un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul iPad Air 2 – review mai mic

8 Dec 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

iPad Air 2, cum este cunoscut, a stat și prin mâinile mele câteva zile, venit de la eMAG, cei care l-au avut în stoc încă de la început. Iată un review rapid.

Specificații iPad Air 2:

  • ecran de 9,7 inchi, rezoluție 2048 x 1536 pixeli
  • chipset Apple A8X, procesor cu 40% mai rapid și grafică cu 250% mai rapidă decât generația anterioară
  • senzor de amprență în butonul Home
  • cameră principală 8 Megapixeli, filmare Full HD, cameră frontală 1,2 Megapixeli
  • stocare internă 16, 64 sau 128 GB, fără slot de card
  • wifi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, bluetooth 4.0, LTE opțional, GPS, busolă, accelerometru
  • baterie 27,3 Wh, autonomie declarată 10 ore
  • iOS 8
  • grosime 6,1 mm
  • dimensiuni 240 x 169,5 și 437 grame greutate

Preț: verificați la eMAG, acum costă 2.379 lei.

AMBALARE

În stilul obișnuit Apple, dar și al aproape tuturor producătorilor de tabletă, în cutie primești doar iPad-ul, ștecherul de priză și un cablu de alimentare cu conector Lightning.

ipad_air_2_01

CONSTRUCȚIE

Noul iPad Air este superb. Nu-i nimic de reproșat la nici un capitol, aceasta este una dintre cele mai frumoase și bine construite tablete de pe piața. Din nou, nu-i ceva neașteptat.

ipad_air_2_04

Cei 6,1 mm grosime fac tableta să stea foarte bine în mână și să para ușoară ca un fulg. Nu-i ușoară, are o greutate normală, dar mintea ta așa o va percepe. Mă temeam că o astfel de dimensiune redusă va face iPad-ul să pară fragil, ca o foaie de hârtie ce s-ar putea îndoi într-o clipă de neatenție, dar nu este cazul – întreaga experiență de utilizare a tabletei a fost fără reproș.

Tableta are aspectul clasic de iPad: buton mare Home sub ecran, margine la fel de mare sus, iar pe spate camera este pusă în colț. Nu înțeleg de ce Apple nu-i pune și un flash LED, având în vedere că lumea e plină de oameni ce fotografiază cu iPad-ul, chiar și în concedii.

Butoanele sunt toate puse în același colț ca și camera foto, cel On/Off sus și cele de volum pe lateral. Sunt destul de mici ca suprafață și cursă, dar nu-i asta vreo problemă importantă. Conectorul Lightning este în partea de jos.

ipad_air_2_08

HARDWARE

Ecranul este excelent. Luminozitatea este foarte bună, iar culorile rămân neschimbate chiar și din unghiuri extreme de utilizare.

Am fost foarte mulțumit și de calitatea sunetului. Difuzoarele sunt foarte bine realizate și calibrate și se potrivesc oricărei aplicații, fie ea joc, Skype/Facetime, filme sau ceva de muncă.

Am apreciat mult conectorul Lightning și faptul că-l poți introduce în tabletă în orice poziție. Cât de simplu! Se vede că USB-ul a fost făcut de niște ingineri care i-au dat o formă “tehnică”, să știi care-i susul și care-i josul, în timp ce portul Lightning a fost făcut de niște designeri care au înțeles ce vrea lumea și au pus inginerii la treabă pentru a crea acest lucru.

Culmea, pentru cât de utilizat este iPad-ul ca și cameră foto/video (v-am spus, văd peste tot turiști cu așa ceva, plus că pare tableta internațională a călătorului cu avionul), opțiunile camerei sunt practic inexistente. Mie nu-mi place asta. Înțeleg dorința Apple de a limita sistemul de operare din motive de securitate, dar unele limitări nu au logică. Da, poți face fotografii cu o simplă apăsare de buton, dar ar fi stricat opțiuni avansate pentru cei care vor așa ceva?

Modul Slow-Motion este genial și vă veți distra foarte bine cu el. Filmează cu o viteză de 240 FPS la rezoluție 720p, o realizare excelentă a procesorului multimedia, și dacă aveți lumină puternică în zonă veți putea filma tot felul de lucruri inedite, precum insecte bătând din aripi, ploaia căzând cu încetinitorul, obiecte în cădere șamd.

Am fost foarte mulțumit și de senzorul de amprentă, cu care deblochez imediat tableta doar punând degetul pe butonul Home. Este mult mai simplu decât ce oferă Samsung, unde trebuie să plimbi degetul pe senzorul respectiv, dar vine și cu un compromis, butonul Home trebuie să fie mare și rotund.

Dincolo de asta, alte schimbări au avut loc sub capotă. Tableta are acum 2 GB memorie RAM, ceea ce împreună cu chipsetul mai puternic va asigura o performanță bună mai ales în jocuri. Pentru o utilizare standard, fără jocuri ce necesită hardware puternic, nu văd un motiv bun de a renunța la Air 1 pentru Air 2, de exemplu.

INTERFAȚĂ

Interfața este cu dus și întors și în continuare nu sunt fanul ei. Ca dovadă, testez în paralel și un iPhone 6 și după vreo trei săptămâni am renunțat la el și m-am întors la Android – tastatura și interfața “natură moartă” au fost principalii factori.

Altfel spus, dacă ați mai utilizat iPad sau iPhone, știți deja la ce să vă așteptați și poate chiar vă și place. Mie nu-mi place, mă simt ca în Windows 3.1 acolo, fără nici un widget sau animație. Repet, dacă pe iPhone înțeleg asta ca motiv de a limita consumul bateriei, pe tabletă nu. Bateria este suficient de mare, iar mie tocmai pe tabletă îmi place să mai am câte un widget cu calendarul, cu emailurile, un buton de trimis mesaje direct pe Facebook șamd.

Dacă preferați stilul limitat Apple, iPad Air 2 îl continuă cu succes.

Nu mi-au făcut plăcere nici problemele de sincronizare cauzate de sistemul dubios de rulare în background a programelor. Erau situații în care găseam calendarul neactualizat, deși făcusem modificările în el cu o zi înainte, alte situații când Dropbox refuza să uploadeze fotografiile făcute până când nu deschid programul și-l las activ. Cei care susțin că iOS e mai bun decât Android cred că habar n-am să-l configureze și să-l utilizeze la maxim pe acesta din urmă.

Mi-au plăcut în schimba alte opțiuni, precum posibilitatea de a configura pentru fiecare aplicație în parte stilul de notificare și alte setări privind drepturi de acces și utilizare a localizării. Este foarte util și meniul de comandă ce apare din partea de jos.

Culmea, pe iOS găsești niște aplicații excelente din toate categoriile posibile. M-am jucat în modul demo cu QuickPlan Pro, o aplicație de project management, cu Craftsy, cu diverse alte programe de gastronomie, design și multe altele. Au o interfață deosebită și mi-ar plăcea să văd astfel de meniuri și o astfel de metodă de prezentare a informațiilor și în aplicațiile Android.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Design plăcut, hardware excelent.
  • Carcasă subțire și foarte bine construită.
  • Filmarea slow-motion este foarte bună.
  • Lipsa unui slot SD te cam forțează să cumperi minim varianta 64 GB.
  • Interfața iOS devine prea banală, n-ar strica o evoluție.

CONCLUZIE

iPad Air 2 nu aduce mari schimbări față de iPad Air 1, ci doar câteva îmbunătățiri hardware generate mai degrabă de evoluția tehnologiei în acest ultim an. Apple folosește aceeași rețetă care le-a asigurat succesul generațiilor anterioare de tablete, dar nu oferă un motiv bun de upgrade de la Air 1.

Cei care au tablete mai vechi sau acum vor una nouă vor găsi în Air 2 un model excelent realizat la toate capitolele.

Preț: verificați la eMAG, acum costă 2.379 lei.

    5 comentarii

  1. e destul de mare update-ul la noul iPad, mai multi rami, touch id.. nu necesita code. trebuia sa astept 2 luni si achizitionam asta asa raman cu un iPad mai vechi :)

      (Citează)

  2. Sau… luam nVidia Shield, cu 32Gb si 4G la 1800 de lei de pe Amazon si ai cea mai puternica tableta pentru jocuri la un pret care face de rusine Nexus 9 la orice ora din zi sau noapte.

    Ca sa nu compar cu Apple, care e scump orice i-ai face.

      (Citează)

    • @Gaelex: e greu de comparat cu iPad-ul, mi se par foarte diferite experiențele. iPad rămâne o tabletă mai potrivită pentru unele segmente.

        (Citează)

  3. iPad-ul ramane unic ca experienta de utilizare .
    Spun asta dupa ce am vut ocazia sa ma joc cu diverse modele de la Samsung , Asus ,Lenovo , Toshiba..si multe altele .

    Air 2 este un Air 1 mai potent dar nu revolutioneaza .

    Nici nu este nevoie pentru ca cei ce detin un iPad si sunt multumiti nu au nevoie de schimbari majore .
    De asta exista inca posesori de iPhone 4S ce nu ar renunta la el .. de asta exista posesori de iPad 2 care nu ar cumpara un model mai nou .

    Apple inca rezista acolo undeva intre trecut , unicitate si calitate .

      (Citează)

  4. Ipad Air a ajuns la varianta a 2-a pentru că nu este “comercial” să vândă aceeași tabletă 4 ani la rând. Cei ce au iPad-uri mai vechi știu că absolut toate aplicațiile noi rulează perfect pe iPad 2. Și sunt o tonă de aplicații care se găsesc numai pe iOS, iar pe Android încă nu au apărut. Invers nu prea este cazul. Știu asta foarte bine pentru că le-am cumpărat copiilor tablete cu Android, am fost atent să aibă hardware cel puțin ca iPad 2 (PowerVR544, procesor quad core, 1GB RAM) și pur și simplu nu am găsit multe din aplicațiile lor preferate în Google Play. Iar cele pe care le-am găsit… unele se mișcă execrabil iar altele parcă nu-s finalizate.
    Pe undeva îi înțeleg și pe dezvoltatorii ăștia când preferă să scrie soft acolo unde într-adevăr primesc bani pentru aplicațiile lor, chiar dacă prețurile practicate sunt aproape ridicole. Majoritatea aplicațiilor pe care le-am cumpărat eu au costat cât o jumătate de șaorma. Am și aplicații care au costat cât o șaorma întreagă, iar la unele am exagerat, m-am apropiat de 2 șaorma! Lăsând gluma la o parte, majoritatea se vând atunci când sunt la reducere, o dată la 2-3 luni și când au prețul de 1 euro (jumătatea de șaorma) și asta se vede foarte clar din poziția pe care o ocupă în top 100 în momentul promoției.
    App Store este cel care face diferența dintre cele 2 lumi, iar succesul iPad-urilor se datorează în primul rând faptului că ceilalți nu-și fac (sau nu vor să-și facă) treaba…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus