un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Intel va integra procesoare în orice

8 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Intel a pierdut acum câțiva ani startul pe piața chipseturilor pentru telefoane și tablete – una care s-a dovedit imensă -, dar a recuperat ulterior prin SoC-urile din seria Z pe care le puteți găsi acum în majoritatea tabletelor și telefoanelor Lenovo, Asus și a multor alte mărci, unde Intel concurează direct cu Qualcomm Snapdragon, nVidia Tegra șamd.

Probabil după această problemă, cineva de la Intel și-a zis “fuck it, de acum vom face procesoare pentru orice obiect care ar putea avea nevoie de unul și le vom face primii!”. Ceea ce, după cum stau lucrurile, este o decizie sănătoasă de afaceri și o extindere a tehnologiilor Intel în multe alte domenii.

feat_intel_curie

În imaginea de mai sus este Intel Curie, un micuț system-on-chip nou prezentat de Intel. Este practic un computer foarte slab într-un pachet de aproximativ 2 cm în diametru, cât o monedă, cât un nasture.

Curie are 80 kB memorie RAM și 384 kB memorie de stocare, are un modul Bluetooth low energy, un accelerometru/senzor de mișcare pe 6 axe. Procesorul este unul pe 32 de biți. Poate fi alimentat de la o baterie mică (probabil ceva gen CR2024) și include și circuite de încărcare a unui acumulator.

Curie este gândit pentru mici dispozitive mobile, “purtabile” cum se zice, precum brățări sport, brelocuri inteligente și alte mici gadgeturi de la Internet of Things.

Tot cu această ocazie, Intel a anunțat colaborări cu diverse companii de modă sau articole sportive, precum Fossil, grupul Luxottica (Oakley, Ray Ban) sau Basis Peak. În curând vor scoate pe piață o demonstrație tehnologică despre cum poți îmbina tehnologia cu ochelarii sport. V-am spus, acum vom avea procesoare în orice.

Apropo de procesoare în orice, la aceeași prezentare a apărut și vicepreședintele HP al diviziei de imprimante, care a spus că în curând vor fi integrate procesoare Core i7 în multifuncționale. Era nevoie! Pentru “celebrele” drivere HP, cumpărătorii unei multifuncționale vor primi alte trei procesoare Core i7, ca să poată rula driverele. (glumesc, de vreo doi ani le-au mai rezolvat problemele).

Și pentru a continua cu procesoarele, Intel a arătat tehnologia RealSense pentru camere video, care ajută la recunoașterea gesturilor, creând interfețe ca în Minority Report și drone și mai inteligente, și Nixie, o dronă care stă legată de mâna ta ca o brățară, apoi decolează, se depărtează, te fotografiază și revine la încheietura ta. Asta e încă în stadiul de concept/prototip, dar e bună ideea, alpiniștii vor fi încântați, la fel și Răzvan Baciu.

În mod dubios, Intel a anunțat și programul Diversity in Technology, prin care până în 2020 vor să crească reprezentarea femeilor și a minorităților în companie. Întrebarea este de ce a fost nevoie de un astfel de anunț.

    5 comentarii

  1. Eu vreau procesor in colacul de la WC, să știe când să se lase și când să se ridice. E util mai ales la WC-urile ”poziție naturală” (http://en.wikipedia.org/wiki/Squat_toilet).

      (Citează)

  2. În mod dubios, Intel a anunțat și programul Diversity in Technology, prin care până în 2020 vor să crească reprezentarea femeilor și a minorităților în companie. Întrebarea este de ce a fost nevoie de un astfel de anunț.

    Poate-i ameninta cineva cu un proces pentru discriminare. Pentru ca atat de mult s-a dus cu political correctnesull incat daca faci parte dintr-o minoritate (sau, intr-o masura mai mica, esti femeie) tot ce trebuie sa faci e sa urlii “discriminare”.

    Am avut o colega la lucru, nu facea nimic si nici nu stia nimic. Si l-a escalat pe team leader pana la CEO, ca-i spuse asta ca nu poate sa o puna oncall, pentru ca oncall fac aia mai experimentati. Pai cica a discriminat-o ca-i femeie. Si a ramas madam pe pozitie, frecand menta, ca nu se mai incumeta nici managerul si nici team leaderul sa-i zica ceva. Pana cand a dat domnu’ de i-au oferit altii un salariu mai mare (pacaliti probabil de experienta de 5 ani ca unix sysadm) si-a plecat singura. Altfel tot aici ar fi fost.

      (Citează)

  3. Complet pe lângă subiect: ce înseamnă ”a escala”?

    Apropo, întrebarea este retorică.

      (Citează)

  4. @George
    Am inceput sa folosesc fara sa-mi dau seama anumite englezisme din jargonul corporatist. Mea culpa. Ma ierti?

      (Citează)

  5. salut sunt incepator si am nevoie de ajutor. PC il voi folosi pentru 80%browsing,muzica, youtube si 20% jocuri. ce sa aleg:
    1.Intel Core I3-4170 (3.7GHz), Placa de baza Asrock H81M-DG4,rami: 4GB DDR3 1600MHz=798lei
    2.INTEL Core I3-6100 (3.7GHz),Placa de baza ASUS H110M-K D3, ,rami: 4GB DDR3 1600MHz=970lei
    Restul componentelor le am.
    intrebarea mea: isi merita cei 170lei in plus varianta a 2 ????
    Multumesc!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus