tehnologie si nimic nu-i mai opreste!

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Asiaticii de orice natie vor pretinde ca solutia lor este mai buna, ca designul lor este mai bun. Intotdeauna vor zice asa. Realitatea simpla e ca produsul lor este mai ieftin de facut si mai profitabil pentru ei.
    Dar mai bun? Nu, cel putin eu nu am intalnit la produsele pe care le import ca varianta design chinezesc sa fie mai buna decat cea vestica.

    Nu se poate generaliza, asiaticii sunt foarte buni în multe domenii ale electronicii, iar Samsung în particular se ține foarte bine chiar și pe partea de microelectronică, vezi și toate memoriile rapide pe care le fabrică.

    Sunt unii care copiază, dar și alții care dezvoltă tehnologii și domină piața.

      (Citează)

  5. Problema la noul Snapdragon 810 e ca au renuntat la arhitectura lor proprie Krait si folosesc designul arm si Samsung au deja un Exynos bazat pe aceeasi arhitectura 4+4 A57 si A53, deci posibil sa nu mai existe diferenta de performanta oferita de o arhitectura superioara (se zvonea ca Qualcomm au fost surprinsi de trecerea asa rapida la procesoare cu instructiuni pe 64 de biti si au fost nevoiti sa improvizeze solutia asta). O a doua problema ar fi ca asta e primul procesor pe 20 nm de la Qualcomm si se aude ca cei care produc chipurile (TSMC) au probleme cu trecerea la 20 nm (produc deja chipuri pentru Apple pe 20nm dar la o frecventa mai scazuta fata de nevoile Qualcomm) pe cand Samsung au propriile fabrici pe 20nm si au scos deja chipuri Exynos pe ele fara probleme (Exynos 5433 cu arhitectura de care vorbeam mai sus).
    Pe de alta parte Qualcomm ar avea in continuare fata de Samsung avantajul chipului radio mai bun care ofera mai multe frecvente (un motiv pentru care toate Galaxyurile incepand cu S2 parca folosesc Snapdragon si nu Exynos in SUA) si placa video care probabil e mai buna decat ce ar folosi Samsung (Mali de la Arm).

      (Citează)

  6. … “Nu cred că ați văzut vreo tabletă sau un telefon cu Tegra 4. Tegra K1, următoarea generație, se spune că avea aceleași probleme.” … aici te contrazic … eu am luat in ian. 2014 un Xiaomi Mi3 TD (varianta pt. China – nu am mai avut rabdare pt. cea wcdma) … si are pe el Tegra 4 … merge excelent – nu se blocheaza – nu “frige” .. :D … cat despre Tegra K1 vezi Xiaomi MiPad … despre care nu am auzit pe nimeni sa se planga … :)

      (Citează)

  7. Claudiu: Pe de alta parte Qualcomm ar avea in continuare fata de Samsung avantajul chipului radio mai bun care ofera mai multe frecvente (un motiv pentru care toate Galaxyurile incepand cu S2 parca folosesc Snapdragon si nu Exynos in SUA) si placa video care probabil e mai buna decat ce ar folosi Samsung (Mali de la Arm).

    Da, dar degeaba este mai bună în teste dacă și soluția Samsung este suficientă pentru ce au nevoie utilizatorii sau pentru ce jocuri există.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus