un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se va face o tombolă pentru cei ce solicită bonul fiscal

8 Dec 2014  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Ministerul Finanțelor a dat mai multe detalii despre loteria bonurilor fiscale pe care o vor implementa peste câteva luni în toată țara. Ideea este să încurajeze comerțul legal, adică cel cu bon fiscal eliberat de vânzător, și cea mai simplă metodă este să încurajeze populația să solicite bon fiscal.

Pentru asta, vor organiza tombole unde poți participa cu bonurile fiscale strânse de tine de-a lungul lunii, bonuri pe care trebuie să le înscrii pe un site ce va fi creat. Să vezi acum haos cu site nefuncțional, licitații pentru dezvoltarea sistemului și securizarea lui împotriva fraudelor și, mai rău, sper ca oamenii să nu înceapă să cumpere fiecare produs pe câte un bon fiscal, doar pentru a strânge mai multe “șanse”.

Informațiile de până acum spun:

  • nu va fi o limită minimă pentru suma de pe bonul fiscal ce poate fi înscris la tombolă.
  • bonurile fiscale trebuie păstrate și prezentate, în caz de câștig, deci vei avea acasă o mare cutie cu bonuri.
  • se vor acorda lunar câte 160 de premii a câte 1200 de lei, adică 20 de premii pentru fiecare regiune fiscală a țării.
  • tombola începe la 90 de zile după publicarea decretului în Monitorul Oficial, care se va face după ce trec etapele de dezbatere publică a proiectului și după ce acesta va fi aprobat de Guvern

Practic va trebui să ceri bon fiscal pentru orice achiziție, ca să ai mai multe șanse. Poate că așa mai multe restaurante vor începe să dea bon, nu doar note de plată fără nici o valoare fiscală.

În alte țări un astfel de sistem dă un singur premiu, dar mare. Portugalia, de exemplu, dă un Audi A4 lunar. Vi se pare mai bine așa sau cu premii de valoare mică, dar mai mici?

sursa: Hotnews.

    21 comentarii

  1. creca ar merge un hibrid, un premiu mare lunar si cateva mici raspandite cum vor ei sa faca.

      (Citează)

  2. Cred ca unu mare lunar ar fi mult mai bine. Ai fi mult mai motivat.
    Ar trebui sa se puna si o valoare minima ca sa nu incurajam cumparatul de produse pe bonuri separate. Mai ales ca asta o sa creeze un conflict si mai mare (ca tot zicea Ponta ca suntem dezbinati, sa vezi atunci cand iei fiecare nuca caju pe bonul ei. Toate cele 500g :))
    Mare lucru nu cred ca o sa se vada, poate doar o sa educe (in subconstient) normalitatea de a primi bonuri fiscale pentru cumparaturi. Imi este greu sa cred ca evaziunea facut de micii buticari de la sate, o depaseste pe aia cu tonele de fructe, carne si cereale pe care o fac marii producatori.

      (Citează)

  3. Am mai citit ceva de genul implementat de un brăilean. Omul plătea 1.000 de lei din banii lui pentru un sistem asemănător.
    Link: http://adevarul.ro/locale/braila/un-informatician-braila-declarat-razboi-evaziunii-premiaza-banii-cei-cer-bon-fiscal-1_5482d7fda0eb96501e6bac4b/index.html

    Ps: prefer premii mai mici, dar mai multe pentru a avea un reach mai mare.

      (Citează)

  4. Pai in felul asta o sa vedem si produse cu doua preturi: daca vrei cu bon fiscal sau fara bon fiscal :-) Cat despre premii as prefera sa fie multe si mici.

      (Citează)

  5. Vestea unui premiu mare contra bonurilor are un reach mult mai mare decat daca s-ar da si 100 de premii mici . Businesul loteriei e acela de a vinde visuri , din cauza asta multa lume joaca pentru 1 singur premiu mare , premiu care le va schimba viata . Cu 1200 ron nici sa treci iarna la intretinere nu te ajuta .

      (Citează)

  6. premii mai mici, sanse mai mari. daca s-ar da cate un audi, nu cumva l-ar castiga vreun prieten al vreunui sef de la finante? in cazul asta am putea spera ca nu are prea multi prieteni….

      (Citează)

  7. Nu cred ca se vor schimba foarte mult lucrurile dar macar sper ca nu voi mai vedea vanzatori penibili care isi gasesc “de treaba” sau care se scarpina in nas ca sa nu-ti mai dea bon dupa ce-ti iei produsele, cu atitudinea aia de “mai vrei ceva”?

      (Citează)

  8. @Andreiexe, eu mă gândesc la faptul că vor fi mai mulți care o să spună: “am câștigat” și astfel vor auzi mai multe persoane.

    Banii ăștia nu îi văd ca un ajutor ca să trec iarna or w/e, ci mai mult o recompensă.

      (Citează)

  9. Banii de la buget cheltuiti degeaba. Toti or pună bonuri de la supermarket sau benzinării unde se da bon oricum fortat. Din piata or cumpere mararul sau cartoful de unde este mai frumos si mai ieftin si nu de unde se bon iar meseriasului care iti repara ceva prin casa nu ii ceri bon va te costa mai mult.
    Pe de alta parte bani mai multi la stat sau mai precis la cei ce reprezinta statul nu inseamna ca se si intorc ci din contra vor fi si mai rupti de realitate și mai iresponsabili.

      (Citează)

  10. Ar fi mai simplu de facut cu o aplicatie de smartphone, fotografiezi bonul si il incarci, decat pe un site web.

      (Citează)

  11. Am inteles ca bonurile o sa le poti inregistra online. Deci alt proiect de 50-100 de milioane pentru ca siveco sa integreze un mysql cu un wordpress.

      (Citează)

  12. joke.r or not

    08/12/2014 la 1:59 PM

    Pariu ca o sa fie cu report, ca la 6 din 49?

      (Citează)

  13. @Adrian C asta ar putea sa functioneze daca s-ar da sa ziceam 100 de masini fata de 1 milion de euro , dar pentru 1200 ron a 160 de premii multi nu sunt incurajati sa se duca sa bage zeci de bonuri pe un site .

    Repet orice loterie e profitabila daca isi vinde visul bine ! Asa motivezi lumea sa se duca sa ceara bon pentru orice cacat , sa le tina intr-un plic si sa le bage pe toate pe site . In alte tari loteria e facuta sa dea bani pentru educatie sau alte proiecte pentru societate ( desi nu prea e eficienta metoda urmariti clipul lui John Oliver despre loterii in SUA ) niciunul din cei care baga nu se gandesc ca o finanteaza o scoala , toti se gandesc cum daca ar castiga si-ar schimba toata viata .

      (Citează)

  14. O sa pastrez toate bonurile de acum :) . Oricum ar trebuii sa existe o lege care sa oblige clinetul sa pastreze bonul pana la iesirea din magazin.

      (Citează)

  15. speedy gonzales

    08/12/2014 la 2:39 PM

    bani cheltuiti aiurea: licitatie, servere, licente, software ptr inregistrat bonurile fiscale – cateva milioane de euro cheltuie aiurea.
    in plus o sa castige cine trebuie: sefi de pe la finante, amici si prieteni de-ai lor.

    daca vroiau sa faca ceva ok, puteau sa faca urmatoarea chestie: daca duci bonuri fiscale in valoare de nu-stiu-cat la suta din veniturile tale, iti facem o reducere la impozit de cateva procente. in felul asta te incuraja si pe tine sa ceri bon la orice cumperi si stiai ca ai un castig real, nu doar o sansa de a castiga ceva (pe care mai mult ca sigur ca nu il vei castiga, ca se va da tot la “cine trebuie”).

      (Citează)

  16. Propun sa se faca invers: cine este prins fara bon castiga o noapte cu Petreasca de la Finante.

      (Citează)

  17. Stevie von derr

    09/12/2014 la 2:41 AM

    Tanarul ala a avut o idee desteapta.

    Desigur, premii mai mici, dar cash.

    Degeaba castigi un a4 daca nu il poti intretine, astepti sa-l vinzi si ramai cu banii blocati.

      (Citează)

  18. Coca Cola face promotii cu multe premii mai mici. Eu cred ca ei stiu marketing si ce trebuie facut ca sa ai succes de masa.

      (Citează)

  19. sunt curios cat timp le va lua romanasilor (comerciantilor) sa faca ineficienta si aceasta masura.

      (Citează)

  20. O idee buna. Cred ca trebuie date premii in bani, nu in obiecte. Ar fi de dorit sa fie cat mai multi castigatori chiar daca premiile sunt mai mici. Astfel incat oamenii sa se convinga ca sistemul functioneaza. Iar la loteria fiscala ar trebui sa participe si chitantele de plata ale facturilor la utilitati care si ele contin TVA.

      (Citează)

  21. bogdan mihaela

    28/02/2015 la 7:11 PM

    spuneti-mi ,va rog unde pot inscrie bonurile la tombola bf

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus