un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În vizită în noul sediu Orange Skanska

26 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

orange_skanska_intrareAm fost vineri în vizită în noul sediu Orange Skanska, numit astfel după compania suedeză care a construit moderna clădire de pe Barbu Văcărescu, vizavi de mall-ul Promenada și de SkyTower.

Cu 1650 de angajați Orange prezenți aici, este cel mai mare sediu al companiei, trei sferturi dintre angajații din București fiind mutați aici din alte clădiri din Iride sau Pasteur, aici regăsindu-se acum departamentele tehnice, servicii, HR, B2B și B2C și servicii clienți, printre alții.

Clădirea Skanska este una modernă, construită după noile tendințe de acum cu materiale cu proveniență certificată (lemnul, de exemplu) și tehnologii “verzi” precum izolație termică mult îmbunătățită, micșorarea consumului de apă și de energie, iluminat inteligent șamd. Ca să vedeți de ce astfel de lucruri nu sunt doar pentru a te da mare că încerci să micșorezi consumul de resurse, cei de la Orange mi-au spus că fac aici o economie de 8% la consumul de energie, mentenanță și alte costuri, ceea ce, având în vedere că ocupă 8 etaje din 12 și un total de 13.700 de metri pătrați, sunt sigur că se traduce într-o sumă bună la final de an.

Tot la partea verde se adaugă și cele 800 de plante și cei 1.500 de pești din acvariile din clădire. La ultimul etaj este făcut un spațiu de luat masa pentru angajați, au acolo mese, frigidere, vreo 10 cuptoare cu microunde, vendomate de toate felurile, inclusiv de suc de portocale stors pe loc, plus o terasă uriașă care cu siguranță va fi foarte utilă la vară, mai ales că în jur ai ce vedea. Probabil că mulți dintre voi lucrează deja în astfel de spații moderne; eu lucram într-o hrubă de clădire în care managementul a avut geniala idee de a nu pune scaune în sala de mese (care avea 3 x 3 metri, oricum), ca să nu pierzi timpul acolo, așa că sunt ceva mai impresionat de astfel de facilități pentru angajați.

Spațiul de lucru este o îmbinare care mi s-a părut reușită între “open space” și zone private. Adică birourile sunt deschise și aproape toți pereții sunt de fapt ferestre, dar dacă vrei să lucrezi în liniște, să vorbești ceva privat la telefon sau să ai o discuție în liniște cu mai mulți oameni poți apela la diverse “acvarii” și săli disponibile la fiecare etaj, pe toate configurațiile, de 1, 2, 5 persoane și chiar mai mult. Imprimantele aveau propria lor cămăruță, iar din loc în loc erau alte automate de cafea și frigidere și zone de bârfit la răcitorul de apă.

Clădirea geamănă a acesteia era în curs de amenajare. Și cea Orange trebuia să fie vopsită cu verde la început, dar au făcut-o portocalie ulterior, să se potrivească noilor locatari. În spate Skanska mai construia ceva. Să vă arăt apoi cu altă ocazie cât loc liber este în Pipera pentru astfel de clădiri, e paradis imobiliar acolo.

    23 comentarii

  1. Te inseli, in Pipera NU MAI E LOC. Daca mai construieste cineva o cladire de birouri aici, pamantul va face impozie !!

      (Citează)

  2. Cladirea nu e chiar pe Barbu Vacarescu, ci pe o straduta paralela extrem de mizerabila. Sunt curios unde vor parca cei care vin cu masinile…

      (Citează)

  3. Clădirea e pe Str. Gara Herăstrău.
    Loc ar mai fi de construit, dar infrastructura zonei e mult rămasă în urmă. Din păcate.

      (Citează)

  4. arata bine, imi plac mult acvariile cu pesti.

      (Citează)

  5. Pentru cei ingrijorati de locurile de parcare. Nimeni, dar nimeni nu va face vreodata in Pipera cladiri fara parcari subterane. Trebuie sa fii idiot sa iti pui firma intr-o astfel de cladire.
    Sigur cei de acolo au locuri de parcare subterane. Normal, vor fi si interesanti care vor parca pe strada si vor ingreuna traficul pe acolo, dar e inevitabil.

    Si loc de constructii este foarte mult. Pe sos Pipera abia acum incep sa se ridice alea serioase, pe Gara Herestrau inca mai baga o cladire in spate, pe Pompeiu au luat trei sferturi din Muzeul Aviatiei si probabil ca in curind vor porni si acolo. Ceva mai spre metrou s-a ridicat Hermes si inca se mai lucreaza pe la cel putin doua cladiri pe acolo si tot asa. Loc de inca 30-40k locuri inca mai e lejer. Doar ca infrastructura e praf si varza. Doar ca nimanui nu-i pasa.

      (Citează)

  6. C:
    Cladirea nu e chiar pe Barbu Vacarescu, ci pe o straduta paralela extrem de mizerabila. Sunt curios unde vor parca cei care vin cu masinile…

    O avea ceva la subsol, mai ales că este construită pe un mic deal. Din ce s-a zis atunci, cei mai mulți angajați vin cu metroul.

      (Citează)

  7. cei mai mulți angajați vin cu metroul.

    Uite mare pretext sa nu se faca parcare. Parca vad ca, atunci cand cineva va argumenta faptul ca nu a gasit loc de parcare, o sa i se spune ‘ Da’ parca tu trebuia sa vii cu metroul, nu?’ :D

    In alta ordine de idei – ce e cu semnul ala mare de telefon de pe usa din imaginea de la https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2015/01/orange_skanska_10.jpg ? Numai din chiţimia aia ai voie sa suni, sau cum?

      (Citează)

  8. fain tonomatul de suc :)

      (Citează)

  9. Etravel: Uite mare pretext sa nu se faca parcare. Parca vad ca, atunci cand cineva va argumenta faptul ca nu a gasit loc de parcare, o sa i se spune ‘ Da’ parca tu trebuia sa vii cu metroul, nu?’ :D

    In alta ordine de idei – ce e cu semnul ala mare de telefon de pe usa din imaginea de la https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2015/01/orange_skanska_10.jpg ? Numai din chiţimia aia ai voie sa suni, sau cum?

    Parcare au sigur pe cel putin 2-3 nivele. Subterana. E ok, am stabilit ca este.
    Cit despre semn, in mediul corporatist ala inseamna ca e o sala cu telefon. Desi tot im mediul corporatist nu stiu sa existe vreo sala de sedinte fara telefon instalat.

      (Citează)

  10. jules:
    Pentru cei ingrijorati de locurile de parcare. Nimeni, dar nimeni nu va face vreodata in Pipera cladiri fara parcari subterane.Trebuie sa fii idiot sa iti pui firma intr-o astfel de cladire.
    Sigur cei de acolo au locuri de parcare subterane.

    Daca tu crezi ca locurile alea de parcare subterane chiar ajung pentru toti angajatii inseamna ca traiesti intr-o realitate paralela. :)

      (Citează)

  11. Cit despre semn, in mediul corporatist ala inseamna ca e o sala cu telefon.

    Interesant ca nu se vede nici un telefon pe masuta aia. Orange e departe de a fi o corporatie in sine, chiar pe undeva opusul.
    @Radu, ce e cu acest articol, campanie Orange pe bloguri despre noul sediu din Pipera?

      (Citează)

  12. Ion: @Radu, ce e cu acest articol, campanie Orange pe bloguri despre noul sediu din Pipera?

    Nu e campanie, dar dacă m-au invitat să văd sediul, scriu ce-am văzut, ca să vadă și alții ce e prin alte firme și birouri.

      (Citează)

  13. Ca o completare la post-ul tau as adauga reportajul urmator:
    http://stirileprotv.ro/stiri/social/calvarul-zilnic-a-250-000-de-corporatisti-care-lucreaza-in-nordul-capitalei-cate-ore-pierd-zilnic-in-trafic-si-la-metrou.html

    Zona e supraaglomerata atat pietonal cat si din punct de vedere al traficului generat de masini. Incearca sa vii/pleci cu masina dimineata intre 08:30-09:30 si seara incepand cu ora 17:00 si dupa o sa vezi ce inseamna trafic si nervi…

      (Citează)

  14. Ion: Interesant ca nu se vede nici un telefon pe masuta aia. Orange e departe de a fi o corporatie in sine, chiar pe undeva opusul.

    Este unul din acvariile despre care vorbea Radu. E un loc mai retras (privat) unde poti vorbi la telefon fara a fi auzit de colegii cu care imparti open-space-ul.
    Ar fi frumos sa fie izolat fonic. Sa intri cand ti-e cu calduri si sa-ti urli nervii cand iti vine.

      (Citează)

  15. Radu: Daca tu crezi ca locurile alea de parcare subterane chiar ajung pentru toti angajatii inseamna ca traiesti intr-o realitate paralela. :)

    Eu zic sa te mai gindesti la cum pui problema. Nu e atit de simplu precum o gindesti tu. Nu toti cei 100 de angajati Orange vor veni cu 100 de masini la munca. Daca asa gindesti tu, cred ca sintem intr-adevar in realitati diferite.
    Si da, sustin ideea ca locuri de parcare exista si ajung. Nu stiu la ce firma prestezi tu prin zona, dar eu prestez la una pe acolo. Si intimplator cunosc situatia locurilor de parcare. Si da, cam ajung si exceptiile sint prea putine. De 5 ani niciodata, dar niciodata nu am fost in situatia de a nu putea parca.

      (Citează)

  16. Nu e nimic inteligent la iluminat. Te duci la comutator, apesi pe el, se aprinde neonu’. Vrei sa-l stingi, mai mergi o data. Faptul ca in bai si pe scarile de urgenta sunt lumini cu senzori de miscare nu mi se pare o super inovatie.

    In schimb, daca iluminarea s-ar fi facut automat si progresiv in functie de mediu (vine noaptea – se aprind neoanele), as fi inteles conceptul de “iluminat inteligent”.

      (Citează)

  17. C:
    Cladirea nu e chiar pe Barbu Vacarescu, ci pe o straduta paralela extrem de mizerabila. Sunt curios unde vor parca cei care vin cu masinile…

    La Promenada, cat o mai merge moka … si la Caro, da’ e pe bani grei. In rest, nu e chiar asa cum se prezinta in articol (lucrez acolo)

      (Citează)

  18. nwradu: O avea ceva la subsol, mai ales că este construită pe un mic deal. Din ce s-a zis atunci, cei mai mulți angajați vin cu metroul.

    Locurile de parcare din cladire sunt exclusiv pentru masinile firmei. Ceilalti angajati, ca mine , care nu au metroul aproape acasa parcheaza ori la promenada, dar sunt obligati sa vina la 10, pentru ca daca nu arati legitimatia de World Class nu intri mai devreme in parcarea subterana. Cele supraterane, sunt ocupate de la 8, trebuie sa vii cu noaptea-n cap , daca vrei sa prinzi. Apoi, mai sunt la Caro cateva locuri negociate de firma, dar traseul pana acolo pe vremea asta e impracticabil, ajungi la birou plin de noroi. Santierul full, langa se lucreaza, Skanska asta toamna spala camioanele care ieseau din santier, acum vad ca lucreaza mai “romaneste”, nu mai spala nimic. Iar paradisul ala imobiliar de care spui,nu e chiar asa paradis. Langa cladirea B (aia cu verde), adica mai in spate, s-au pus fundatiile cladirii C, iar mult mai in spate cu intrare din Sos Pipera (vis-a-vis) de permise auto fac baietii alte 2 gropi imense pentru fundatii. Langa Promenada se construieste Bucharest One, unde se muta si cateva mii de angajati Vodafone. Parerea mea este ca in maxim 1 an nici cu bicicleta nu vom mai avea loc sa ajungem la birou/plecam spre casa… Deja am colegi care daca nu pleaca spre metrou la 17:30, trebuie sa astepte vreo 3-4 garnituri ca sa aiba loc .

      (Citează)

  19. Dar liftul cum ți se pare, cu touchscreenul acela?

      (Citează)

  20. nwradu:
    Dar liftul cum ți se pare, cu touchscreenul acela?

    E high tech asa, dar e o mizerie daca esti barbat. cu degetul , cat de subtire l-ai avea, tot nu reusesti sa apesi corect, fetele pot cu varful unghiei, iar eu folosesc coltul de la badge in loc de pen :)) Plus ca sunt probleme de programare, inca sunt in learning mode, acum daca e rush hour cand vrei la un etaj iti aloca acelasi lift, desi sunt 5… Oricum, nu trebuie sa fim hateri, problemele astea erau inevitabile pentru o cladire noua, probabil in cateva luni lucrurile vor merge normal. Problema insa, ramane infrastructura din afara cladirii, care e varza.

      (Citează)

  21. Mie mi s-a părut ridicol că în loc de butoane normale (eventual chiar 12), avem acum ecran pe care trebuie să apeși o dată să iasă din standby, apoi poate încă o dată ca să ajungi la ecranul cu etajele tale și abia apoi pe etajul dorit.

    Dacă sunt vreo 5 oameni, fiecare are de derulat prin lista aceea. Mi s-a părut că au dus prea departe modernizarea, touchscreen peste tot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus