un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutăți despre Windows 10

22 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Microsoft a făcut publice ieri multe informații noi despre Windows 10, viitorul lor sistem de operare (în caz că ați uitat, s-a sărit peste versiunea 9 pentru că diferențele față de 8 sunt atât de mari încât practic urcăm două trepte – ceva așa a sunat în limbajul de marketing).

Acum, tot ce zice Microsoft trebuie privit cu un pic de precauție: oamenii de acolo sunt foarte entuziasmați de orice dezvoltă și nu cred că a existat vreodată un singur produs de-al lor care să nu fie anunțat prin cuvinte mari, despre care să nu spună fiecare angajat în parte că va schimba, revoluționa, uimi și extazia orice client. Eu aștept să văd versiunea finală.

Oricum, din cele de mai jos este totuși clar că Microsoft a înțeles ceva: utilizatorii nu vor schimbare atunci când ea nu este necesară. Dacă interfața veche funcționează bine, va fi foarte greu să le introduci una nouă, una diferită. Windows 10 readuce câteva din funcționalitățile Windows 7 ce lipseau din Windows 8 (băi nene, ți se încurcă limba în astea), fiind un fel de cale de mijloc. O tranziție spre altceva trebuie făcută mult mai lent, pe parcursul a vreo 3 versiuni, sau poate deloc. Sunt sigur că vor fi multe voci care vor spune că Windows 7 este în continuare mai bun decât Windows 10 final.

Câteva idei importante despre Windows 10:

Reapare meniul de Start, dar cu live tiles lipite de el. O soluție excelentă, mă gândesc eu văzând fotografiile. Mie-mi plac live tile-urile, vezi toate notificările și noutățile dintr-o privire, ca în widgeturile din telefon. Dacă ți-a plăcut interfață Metro din Windows 8, poți mări zona de live tiles din meniul Start pentru a avea un ecran întreg.
windows_10_2

Integrare avansată Xbox cu Windows. Nu te vei juca jocurile de Xbox pe PC, dar le vei putea juca prin streaming video de pe consolă, plus vei putea accesa lista de prieteni și mesageria. Aici mi se pare că Microsoft lucrează la ceva ce va fi puțin utilizat în realitate, dar va încărca suplimentar sistemul de operare. Singura funcție care trebuie să meargă ireproșabil este multiplayer-ul între PC și Xbox pentru jocuri, funcție menționată de Microsoft.

Upgrade-ul la Windows 10 va fi gratuit în primul an. Asta dacă ai Windows 7 sau 8 cu licență și încă nu se cunosc toate condițiile necesare.

Aplicațiile clasice de Windows vor fi îmbunătățite. Vorbim de Calendar, Photos, OneDrive, Maps și altele care apăreau timid în Windows 7 sau au fost introduse abia în Windows 8. Este nevoie și de aplicații native bune și utile pentru astfel de funcții, așa cum Apple integrează deja în OS X.

Deși pare o chestie minoră, aici practic Microsoft spune că Windows nu mai este strict un sistem de operare, adică un nivel de bază software în PC, ci devine ceva mai mult, un spațiu de lucru cu unelte deja disponibile imediat ce deschizi un nou calculator și peste care, dacă vrei tu, poți instala alte programe. Situația dinainte de Windows 8, când aveai nevoie de programe 3rd party pentru orice chestie minoră, de la calendar la vizualizat fotografii, era ridicolă.

Cortana. Răspunsul Microsoft la Siri, dar mult mai mult de atât, din moment ce Cortana poate utiliza întreaga putere de procesare a PC-ului și probabil a cloud-ului pentru a detecta ce spui și pentru a îndeplini acele ordine. Eu sunt foarte interesat de așa ceva, aș prefera să spun în câteva cuvinte “open Excel” sau “create an new appointment for thursday”, chiar dacă aș vorbi în engleză în mijlocul biroului cu calculatorul meu, dar măcar aș rezolva în 2 secunde de vorbit ceea ce altfel se face cu destul de multe clickuri de mouse și priviri pe ecran.

Microsoft promite o integrare cât mai adâncă a Cortana în sistemul de operare și browser. În 2015, cu așa calculatoare la dispoziție, chiar ar trebui să migrăm cât mai mult spre comenzi vocale, că nu-s vreo mare tehnologie.

Action Center ceva mai dezvoltat. S-a terminat cu “dă click pe săgeata mică de lângă ceas… vezi o scară din dungi? nu? dar un fel de stea aurie peste niște bare? Da, fă click acolo și alege o rețea wifi”. Acum pictogramele respective sunt mai mari, mai descriptive, asemănătoare cu live tile-urile sau meniul din Android.

Un nou browser. Momentan cunoscut sub numele Spartan, Microsoft a arătat tot felul de funcții noi, dar nu a precizat dacă va deveni Internet Explorer 12 sau se va renunța la acest nume în favoare altuia.

Așa cum știe orice webdesigner, problema nu este una de funcții, ci și de standarde, viteză de randare și alte elemente. Contează mai puțin ce nume va avea. Spartan complică lucrurile, aduce încă un soft pe care trebuie testate site-urile, fragmentează și mai mult utilizatorii.

windows-hololens-960-2Windows Holographic. Nu mă interesează ochelarii lor virtuali și nici ce poți face cu ei, dar puteți citi mai multe detalii prin acest link.

Experiență similară pe diverse monitoare și dispozitive. Windows 10 a fost dezvoltat direct și pentru tablete și telefoane, așa că interfața este scalabilă sau ușor de adaptat, iar unele aplicații oferă o experiență foarte similară pe orice dispozitiv, astfel încât să nu fi nevoit să înveți pentru fiecare dintre ele unde-s setările șamd.

win10-across-devices-960

Dincolo de asta, mie-mi place și ideea de desktopuri multiple, o funcție ce altfel trebuia implementată cu diverse alte programe. Închipuiți-vă că ai două desktopuri complet diferite ca pictograme, widgeturi, live tiles și wallpaper, unul pentru momentele de muncă, cu tot felul de programe și fișiere pe care le gestionezi, și altul pentru timpul personal, cu filme, muzică și jocuri. Ar fi mult mai simplu de întreținut și gestionat PC-ul.

Digi24 a fost cel mai tare. Cu o zi înainte de prezentarea Microsoft, ei anunțau deja noutățile din Windows 10 bazat doar pe ce se cunoștea până atunci, și, mai tare, o făceau spunând că 1,5 miliarde de oameni au fost surprinși când șeful Microsoft a lansat Windows 10, nu Windows 9; noul nume era deja cunoscut de jumătate de an. Tot conform Digi24, Windows 10 a fost lansat ieri, că nu s-a zis nimic despre termeni precum “Technical Preview”, după care probabil urmează Beta, Release Candidate și finalul. Între timp știrea a dispărut de pe site, deși pe TV a rulat din oră în oră. Oameni buni, plătiți un consultant; înainte de a publica ceva despre tehnologie, trimiteți textul cuiva și întrebați-l “băi, e bine ce-am zis aici, e ceva de corectat, de menționat suplimentar?”.

    13 comentarii

  1. Zvon: de fapt au sarit de 9 pt ca exista in foarte multe aplicatii conditii de genul “if denumirea OS-ul contine 9 -> fa ceva”, lucru care se aplica pentru windows 95/98.
    Daca ar fi bagat in denumire 9, ar fi dat peste cap prea multe programe 3rd party care cu siguranta n-ar mai fi fost updatate.

      (Citează)

  2. Da ce ai bre cu ochelarii? Ca par interesanti. Cel putin din punct de vedere tehnologic e un produs destul de tare. Vedem ce face si Google cu MagicLeap-ul lor.

      (Citează)

  3. Dincolo de asta, mie-mi place și ideea de desktopuri multiple

    Nu vreau sa par rau sau evanghelist “leenox”, da’ chestia asta exista de mult (de fapt de pe la inceputuri) in Linux. Ba chiar si Apple are asa ceva de ceva timp. Ar fi trebuit ca si MS sa o bage in Windows cu ceva timp in urma. Si da, e f.f.f.f. utila.

      (Citează)

  4. Ciprian:
    Zvon: de fapt au sarit de 9 pt ca exista in foarte multe aplicatii conditii de genul “if denumirea OS-ul contine 9 -> fa ceva”, lucru care se aplica pentru windows 95/98.
    Daca ar fi bagat in denumire 9, ar fi dat peste cap prea multe programe 3rd party care cu siguranta n-ar mai fi fost updatate.

    Asta era versiunea pe care o stiam si eu.

    Eu sunt multumit si de modul cum functioneaza windows 8, m-am obisnuit repede cu el si nu imi este dor de 7. A fost si primul Windows pe care l-am cumparat cu banii mei :)

    Upgrade-ul la Windows 10 va fi gratuit în primul an

    Cum vine asta? Am mai citit si pe alte bloguri ca s-ar merge spre o versiune de windows cu “abonament”. Sunt detalii care sa indice asta?

      (Citează)

  5. Nu au pomenit nici o vorba despre abonament, dar ma indoiesc ca va fi vorba de asa ceva,
    Dar ‘postacii’, cum au auzit de “primul an gratis” deja au sarit la concluzia ca va fi abonament dupa aceea.
    Complet fals, parerea mea.

    Microsoft vrea sa atraga cat mai multi useri pe platforma.. mai ales cei cu Windows 7. Sunt sigur ca utilizatorii de win8 vor sari imediat sa faca upgrade-ul.
    Cei cu Win7 trebuie convinsi.. asa ca au facut upgrade-ul gratuit un an de zile. Smart move, parerea mea

      (Citează)

  6. O chestie foarte interesanta, pe care ai uitat sa o mentionezi este acel Windows Messenger (sau cum s-o chema) care va integra mai multe platforme de chat.
    Daca reuseste Microsoft sa unifice sub noul messenger toate serviciile de chat,(Hangouts, FB, proaspatul lansat pe web Whatsapp, Skype, Yahoo Messenger, etc) va fi una din cele mai bune aplicatii din Windows.

    Sursa: http://www.engadget.com/2015/01/21/windows-10-unified-messaging/

      (Citează)

  7. Dragos: Asta era versiunea pe care o stiam si eu.

    Eu sunt multumit si de modul cum functioneaza windows 8, m-am obisnuit repede cu el si nu imi este dor de 7. A fost si primul Windows pe care l-am cumparat cu banii mei :)

    Cum vine asta? Am mai citit si pe alte bloguri ca s-ar merge spre o versiune de windows cu “abonament”. Sunt detalii care sa indice asta?

    Pai nu ai update gratuit de la 8 la 8.1 ?! Probabil ca o sa fie gratuit de la 8.1 la 10.

      (Citează)

  8. SW: Pai nu ai update gratuit de la 8 la 8.1 ?! Probabil ca o sa fie gratuit de la 8.1 la 10.

    Pai da, pentru 8.1 am de fapt licenta. Formularea care m-a facut sa imi pun intrebarea a fost “upgrade gratuit in primul an”, sugerand ca poate o sa fie de plata anual pentru Windows, cum e si pentru antivirus.

      (Citează)

  9. Interesanta decizia Microsoft. Mie imi arata ca au o incredere enorma in Windows 10 sa dai free-trial 1 an intreg de zile.

      (Citează)

  10. Integrare Xbox. Hai sa ne scarpinam unde nu ne mananca. Faci streaming de pe consola (mai slaba ca un PC) pe un PC la care ai probabil ai ecran mai mic ca la televizor. WTF? Unde e logica?

    In rest suna bine.

      (Citează)

  11. Adrian:
    Interesanta decizia Microsoft. Mie imi arata ca au o incredere enorma in Windows 10 sa dai free-trial 1 an intreg de zile.

    Nu e free trial un an de zile — e update gratuit /in primu an/ asta inseamna ca il updatezi in primu an si il ai mereu.

      (Citează)

  12. mircea(primul)

    22/01/2015 la 8:00 PM

    @alxzen Logica e cand vrei sa te joci unity si ai consola in bucuresti iar tu esti in paris si ai la dispozitie un laptop pe care sa te jocim cam cum face ps4 cu ps vita, ps4 fiind oricum superior xbox one :D

      (Citează)

  13. Nu stiu daca mai vede cineva comentariul asta, dar o sa-l las aici. Am facut upgrade la ultimul technical preview si observ ca are desktopuri multiple :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus